Модельна програма для 1 класу НУШ. "Які свята святкують влітку в Україні"

Про матеріал
Модельна навчальна програма містить завдання для педагога, які він ставить перед собою в рамках тижня, а також що мають знати й вміти учні після розгляду дослідницьких запитань.
Перегляд файлу

                Які свята святкують влітку в Україні?

І.Ранкова зустріч

1.Привітання.

 Учні обєднуються в пари. Після виконання кожного завдання учасники змінюють партнерів. Партнерам пропонується привітатись один з одним.

- Як би ви були квітами, як би ви привітались?

- Як би ви були тваринками, як би ви привітались?

- Як би ви були грибочками, як би ви привітались?

- Як би ви були дощиком, як би ви привітались?

 

      2. Ігровий тренінг «Я обираю настрій» .

          Учні прислухаються до власних почуттів і обирають той малюнок, який

          відповідає настрою.

 3.Щоденні новини:

- Яке сьогодні число? Скільки десятків і одиниць в цьому числі?

- Який місяць? Який за рахунком цей місяць у році?

- Яка погода за вікном? 

Ми з вами продовжуємо досліджувати чарівну пору року – літо. Ми вже з’ясували, що влітку відбувається багато цікавого. Ми отримуємо в дарунок від літечка сили, здоровя, гарний настрій. Але у літечка для нас з вами є ще один сюрприз. А який саме ви дізнаєтесь, коли розгадаєте ребус.

 

4.Розгадування ребуса для визначення теми дослідницького питання

дня.(Свято)  ДОДАТОК 1

Запис на дошці слова – свято.

5.Вправа « Чарівне слово»

5.1 Діти визначають кількість букв і звуків у слові, називають букви та звуки, визначають кількість складів і складають із ним речення. Запис речення за зразком.

5.2.  Групова вправа. Дібрати слова, які стосуються свята на кожну букву цього слова.

Наприклад:

С – сюрпризи

В – веселощі

Я – яскравість

Т - танці

О – омріяні подарунки

 

Після виступу груп можна запитати у дітей « А за що ви полюбляєте свята?»

6. Обмін інформацією. Крісло автора « Я полюбляю свята за те що…..»

Діти ( за бажанням) сідають у «крісло автора» і діляться з однокласниками своїми роздумами.

ІІ. Розкриття дослідницького питання «Які свята святкують влітку в Україні?»

- І дорослі, і діти завжди полюбляють свята. Адже свята завжди приносить радість, подарунки, гарний настрій, посмішку і задоволення. Чимало гарних  і важливих свят дарує нам літечко.

1.Вправа «Що я знаю про літні свята?»

За малюнками та підказками  дітям пропонується  вгадати  назву свята та разом із вчителем скласти розповідь про це свято.

- Що ви знаєте про це свято?

- Як визначають його у вашій родині?

- Чи подобається вам це свято?

- Чому?

1.Міжнародний день захисту дітей -1 червня ДОДАТОК 2

2dbb4ab8cb5f461ea17431d80bb5c579ed6d658b.jpeg

 

Матеріали для вчителя:

Сім'я і дитина - це споконвічні цінності, які сповідує український народ, будуючи свою державність та розвиваючи власну культуру. Щорічно в Україні і світі відзначається радісне і веселе дитяче свято – Міжнародний день захисту дітей. Він святкується 1 червня.. Чудове, світле свято, що відзначається у перший літній день улюбленої всіма пори року, коли над головою простягається блакитне небо — символ миру та свободи, світить яскраве сонце — символ самого життя, коли навкруги цвітуть квіти, все дихає теплом і щастям!У цей день в Україні проводяться різноманітні розважальні заходи  концерти, змагання, конкурси і подарунки. Потрібно пам'ятати, що День захисту дітей — це не просто веселе свято для самих діток, а й нагадування дорослим про необхідність захищати права дитини, щоб діти росли здоровими і щасливими, вчилися і займалися улюбленою справою.

 

2.День Конституції України - 28 червня ДОДАТОК 3

5b31eb1e6df93.png

Матеріали для вчителя:

Це державне свято щорічно відзначається на честь ухвалення Конституції незалежної України. Основний Закон Держави Україна був ухвалений 28 червня 1996 року. Конституція України набула чинності з дня її прийняття. День Конституції – не просто свято нормативного акту, а день, коли було затверджено права і свободи громадян України.Ми повинні пишатися своєю країною і з гордістю відзначати це свято.

