"Творча робота "Ігрові прийоми та ситуації на уроках в 1 класі"

Про матеріал

Шестирічний першокласник у школі – найемоційніший учень. Для нього гра, казка, вигадка – це невід'ємна складова духовного життя. І вчитель має підтримати, пробудити в душі кожного цікавість до пізнання навколишнього світу, запалити вогники дитячої думки і творчості.

Розвивальні ігри мають зв'язок із життям, вони сприяють формуванню особистості. Гра – це самостійна діяльність, у якій діти вперше вступають у спілкування з ровесниками, їх об'єднує єдина мета і досягнення, спільні інтереси та переживання.

Гру називають восьмим чудом світу, джерелом радості, королевою дитинства.

Гра в початкових класах, а також сучасні ігрові технології є одним з найефективніших шляхів удосконалення уроку. Дидактичні ігри спрямовані на поглиблення та удосконалення знань, умінь і навичок учнів. Це дає можливість використовувати їх під час пояснення нового матеріалу, для його закріплення й повторення, перевірки засвоєного.

У процесі ігор, особливо дидактичних, у дітей розвиваються :

  • -самостійність у мисленні;
  • -творчі задатки;
  • -кмітливість і винахідливість;
  • -життєва активність;
  • -відповідальність;
  • -колективна дисципліна;
  • -наполегливість і цілеспрямованість.
  • Маючи за основу свій досвід використання ігрових технологій, можу сказати,що їх застосування підвищує пізнавальний інтерес учнів. На уроках я використовую різноманітні форми ігор : індивідуальну, групову, колективну. Мета добирається в залежності від результату, якого необхідно досягти. На мій погляд,слід використовувати ігри переважно на етапі перевірки або закріплення навчального матеріалу. При використанні навчальних ігор відбувається закріплення і покращення знань, розвиток моральних якостей, розумових здібностей, мови та ін..
  • Виходячи зі свого педагогічного досвіду, можу зазначити, що діти дуже люблять ігри на уроках. Я вважаю, що гра допомагає розвиватися учневі як особистість. Отже, гра – це метод навчання, який організовує і розвиває учнів,розширює їхні пізнавальні можливості, виховує особистість, яка в майбутньому стане цінним капіталом для нашої держави - України.
Перегляд файлу

https://im0-tub-ua.yandex.net/i?id=853f87fd84b38b06db09145e04346de7-l&n=13

 

Зміст

 

 

 Вступ. ГРА – ЯК ЗАСІБ ЕФЕКТИВНОГО НАВЧАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ…………………………………………………………………    3

 

І. ІГРОВІ І ЦІКАВІ ЗАВДАННЯ ПРИ ВИВЧЕННІ РІЗНИХ РОЗДІЛІВ МАТЕМАТИКИ В ПЕРШОМУ КЛАСІ. ……………………………         10 

 

1.  ПІДГОТОВЧИЙ ПЕРІОД. …………………………………………………………………      10

2.  ЧИСЛА від 1 до 10……………………………………………………………………………     16

3.  ДОДАВАННЯ І ВІДНІМАННЯ В МЕЖАХ 10 …………………………………………..     19

4.  НУМЕРАЦІЯ ЧИСЕЛ В МЕЖАХ 20………………………………………………………    20

5.  ВІРШОВАНІ ЗАДАЧІ………………………………………………………………………..    22

 

ІІ. ДИДАКТИЧНІ ІГРИ НА УРОКАХ ЧИТАННЯ У 1 КЛАСІ…………  23

 

  1.    ІГРИ ДОБУКВАРНОГО ПЕРІОДУ………………………………………………………    23
  2.    ІГРИ БУКВАРНОГО ПЕРІОДУ…………………………………………………………..    25
  3.    ІГРИ ПІСЛЯБУКВАРНОГО ПЕРІОДУ……………………………………………….....   34
  4. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК УВАГИ, МИСЛЕННЯ, ПИЛЬНОСТІ ЗОРУ,

ПАМ’ЯТІ…………………………………………………………………………………….     40

  1. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК ПЕРЕДБАЧЕННЯ…………………………………………..    41
  2. УКРАЇНСЬКІ НАРОДНІ СКОРОМОВКИ ……………………………………………..    43

 

ІІІ. ДИДАКТИЧНІ ІГРИ НА УРОКАХ ПИСЬМА У 1 КЛАСІ ………     44

 

ІV. ІГРИ НА УРОКАХ ПРИРОДОЗНАВСТВА…………………………     50

 

V. ІГРИ НА УРОКАХ  ОСНОВ ЗДОРОВ’Я ……………………………    58

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………….   61

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ.

ГРА – ЯК ЗАСІБ ЕФЕКТИВНОГО НАВЧАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ.

Гра – це іскорка, що запалює вогник

допитливості й любові до знань.

                               В. Сухомлинський.

 

Шестирічний першокласник у школі – найемоційніший учень. Для нього гра, казка, вигадка – це невід’ємна складова духовного життя. І вчитель має підтримати, пробудити в душі кожного цікавість до пізнання навколишнього світу, запалити вогники дитячої думки і творчості. 


      Видатний український педагог В.Сухомлинський у книзі «Серце віддаю дітям» писав: «Гра – це величезне світле вікно, через яке в духовний світ дитини вливається життєдайний потік уявлень і понять. Гра  -  це іскра , яка  запалює вогник допитливості і цікавості»

 

    А. Макаренко говорив: « Гра має велике значення в житті дитини. Має те саме значення, яке у дорослого має діяльність, робота, служба. Яка дитина у грі, така у багатьох випадках вона буде в роботі, коли виросте. Тому виховання майбутнього діяча відбувається перш за все у грі».

 

 Розвивальні ігри мають зв’язок із життям, вони сприяють формуванню особистості. Гра – це самостійна діяльність, у якій діти вперше вступають у спілкування з ровесниками, їх об’єднує єдина мета і досягнення, спільні інтереси та переживання.

 Гру називають восьмим чудом світу, джерелом радості, королевою дитинства.

 Гра в початкових класах, а також сучасні ігрові технології є одним з найефективніших шляхів удосконалення уроку. Дидактичні ігри спрямовані на поглиблення та удосконалення знань, умінь і навичок учнів. Це дає можливість використовувати їх під час пояснення нового матеріалу, для його закріплення й повторення, перевірки засвоєного.

 

       У    процесі    ігор,    особливо    дидактичних,    у    дітей  розвиваються :

  • самостійність у мисленні;
  • творчі задатки;
  • кмітливість і винахідливість;
  • життєва активність;
  • відповідальність;
  • колективна дисципліна;
  • наполегливість і цілеспрямованість.

 Використовуючи ігровий метод навчання, необхідно дотримуватись таких основних вимог:

  • ігрове завдання має збігатися з навчальним;
  • зміст має бути посильним для кожної дитини;
  • підсумок гри має бути чітким і справедливим.

 

 Гра є гарним засобом виховання волі. Саме в грі проявляється бажання добровільно, з власної ініціативи підкорятися різноманітним вимогам. Цінність ігрової діяльності в тому, що вона володіє найбільшими можливостями для формування дитячого колективу, дозволяє дітям самостійно  вступити в ті чи інші форми спілкування. Ігри готують дітей до подолання навчальних труднощів, забезпечують успіх в іграх більшої складності.

 Які б педагогічні технології ми не впроваджували в практику, досягнення та результат діяльності можна отримати, лише зацікавивши учнів на уроці. І саме тут  допомагають ігрові технології, оскільки молодші школярі постійно відчувають потребу в грі – це перша можливість проявити себе як особистість, самовиразитись і самоствердитись.

Отже, гра для дитини – супутник життя.

        Ігрові технології  є складовою частиною педагогічних технологій, однією з унікальних форм навчання, яка дозволяє зробити цікавою і захоплюючою не тільки роботу учнів на творчо – пошуковому рівні, але і буденні кроки по вивченню навчальних предметів. Цікавість умовного світу гри робить життя позитивно емоційно забарвленим, а емоційність ігрового дійства активізує всі психологічні процеси і функції дитини. Інший позитивний бік гри є те, що вона сприяє використанню знань у новій ситуації, тобто, засвоюваний навчальний матеріал проходить через своєрідну практику, вносить різноманітність і зацікавленість у навчальний процес.

      Дитина фактично входить в світ дорослих через гру. Гра – це її біологічна потреба, гра – це праця, гра – це навчання . Гра – найприродніша і найпривабливіша діяльність дитини, але гра на уроці – не розвага, а звичайні вправи, замасковані в цікаву форму.  Збуджена під час гри думка підводить учня до самостійних пошуків висновків і узагальнень, які, в свою чергу, зміцнюють свої знання і перетворюють їх у переконання.                     

       У дитячому віці є потреба в грі і її потрібно задовольнити. У народі кажуть : « Де гра, там і розум». Психологами встановлено, що розумно організована гра є дійовим засобом для формування таких рис особистості, як дисциплінованість, кмітливість, стриманість, винахідливість, рішучість, організованість. Розвиваючі і пізнавальні ігри розвивають у дітей логічне мислення, просторове уявлення, багату уяву, фантазію, інтуїцію,конструктивні здібності, волю, пам`ять і увагу. Крім того, вони формують здатність дитини  до аналізу і синтезу, абстрагування і конкретизації поведінки, узагальнення і протиставлення. У процесі гри підсилюються творчі сили і здібності дитини, вона вчиться напружувати розумові зусилля, керувати собою, дотримуватися правил поведінки. Під час гри вона думає на граничних можливостях. Отже, гра повинна стати важливим компонентом діяльності молодших школярів.

 

        Суть дидактичної гри полягає у розв`язанні пізнавальних завдань, сформульованих у цікавій ( забавній ) формі. Дидактична гра відрізняється від пізнавальних завдань наявністю притаманних грі таких структурних елементів :

    1) Пізнавально – навчальна задача ;

    2) зміст ;

    3) правило ;

    4) ігрова дія ;

    5) результат  як закінчення гри.

 

     Добираючи ігри, продумуючи ігрову ситуацію, необхідно обов`язково поєднувати два елементи – пізнавальний та ігровий.  Мета дидактичної  гри – підвищити інтерес учнів до навчального предмету, сприяти зміцненню та пізнанню учнями нових знань, умінь та навичок.

    Як показує практика, ігровий сюжет полегшує сприймання нового поняття,концентрує увагу на його основних ознаках. Одним із видів ігрової ситуації  може бути надання відповідної форми діяльності учнів,тобто введення елементів сюжетно – рольової  гри. ЇЇ важливість у тому, що вона імітує діяльність дорослої людини. До такої гри можна залучати одного учня, групу учнів або цілий клас.

      Дидактичні ігри дають змогу індивідуалізувати роботу на уроці, давати завдання, посильні кожному учню, максимально розвиваючи їх здібності. Якщо спочатку учень зацікавиться лише грою, то його дуже швидко зацікавить пов`язаний з нею матеріал, у нього виникне потреба вивчити ,зрозуміти, запам`ятати цей матеріал, тобто він почне готуватися до участі в грі. Гра дає змогу легко привернути  увагу й тривалий час підтримувати  в учнів інтерес до тих важливих і складних предметів, властивостей чи явищ, на яких у звичайних умовах зосередити увагу не завжди вдається. Наприклад, одноманітні розв`язування прикладів стомлюють дітей, виникає байдужість до навчання. Проте розв`язування цих самих прикладів у процесі гри «Хто швидше ?» стає для дітей вже захоплюючою, цікавою діяльністю через конкретність поставленої мети – в кожного виникає бажання перемогти, не відстати від товаришів, не підвести їх,показати всьому класу, що він уміє, знає.

    У дидактичних іграх діти спостерігають, класифікують предмети за певними ознаками, виконують аналіз ті синтез, роблять узагальнення. Багато ігор вимагають уміння висловлювати свою думку в зв`язній і зрозумілій формі. Гра прищеплює їм позитивні риси характеру : дисциплінованість, розумові здібності, ініціативу, кмітливість, організованість. Гра розвиває фантазію, волю, пам`ять, вчить напружувати зусилля, керувати собою, дотримуватися правил поведінки.

      Важливо створювати під час ігрової  діяльності на уроці ситуації успіху, бо це  -  єдине джерело внутрішніх сил учня, що народжує енергію для подолання труднощів і бажання вчитися за сучасних вимог.  Завдяки грі учні вимогливо ставляться до себе, бачать перспективу власного зростання й усвідомлюють потребу самовдосконалення.

   Гра неможлива без емоцій. Під час проведення дидактичних ігор слід створювати і підтримувати у дітей особливий,  ігровий, емоційний стан. Поряд із задоволенням, радістю та гордістю діти можуть відчувати іноді почуття образи, засмученості, тому в ході гри дуже важливо коректно, але наполегливо виправляти їхні  помилки,  за необхідності делікатно  підтримувати дисципліну, не допускати суперечок та грубості, поступово виховуючи               у дітей витримку, почуття справедливості, товариства та взаємовиручки, наполегливості у досягненні своєї мети.

 

   Виходячи з вищезазначеного можна зробити підсумок :

  •   Дидактична гра – це засіб навчання і виховання ;
  •    Ігрова діяльність добре поєднується із «серйозним навчанням»;
  •    Під час ігрової діяльності на уроці створюються ситуації успіху;
  •    За допомогою гри удосконалюється мовлення учнів;
  •    Гра викликає цікавість, позитивні емоції, що створює позитивну атмосферу на уроці;
  •    Гра має здоров`язбережувальний вплив.

 

      Гра повинна бути  не просто цікавою, а органічно поєднуватися з серйозною, напруженою працею, не відволікати від навчання, а сприяти інтенсифікації розумової діяльності.

 

      У зв`язку з цим ігри повинні задовольняти такі вимоги  :

1.Відповідати темі і меті уроку.

2.Забезпечувати поглиблення, розширення і закріплення знань учнів, розвивати розумові здібності і бути, в достатній мірі, цікавими, повчальними.

3.Відповідати віковим особливостям дітей, бути доступними, забезпечуючи поступове ускладнення навчальних завдань.

4.Сприяти вихованню цілеспрямованості, наполегливості і в досягненні мети, колективізму, взаємовиручки.

 

      Існують різні види дитячих ігор :

1. По ігровій методиці  :  предметні,  сюжетні,  рольові,  ділові,                                                                                                                                                                                                                                               імітаційні, драматизація.

2. По характеру педагогічного процесу :  навчальні,  пізнавальні, репродуктивні,  комунікативні,  тренінгові,  виховні,  продуктивні, діагностичні,  контролюючі,  розвиваючі,  творчі,  психотехнічні, узагальнюючі.

3. По області діяльності  :  інтелектуальні,  соціальні,  психологічні,  фізичні,  трудові.

       4.По ігровому середовищу : без предметів,  з предметами,  комп`ютерні,  технічні,   настольні, телевізійні,  з засобами переміщення,  кімнатні,  ТСО на місцевості.

 

      Класифікація ігор носить загальний характер, тому що кожний тип гри об’єднує різноманітні  і  складні види ігрової  діяльності.

Дидактичні ігри включають кілька елементів : навчальну задачу, зміст, правило і ігрову дію.

   Граючи, діти вчитимуться мові, обчисленням, розв`язувати задачі, конструювати, порівнювати, узагальнювати, класифікувати, робити самостійні висновки, обгрунтовувати їх.                                                                                                                 

Мета дидактичної гри – підвищити інтерес учнів до знань, сприяти зміцненню та пізнанню учнями нових навичок.

 

 Методика організації любої гри включає в себе наступні етапи :

  1. Підготовчий етап ( від 1 до декількох днів ).
  2. Основний етап ( безпосереднє проведення гри ).
  3. Заключний етап ( підсумок, який підводять учні в кінці ігри ).

 

Велику роль виконує система стимулювання в грі.

      Проводити ігри, створювати ігрові ситуації бажано на кожному уроці. Це особливо стосується 1-го класу – перехідного періоду, коли учні ще  не звикли до тривалої напруженої діяльності. Вони швидко стомлюються, притупляється їхня увага, набридає одноманітність. У цьому випадку доречно буде використовувати ігрові ситуації, вірші мовного, математичного характеру під час фізкультхвилинки.

     Гру можна пропонувати на початку уроку ( усна лічба, повторення матеріалу,  який буде опорою уроку ). Ігри, що пропонують на початку уроку, мають збудити думку учня, допомогти йому зосередитись і виділити головне, найважливіше,спрямувати увагу на самостійну діяльність. Інколи гра може бути ніби фоном для побудови всього уроку.

    Коли ж учні стомлені, їм доцільно запропонувати рухливу гру. Наприклад, встати в кожному ряді учням, що займають парні місця,  а потім навпаки – тим, що займають непарні. Проте слід пам`ятати, що окремі ігри збуджують дітей емоційно, надовго відвертають увагу від основної мети уроку. Тому ігри, пов`язані з сильним емоційним збудженням,слід проводити лише  в кінці уроку.  Застосовується гра і під час вивчення нового матеріалу, його закріплення в кінці уроку. Особливо доречно використовувати гру в кінці уроку на закріплення. Діти стомлюються від сприйнятого матеріалу і затрудняються його повторити. Гра дасть можливість учням відпочити і повторити вивчене, краще запам`ятати новий матеріал.

       Ігровий сюжет можна ввести, вклавши завдання, запитання в уста казкових персонажів (  Буратіно ,  Незнайки,  Карлсона,  Чебурашки та ін.). В такий спосіб можна провести бесіду, організувати практичну діяльність дітей. Наприклад, ознайомити учнів з відрізком без застосування поняття прямої . Використовуємо ігровий сюжет, близький  їхньому розумінню.

       Вчитель позначає на дошці одну точку червоною крейдою, а другу – зеленою. Зелена точка – будинок Вовка, а червона – будинок Лисиці. Вовк і Лисиця по стежках ходили один до одного в гості ( проводимо кілька різних ліній ). Ось стежка найкоротша, її накреслимо за допомогою лінійки і називатимемо відрізком. ( Слово відрізок учні повторюють хором ). Відрізок – це лінія, накреслена за допомогою лінійки. Так, завдяки ігровому сюжету, полегшується сприймання нового поняття, концентрується увага на його основних ознаках.    

        Інший вид ігрової ситуації    введення елементів сюжетно–рольової гри. 

Вона доцільна тоді , коли треба практично показати дітям застосування набутих знань. Наприклад,  сюжетно - рольова гра «Знайди своє місце» в вивченні теми « Кількісна і порядкова лічба». Можна запропонувати учням уявити, що вони прийшли до кінотеатру. Набірне полотно з кишеньками – це ряди зі стільцями. У кожного в руках папірець – це квитки.  Оленка – контролер. Лічимо стільці, ряди. Визначаємо за номером на квитку, хто  де  буде сидіти. Кожен учень знаходить своє місце. Наступний ігровий елемент – настанова на виграш. У цьому разі доцільно використовувати завдання у формі змагання ( Хто більше ? Хто швидше ? Хто уважніше ? )

         Велике значення має форма, в якій учитель оцінює результати змагання. Основна форма оцінювання – похвала. Система підведення підсумків гри передбачає : доброзичливе ставлення до учнів, позитивне оцінювання зусиль учнів ( команди учнів ), навіть тоді, коли ці зусилля не приводять до позитивного результату, детальний аналіз утруднень учня (команди) і помилок; конкретні вказівки, спрямовані на поліпшення досягнутого результату.

     Серед засобів навчання і  виховання дітей дидактична гра посідає особливе місце. Дитина, захоплена грою, і не помічає, що вчиться та пізнає нове, запам`ятовує, повторює, орієнтується в різних ситуаціях, узагальнює, робить висновки. Якщо учень спочатку захоплюється лише грою, то дуже швидко його починає цікавити навчальний матеріал.

      Мої діти запрошують на уроки відомих героїв дитячих казок, веселих чоловічків.  Це Незнайка, Буратіно, Гномики, Капітошка, Мудра Сова та інші. Вони задають дітям «хитрі» питання, приносять листи із завданнями. Діти з задоволенням виконують ці завдання.

      На уроках діти збирають гриби, яблука, повітряні кульки, ромашки, де зі зворотного боку завдання, або завдання записані на дошці.

   Дітям дуже подобається на уроці такий вид роботи як виправлення чужих помилок. Ці помилки допускають казкові герої.

   Велике значення має проведення уроків з конкретним ігровим сюжетом. У таких сюжетах виступають відомі дітям герої казок   «Колобок»,  « Теремок», « Пригоди в лісній школі», « Пригоди з каченям Пік».  І багато інших ігрових сюжетів можна придумати для уроків. Дуже полюбляють діти  брати  на себе роль казкових героїв.  Вони перевтілюються в Червону Шапочку, в Гномика,                                                                                      Незнайку, Зайчика, Котика, Пастушка та інших персонажів. Діти одягають капелюшки цих героїв, або на руку ляльку іграшку. Перевтілюючись, діти якось сміливіше себе почувають, вони намагаються все виконувати правильно.

       Діти вчать правила в римованих вправах, розгадують загадки, ребуси, кросворди, працюють з прислів`ями, приказками, образними виразами, пишуть твори  – казки, складають вірші.

Мовні ігри мають велике значення для розвитку мови і мислення учнів ; вони

активізують поширюють їхній словниковий запас,  привчають проводити аналітико – синтетичну роботу над словом і реченням, прищеплюють інтерес і любов до мови.

      Ми граємо з буквами,  складами,  словами,  реченнями,  схемами, скоромовками.  Жоден урок читання не проходить без дзижчачого читання. Діти уявляють себе бджілками. Учні читають впівголоса, кожен зі своєю швидкістю, читають 2-3 хвилини.

      Люблять діти такий вид роботи як читання уривку у вигляді скоромовки перший раз, а другий раз цей же уривок читають у спокійному темпі. Таке читання проходить протягом однієї хвилини. 

      На уроках дітям подобається працювати з «чарівною торбинкою» або «діжечкою». Діти дістають звідти малюнки, склади, слова, речення і з                                                                                             зацікавленням виконують усі завдання, які запропоновані. Інколи діти, які добре читають, виконують роль «буксира». Вони читають і ведуть за собою учня.

       Маючи за основу свій досвід використання ігрових технологій, можу сказати,що їх застосування  підвищує пізнавальний інтерес учнів. На уроках я використовую різноманітні форми ігор : індивідуальну, групову, колективну. Мета добирається в залежності від результату,  якого  необхідно  досягти. На мій погляд,слід  використовувати  ігри переважно на етапі перевірки або закріплення навчального матеріалу. При використанні навчальних ігор відбувається закріплення і покращення знань, розвиток моральних якостей, розумових здібностей, мови  та ін..

Виходячи зі свого педагогічного досвіду, можу зазначити, що діти дуже люблять ігри на уроках. Я вважаю, що гра допомагає розвиватися учневі як особистість.

   Отже, гра – це метод навчання, який організовує і розвиває учнів,розширює їхні пізнавальні можливості, виховує особистість,  яка в майбутньому стане цінним капіталом для нашої держави   -  України.

І. ІГРОВІ І ЦІКАВІ ЗАВДАННЯ ПРИ ВИВЧЕННІ РІЗНИХ РОЗДІЛІВ МАТЕМАТИКИ В ПЕРШОМУ КЛАСІ.


1.ПІДГОТОВЧИЙ ПЕРІОД.

  1.               «Розстав за зростом». 

  Мета. Закріплення уявлень «широкий і вузький», «товстий і тонкий», «високий і низький».

Матеріал. Різної висоти предмети, іграшки, зображення на картках тощо. 
Зміст гри. Завдання можуть бути різні, наприклад, розставити предмети від найменшого до найбільшого або навпаки. А далі кілька додаткових запитань: «Який предмет має порядковий номер 7 (3, 4, 5 тощо)? Скільки предметів усього? Який порядковий номер найбільшого (найменшого) предмета? Назви предмети, що мають парні (непарні) номери і т.д.». У порядку збільшення (зменшення) корисно розкладати предмети різної довжини (ширини).  Коли є два однакові набори матрьошок, коробок або інших предметів, пропоную розставляти їх так: спочатку знайти два однакові найбільші, а потім ліворуч і праворуч від них – решту предметів у порядку спадання. 
 

2.«Розклади за розмірами». 

Мета. Уточнення наявних у дітей уявлень про розміри і кількість предметів. 
Матеріали . Картки з малюнками різних тварин (риб, птахів, комах, звірів). 
Зміст гри. На столі лежать картки з малюнками різних тварин (риб, птахів, комах, звірів). Кожен по черзі підходить до столу, вибирає три картки і розкладає їх так, щоб на першому місці був хтось найбільший, на другому – середніх розмірів, на третьому – найменший. Перемагає той, хто правильно і швидше за всіх розкладе картки.


4. «Склади букет».

Мета. Уточнення наявних у дітей уявлень про розмір, кольори і кількість. 
Матеріали .  Малюнки квітів різних розмірів.

Зміст гри. Діти на своїх столах складають з вирізаних листівок, кольорового паперу букет квітів, розташовуючи внизу більш великі квіти, а вище — дрібніші. В ході складання букета діти підраховують кількість кольорів у кожному' букеті, білих і червоних гвоздик, число ромашок і волошок, великих і маленьких квітів. 


5.  «Навпаки».

Мета. Розвиток мови у дітей, включення в їх активний словник понять «товстий», «тонкий», «широкий», «вузький» і т. д.

Матеріали .  М'яч.

Зміст гри. Кидаючи м'яч, вчитель називає слово. Учень, піймавши м'яч, відповідає протилежне слово і повертає м'яч учителю. Наприклад, «товстий — тонкий», «великий — малий», «високий — низький, глибокий — мілкий», «важкий— легкий», «широкий — вузький»; «довгий — короткий». 

6. «Акваріум для рибок». 

Мета. Формування числових і просторовихх уявлень у дітей. 
 

Матеріали . 10 рибок різного розміру (6 жовтих і 4 червоних) і 4 смужки паперу. 
 

Зміст гри. На уроці математики вчитель пропонує одному з дітей на  дошці, іншим у себе на партах, побудувати акваріум (викласти його зі смужок паперу), опустити в акваріум спочатку великі рибки, потім маленькі і порахувати, скільки великих, скільки маленьких, скільки червоних, скільки жовтих рибок, скільки плаває у верхній частині акваріума, скільки в нижній. Одна з рибок пливе зліва направо, справа наліво, знизу вгору, згори вниз.

 

7.  «Побудуй будиночки і посадимо поруч дерева». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://thumbs.dreamstime.com/z/brown-cap-boletus-mushroom-26526267.jpg

 

 

Мета. Узагальнення і систематизація кількісних і просторових уявлень у дітей, навчання їх порівнянню предметів за різними ознаками. 
 

Матеріали .  14 смужок кольорового паперу для будівництва будиночків і проведення дороги, 7 трикутників зеленого кольору для ялинок, 2 трафарету грибів (1 гриб з великим капелюшком на товстій ніжці і 1 гриб з маленьким капелюшком на тонкій ніжці). 
 

Зміст гри. Вчитель пропонує одному учневі на магнітній дошці, іншим — на своїх столах побудувати (викласти зі смужок паперу) спочатку високий будинок, потім низький. Біля високого будинку посадити (викласти з трикутників, смужок) низьку ялинку, біля низького будинку — високу ялинку. Від високого до низького провести дорогу двома зеленими смужками паперу. Ця дорога розширюється біля високого будинку і стає вужче близько низького будиночка. Біля високої ялинки розташувати гриб з великим капелюшком на товстій ніжці, близько низького дерева — невеликий гриб...

8.«Кінцівка». 
Мета. Розвиток мовлення дітей, включення в активний словник термінів «вище», «нижче», «товстий», «тонкий», «високий», «низький». 
Зміст гри. а) Учитель читає початок речення, а учні продовжують його (бажано підібрати ілюстрації, за якими будуть задавати питання). Наприклад: «Якщо сосна вище берези, береза... (нижче сосни). Якщо стовбур дуба товщі стовбура берези, то стовбур берези... (тонше стовбура дуба)». 
б) Учитель пропонує закінчити поєднання, використовуючи слова «товстий», «тонкий», «цілий», «високий», «низький». Наприклад, «колобок... (круглий), Буратіно... (тонкий), дядя Стьопа... (високий), м'яч... (круглий), соломинка... (тонка)


9.«Небесні андрівники». 

Мета.Розвиток мови дітей. 

Матеріали .  Малюнки літаків, вертольотів, ракет, птахів,

 метеликів. 
Зміст гри. Вчитель на магнітній дошці розміщує малюнки

 (зверху вниз): ракета, літак, вертоліт, пташка, метелик і пояснює дітям завдання: закінчити речення, розпочате вчителем.

Наприклад: «Високо у небі летить... (ракета).

Нижче ракети летить... (літак).

Літак летить... (вище вертольота).

Якщо птах летить вище метелика, а вертоліт вище птиці, то вертоліт летить... (вище метелика).

Якщо вище птиці летить вертоліт, а нижче — метелик, птах... (між вертольотом і метеликом)». 

 

10. «Звідки і чий голос?»

Мета. Формування просторових уявлень.

Зміст гри. Один з гравців стає спиною до класу, інший просить вказати, звідки голос: ззаду, ліворуч від нього або праворуч, а потім сказати, чий голос він почув. Вчитель, мовчки рукою, показує, хто повинен голосно, не поспішаючи вимовити якийсь звук, слово, речення. Цю гру можна провести в лісі, в парку, сквері, на шкільному майданчику

 

11.Гра «Де дзвенить дзвіночок?»

Мета. Формування просторових уявлень.

                               Зміст гри. Одній дитині зав’язують очі хустинкою. Друга

                              дитина  ходить з дзвіночком по класній кімнаті і подзвонює

                              ним у різних  місцях. Перша відгадує, де подзвонили,

                              називаючи місце звуку   відносно   себе:    «Подзвонили

                              праворуч    від    мене»,  «Подзвонили зліва від мене» і т.д.

                              Той , хто після умовної  кількості дзвінків жодного разу не

помилився, отримує дзвіночок і займає місце свого попередника.

 12. «Різнобарвний поясок».

Мета. Формування просторових уявлень дітей і навичок рахунку кіл, квадратів, трикутників.

Матеріали .  Набір фігур у кожного учня: 2 червоні кола, 2 жовтих і 2 зелених трикутника, 2 червоних і 2 синіх квадрата. 
Зміст гри. Учні за завданням учителя на чистий аркуш паперу викладають круги, квадрати, трикутники, утворюючи з них різнобарвний поясок. Посередині червоне коло, праворуч від нього - зелений трикутник, зліва - жовтий, праворуч від зеленого трикутника - синій квадрат, ліворуч від жовтого трикутника - червоний круг і т. д. В результаті виходить різнобарвний поясок.


13. «Фігури вищого пілотажу». 
Мета. Закріплення понять «вгору», «вниз», «праворуч»,

«ліворуч», «праворуч-ліворуч», «зліва направо». 
Матеріали .  Малюнок літака. 
Зміст гри. Вчитель розповідає, що під час святкових

парадів  льотчики виконують на літаках різні фігури

 вищого пілотажу:  літак швидко піднімається вгору, то різко падає вниз; кілька  літаків, що утворюють зірку або роблять петлі і т. д. 
Вчитель виступає в ролі льотчика. Його літак (малюнок) виконує різні фігури, змінюючи напрямок руху, а льотчики-учні визначають зміну маршруту і за сигналом вчителя (помахом руки) хором вказують його, вживаючи слова «вгору», «вниз», «праворуч», «ліворуч», «праворуч-ліворуч», «зліва направо» (по відношенню до дітей)

14. «Гараж».

Мета. Закріплення понять «спочатку», «потім», «після цього», «ліворуч», «праворуч», «між».

Матеріали . Ілюстрації легкового, вантажного автомобіля та автобуса. 
Зміст гри. Вчитель або один з учнів будує гараж, позначаючи його смужками паперу на магнітній дошці. (Інші діти будують гараж на своїх столах.) Ставлять в ліву частину гаража легкову машину, в праву - вантажну, автобус розташовують між легковою і вантажною машинами. За завданням учителя визначають положення машин в гаражі і порівнюють їх за кольором та розміром.


15. «Конструктор»

Мета: розвиток уяви; закріплення знань про кути, геометричні фігури.

Хід гри. На дошці зображені незакінчені фігури (кути).

Спробуйте домалювати першу фігуру до трикутника,

другу – до прямокутника, третю – до квадрата,

четверту – до п’ятикутника.

 

16. «Поїзд».

Мета. Порівняння групи предметів.

Зміст гри. Вчитель пропонує скласти 2 поїзди з вагонів (учнів) і порівняти, де більше вагонів.

З цією метою викликають 7 учнів. Вони складають поїзд з 7 вагонів. Потім викликають 5 учнів, вони складають поїзд з 5 вагонів. «Який поїзд довше? - запитує педагог. — Який коротше? Де вагонів більше? Де - менше? Як зрівняти склад поїзда за кількістю вагонів? (Причепити до другого потягу 2 вагони, або від'єднувати від першого 2 вагони)». Гра супроводжується відповідними діями. Кількість вагонів можна змінювати 2-3 рази. 

 

17.  «Вершки і корінці».

Мета. Складання пари предметів. Знаходження числового виразу і його значення. 
Матеріали . Коренеплоди з числовими виразами і окремо листя буряка, редиски і петрушки зі значеннями числових виразів.

Зміст гри. Учитель викликає до дошки 6 учнів. Троє з них беруть коренеплоди, решта - бадилля буряка, редиски і петрушки. Вчитель називає ім'я учня, у якого морква (коренеплід з числовим виразом), і, звертаючись до дітей, у яких листя, каже: «Корінець, корінець, де твій вінець?» Учень, у якого бадилля цієї рослини, показує листя моркви всім дітям і говорить: «Вершок, зі значенням цього числового виразу, моркви у мене». Діти встають поруч. У підсумку гри діти визначають число пар (корінців з вершками - знаходження числового виразу і його значення).

 

                                              18. «Кіт у мішку»

                                                Мета: Відгадування форми предмета на дотик .
                                                Матеріал. Різні геометричні фігури, плоскі та

                                               об’ємні іграшки, дрібні предмети: горіхи, жолуді,

                                               каштани тощо. Вони заповнюють мішечок з

                                               тканини на 1/3. 

Зміст гри. Варіант 1. Учневі зав’язую очі, і він помацки дістає з мішечка предмети, на дотик визначає, що саме у нього в руці, називає вголос і лише по тому витягає руку з мішечка і показує цей предмет. 
Варіант 2. Класовод називає предмет, а дитина відшукує його на дотик.

  •  

19.  «Складемо візерунок»

Мета: вчити учнів розміщувати предмети у просторі, розрізняти предмети за розміщенням, ознайомлює з напрямками руху:вгору, вниз, розширюються уявлення про геометричні фігури, формується навичка лічби. 

 Зміст гри. За завданням учителя з геометричних фігур на парті в один ряд учні складають візерунок: 5 трикутників, під трикутниками – кружечки, над трикутниками – квадрати. Потім учні змінюють візерунок і розповідають, як

 вони розмістили геометричні фігури.

 20. «Вище – нижче, довше – коротше».

Мета: вчити учнів орієнтуватися  у просторі, розрізняти предмети за розміром.
Зміст гри. Учитель пропонує всім учням швидко встати і, залежно від слів, сказаних учителем, показати нижче (вище), ніж він сам. 


Варіант 1. Учитель показує нижче (вище) столу і говорить «вище» «нижче». Діти швидко піднімають руки значно вище (нижче), ніж показав вчитель. 
Те саме стосується і слів «довше» - коротше». Вчитель показує учням певну відстань між долонями своїх рук і говорить «довше» («коротше»), а діти відповідно показують більшу (меншу) відстань, ніж у вчителя. 


Варіант 2. Гра проводиться аналогічно до першого варіанта, але ускладнюється тим, що вчитель показує рукою висоту і каже «вище», а сам руку опускає нижче. Учень повинен зробити навпаки. Те саме стосується і «ширше – вужче». Ця гра, як правило, викликає пожвавлення, сміх, оскільки учні часто помиляються, і є дійовими засобами для знімання перевтоми. 

 

21.«Піратський скарб»

Мета: розвиток уваги, вміння працювати зі схемою,

 подавати команди; закріплення понять «ліворуч»,

«праворуч», «вперед», «назад»; виховання почуття

колективізму.

Обладнання: хустки для зав’язування очей, «Скарб», карта –

 схема

Правила: гра може проходити в двох командах одночасно,

в кожній  команді обирають «пірата», який буде виконувати команди, решта

 учнів подає команди. Виграє команда, яка швидше знайде «скарб» і буде організованішою.

Хід гри. Вчитель заздалегідь приховує в класі «Скарб», об’єднує учнів у дві команди, діти самі розподіляють ролі, кожна команда отримує карту скарбів із вказівками руху «Пірата». «Пірати» із зав’язаними очима виконують вказівки товаришів «ліворуч», «праворуч», «вперед», «назад».

 

22. «3 ведмедя»

Матеріал гри: 3 плюшевих ведмедя - великий, трохи менше, маленький; 3 стільці, 3 миски, 3 ложки, 3 ліжка відповідної величини.

Мета:  закріплення понять про величину (великий - маленький), порівнювання предметів за цими ознаками. Навчити диференціювати предмети за величиною, співвідносити предмети, з огляду на їх величину. Розвивати здатність учнів зіставляти, порівнювати, спостерігати.

Хід гри: учитель розповідає казку про 3 ведмедів. Діти повинні розподілити 3 ведмедям відповідно до величини всі предмети.

 

2. ЧИСЛА від 1 до 10

1.«Скільки?»

Мета: закріпити порядкову лічбу.

Матеріали: картки з цифрами, картки із зображенням

 різної кількості предметів, іграшки, набірне полотно. 

Зміст гри. 

Варіант 1 учитель виставляє на набірному полотні картки із зображенням, наприклад, зірочок і, показуючи кожну з них указкою, пропонує лічити хором. Потім указкою показує зірочки, починаючи з останньої, а учні хором лічать від останньої до першої. Учитель повинен звернути увагу дітей на те, що в обох випадках дістали одне й те саме число. Далі, виймаючи картки із зірочками по одній (не по порядку), він пропонує дітям знову лічити хором. З’ясовується, що і в цьому разі дістали те саме число. Потім учитель ставить на місце всі картки по одній, а діти вголос їх лічать. Після цього вчитель замінює, наприклад, дві картки із зірочками картками з кульками і пропонує дітям лічити, скільки всього карток на набірному полотні. Коли діти дістануть знову те саме число вчитель пропонує всі картки із зірочками замінити картками з кульками і знову полічити. Виявляється, що і цього разу

 кількість карток та сама.

Варіант 2. Учитель виставляє іграшки на столі або на карнизі дошки і пропонує учням, показуючи іграшки указкою, не лише лічити вголос, а й піднімати цифру, яку вони називають. Діти лічать у прямому і зворотньому порядку, із заміною окремих іграшок.

Варіант 3. Учитель плескає в долоні кілька разів, а учні, полічивши кількість оплесків, мовчки піднімають картку з відповідною цифрою. 
Варіант 4. Учитель плескає в долоні, учні також плескають і лічать оплески. 
Варіант 5. Учитель показує таблицю із зображенням різних або однакових предметів і пропонує мовчки полічити й показати відповідну цифру. 

 

2. «Покажи «стільки ж», «більше», «менше»».

Мета. Встановлення відповідності між кількістю малюнків і цифрою. 
Матеріали: у вчителя і учнів набір карток з числами і різні предмети. 

 

Зміст гри. 

Варіант1. Учитель показує учням карточку з числом 3 і каже: «Більше», учні показують

 4, 5 і більше предметів, або карточку із зображенням більш як 3 предметів. Коли вчитель говорить: «Стільки ж» і показує картку з числом 5, усі діти піднімають у руці 5 предметів, коли вчитель показує число 5 і каже: «Менше», учні показують 2 – 3 предмети і т.д. 
Варіант 2. Учитель показує картку з числом і говорить: «Більше», «Менше», «Стільки ж», а учні піднімають картки з більшим, меншим і таким самим числом. 

3. «Кращий лічильник». 
Мета. Встановлення відповідності між кількістю малюнків і цифрою. 
Матеріали: Цифри від 1 до 10. Картки з різною кількістю малюнків. 
Зміст гри. Вчитель розміщує від 1 до 10 карток з малюнками. Відкриваючи кожну картку з малюнком по черзі, він пропонує дітям полічити кількість малюнків на картці і показати потрібну числову фігуру. Хто швидше порахує малюнки і покаже потрібну цифру, той кращий лічильник. Потім вчитель показує вразбивку цифри, учні — відповідне число малюнків на картках. У підсумку гри вчитель відкриває 2 картки, пропонує порівняти число малюнків у них і визначити, де малюнків більше, де менше і на скільки. 

 

4. «Будівельники». 
Мета. Закріплення нумерації чисел першого десятка. 
Матеріали:  Десять паличок. 
Зміст гри. Дітям дається завдання побудувати будиночок з 6,

 8, 10 паличок.

Один учень будує будинок на магнітній дошці з кольорових

 смужок паперу, всі інші - у себе на партах з паличок. 
Аналогічно діти викладають з паличок сніжинку, рибку, ялинку, вітрильний

 човен, зірочку, машинку і вважають число використаних паличок. 
 

5. «Число і цифру я знаю.» 
Мета. Встановлення відповідності між числом і цифрою. 
Матеріали:  Набір кіл, трикутників, квадратів. 
Зміст гри. Вчитель розміщує від 1 до 10 карток з малюнками. Відкриваючи кожну картку з малюнком по черзі, діти рахують кількість фігур у кожному з них і показують учителеві відповідну картку з цифрою, а потім порівнюють кількість фігур у двох сусідніх картках


6Потяг»

Мета. Навчити дітей розрізняти порядок чисел від 0 до 10, сформувати навички лічби в порядку зростання та спадання. 

Зміст гри. Учитель по черзі викликає до дошки учнів. Кожен з них, виконуючи роль вагона, називає свій номер. Перший викликаний  учень говорить: «Я – перший вагон». Другий учень виконує роль другого вагона, він називає свій порядковий номер і т.д. Потім діти повертаються в другу сторону – останній вагон стає першим. Діти називають свої порядкові номери справа наліво.

 

7.  «Будь уважний»

Скільки лапок у вовків? (4)                     Скільки в мишки є хвостів?(1)

Скільки вушок у зайців?(2)                     Скільки пальців на руці?(5)

Скільки крил є у лисиці?(Ніскільки)      Скільки в теремі криниць? (Ніскільки)

Скільки жаб літає в небі? (Ніскільки)     Скільки хвостиків у тебе? (Жарт)

8. «Знайди сусідів»

На дошці – таблиці з геометричними фігурами:

 

 

 

Учні викладають картки з потрібними цифрами.

 

9. «Що змінилося?»

Учитель ставить на столі 5 іграшок: заєць, ведмідь, вовк, лисиця,їжак. Учні називають : перший – заєць, другий – ведмідь і т. д. Потім учні заплющують очі, а вчитель переставляє іграшки місцями. Учні розплющують очі і розповідають, що змінилося.

 

                                             10. «Складемо потяг». 
                                   Мета. Ознайомлення дітей з прийомом утворення чисел

                                   шляхом додавання одиниці до попереднього числа і

                                   віднімання  одиниці від наступного числа. 
                                    Зміст гри. Учитель викликає до дошки по черзі учнів.

                                Кожен з  них, виконуючи роль вагона, називає свій номер.

 Наприклад,  перший викликаний учень говорить: «Я - перший вагон». Другий  учень, виконуючи роль другого вагона, чіпляється до першого вагону (кладе ліву руку на плече учня, який стоїть попереду), називає свій порядковий номер, решта складають приклад: «Один та один, вийде два». Потім чіпляється третій вагон, і всі діти за сигналом вчителя складають приклад на додавання: «Два та один - це три». І т. д. Потім вагони (учні) відчіпляються по одному, а клас складає приклади виду: «Три без одного - два.  Два без одного - один». І т. д. 
Учні у грі закріплюють знання про порядкове і кількісне значенні числа і знову роблять узагальнення, як утворюється попереднє і наступне число.

 

11.«Знайди своє місце»

Мета: розвиток уваги, кмітливості; закріплення знань нумерації чисел, «сусідів числа».

Обладнання: картки з числами, хустки для зав’язування очей.

Правила: в грі приймають участь команди по 10 учнів, кожен учень отримує нумераційну картку. Ведучий виконує завдання, інші виконують його вказівки. Підказки забороняються!

Хід гри Вчитель зав’язує очі одному з гравців, обертає його, промовляючи:

Крутись, вертись –

На своєму місці з’явись.

В цей час гравці міняються місцями. Ведучий повинен швидко поставити дітей по порядку номерів та знайти своє місце в цьому ряду.

 

 

3. ДОДАВАННЯ І ВІДНІМАННЯ В МЕЖАХ 10

 

1. «Магазин». 
Мета. Закріплення навичок рахунку. Розрізняти предмети за зовнішніми ознаками. Сформувати навички порівняння. 
Матеріали. Картинки із зображенням яскравих іграшок. 
Зміст гри. На прилавок виставляються картинки із зображенням яскравих іграшок. На звороті картинки - завдання. Діти вибирають вподобану іграшку, а розраховуються за неї, виконавши із зворотнього боку завдання. Потім вони порівнюють її з іншими іграшками за кольором, формою. Хором рахують, скільки всього іграшок на полиці. Рахунок ведеться в порядку зростання та спадання.


2.«Допоможи білочці». 
Мета. Формування навичок додавання чисел в межах 10. 
Матеріали. Білочка, кошик, дерево з жолудями, горіхами, ягодами. 
Зміст гри: Дітям пропонується така ситуація. Настала осінь. Білочці потрібна допомога! Вона просить допомогти їй зібрати на зиму корм. Щоб це зробити, необхідно виконати завдання на зворотньому боці кожного жолудя, ягід або горіха. 
- Допоможемо?

Діти вкладуть в кошик ягоди, жолуді, горішки в тому випадку, якщо правильно виконають завдання.

3. «Віднови числа»

Мета. Формування навичок додавання чисел в межах 10. 

Зміст гри: Вчитель каже: «На снігу сорока розклала приклади, але повіяв вітерець і частину прикладів засипало сніжком. Допоможіть сороці відновити приклади».

 

..+2=4              ..+3=6          ..+4=6

..+2=5              ..+1=4          ..+1=5

 

4. «Заселіть числові будиночки».

Мета. Вивчення складу чисел.

Зміст гри: Учні кожного ряду виходять і записують

відповідні числа у числові будиночки. Перемагає той

 ряд,  в якому учні швидко і правильно записали

потрібні числа.

 

5. «Листоноша»

Мета. Вивчення складу чисел.

Зміст гри: Учитель роздає 5 учням однакову кількість «листів» (картки із записаними прикладами). У дітей, які сидять за партами, в руках картки з номерами будинків (від 1 до 10). Кожен листоноша повинен розвязати приклади. Відповіді збігаються з номерами будинків. Завдання: швидко та без помилок рознести листи за призначенням. Переможцю можна вручити медаль або емблему «Кращий листоноша».

 

 6.«Каченята». 
Мета. Формування навичок додавання

 чисел в межах 10. 
Матеріали. Озеро з каченятами. 
Зміст гри: В грі приймає участь весь клас.

 Розігрується ситуація:  «Качці з малими каченятами потрібно благополучно

 Дістатися  до ставу». Вона звернулася за допомогою до вас, діти. Якщо ви

впораєтеся з усіма завданнями, то каченятам ніхто не завадить дістатися до потрібного місця.

 

7. « На 2 більше і на 2 менше» 
Матеріал гри: картки з числами. 
Зміст гри. Учитель називає числа в межах від 2 до 10 і пропонує учням у правій руці піднімати число, більше на 2 від даного, а в лівій – менше на 2 від даного. Наприклад, учитель називає число 3, а учні показують числа 1 і 5 далі вчитель називає число 5, а учні показують числа 3 і 7 і т. д. Цю саму гру можна проводити, пропонуючи збільшувати і зменшувати числа на 1, на 3, на 4 тощо. 

4. НУМЕРАЦІЯ ЧИСЕЛ В МЕЖАХ 20

1. «Ланцюжок». 
Мета. Ознайомлення з нумерацією чисел в межах 20. 
Матеріали.  Круги на магнітах. 
Зміст гри. У грі одночасно беруть участь 3 учня. Один

 розміщує праворуч на магнітній дошці кружечкі в

таблицю  з двома розрядами, відокремлюючи зірочками

зверху вниз кілька кружків у кожному розряді, другий

 називає число, яке  позначив перший учень, третій називає склад числа з десятків  і одиниць. 

 

2. «Математична естафета». 
Мета. Закріплення нумерації чисел в межах 20. 
Матеріали. 10 кружечків і 10 трикутників. 
Зміст гри. Учитель ділить клас на 3 команди по рядах і проводить гру-змагання. Перший учень з першої команди ілюструє число за допомогою кружечків і трикутників, другий з цієї ж команди називає це число, третій називає його склад, четвертий показує число на картках. 
Аналогічні вправи виконують учні другої та третьої команд. Та команда переможе, яка не допустить жодної помилки або зробить менше помилок

 

3. «Дізнайся, скільки паличок в іншій руці». 
Мета. Закріплення прийому утворення двозначних чисел, заснованого на нумерації. 
Матеріали. Набір окремих паличок і пучків паличок. 
Зміст гри. Викликаний учень бере пучок в одну руку, а окремі палички в іншу і показує їх класу. Діти вгадують, показують картку з цифрою числа паличок в іншій руці. 
Потім завдання ускладнюється: вгадати, скільки окремих паличок в руці, якщо в іншій — пучок, і скласти приклад на додавання. Наприклад, учень за завданням взяв 15 паличок, поклавши пучок з 10 паличок в праву руку і 5 паличок в ліву. Він показує пучок у правій руці. Діти відгадують, що в лівій руці 5 паличок, і складають для перевірки приклад на додавання: 10 + 5= 15

4. «Віднови числа».

Мета. Закріплення додавання чисел в межах 20
Зміст гри. Вчитель каже: «На снігу білочка записала

 приклади.  Повіяв вітерець і частину прикладів засипав

 сніжком. Допоможіть білочці відновити числа в прикладах». 
… + 2 = 4                   …+1 =5 
… + 2 =5                   … + 1 =4 
 

5. «Допоможи звірятам»

 Мета. Закріплення додавання та віднімання чисел в межах 20
Зміст гри. На дошці - малюнки звірят, під ними приклади. 
- Білочка, зайчики їжачок на уроці математики у лісовій школі розв’язували приклади. Підкралася хитра лисичка і вкрала цифри. 

- Допоможіть звірятам відновити приклади. 
Клас поділено на три команди. Одна команда допомагає білочці, друга – зайчику, а третя – їжачкові. Перемагає команда, яка правильно виконала завдання. 
 

6.  «Математичний футбол»

Мета: розвиток конкретного мислення; закріплення

знань таблиць додавання чи віднімання в межах 20.

Обладнання: картки «ворота» - відповіді; картки із

завданнями.

Правила: кожен учень отримує по 3-4 картки із

завданням.

Хід гри. Вчитель обирає 2 учні-«воротарі», прикріплює на грудях картку –відповідь. За командою вчителя учні підписують свої картки – «м’ячі», перевертають їх, розв’язують приклад і швидко відносять до тих «воріт», що є відповіддю. «Воротар» приймає правильні відповіді, невірно принесені картки «воротар» може «відбивати». В кінці гри перевіряються всі «забиті голи». Визначають переможців як серед гравців, так і серед «воротарів».

5. ВІРШОВАНІ ЗАДАЧІ

 

Лісом до бабусі йшла                                         Побачивши з нори кота,

Червона Шапочка мала.                                     Притихли бідні миші.

В лісі вовчика зустріла,                                          Чому злякались? — кіт пита, —

Пиріжками пригостила.                                     Та ж вас на 8 більше!

Ще лишилося в онуки                                        Тепер питання дітворі:

Пиріжків 4 штуки.                                             А скільки ж мишок у норі?

А було спочатку 7.                                                                       8+1=9

Скільки сірий вовчик з'їв?

             7-4 = 3

 

Цап Коземир навантажив на віз                       Радіє знахідці Грачок:

7 капустин і додому привіз.                             7 сантиметрів черв'ячок!

Вдома було ще 17 у нього.                              У Курки менший був на зріст,

Скільки в цапка капустинок усього?               2 сантиметри не доріс!

17 + 7 = 24                                                       «Якої довжини черв'як

                                                                          У курки був?» — рахує грак.

 Для свого кота Маркіза                                  А ви грачку допоможіть

 На скільки співаків-хористів                          І скільки буде, підкажіть.

 Фрикадельки варить Ліза.                                                      7-2 = 5

Менш було, ніж танцюристів?

9 з'їсть одразу кіт                                            17 літрів випив слон,

8 буде на обід.                                                 Залишився води балон.

Скільки для кота Маркіза                               В балоні ще 5 літрів є,

 Ну й було у нас мороки!                               Та воду й цю наш слон доп'є.

Фрикадельок варить Ліза?                             Підрахунки проведи:

8 + 9= 17                                                          Скільки вип'є слон води?

                                                                                              17 + 5 = 22

 

                                                                        В день народження кота

                                                                        Мишки виступали.

                                                                        7 співало «Тра-та-та»!

                                                                        9 танцювало.

                                                                       На скільки співаків-хористів

.                                                                      Менш було, ніж танцюристів?

                                                                                                 9-7 = 2

.

 

 

 

 

ІІ. Дидактичні ігри на уроках читання у 1 класі

 

ІГРОВИЙ СВІТ НА УРОКАХ ЧИТАННЯ

 

Читання — це віконце, через яке діти бачать,

пізнають світ і самих себе.

                                                   В. О. Сухомлинський

 

 У ході ігор:

  • легко засвоюється злиття приголосних звуків із голос­ними, тобто швидко опановується сам процес чи­тання;
  • поєднується навчання й виховання;
  • вдосконалюється вміння читати;
  • розвивається увага, спостережливість;
  • виховується почуття взаємодопомоги;
  • мовлення учнів розвивається в єдності з мислен­ням;
  • розширюється обсяг знань;
  • активізується розумова пізнавальна діяльність;
  • мобілізується і розвивається пам'ять;
  • гартується воля, витримка, чесність, кмітливість;
  • розширюється коло уявлень;
  • дитина менше стомлюється;
  • раціонально використовується час;
  • формується правильна вимова слів;
  • удосконалюються якості читання;
  • удосконалюється вміння здійснювати звуковий аналіз слів, що сприяє грамотному письму дитини;
  • здійснюється всебічний розвиток дитини;
  • викликається активний інтерес до предмета.

 

Ігри умовно поділяють на такі види:

1. Ігри добукварного періоду.

2. Ігри букварного періоду.

3. Ігри післябукварного періоду.       

 

  1. ІГРИ ДОБУКВАРНОГО ПЕРІОДУ

 

1.“Скільки слів у реченні?”

Учитель читає речення. Учасники гри на пальцях або картками з цифрами показують, скільки в ньому слів. Виграє той, хто менше за всіх помилиться.

 

 

 

2.“Злови п’ять слів”

Мета: розвиває увагу, привчає прислухатися до слів у реченні.

Хід гри. Учитель називає п’ять слів. Наприклад: олівець, зошит, ручка, вчитель, навчання,  щоб учні зловили ці слова (плеснули у долоні) у реченнях, які він буде проказувати.

Речення можуть бути такі:

1) Приведи усе в порядок, щоб були готові зрання: олівець, ручка і зошит – все, що треба для навчання.

2) Бути чемним і привітним – пам’ятай це всюди й завжди.

Як до класу входить вчитель, привітай, із місця вставши.

3) Сяє зірка на копрі. Ми з Олегом – шахтарі .

4) Засиніли проліски у ліску, у ліску.

 

 3.“Живі слова”

 Біля дошки  троє учнів (це діти, які будуть виконувати

 роль  слів), а інші виконують завдання: скласти речення,

 в якому     стільки слів,  скільки дітей стоїть біля дошки.

     За малюнком діти складають речення, наприклад:

                            Їжак несе яблуко”.

У викликаного учня вчитель питає: В ролі якого слова він буде виступати?

( або діти самі собі вибирають слова із складеного речення).

 Завдання: поставити слова в такому порядку, щоб вийшло складене речення.

Потім діти, які виконують роль слів, називають кожен своє слово по порядку, і всі чують речення, яке склали колективно.

     У другому варіанті гри  пропонується дітям, які виступають в ролі слів, слова, наприклад: білка, гриби, сушить. Інші діти складають з них речення, правильно шикуючи “живі слова” біля дошки. “Діти-слова” вимовляють свої слова, і у них виходить речення: “Білка сушить гриби”.

 

4."Скільки пауз у реченні?"

Учитель показує речення з паузами, пропонує дітям визначити кількість пауз (зупинок).

Посадив // дід // ріпку //.

Виросла // ріпка // велика //.

Кличе // дід // бабу // Марушку //.

Скільки пауз у реченні, стільки й слів.

 

5. "Скільки"

Мета: Перевірка знань із теми «Склад. Наголос» (за букварем).

У кожного учня — математичне віяло.

Варіант 1Скільки складів?

Учитель називає слова, наприклад: молоко, корова, мама, коза,  мило, кінь, машина, качка, малина, гуска, дім, курка, мак, півень.

Діти сигналізують цифрою віяла, показуючи кількість складів у даному слові.

Варіант 2 На якому складі наголос?

Учитель називає слова, наприклад: сито, лось, дім, сова, садок,  ведмідь, садівник, лисиця, дошка, пташка, сапа, дятел.

Діти сигналізують віялом, показуючи цифрою номер складу, на який падає наголос. Хто помилився, той до­водить думку, практично показує, як це зробити.

 

6."Розсели слова в будинки"

 Ігровий матеріал: будинки із звуковими схемами слів, предметні малюнки: корова, зошит, літак, стіл.

У будинки потрібно заселити предмети, що зображені на малюнках.

Який предмет означає свійську тварину? Назви свійську тварину, в назві якої зустрічався б м'який приголосний звук. Вийдіть до дошки, поставте у звукових моделях наголоси.

 

  1. ІГРИ БУКВАРНОГО ПЕРІОДУ

 

1."Впізнай букву наосліп"

На столі вирізані з цупкого картону вивчені букви. Одному учневі зав'язують очі і пропонують помацати букви і назвати їх.

 

2."Капітани"

Велика ілюстрація, де намальований корабель, який

Пливе  по синьому морю. Корабель має зупинитися

в портах, де  знаходяться на хвилях букви на позначення голосних

звуків (а, о, у, е, и, і). На палубі корабля є кишенька

(проріз), куди вставляється буква на позначення

Приголосного  звука. Роль капітана виконує будь-хто

 з учнів. Він дає сигнал для зупинки корабля. (Сигналом є вміння прочитати злиття звуків: приголосного з будь-яким голосним. Наприклад: да, до, ду, ди, ді, де вроздріб. Сигнал потрібно дати голосно, щоб корабель міг «зупинитися», а весь клас «не потонути» в морі.)

 

3."Чарівне дерево"

На ілюстрованій таблиці — макет дерева. До нього прикріплюються «листочки», які вчитель роздає учням, особливо звертає увагу на тих дітей, що слабо зливають звуки. На листочках склади: ва, ви, ив, ав, ів, ві тощо.

Учень, одержавши листочок, читає склад і прикріплює його на «чарівне» дерево. А якщо не прочитає, передає листочок іншому учневі. І так, прочитавши склади, діти утворюють «чарівне» дерево.

Рекомендації: таблицю можна брати на вивчення будь-якої букви.

 

4."Прохання Золотої рибки"

З цупкого паперу зроблений акваріум. В акваріумі розміщені рибки, ці рибки — «чарівні». Вони різнокольорові, але, крім того, на кожній рибці написані склади на будь-яку вивчену букву. Біля голівки кожної рибки вставлені цвях, голівка якого виглядає з рибки. На обох сторонах рибки написані склади. На столі лежать «вудочки». (Це вистругана паличка у вигляді указки, до неї прикріплений магніт.)

Учень виходить до столу, бере «вудочку» і ловить рибу. З яким захопленням діти дивляться, коли учень витягає рибку магнітом! Потім читає цей склад, якщо прочитав, забирає на парту чи додому для заохочення, а не прочитав — залишає рибку в акваріумі.

 

5."Чарівна торбина"

В учителя в руках «чарівна» торбина — різнокольорова, зшита з різних кольорових яскравих кусочків тканини. У ній — склади на вивчену букву: да, до, ду, ди, ді, де, ад, уд, од, ид, ід, ед і коротенькі слова з вивченою буквою: вода, дім, дам, дома, далі тощо.

Учень виходить до дошки і бере з торбини склад чи слово, не дивлячись у торбину, засунувши туди лише руку. Якщо учень прочитав склад чи слово, то він забирає його з собою, якщо ні — залишає в торбині.

 

6."Допоможіть Червоній Шапочці"

 Повертаючись із лісової школи, Червона Шапочка помітила

гриби на галявині. Почала збирати, відклавши кошика.

Раптом стрибнула білочка і перекинула кошика, в якому

Були  слова зі складів. Засумувала Червона Шапочка.

Допоможіть скласти слова із складів: ка-ли-сич {лисичка),

 ка-книж(книжка), шит-зо (зошит), ра-жу-вель(журавель)

 тощо.

         Рекомендації:

        а) можна брати будь-які слова, звичайно ж на вивчені букви;

       б) аналогічно можна брати будь-якого казкового ге­роя.

 

7. "Казкові речення"

На дошці  речення, але вони каз­кові, тобто в них є щось незвичайне.

 Наприклад:

На сосні висіли сливи.

На дереві росло сіно.

Учитель вивішує таблицю, діти читають самостійно кож­не речення пошепки. Діти знаходять у них не­звичайне!

Рекомендації: варіанти таких речень можуть бути з будь-якими словами.

 

8."Складіть квітку"

На кожен ряд учнів - макет квітки, куди треба вставляти маленькі пелюсточки. Змагання відбувається між рядами — який ряд придумає з вивченим звуком більше слів.

Завдання — різні:

а) вивчений звук на початку слова;

б) вивчений звук в кінці слова;

в) вивчений звук в середині слова;

г) слова-дії, слова-ознаки.

За кожну правильну відповідь учень одержує фішку-пелюстку, яку вставляє в макет квітки.

Підби­вається підсумок, який же ряд склав найкращу квітку, тобто одержав найбільше фішок-пелюсток.

Рекомендації: аналогічно можна провести ігри «Кошик з овочами», «Ваза з фруктами», «Відро з грибами», «Ко­лосок», відповідно використовуючи наочність.

 

9. "Сумка листоноші"

Варіант 1

Виготовляється сумка листоноші з цупкого паперу,

каз­ково оформлена. Роль листоноші виконує один

учень.  Одягає сумку наперед через плече і роздає

 «телеграми».

 На кожній із них написаний склад на вивчену букву.

Якщо «телеграму» учень прочитав, вона залишається на парті. Якщо ні — вкидає назад в сумку. Ці «телеграми»  від казкових героїв однієї з казок, наприклад: від кожного  з героїв казки «Пан Коцький», а саме: від Лисиці, Вовка, Ведмедя, Кабана, Пана Коцького. Ці казкові герої над­силають телеграми зі словами допомоги.

Варіант 2 Можна писати не склади, а слова.

Варіант З Роль листоноші виконується по черзі згідно з прочита­ними дітьми словами. Хто з дітей правильно прочитав слово, той бере сумку листоноші.

 

10. "Складіть слово"

Варіант 1 До набірного полотна викликаються три учасники (по одному учаснику від кожного ряду). Кожному дається набір букв відповідного слова. Наприклад: ь — л — е — в — а — ж — у — р (журавель). Букви знаходяться в кон­верті без відповідного порядку. Хто з учнів швидше скла­де слово з даних букв, той і переможець.

Варіант 2 Це завдання можна давати всім дітям класу, розставив­ши букви на набірному. Підбивається підсумок, пораху­вавши фішки кожного ряду за правильну відповідь. Пе­реможцям вручається виготовлена емблема з казковим героєм або у вигляді медалі «Знавці мови».

 

12. "Ласкаве сонечко"

Гра проводиться на злиття як двох звуків, так і трьох.

Варіант 1

На дошці кольорова ілюстрація із зображенням велико­го сонечка, що має вигляд усміхненого обличчя люди­ни. На променях — прорізи. У ці прорізи вставляються букви. Одна з них — на позначення приголосного, що ви­вчається на даному уроці, на інших промінцях — букви на позначення голосних звуків.

 

Фізкультхвилинка


Сонечко, сонечко,

 Виглянь у віконечко.

Ми тебе чекаємо,

 Зранку виглядаємо.

Усміхнися з-за хмарини,

 Кинь ласкавий промінець.


Учитель дає завдання:

— Прочитати злиття, вказуючи указкою на приголосний і голосний: ма,  мо, му, ми, мі, ам і навпаки,— утворити злиття, вказуючи спочатку на голосний, а потім — на приголосний: ім, ум, ем, ом, им, ам.

 

Варіант 2

На променях сонця є ще одна буква, на позначення приголосного звука.

Наприклад, [к].

— Прочитати злиття трьох звуків: мак, мук, мік, мек, мик, мок і навпаки: кам, кум, кім, ким, кем, ком.

 

13. "Веселі кульки "

       Варіант І

 На великій ілюстрації — казковий герой, що тримає

 в руках повітряні кульки, на яких написані всі прямі

 й обернені склади на вивчену букву. Аналогічні

 ілюстрації з різними казковими героями можуть

 бути використані на вивчення будь-якої букви.

 За цими ілюстраціями виконуються різні види читання:

   а) читання разом;

  б) індивідуальне читання окремих складів;

      в) відшукати склад за звуковим значенням, яке називає вчитель.

 

Варіант 2

Усі склади закриті, вчитель відкриває один із них на одну секунду і швидко його закриває. А діти повинні викласти цей склад із каси розрізної азбуки.

 

Варіант З

До дошки викликається один із учнів, він відшукує на таблиці один зі складів за завданням вчителя, наприклад: склад са, а діти в цей час викладають його з каси букв або відшукують у таблиці складів букваря.

 

14."Мозаїка"

У цій грі пропонується учням картки із складами.  Перший склад кожного слова написаний червоним кольором, другий склад - синім, а третій - зеленим. Склади перемішані. З них треба скласти слова (скажімо, руч, ка; О, ля; ма, ши, на; бі, лоч, ка; пар, та; квіт, ка тощо).

 

15."Пісенька кенгуру"

Учні розглядають ілюстрацію, де зображений кенгуру, що виграє на сопілці. Поряд стоїть павич і слухає музику. Знайди закономірність і прочитай на хвості Павича, яку пісеньку грає кенгуру.

Крім того, що діти читають, вони ще й розвивають у собі таку важливу властивість, як здогадування про те, що написано далі.

 

16."Горобчики"

У дітей картки із назвами рослин чи дерев. Наприклад, яблуня, груша, дуб, тополя і т. ін. Вчитель починає гру, він говорить: "Цвірінь, цвірінь, сидів горобчик на малині, полетів на яблуню. Яблуня підхоплює: "Цвірінь, цвірінь, сидів горобчик на яблуні, полетів на...". Учень читає картки, які діти тримають перед собою, і називає рослину чи дерево, яке йому подобається.

 

17.“Смачні слова”

До вас в гості дуже поспішав Буратіно. Він ніс смачні слова, по дорозі розсипав букви і все переплутав. Ось ці букви і склади:

 

Я

С

Б

И

Лу

Ру

Ко

Ша

Г

Ли

Ва

Мо

 

(Яблуко, слива, груша, лимон).

 

18. “Буква заблукала”

На магнітній дошці  букви, які переплутав Незнайко.

Букви, що позначають голосні звуки: О С Е М У.

Букви, що позначають приголосні звуки: Н К І Ф Т.

Діти виправляють помилки, вставляють букви на місце.

 

19.  “Хто більше?”

В гості приходить Мальвіна і приносить в корзині слова, що містять в собі інші слова.  Складіть інші слова, використовуючи букви даного слова. (Соловейко – соло, коло, воло, колеса, косо). Білосніжка, сторона, ромашка, ластівка.

 

20. «Подорож  у весну» 
Чому навесні найбільше мандрівників? Окрім людей, які подорожують увесь рік, вирушають у мандри птахи, комахи, риби, звірі. Здогадайтеся, які птахи вирушили у мандри, для цього вилучіть зайву літеру із слів: 
Журпавлі, лелгеки, гусви, ластівкра, сноловей, лебкеді. 

 

21.«Мозайка» 
Учням роздаються картки зі складами червоного, синього, зеленого кольору. Склади перемішані. З них треба скласти слова, де перший склад червоного кольору, другий – синього, третій – зеленого.

 Н – д: руч, ка; О, ля; ма, ши, на; бі, лоч, ка; пар, та; квіт, ка; … 

 

22. «Грамотні приклади»                    «Яка квіточка дружить з бджілкою»
 

Розв’яжи «грамотні» приклади і

намалюй відповіді. 


ЯР+БЛУ+КОМА-РМА= яблуко
ЯК+КІВІ+РИС-ВІК-ИС = якір
ГОЛ+РОМА+ХА-МАЛА= горох
СІК+ДОН+ЦЕ-ДІК = сонце 

23. “Склади нове слово”

Перед учнями картки з написаними словами.

З перших складів першого слова, других – другого, третіх – третього складіть нове слово, придумайте з ним речення.

Вухо, калина, спідниця.

Сокіл, дорога, виделка.

Мистецтво, вилити, вивчати.

 

24. «Диво-дерево» 


 


            Що за дерево в палаці? 
            Дві на ньому срібні паці, 
            Ослик, поні, котик, слон, 
            Білка, бублик, телефон… 
А під стелею вгорі – 
Різнобарвні ліхтарі. 
Ні для кого не новинка, 
Що це дерево - … 



      Потім вивішується макет ялинки, де намальовані всі згадані предмети.  

 Вчитель називає предмет і показує його на ялинці, а діти шукають картку із

 написом цього предмета. Таких карток у кожного учня дев’ять штук. 

 

 

 

 

25. «Молока кому?» 

 

Промовля корівка: «Му-у-у!» 
Діти, знаєте чому 
Молочко вам треба пити? 
Щоб ніколи не хворіти! 


З букв складіть слова і дізнаєтеся, кого діти пригостили молочком: 
б а с о к а к и о т к к а ж ї 

 

26. «Найкраща іграшка» 
 


- Не вгадать тобі нізащо, 
Котра з іграшок найкраща! 
-Знаю! Трактор заводний! 
- Зовсім ні! 
- Електрична залізниця! 
- Помилився. 
- Ну, тоді це пароплав! 
- Не вгадав! 
- Зрозуміло: це – літак! 
- Знов не так. Добре, 
Відповідь я дам - 
Та, яку зробив ти сам! 



Відгадай за початком і кінцем слова, які іграшки зробив хлопчик: 
М – на, л – так, к – бель, ч – ен, п – воз. 

 

27. «Подорож на повітряній кулі» 
Вирушимо сьогодні у цікаву подорож по

Містечкознавству на повітряній кулі.

Вперед до пригод! 


 


            У небі над нами

           птахи   пролітали! 
          (А ви здогадайтесь,

           як кожного звали). 
          Несли ті птахи нам

          від когось привіт, 

 


Ім’я ви його прочитайте

як слід: 
Позичте по букві  

у кульок легеньких… 
Неважко це навіть

 для діток маленьких. 

 


Діти беруть з кожного слова по букві і складають нове слово.

 

28. «Навантажте машину» 
На таблиці посередині намальована буква «П», поряд з нею розташовано  

три машини. Учні поділені на три групи. Першій групі треба навантажити

 на машину овочі, другій – фрукти, третій – будівельні матеріали, у назвах

яких є буква «П». В учнів роздаткові картки лежать на парті, серед них є й

зайві, що не мають цієї букви. 

 

29. «Так» чи «ні»


Зіграти хочеться мені

з тобою, друже,

в «так» чи «ні».

Тобі питання задаю,

готуй же відповідь свою!

Відповідай, коли мастак,

чи «ні», чи «так»!


— У слові «білка» чуємо голосні зву­ки [і], [а]?

— Звук [а] у слові «береза» чуємо на початку слова?

— У слові «жолудь» два склади?

— У слові «лопата» наголос падає на третій склад?

— У слові «день» чотири звуки?

— «їжачок назбирав яблучок». Це ре­чення складається з чотирьох слів? 

 

30. «Що зібрали хлопчики»

     Завітали до лісу два хлопчики. Зва­ли їх так: в імені першого було два звуки [в], а в імені другого — звук [о]. Як їх звали? (Вова, Толя) Зустрі­ли вони в лісі дівчинку Машу. Вова допоміг їй зібрати ягоди, в назві яких чувся звук [с] (суниці), а Толя — гри­би (теж із звуком [с]). Які гриби з'я­вилися у дівчинки в кошику? (Мас­люки, сироїжки, лисинки) Хлопчики провели Машу додому, допомогли донести кошик, а Маша пригостила Вову і Толю фруктами, в назві яких були звуки [м], [л], [г]. (Яблуко, гру­ша, мандарин)


31. «Подумай, не поспішай»

— Підберіть слово, яке починається на останній звук слова «стіл» (ластів­ка, листок...). 

— Підберіть слова, щоб перший звук був [л], а останній [а] (лава, лампа, лапа, левада, лисичка, лелека...).

— Яке слово вийде, якщо до складу [га] додати один звук (гай, газ...); до складу «ву» додати один звук (вуж, вус...)?

— Складіть таке речення, в якому всі слова починались би із звука [м].

Мама миє Машу мило.

Знайдіть у кімнаті предмети, в на­зві яких другий звук [а]. (Шафа, ваза, наволочка, папір...)


32. «Знайди смачне слово»

— Діти, уявіть, що ви прийшли на день народження до Мальвіни. Треба накрити стіл до чаю й поставити побільше смачних речей. Але, вибираючи смачні речі, треба пам'ятати, щоб їх назва скла­далася тільки із двох чи трьох складів. Діти, які сидять зліва, будуть назива­ти речі із двох складів, а ті, що спра­ва, — з трьох.

 

 

Наприклад: вафлі      бублики

                      калач      яблука

                      булка      соломка

                     лимон      шоколад

                      халва      тістечка 

 

33.  «Збери урожай овочів»


Ходить сонях долом, долом,

Зелен-полем ходить сонях.

З парасолем.

А за соняхом рядочком:

 Морква, дині, огірочки,

Буряки, горох, квасоля

— Все квітує серед поля.


 

— Що виросло влітку на полі? Як назвати ці предмети одним словом? Треба овочі зібрати в два коши­ки. У перший кошик збираємо ово­чі з двома складами, а в другий — з трьома складами.

— Слова «буряки, огірочки» перебуду­ємо так, щоб вони мали два склади.

— Скільки приголосних звуків у сло­вах «морква, квасоля»? Який овоч із перелічених закінчується на приго­лосний?

 

34.  « Живі звуки»

 Гра відбувається зі словом  ЛІТО. Для цієї гри можна брати різні слова, які пропонують вчитель або учні.

  • До дошки буде виходити  той, хто відгадає загадки про звуки в слові ЛІТО.
  • Який м`який приголосний в слові ЛІТО ?
  • Назвіть перший голосний в слові ЛІТО .
  • Який другий голосний звук в цьому слові ?

Кожний учень, який виходить до дошки, бере фішку, що означає відгаданий ним звук. Всі шикуються так, щоб вийшло слово ЛІТО. 

 

35.   «Подарунки Діда Мороза»

У Діда Мороза немало турбот

У ніч новорічну святкову.

Він сани розкішні готує – і от

Рушає в мандрівку казкову.

Ось гість неквапливо розв`язує міх,

Виймає дарунки чудові

І каже : - Вітаю зі святом усіх !

Зростайте у щасті й любові.

 

  • Допоможіть Дідові Морозу розділити подарунки так, щоб ніхто не

почувався скривдженим. Подумайте, які подарунки  з двох складів можна подарувати дівчаткам, а з трьох складів – хлопчикам.

 

36 « Розрізняйте звуки»                                                   

Учитель звертається до дітей :

  • Мені нещодавно розповіли, що звуки теж знають правила дорожнього руху. Серед них є пішоходи, які не хочуть слухатись вказівок світлофора. Переходять вулицю на червоне світло . Це приголосні звуки. Голосні звуки – дисципліновані пішоходи, тому що вони переходять дорогу на зелене світло. Коли я назву голосний звук – підніміть кружечок зеленого кольору, а коли приголосний – червоного.

 

3.ІГРИ  ПІСЛЯБУКВАРНОГО  ПЕРІОДУ

1. "Новорічна головоломка"

Починаючи від літери "З", на яку вказує годинникова стрілка, і відраховуючи по шість літер від кожної наступної, ви прочитаєте щось приємне для себе (рахувати за годинниковою стрілкою).

 

2."Фініш"

До тексту ставлять запитання. Діти повинні читати текст до знаходження відповіді на певне запитання.

 

3. "Споруди будинок"

- Діти, всі ви добре пам'ятаєте казку "Троє поросят". Давайте зараз побудуємо будинок для Нуф-Нуфа, Наф-Нафа і Ніф-Ніфа, щоб вони жили в ньому дружно і щоб не зміг до них дібратися Вовчик.

 

    Його можна побудувати із чарівних цеглинок, якщо прочитати написи на них. Зі зворотного боку картонних прямокутників, що служать цеглинками, написані прислів'я про працю таким чином:

 

                                                        1. Зроблене діло здається найлегшим.

                                                        2. Як працюєш, так і маєш.

                                                        3. Без діла сидіти, то й можна одубіти.

                                                        4. Кінець – ділу вінець.

                                                        5. Вовка ноги годують.

                                                        6. Діло майстра величає.

                                                        7. Гончара глина годує.

                                                        8. У ремісника золота рука.

 

 

                                              4. «Влучне слово». 
                                   а) зелена – курка, ластівка, трава; 
                                   б) солодкий – лимон, цукор, хрін; 
                                   в) рідний – батько, міст, портфель. 

 

5. «Хто це? Що це?» 
Назвати предмет за його ознаками: 
а) руда, хитра -… ( лисиця): 
б) жовтий, кислий, корисний - … ( лимон): 
в) полохливий, довговухий, куцохвостий - … ( заєць). 

 

6.  «Знайди пару». 
На картках написані слова: гичка, рак, кіт, коса, та ін.. 
На дошці – мак, дичка, кит, коза, роса, кір. 
 

Підібрати слово, яке відрізняється лише однією буквою: 
 


рак - мак 
кір – кіт - кит 
коа – коса – роса 
миша - тиша 
гілка – білка – гірка. 


 


7. «У кого більший урожай»

Ігровий матеріал: два кошики, малю­нок дерева із

Сливами, дівчина -осінь.

Гру починаю із зачину-вірша:

Осінь дише зливами,

Осінь пахне сливами,

Що в росі купаються,

Соком наливаються.

— Зараз ми будемо збирати урожай слив. Розділимося

на дві  команди. Я вимовляю речення. З останнім словом

цього речення треба при­думати нове, в якому теж за

остан­нім словом складають інше речення, і так далі.

Наприклад, даю речення: «Червоні­ють у гаю запашні суниці». Відпові­ді: «Суниці збираємо влітку»; «Вліт­ку я була в Криму біля моря з татом і мамою»; «Мама — найніжніше сло­во на світі».

    Спочатку збирає урожай слив перша команда. Збір урожаю припиняється, коли хтось з учнів допустив помил­ку. Ролі змінюються: перша команда слухає і контролює дії другої. Виграє команда, яка зібрала більший урожай слив. За кожне речення команда кла­де у свій кошик сливу.

 

8.   «Малюк і Велетень». 
Утворити від поданих слів зменшені та збільшені

назви: 
а) рука – ручка – ручище; 
б) нога – ніжка – ножище; 
в) ніс – носик – носище. 

 

 

 

9. “Розсипані загадки”

Із слів, написаних на окремих картках, скласти загадку і розгадати її.

Гра починається з читання вірша-зачину.

Зі сторінки книжки в гості до вас я йшла,

                            Щоб розгадали ви мене, дітвора .

                            Дуже я спішила, й трапилось ось так:

                            На шматки розбилась, не зібрати ніяк.

   Врятуйте мене! Із шматків мене складіть!!!

 

Зразок набору карток до загадок.

“Мене частенько просять, ждуть,

А тільки з’явлюся, ховатися почнуть”  (Дощ)

 

просять

 

а тільки

 

почнуть

 

частенько

 

з’явлюсь

 

мене

 

ждуть

 

ховатися

Скатертина біла увесь світ накрила.    (Сніг)

 

світ

 

увесь

 

скатертина

 

 

 

 

накрила

 

білий

 

 

 

 10. “Лото загадок”

          Гра основана на ігровому принципі лото: тексти загадок  на окремих картках, а малюнки, які є відповідями на ці загадки або самі слова-відгадки розміщуються в клітинках таблиці. Таку таблицю вивішую на дошці, можна зробити одну на кожну парту.

півень

гриби

капуста

жаба

сонце

заєць


1. Хто голівку свою влітку накриває.

І по двадцять хустин на голівці має?

(Капуста)

 

2. Всі ми в шапочках-брилях

Заховались під кущі,

Бо як вийдемо на шлях –

Враз опинимось в борщі.

(Гриби)

3. Хто однаково всіх любить,

Всіх однаково голубить?

Кожний скоса тільки гляне,

А обняти не дістане.

(Сонце)

 

4. Влітку сіренький,

А взимку біленький. (Заєць)


 

 

11. Шаради
Для дівчаток – це краса, 
Її щоденно заплітають. 
Відкинеш на початку « К » - 
Жалить, дзижчить, кусає. ( Коса – оса). 

 

12. Метаграми

Читати з « К » - тебе везе. 
Читати з « Т » - за тобою повзе. 
Якщо на « Л » ці букви замінити, 
Нічого не дає робити. ( Кінь – тінь – лінь). 

 

13. Анаграми


Ось зернятко сипле Шура, 
Збіглися до неї… кури. 
Переставиш в слові букви – 
Тебе обіймуть мамині … руки.

 ( Кури – руки). 

Хто летить стрілою вгору 
Вище хмар на іншу планету? 
А переставиш букви в слові, 
То повезе тебе … карета.

 ( Ракета – карета). 


 

14. «Виправ слово». 
Знайти слово, в якому допущено помилку. 


 


Рік пішов гуляти в сад. 
Не дійшов , бо повз назад.

 ( Рік – рак). 

Ходить капля біля річки, 
Витягає жаб з водички.

 ( Капля – чапля). 


 

15. «Буквена математика». 
Прочитати слова: буб + ли + ки = бублики, 
аз + бур – р + ка = азбука, 
бом – м + рома – мА + вики – и = боровик. 

 

16. «Розвідники »

 Вчитель читає початок речення, а учні, відшукавши його читають далі.

 Вчитель називає останнє слово якогось речення, а діти знаходять  і читають початок.     

                            

17. «Небо і земля».

     Після команди вчителя «Земля» учні починають читати, слідкуючи не  пальцем, а очима. Коли звучить команда «Небо», діти  припиняють  читати, очі піднімають вгору. За командою «Земля» діти повинні продовжити читати з того місця, де зупинились.

 

18. «Засічка-кидок».

     На слово «кидок» усі починають читати текст мовчки для фіксування        часу. Коли лунає «засічка» – школярі зупиняються , помічають останнє         прочитане слово. Відводять погляд. Відпочивають 10 – 15секунд. Той   самий уривок починають читати ще 2 рази. (Після цього учні     порівнюють усі результати. Роблять висновок, що багаторазове читання мовчки, як і вголос, збільшує темп читання.

 

19. «Я тобі – ти мені».

     Читання в парі. Перший учень читає у вірші перші два слова кожного      рядка, а другий учень – дочитує рядок до кінця. Потім міняються.

 

20. «Ніч і день».

Читають напівголосно, слідкують не пальчиком,

а очима.

 На команду       «Ніч» – заплющують очі, 

 а «День»   – читають далі.      

 

22. «Найшвидший шукач».

     Вчитель повідомляє: – Хто швидше знайде абзаци з відповідними    висловами.  

     

23. «Бджілка».

     Вчитель говорить: «Бджілки – у вулику». Діти читають тихенько.

Коли    звучать слова: «Бджілки вилетіли!», діти читають голосно.

 

24. «Вовк і заєць».

     Беруть участь двоє учнів. Перший починає читати,

 а другий продовжує   після того, як перший опанує

1 речення і намагається його наздогнати.

 

25. «Блискавка». (Читання з прискоренням).

     Діти починають читати  у звичайному темпі.

 При слові «блискавка» діти  поспішають  дочитати якомога швидше.

Потім – переказують прочитане.

                                                                                                                                                                                                                                                                      

26.  «Відгадайте назви професії»

Кожному в пісочниці

Дуже грати хочеться,

Бо не просто в ній пісок  -

Тісто в ній на пиріжок.

Для фортеці цегла в ній,

Для машин  -  гараж новий.

Ось чому в пісочниці

 Всім погратись хочеться.

 

Допоможіть Старій Вороні написати назви професій, в які грають дітлахи в пісочниці, тому що вона написала тільки те, що знала.

   На малюнку  -  ворона, а біля неї  -  склад к а р. Діти пишуть на дошці  : перукар, лікар, пекар.

 

 

27.   «Кому телефонувала жирафа»

   На табличці написані назви тварин, поруч них розташована цифра. Учитель звертається до класу  :

  • Діти, здогадайтеся, кому телефонувала жирафа і привітала з Різдвяними святами.

   Я буду набирати номер телефону, а ви читайте назву тварини, яка відповідає цьому номеру, але вголос не промовляйте, а піднімайте  малюнок із зображенням цієї тварини. Так буде зрозуміло, чи правильно ви прочитали.

 

  1.             зебра ,   (2)   слон,  (3) лев,  (4)  крокодил,  (5)  носоріг,  (6)  гепард.

 

  29.  « Складовий аукціон »

   Учні читають склади, а потім повинні придумати слова, які б починалися з певного складу. Перемагає той, хто придумає найбільшу кількість слів. Наприклад, прочитати склад   П О.  ПО – пошта, похід, потяг, посуд, почуття, похвала тощо.

 

30.  « Витівки Помилки »

   Королева Помилка любить неправильні слова більше, ніж будь-які солодощі. У неї свої порядки : слова читаються догори ногами або задом наперед. Із Володінь Помилки потрібно тікати не озираючись. Там ніхто не прийде вам на допомогу, тому що самі ви почнете бігти – стрибати догори ногами або задом наперед.  Сьогодні Помилка викинула зі слів букви О. Допоможіть словам повернути їх на свої місця.

 

   ВВК    КЛБК    НУК    НРТА    УРК    ВЕС    ВДА    ВРНА    БІД

                                                                                                                                                                                                                                        31.  «Семеро гномів»

   Ви пам`ятаєте казку «Білосніжка та семеро гномів». Гномів у казці було семеро :   Мудрунчик,  Стидунчик,  Чхунчик,  Веселенчик,  Хитрунчик, Буркунчик і Дрімунчик.

 

Спробуйте з`ясувати, хто із гномів відсутній ?

Ви бачите три групи букв.

Поставте їх по порядку –

 і ви дізнаєтесь імена гномів.

 

Д С Т Н Ч И У К И

И В Н С К Л Ч Е У Е

И Х Р Т И У К Н Ч

 

 

 

 

4.Вправи на розвиток уваги, мислення,

пильності зору, пам’яті

 

1.  «Читання Незнайком».

     Вчитель читає текст, навмисно змінюючи деякі слова. Учні повинні виправляти помилки  і читати слова, надруковані  у підручнику.

 

2.  «Доповни швидко й точно».

     Вчитель читає початок речень, а учні закінчують

 самостійно.

     Дерево високе, а кущ … (низький).

     Цукор солодкий, а сіль … (солона).

     Озеро мілке, а океан … ( глибокий).

     Річка прісна, а море … (солоне).

 

3.  «Хто це? Що це?».

     Учитель називає ряд прикметників, а учні добирають до них іменники.   

     Яскраве, тепле, пекуче – … (сонце).

     Холодний, сильний, пронизливий – … (вітер).

     Рідна, лагідна, найдорожча, добра, ласкава – … (матуся).

     Запашний, білий, смачний, духмяний – … (хліб).

     Вірний, надійний, щирий, найкращий – … (друг).

     Мовчазна, мудра, цікава, паперова – … (книга).

 

4.  «Схожі хвости».

     Учні добирають слова, схожі за звучанням на запропоновані вчителем.

    Ложка – …,  …, (дошка, стежка, доріжка, …).   

    Сльози – ...,  …,  (мімози, кози, лози, …).

    Вдома – …, …, (Рома, кома, солома, …).  

    Говорив – …,  …, (молотив, колотив, …).

    Колобок – …,  …, (листок, молоток, пеньок, …). 

    Коса – …,  …, (роса, оса, …)

 

5. Прочитай слова з пропущеними буквами

    П…бачити                                   полі…о

   м…сливц...                                  веле…ень

   велик…ї                                      хитрощ…м

   рибк…ми                                    риби…ка

   неле…ко                                     черв’я…и

   по…ітити                                    ле…ачий

   бе…еза                                        прима…ить

   зав…ає                                        щеза…ть

 

6. «Утвори слова»

Описание: 1

 

 

5.Вправи на розвиток передбачення

 

У процесі читання зір забігає наперед, готуючись до наступного сприйняття. Учень може здогадуватись, яке слово йде далі, передбачати його.

 

1.  «Будь уважним»

Знайти в кожному рядку слово, що відрізняється.

 

Барва     барва       барва      барва       баржа        барва         барва

бідон      бідон      бідон      бідон        бідон         бізон         бідон

бринза   бринза       бринза       бронза       бринза       бринза       бринза

ваза        ваза            ваза           ваза            ваза            ваза            вада

 

2. «Мишка».

Читання прислів’їв, приказок, слів з недописаними частинами.

    Вчитель звертається до дітей:

               Слова спокійно жили в книжці,

               В яку вдалось пролізти мишці.

               Вона початки відкусила

               У себе в нірці схоронила.

                                      …орона     (ворона)

                                     …орова     (корова)

                                     …ито         (сито)

                                     …іто          (літо)

               Ішов інди… з індичк…,

               Ішо… понад водичк… ,

               А за ними – індичат…  .

               Починай… все спочат… .

               Іш… інд… з індичк… .

 

 

 

3. «Морська хвиля змила слово …».

Загадки чи вірші,  у яких слід додати риму.

  І у полі , і в ліску закружляли у танку

 Ці білесенькі сніжинки, мов дівчатка – …  .

 Білі мухи налетіли, – все подвір’я стало біле,

 Не злічити білих мух, що летять, неначе … .

 У студеній високості народилися сніжинки

 І летять на землю в гості, діамантові … .

 

 Кожна ягідка в калини, як червона …  .

 Багряніють грона в листі, мов жаринки … .

 Засоромилась калина, червоніє, як … .

 З листя падають росинки, ніби сонячні … .

 Роси падають на квіти і блищать, як … .

 На траві блищать росинки, мов сріблясті … .

 

Довідка: пух, пушинки, балеринки, дівчина, пломенисті, намистина, самоцвіти, сльозинки, намистинки. 


 


                 Дивний ключ у небі лине,       

                Не залізний, а пташиний.

                Цим ключем в останній млі

                 Відлітають … (журавлі).

 

 

 Діти, звісно, вчаться  в…,

 А комбайн працює в … .

 Ми лікуємось в …,

 А стрижемось в ….

 Ліки беремо в …,

 А книжки в … .


4. Анаграми-жарти.        

      


ЛУБКА З МАМЛОС

     тСоїть і коріг лапче ядНа:

       Відтедай лубку з мамлос дюдя!

       аТ я ж не враб, кодівчат  леми…

       А ив на їне, дюдя, ліси!

               БУЛКА З МАСЛОМ

     Стоїть і гірко плаче Надя:

       Віддайте булку з маслом, дядю!

       Та я ж не брав, дівчатко миле…

       А ви на неї, дядю, сіли!


                                                                                                     (Грицько Бойко)

                  


АН ОЩ СЖИКАРМОСЬ?

кіЛар Котюс ляогдає,

кіЛар Котюс лухас.

       аН ощ сжикармось? – типає.

А Котяс: – аН ухав!

кіЛар чениж хилинався:

       оЩ – ляботь, носичку?

       ниВо німе жазавають

гаОдять росочку!

 

  НА ЩО СКАРЖИМОСЬ?

     Лікар Костю оглядає.

     Лікар Костю слуха.

       На що скаржимось? – питає.

А Костя: – На вуха!

Лікар нижче нахилився:

       Що – болять, синочку?

       Вони мені заважають одягать сорочку!

                        (Михайло Білецький)


                                                                          


5. «Слово заховалось»

Прочитай швидко-швидко рядки слів. Які слова «заховались»?

 

Баку                баку            баку           баку           баку.

Ватра              ватра          ватра          ватра          ватра.

Товар              товар         товар          товар          товар.

Лапи                лапи           лапи          лапи           лапи.

Шати               шати          шати          шати          шати.

Рано                рано           рано           рано           рано.

 

(Слова, що «заховались»: Куба, трава, варто, пила, тиша, нора)

 

6. «Лікарі».

Деформовані тексти.

До тексту потрапив вірус. Вилікуйте текст. 

                                                                  ниСиці

годніСьо ливекий ромоз. тО ниСиці  і тялеть од дівгониць. ниВо сявить аН хікнав дибунку. трилеПіла ниСиця. наВо онлягула чіхар. пхоСила бліхну трихку і потеліла. реЧез вихлину внооз верполунася, псохила трихку, тімоП наво трилепіла з дружпоками. ткашПи чаполи пристно ваклюти хрикти і сінання. чУні пазасли габато мукор ляд воїхс нерпатих руздів.

              

6.Українські народні скоромовки

 


Бабин біб розцвів у дощ,

Буде бабі біб у борщ.

 

Ішов Прокіп — кипів окріп,

Прийшов Прокіп — кипить окріп:

Як при Прокопі, так і при Прокописі

І при прокопенятах.

 

Пиляв Пилип поліна з лип,

Притупив пилу Пилип.

 

Невеличка перепеличка

Під полукіпком

Розпідпадьомкалась.

 

Ходить посмітюха по сміттю

З маленькими посмітюшенятами.

 

Не клюй, курко, крупу,

Не кури, котку, люльку.

 

Солома, полова й дишло

З-за хати вийшло.

 

Ти, малий, скажи малому,

Хай малий малому скаже,

Хай малий теля прив'яже.

 

Пильно поле пильнували,

На перепелів полювали.

 


 

 

 

ІІІ. ДИДАКТИЧНІ ІГРИ НА УРОКАХ ПИСЬМА У 1 КЛАСІ

 

1.піймай звук"

Учитель називає ряд слів. Якщо учень почує потрібний звук, то плескає в долоні. (Слова добираються так, щоб звук був у різних позиціях).

 

2.азвіть сусідів"

Назвіть сусідів звука (а) в таких словах: басейн, плащ, залізо, упав, комахи, каже, драбина, жайвір, малий, гай...

 

3.ередливий звук"

Жив собі, був собі звук у словах, завередував і втік.

 (Наприклад: звук К). Потрібно його впіймати і

поставити на місце. (-іт; - аштан; - віти; - рокодил).

 

4.ідлуння"

Учитель називає слова, а діти хором повторюють останній склад. (Наприклад: ромашка -ка, книга - га, ліс - ліс).

 

5. кий склад загубився?"

(Наприклад: дівчин--, хлоп--, ді--, де - - во, со - - ка).

 

6. агазин"

У першому відділі магазину продаються речі, у назвах яких є м'які приголосні, у другому - тверді приголосні.

 

7. елеграфісти"

Учитель промовляє окремі звуки, а діти складають із них слова.

 (л-і-т-о; з-о-ш-и-т; - п-і-в-н-и-к).

 

8. ке слово заховалось?"

Учитель називає склади, а діти добирають слова за цими складами. (лі - літо, лінійка, лікар, лівий...)

 

9. арівні склади"

 

Місцями поміняй склади

 І з них слова нові склади.

 

Марко - комар                      банка - кабан

 наша - шана                         лапи -пила

 трава -ватра                        маса -сама

трохи - хитро                       рама -мара

 

19. анцюжок"

Склади ланцюжок із 10 слів, де кожне наступне слово розпочинається двома буквами попереднього: ( Наприклад: тиша - шапка - калина...).

 

29. ереплутанка"

Склади правильно слова і запиши. (Наприклад: ронаво - ворона) Лібка - еосл - єазць - Овкв - авод - рооска –

 

30. хованка"

Які інші слова заховалися в цих словах? (Наприклад: ялинка - лин; яблуко - лук..). Клітинка - трактор - ведмідь - Щедрівка - пиріг - листок –

 

31.   твори нове влово"

На початку або в кінці слова додати букву,

 щоб утворилося нове слово. Луг - плуг;

риба  - рибак; Коса - косар; мак - смак.

 

32. отепник"

ЛО, ПЕД, ВЕ, СИ - це склади.

 Швидше слово з них склади!

 (велосипед)

 Матеріал для гри: ЛИ, КРО, ДИ, КО (крокодили) РО, ДИ, СМО, НА (смородина) ЧЕ, КИ, РЕ, ВИ (черевики) і т. д.

 

33. лова із заданим звуком».

Учитель вимовляє звук, а учні записують слова, до складу яких входить такий звук. ( за певний час).

 

34. "Звук і буква"

Учитель читає слова, а учні записують їх у три колонки: 1). скільки звуків, стільки й букв; 2). букв більше, ніж звуків; 3). букв менше, ніж звуків.

Матеріал для гри: Дзвінок, дзеркало, бджола, кукурудза, ім'я, яма, їдять, люди, п'ять, сьогодні, армія, щока, пам'ять, щука, в'язка.

 

35. "Я тобі ти мені"

Робота проводиться в парах. Один учень вимовляє звук, другий - називає букву, якою цей звук позначається. (Наприклад: (л )- ел, (р) - ер...)

 

36. бери букет"

Леся та Іванко збирають букет для мами. Але Леся може брати тільки квіти, назви яких починаються з м'яких приголосних. А Іванко - назви яких починаються з твердих приголосних. Допоможіть дітям. Лесі допомагають дівчатка, а Іванкові - хлопчики.

Тюльпан, нарцис, троянда, півонія, айстра, ромашка, лілія...

37. «Допиши слово». 
Вчитель на дошці пише для кожного ряду якийсь склад. Діти повинні по черзі підійти до дошки і дописати склад, щоб утворилось слово. Переміг ряд, який написав більше слів. 
                         І ряд ЛІ-               ІІ ряд ЗО-                      ІІІ ряд СА- 

                            -то                          -опарк                               -док 
                           -так                          -шит                                -лат 
                            -с-                            -ря                                     
                           -нь                           -на                                     -ло 
                           -кар                        -лото                                  -ни 

 

38. «Піймай велику букву». 
Вчитель читає слова. Учні плещуть в долоні, коли слово пишеться з великої букви: дим, Денис, Дружок, дуб, Дніпро, дерево, Донецьк, діти, Дмитрик. 

 

39. «Добери пару». 
Підібрати слова, які відрізняються одним звуком: 
 


гайка - чайка 
дуб - зуб 
миска - мишка 
коза - коса. 


 

40.цілення слів"

Правильно вставити пропущені апостроф, або буквосполучення йо, ьо.  Вороб-в, га-к, зна-мий, міль-н, сер-зний,  ра-н, Солов-в,  га-вий, бо-вий, Мурав-в, буль-н, с-годні, с-мий, бад-рий л-н тр-х л-х д-готь ц-го л-тчик пен-к т-хкає дз-б м-ята п-ять пір-я в-язка п-ють бур-ян здоров-я дев-ять сім-я подвір-я солов-ї п-явка в-юн п-ятірка м-ясо тім-я м-яч полум-я рум-яний.

 

41."Впіймай апостроф"

 Зміст гри: Учні плескають в долоні, коли чують у слові апостроф.

Матеріал гри: 

Дерево з верхів'я сохне.

 Шукає на коржі м'якого, а в труді - легкого.

 Його тільки той не б'є, хто не хоче.

 Спить солов'їним сном.

Тому тяжко, хто зло пам'ятає.

 Як до череди гнать, то й п'ятки болять.

 

42.піймай рибку"

Зміст гри: На макетах рибок написані слова з пропущеними

 літерами. Щоб піймати рибку, треба правильно вставити

пропущені літери.

Матеріал гри: КІН...,  Л...ОН,  ОЛЕН...,  КАРАС...,  ПЕН...,

 ДЕН... , ОКУН...КИ,  ДІДУС...,   ДЕН...КИ.

 

43.то більше"

1.Діти придумують слова з м'яким знаком в кінці слова (в середині слова).

2.Дібрати слова, в яких букви я, ю, є позначають один звук (І варіант), два звуки (ІІ варіант).

 

44." Впіймай помилку». 
Мета. Формувати в учнів уміння розуміти прочитане, стежити за читанням інших. 
Ігрова дія. У нашому букварику щойно заховалися помилки. Я читатиму текст, а ви спробуйте і помилки впіймати. 
Правила гри: вчитель читає текст із букваря, навмисно змінюючи якісь слова. Учні уважно стежать за читанням учителя та текстом і, помітивши помилку, зупиняють його та виправляють. Перемагає той, хто "впіймає" найбільше помилок. 
 

45.іднови слово"

Книжковий черв'ячок з'їв літери у словах. Допоможіть їх відновити. На дошці друкованими літерами написані слова.

ЛОС..., ДЕН..., КУЛ...КА, Л...ОН, ПЕН...ОК, ОПЕН...КИ, ПИЛ...НО.


46.«Де наголос 
Учням роздаються набори карток. У кожного 15 карток з окремими словами. Розкласти картки на три групи: з наголошеним 1 складом, наголошеним 2 складом і наголошеним 3 складом. Гру можна ускладнити розкладанням карток у кожній колонці за алфавітом. 
Матеріал для гри: 
 


1. Галя весло огірок 
слива зима молоко 
парта Семен санітар 
клітка сміливий горобець 
Толя пенал урожай 
2. заєць Борис молоток 
чорний горох помідор 
Петрик Тарас барабан 
вишня співати борона 
гречка кишеня понеділок 


 

47. «Раз, два, три!» 
Вчитель називає слово. Учні, користуючись сигнальними картками (цифрами 1,2,3), вказують номер наголошеного складу. 
Матеріал для гри: 
1 склад                                2 склад                               3 склад 
ластівка                               малина                               соловей 
дерево                                  дороги                               молоко 
золото                                  солома                               молоток 
озеро                                   пшениця                             інженер 
ножиці                                турбота                               пилосос 
родичі                                 барвінок                             крокодил 

 

                                                           48.«Як правильно 
                                                                    Потрібен наголос, малята! 
                                                                    Без нього важко прочитати! 
 

                                                Матеріал для гри: 
                                            1. У замку ніхто не жив. Двері замку були на замку. 
                                           На горі височив старовинний замок. На дверях висів

                                            великий замок. 
                                            2. Взимку поля вкриті снігом. Поля любить зиму. 
                                       3. На березі пасуться кози. На березі пожовкло листячко. 
5. У книзі сорок сторінок. У сорок скрипучий голос. 
6. Рослині потрібне сонячне тепло. Сьогодні вдень дуже тепло. 

 

49.«Постав слово на місце» 
Слово гірка треба правильно вписати в речення. Поясни значення цих слів. 
Біля стадіону є снігова …... . Редька дуже ….. . 

 

50. «Правильно наголошуй!!» 
Учасники гри діляться на дві-три команди. Члени групи по черзі зачитують слова, які роздав учитель на картках без знака наголосу. Неправильне наголошення виправляється. Виграє група, в якої найменше помилок. 
Матеріал для гри: Батьківщина, кропива, предмет, бібліотека, кулінарія, сантиметр. 

 

51. «Орфографічна скринька» 
Правильно записати ненаголошену голосну і

дібрати перевірне слово. 
Матеріал для гри: с…ло, з…рно, с…ни, оз…ро,

 л…сток, с…стра, м…жа, с…чі. 

 

52. «Подивись у словничок» 
Перевір за орфографічним словником правопис поданих слів. Виграє той, хто швидше і без помилок закінчить роботу. 
Пш…ниця, к…шеня, кор…дор, орд…н, кр…ниця, с…кретар, абр…кос, к…піти, г…рой, д…ректор, д…ван, ч…ремха. 

 

53. «Знайди помічника» 
До кожного слова лівого стовпчика доберіть слово з правого, яке допоможе

                                            правильно вибрати потрібну букву. 

                                                               кр…ло        числа

                                                           з…мля         зерна 
                                                           ч…сло         землі

                                                           з…рно         крила

 54.«Пишу-сумніваюсь» 
Учитель називає слово. Якщо звук (е) чи (и) в корені слова наголошений, діти промовляють слово «пишу», якщо ненаголошений, кажуть слово «сумніваюсь» і добирають перевірне слово. (Стежка, степи, плече, книги, лелека, дитина, чисто, теплий і т.д.) 

 

55. «Одного ладу» 
Написати  п’ять або десять слів без жодного дзвінкого

 або без жодного глухого приголосного. 
Матеріал для гри: 
Кіт, піт, тут, тихо, сито, чисто, тиша, сичить, потік,

чашка,  хата, так, хочеш, фото, хто, сич, кит, тато, чесати. 

 

56. «Алфавітний ланцюжок» 
Учні стають у коло і по черзі називають за алфавітом слова – назви тварин. Якщо на якусь букву не можуть придумати відповідного слова, то називають лише букву. 

 

 57.«Хто?,Що 
Гравці одночасно починають і пишуть протягом умовленого часу (2-5хв) слова, що відповідають на питання ЩО? (назви предметів у класі, назви меблів чи одягу, посуду, тощо) Таке ж завдання дається і на слова, що відповідають на питання ХТО? 

 

58.  «Відгадай слово» 
Варіант 1. Відгадати слово за характеристикою. Учитель читає характеристику слова. Учень, що назве слово, написане на картці, одержує її. Якщо назве слово, що відповідає даній характеристиці, а в учителя немає картки з таким словом, то учневі видається чиста картка. Переможцем стає той, хто на закінчення гри має найбільше карток. 
Матеріал для гри: 
Буква «я» на початку слова. Слово відповідає на питання ЩО?. У ньому два склади. (Наприклад: явір, яма, ясен, ятір, якір, ясла, язик…) 

Варіант 2. Можна написати квадратики по кількості букв у слові і вгадувати по буквах. 
а) 8 букв це слово має.                                          б) 11 букв у слові. 
Хто це слово відгадає?                                         Хто сказати нам готовий, 
Я вам трохи підкажу.                                           Що це? Я вам підкажу: 
Що це слово означає,                                           Що це слово означає, 
Коротенько розкажу:                                           Коротенько розкажу: 
Це ім’я відомого борця за мир.                          Це річ не золота й не срібна, 
( Леопольд – герой                                                 Та дорога і всім потрібна, 
    мультфільму)                                                      Є в домі кожному, практична, 
                                                                                  І має провід електричний. 
                                                                                                         ( Холодильник ) 

ІV. Ігри на уроках природознавства .

 

 «Допоможи Колючці знайти живу природу»

 

Описание: допоможи колючці

1. «Збирання врожаю»

Мета: формувати узагальнене уявлення про овочі та фрукти.

Зміст Гру проводять на прогулянці. Діти об'єднуються у дві групи — «овочі» і «фрукти». Відповідно кожна дитина — це якийсь «овоч» або «фрукт». Обирають «садівника». Креслять два великих кола. Один — «город», другий — «сад». Усі діти стоять довільно.

 

Садівник. Зберу я овочі в городі й фрукти в саду,

                    добре і сито зиму проведу!

 

Після слова «проведу» всі діти намагаються потрапити у своє коло і втекти від «садівника». Він ловить дітей, які перебувають поза колом. Ті, кого піймав «садівник», і ті, хто забіг не у своє коло, дають фанти. Гру повторюють декілька ра­зів. Потім ті, хто програли, виконують завдання у фанти: розповідають усе, що знають про овоч чи фрукт, який зображували.

 

2.«Де що росте?»

Мета: закріплювати знання дітей про рослини, їх зовнішній вигляд, місце вирощування.

Зміст Діти об'єднуються у 5 груп: «сад», «город», «поле», «ліс», «квітник». Потім кожній групі дають комплект малюнків із зображенням рослин (згодом, коли діти навчаться читати, можна пропонувати список з написаними назвами рослин). За командою вчителя кожна група відбирає, що росте на ній. Виграє група, яка впоралася найшвидше.

Методична вказівка

Гру можна проводити не лише в класній кімнаті, а й на прогулянці. Діти так само об'єднуються у групи. Кожна повинна назвати своїх «жителів». Виграє група, яка назвала більше рослин.

 

3.«Дітки на гілці»

Мета: закріплювати знання дітей про плоди рослин.

Зміст Вихователь описує плід фруктового дерева,

 його зовнішній вигляд, смакові якості.

  •  Відгадайте, які це дітки і з якої гілки?

Виграє той, хто першим правильно назве плід і дерево,

 на якому він росте.

 

Методична вказівка

Після декількаразового повторення можна запропонувати дітям самим придумати опис плода і загадати товаришам. Можна провести аналогічну гру із описом овочів.

 

4.«Що зайве?»

Мета: учити дітей класифікувати об'єкти живої

 природи.

Зміст.  Вчитель виставляє набір малюнків

 або називає певну групу тварин (наприклад,

 комахи, птахи, риби і т. ін.), але поміж них

 одна тварина — іншого виду.

 

5.«Знайди дерево».

Мета: закріплювати знання дітей про зовнішній вид і назву дерев.

Зміст. Гру проводять під час прогулянки. Вчитель розглядає з дітьми дерева (гілки, листя, кору), уточнює назви, після чого пропонує дітям пограти в гру. Описує одне з дерев, але не показує на нього, а діти за командою «Раз, два, три — біжи!» повинні підбігти до дерева, яке описував педагог. Виграє той, хто правильно визначив дерево.

 

6.«Відгадай, що в руці?»

Мета: учити дітей виділяти суттєві ознаки овочів (фруктів), визначати за частиною ціле.

Зміст. Діти по черзі опускають руку в торбинку,

 не заглядаючи в неї, беруть до рук  який-небудь

овоч або фрукт, що знаходяться там, описують

 його, а решта дітей відгадують. Програє той,

хто неправильно опише або неправильно відповість.

 

7.«Де росте?»

Мета: закріплювати знання про рослини та місце вирощування.

Зміст. Вчитель кидає дітям по черзі м'яч і називає рослину. Учень, який піймав м'яч, повинен швидко відповісти, де вона росте — в саду, лісі, полі, на городі.

 

8. «Тваринний світ»

Мета: закріплювати, уточнювати, систематизувати знання дітей про тварин; виховувати пізнавальний інтерес, кмітливість; розвивати умілість, витривалість.

 

Зміст. Гру можна проводити і в класі, і на прогулянці. Діти об'єднуються у команди, одне одному загадують загадки. Ті, хто загадують, між собою домовляються, про яку тварину показуватимуть пантоміму.

 

                                                                      Орієнтовний діалог

                                                                  Де ви були?

                                                                  У полі (озері, лісі тощо).

                                                                — Що ви там робили?

                                                                — Ми покажемо, відгадайте!

                                                Після цих слів діти показують, як харчується,

                                           рухається тварина. Команди- суперники відгадують.

                                           За правильну відповідь команда отримує фант.

                                           Гру    повторюють 4-5 разів. Виграє та команда,

                                                        у якої виявиться більше фантів.

 

9. «Хто де живе?»

Мета: закріплювати та поглиблювати знання про тварин, їх зовнішній вигляд, а також місце проживання.

 

Зміст. Діти об'єднуються у 4 команди — «Ліс», «Водойма», «Свійські тварини», «Птахоферма». Потім кожній підгрупі пропонують комплект малюнків ( можна запропонувати список тварин) із зображенням тварин. За командою вчителя учні відбирають малюнки із зображенням «своїх» тварин (наприклад, група «ліс» вибирає лисицю, вовка, ведмедя, зайця і т. ін.); «водойма»—  качку, лебедя, жабу, рибу і т. ін). Виграє та група, яка впоралася із завданням першою.

 

10. «Відгадай за запахом»

Хід гри: заздалегідь готуються невеличкі лікарські рослини, які мають своєрідний запах (м’ята‚ ромашка, полин‚ звіробій, деревій, меліса‚ липа‚ чебрець материнка та ін.). Учасникам гри зав’язують очі й пропонують понюхавши рослину назвати її.

 

11. «Упізнай тварину».

Мета: розвивати вміння порівнювати, зіставляти, пізнавати ціле за частинами; закріплювати знання про властивості тварин.

Зміст. Вчитель описує тварину, а діти повинні за описом назвати її. Виграє той, хто першим відгадає.

 

12. «Літає, повзає, плаває, скаче, бігає»

Мета: закріплювати знання про способи пересування тварин; розвивати увагу, швидкість реакції.

Зміст. Вчитель називає тварину, а діти хором називають спосіб його пересування, (наприклад: вуж (повзає), жаба (скаче), заєць (бігає)).

 

13. «Хто це?»

Мета: закріплювати знання дітей про тварин та їх повадки.

Зміст. Учні по черзі беруть малюнки у ведучого, але так, щоб діти не бачили, що там намальовано. Той, хто витягнув малюнок, імітує голос і рухи зображеної на ньому тварини, а решта відгадує, що це за тварина.

 

14. «Хто завітає до ведмедя на гостину?»

Мета: закріплювати знання дітей про тварин, зокрема про те, що вони їдять.

Зміст. На набірному полотні предметні малюнки із зображенням моркви, гриба, горішка, насіння і т. ін. Ігрова ситуація: «ведмедик» чекає на гостей і приготував для них гостинці. Учні  відгадують, на кого чекає «ведмідь».

 

15. «Хто першим фінішує?»

Мета: розвивати пізнавальний інтерес; ознайомити

 з темпом руху тварин.

Зміст. На набірному полотні виставлені предметні

малюнки: ведмідь, заєць, черепаха і т. ін.

Ігрова ситуація: тварини — спортсмени. Учні повинні визначити, хто із цих тварин фінішує першим.

 

16. «Буває чи ні

Мета: формувати узагальнені уявлення про сезонні зміни в природі.

Зміст. Вчитель визначає пору року, називає різні зміни в природі, а діти відповідають: «Буває» чи «Ні» (наприклад: «Весна. Розтанув сніг, потекли струмки, ведмідь прокинувся». — «Буває», «Листя з дерев опало».— «Ні»).

 

17. «Паличко, зупинись!»

Мета: учити добирати образні слова про пори року; активізувати словник учнів.

Зміст. Учні утворюють коло, вчитель — посередині. Гру проводять у вигляді естафети: діти називають слова і водночас передають паличку по колу. Про те, на яку тему слова, домовляються раніше (наприклад, про зиму). Вчитель пропонує дібрати слова про зимову погоду і дає паличку одному із дітей. Той називає перше слово (морозна) і передає паличку наступному учасникові гри і т. ін. Таким чином діти добирають багато слів (вітряна, холодна, сніжна і т. ін.). Якщо гравець повторює вже назване слово або тривалий час не може знайти інше, вчитель говорить: «Стоп! Паличко, зупинись!» — і цей учень залишає коло.

18. «Що приніс поштар?»

 Мета: учити складати усну розповідь за малюнками;

 розвивати зв'язне мовлення.

 Зміст. «Поштар» приносить дітям листівку.

 Отримавши  її, учень розповідає про те, що зображене

 на ній. Решта учнів слухають і визначають, про  яку

 пору року йдеться.

 

19. «Відгадай»

Мета: закріплювати знання про пори року; розвивати кмітливість.

Зміст. — Відгадайте загадки!


Кружляє ніжно білий пух,

Міняє зайчик свій кожух,

Вдягає лиска рукавички,

Співають весело синички,

Ведмідь в барлозі вже дріма...

Яка пора скажіть? (Зима)

В небі ластівка летить,

З вітром листя шелестить,

Воду п'є лелека.

Сонце палить. Спека.

Дозріває жито.

Яка пора? (Літо)


 

Все у зелені довкола:

Пасовище, ліс і поле.

Мчать струмочки од ріки,

Ліплять гнізда ластівки,

І в сороки новина,—

Облітала всіх вона,

Сповіщаючи: «... (Весна)».

 

 

В зеленім лісі побував

 Якийсь художник — і поволі

Дерева перефарбував

 У золотисто-жовтий колір.

  Ти хто така? — я здивувавсь.

  Чому тебе не бачив досі?

  Ти придивися,— хтось озвавсь.

  І ти тоді побачиш... (осінь).


 

20. "Обери правильну дорогу”

Мета: уточнити знання дітей про взаємозв’язок людини з природою на основі конкретних правил поведінки в природному середовищі.

Ігрова дія. Дитина має визначити, якою стежкою вона пройде і пояснити свій вибір.

Хід гри. 1 варіант. Пропонуються три стежки. Якщо піти першою - можна потоптати конвалії, якщо другою - наступити на мурашник. Посередині третьої-горить багаття.

Висновок: іти третьою стежкою, але спочатку загасити багаття.

 

ІІ варіант. Слід обрати дорогу. На першій розташований завод — тут забруднене повітря. На другій рухається багато транспорту. Третя дорога — алея з густо насадженими деревами.

Висновок: найкраще йти третьою дорогою, оскільки тут дихатимеш чистішим повітрям і можеш послухати спів птахів.

 

 

21."Дерева і кущі”.

Перед початком гри діти згадують, як відрізнити кущ від дерева. Повідомляються умови гри: коли називається дерево‚ руки потрібно піднімати вгору‚ коли кущ — опускати вниз. Ведучий може назвати дерево‚ а руки опустити, або назвати кущ - підняти руки. Учнів‚ що помилились, виводять з гри.

 

22."Можна - не можна”.

Мета: Закріпити правила поведінки в

природному середовищі.

Ігрова дія. Дитина має дати правильну відповідь, 

як слід і як не слід поводитись в природі. І в

цьому випадку вона отримує фант. Виграє той‚

хто збере найбільше фантів.

 

Хід гри. Вчитель пропонує дітям уявити‚ що

вони знаходяться в лісі. Потрібно пригадати, як слід поводитися і чого не можна робити. Вчитель називає дію‚ а діти відповідають  ”можна” чи ”не можна". Згодом пропонується ускладнений варіант гри. На слова вчителя ”можна” або ”не можна" діти називають відповіді вчинки.

 

Можна:

саджати квіти‚ рослини;

охороняти рідкісні рослини;

берегти молоді рослини;

обгороджувати мурашники;

спостерігати за жабами;

милуватися красою природи;

 

Не можна:

ламати гілок дерев;

обдирати кору дерев;

рвати багато квітів;

збивати гриби ногами;

руйнувати павутиння;

ловити метеликів, жаб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. «Хто краще запам’ятав?»

Мета: уточнити екологічні знання дітей про взаємозв’язки між об’єктами природи;  закріпити знання про птахів‚ природоохоронні переконання дітей.

Хід гри. Розповідь учителя про користь птахів.

"Лісова бригада ”.

У лісі сталася біда —

Гусінь листя об’їда:

1 на дубі‚ і на клені‚

1 на ясені зеленім.

Солов’ї, шпаки‚ синиці

Вмить злетілись, як годиться,

1 давай сурмить тривогу:

- Гей‚ пташки! На допомогу!        К.Приходько

Діти мають назвати дерева‚ що постраждали від шкідників, птахів‚ які врятували ці дерева. Зробити висновок про користь, яку вони приносять деревам; встановити причинно-наслідковий зв’язок. Хто правильно відповів - отримує фішку.

 

24."12 місяців".

Гравці‚ що є ”місяцями" розповідають про себе. Інші гравці відгадують цей місяць.

 

25. "Вершки  та корішки”.

Вчитель роздає учням листя гичку різних рослин (картоплі, моркви‚ буряка‚ редьки...). Окремо в мішечку лежать корені цих рослин. Вчитель виймає корінь і питає:

"Корінь корінчик, а де твій вершечок? ”. Діти‚ які мають листя або гичку цієї рослини, піднімають їх і показують.

 

26. «Допоможіть  потрапити додому».

Хід гри: Грає двоє дітей чи дві команди. Вони отримують картинки з зображенням тварин та їх житлом. За сигналом потрібно правильно розкласти картинку тварини і напроти його будиночок. Хто перший правильно це зробить, той і переможець.

 

                                                Обладнання: Два комплекти малюнків.

                                                          барліг - ведмідь;        жаба - вода;

                                                          риба - акваріум;         птах - гніздо;

                                                          собака - будка;          білка - дупло;

                                                          шпак —шпаківня;       нора —миша.

                                                          бджола - вулик;

 

 

27. «Хто зайвий»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28. «Павутинка»

Хід гри: Вчитель розподіляє ролі‚ кожній дитині прикріплює таблички з відповідними малюнками. Діти стають у коло‚ один з них тримає клубок ниток  і розпочинає гру. ”Я липа‚ мені потрібне сонце? ” Далі продовжують по черзі: "Сонце називає повітря”, "Повітрям дихає білочка", "Білочка їсть горішки ліщини ”, "На ліщині живуть комахи ”, "Комах їдять жаби”, "Жаб поїдають лелеки”, "Лелеки приносять користь людям ”, "Людям потрібне сонце".

Перший гравець тримає кінець нитки‚ а клубок кидає "Сонцю ”, потім мандрує до "Повітря”, "Білочка", "Ліщина”, - і так доки всі гравці не будуть взаємозв’язані між собою клубком.

Підсумок: В природі існують взаємозв’язки‚ а їх вивчає наука ЕКОЛОГІЯ.

 

29.«Знайдіть звірів серед зображених тварин»

МТ Уроки природознавства : 1 клас : посібник для вчителя ( до підр Грущинської)

 

30. «Знайдіть зайве?»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 V. Ігри на уроках основ здоров’я .

Мета: створення умов для успішної адаптації першокласників.


Завдання: підтримувати дитину в її прагненні стати школярем; розвивати мовлення учнів і активний словниковий запас, розвивати комунікативну культуру; виховувати любов і повагу до школи, до вчителів, однокласників.

 

1.  «Для чого ходять в школу?»
А зараз давайте пограємо. Я  хочу дізнатися, чи знаєте ви, чого діти ходять в школу? Якщо те, що я скажу – правильно, ви плескаєте в долоні. Якщо неправильно – топните ногою.


В школу ходять, щоб грати.
В школу ходять, щоб читати.
В школу ходять, щоб дружити.
В школу ходять, щоб писати.
В школу ходять, щоб вчитися.
В школу ходять, щоб битися.
В школу ходять, щоб дізнатися щось нове на уроці.
В школу ходять, щоб підказувати однокласникам.

В школу ходять, щоб розмовляти з сусідом  по парті.
В школу ходять, щоб похвалитися нарядами.
В школу ходять, щоб виконувати завдання вчителя.


2.  «Один або хором»
  - Ви знаєте, що на уроці, при бажанні відповісти, потрібно піднімати руку. Але це робиться не завжди. Бувають такі відповіді, де учні відповідають усі разом, хором, не піднімаючи руки. А зараз я вам буду задавати питання. На одні запитання потрібно відповідати хором, на інші-ні. Будьте уважні.

Скажіть хором, скільки буде 1 + 4 ?
Скажіть разом: у якої тварини довгий хобот?
Хто з вас знає, які гриби ростуть у лісі?
Листя опадає, коли це буває?
Які марки легкових машин ви знаєте?
Як звуть казкового героя з довгим носом? Скажіть дружно. 
Ваша улюблена іграшка?
Хором: який день тижня буде після понеділка?
Які імена хлопчиків ви знаєте?
Які імена дівчаток ви знаєте?
Закінчіть речення: Птахи вміють літати, а риби ...
Дружно: "як мене звуть?
Ким ви хочете стати? (останнє питання -пастка, на нього не можна відповідати хором)

3. Гра в слова

На кожну букву імені учня, треба

придумати підходяще слово.


ТИМУР
Т - талановитий
І - інтелігентний
М - мудрий
У - умілий
Р – радісний

 

4. «Так - Ні»
Уважно послухайте запитання та дайте правильну відповідь: або «Так», або - «Ні».
                          Будемо витирати руки об штори?
                          Будемо тримати в порядку

                          свої книжки та зошити?
                         Можна писати прямо на стінах?
                         Потрібно носити змінне взуття?
                         Треба битися на перервах?
                         Будемо спізнюватися на урок?
                         Будемо намагатися добре вчитися?
 

5.  «Урок чи перерва» 
      Ви вже знаєте, що в школі бувають уроки і перерви. На уроках та перервах школярі ведуть по різному.  Зараз я буду називати різні дії, а ви показуйте, коли це роблять школярі – на уроці чи на перерві. Якщо на уроці - сіли красиво, спина пряма, руки перед собою. Якщо на перерві, то плескаємо в долоні.


Читати.

Грати.
Розмовляти з друзями.
Просити  ластик.
Писати в зошиті.
Відповідати на запитання вчителя.
Вирішувати задачки.
Готуватися до уроку.
Їсти  яблуко.

Слухати увазно вчителя.

Сміятися.

 

 

6. «Злий чарівник»
В одній казковій країні злий чарівник зачарував добрі казки. Майже всі слова розлетілися по світу. А чарівник стер назви добрих казок. Залишилися тільки найсильніші слова. Вгадайте казку.


 


Дід
Баба
курочка
яєчко
мишка
(Курочка Ряба)



коза
козенята
вовк
коваль
з'їв
(Вовк і семеро козенят)

муха
грошик
базар
гості
павук
комар
(Муха-цокотуха)


                                                                7.  «Віднови приказки»
                                                           Вік живи, ... (вік учись).
                                                           Навчання – світло, ...(а невчення - тьма).
                                                           Земля освітлюється сонцем, ... (а людина –

                                                           знанням).
                                                           Терпіння і труд ... (все перетруть).

                                                                                   Гостре словечко коле … ( сердечко).   

 

 

  1.               «Комплімент»

Мета: учити говорити компліменти.

Зміст Діти утворюють коло. Одна дитина — у центрі. Учні по черзі звертаються до товариша в колі зі словами: «Мені подобається твоя посмішка, вона привітна й щира», «Мені подобається твоя зачіска, ти завжди гарно зачесаний... »

 

  1.               «Мої емоції».

Мета: учити проявляти емоції.

Зміст  Необхідно показати емоції за допомогою обличчя, якщо:

  • отримали бажаний подарунок;
  • злякалися чогось;
  • зустріли друга, якого давно не бачили;
  • розбили чашку;
  •  не вивчили урок.

 

  1.  «Торкніться»

Мета: закріплювати знання про правила піклування про своє здоров'я.

Зміст Діти утворюють коло. Вчитель: - Якщо це корисне для здоров'я, то торкніться носа, якщо ні — вуха.

Чи корисні каша, чіпси, сік, кефір, сир, пенсі, м'ясо?

Чи корисно умиватися, пити холодну воду, чистити зуби, мити руки з милом, тривалий час грати в комп'ютер?                                                                     

                       СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1.     Шаталов В.Ф. Педагогическая проза. — М., 1980. - 95 с 
  2.     Макаренко А.С. Гра // Твори: В 7 т. - К, 1954. - Т. 4. - С. 428.
  3.     Сухомлинський В.О. Серце віддаю дітям. – вибр. Твори У5Т. – К.. Рад. школа. – 1977 – Т.В. – с.95 
  4.     Яришева М.Ф. Методика ознайомлення дітей з природою/ навч. Посібник.-К. Вища шк.-1993.-с.53 Байбара Т.М. Методика навчання природознавства в початкових класах: Навч. Пос. - К.: Веселка, 1998. - 333 с.
  5.     Мечник Л.А., Мечник І.І. Посібник для вчителів. - Тернопіль, 1998.
  6.     Нарочна Л.К. Методика викладання природознавства: Навч. посібник для пед. уч-щ, 2-ге вид., перероб. і доп. - К.: Вища шк., 1990. - 301 с.
  7.     Сухомлинский В.А. Сердце отдаю детям // Избранные педагогические сочинения. T.1. - М., 1979.
  8.     Хафизова Л.М. Как знакомить детей с правилами поведения в природе. // Начальная школа. - 1992, №8. - C.40-46.
  9.     Шарапова Л.С. Навчання в 3-2 класах. Природознавство. - К.: Освіта, 1995.
  10.  Жоржик О. Формування пізнавальної діяльності учнів у процесі спільної ігрової діяльності. //Рідна школа. – 2000. - №3 [ 1, с.37 – 39] 
  11.  Гуцан Л. Гра як засіб пропедевтичної профорієнтаційної роботи. // Початкова школа. – 2005. - №9. –[ 2, с. 51 – 52] 
  12. Рижук В.І. Гра як метод навчання й виховання. //Початкове навчання та виховання. – 2005. №16 – 18 – [3, с.20 – 25] 
  13. Мельниченко І. Дидактичні ігри та цікаві завдання з математики за комплексною програмою "Росток». //Початкова школа. – 2011.№4 –[ 4, с.16 – 18] 
  14. Аникеева Н.П. Воспитание игрой: Книга для учителя. М. Просвещение – 1987[ 5, с.12 – 15]

   15. Березіна О.М., Павловська Т.О. «Мовні ігри та забави». - Тернопіль, МП «Мальва – ОСО», 1999. 
   16. Біда О.А., Кравчук О.В… «Інтерактивні технології навчання в початковій школі». – Умань, РВЦ «Софія», 2007. 
   17. Бутрім В.Л. «Граматична веселочка». – Харків, «Основа», 2006. 
   18 . Гайова Л. «Робота із словами, вимову і написання яких потрібно запам’ятати». –     ж. «Початкова школа», 2006, № 10 
   19. Гамалій А.