 

3.Свято Івана Купала - 6-7 липня ДОДАТОК 4

a4b7833db980a74bef7eddaee9e95f6b-quality_70Xresize_crop_1Xallow_enlarge_0Xw_750Xh_463.jpg

 

Матеріали для вчителя:

Свято Івана Купала давні слов'яни відзначали в ніч літнього сонцестояння — найкоротшу ніч року (ми ж відзначаємо у ніч з 6 на 7 липня). Вони дуже шанували сонце. Його прообразом на землі був вогонь, тому і здавалося людям, що вогонь у цю ніч найбільш життєдайний.Ще однією життєдайною силою в уявленні давніх слов'ян була вода. У поєднанні води і сонця народжується нове життя, майбутній урожай. Ось чому свято Івана Купала було пов'язане з водою і вогнем. Парубки та дівчата стрибали через купальські багаття, бо вірили, що так можна позбутися злих чарів, дістати щастя в майбутньому. Дівчата кидали в річку вінки, а купальське дерево розламували так, щоб кожній дівчині дісталася гілочка, яку вона ховала під стріху.У цю ніч, як вважалося, плодюча сила землі найбільша, а в темряві лісу в цей час розквітає вогняна квітка папороті — квітка щастя. Хто знайде цю чарівну квітку, тому відкриються всі скарби, той збере великий урожай. Квітка розквітає для неї лише один раз у житті.

 

2. Вправа « Розплутай назву свята» ДОДАТОК 5

- В Україні є ще одне літне свято, яке дуже важливе для нашої Батьківщини.

Розплутайте математичний кросворд і ви дізнаєтеся назву цього свята.

В червоному квадраті ви знайдете відповідь:

6 – День матері (10 травня)

  1. День Незалежності України (24 серпня)
  2. День захисника України (14 жовтня)

5-  День знань (1 вересня)

 

Діти, отримавши у червоному квадраті число 1, розуміють, що свято,  яке так важливе для нашої Батьківщини – це День Незалежності України – 24 серпня

Питання до дітей:

- Що ви знаєте про це свято?

- Як визначають його у вашій родині?

- Чому воно є важливим для України?                                 ДОДАТОК 6

43_main.jpg

 

Матеріали для вчителя:

День незалежності — найважливіше національне свято в більшості країн світу. Не є винятком і Україна: 24 серпня (а саме цього дня наша країна святкує річницю своєї незалежності) є головним державним святом. Дата 24 серпня пов'язана з прийняттям цього дня в 1991 р. Верховною Радою Акта проголошення незалежності України.

« Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголосила незалежність України та створення самостійної Української держави—України.Територія України є неподільною і недоторканною.
Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України.Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.»

Цей короткий документ мав величезне значення, адже він заклав підґрунтя для побудови незалежної Української держави, яка була багатовіковою мрією нашого народу. 

Доречно зауважити, що 23 серпня в Україні відзначається День Державного Прапора. 

Державний прапор є державним символом України. В українців прапор дуже шанували: обов’язково захищали під час бою, наче живу людину.

Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності. Державний прапор нашої Батьківщини має синьо-жовту барву. Ці кольори не випадкові. Синій колір – це колір води, без якої не було б життя, не дозрів би хліб, це колір ясного, чистого неба. Жовтий колір – це колір вогню, жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого немає життя на землі; це колір пшеничної ниви, хліба, зерна. Це символ достатку українського народу.

Крім прапору державними символами України є герб і гімн.

 

  1. Вправа « Дешифрувальник». Робота в парах.

Запиши у кружечках правильний порядок слів у кожному реченні. Прочитай речення. Спиши їх у зошит. ДОДАТОК 7

    4.Виготовлення святкової квітки технікою орігамі

 hqdefault.jpg

       Джерело: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=bXJaJBL1XH8

ІІІ.Рефлексія. Вправа « Малюю свято»

Намалюйте зображення до літнього свята, яке вам найбільше сподобалось під час вивчення цієї теми, що вас найбільше зацікавило.

Після завершення виконання завдання бажаючі учні презентують свої малюнки і пояснюють, чому саме це свято зацікавило їх найбільше.

 

 

 

 

 

docx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
1145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку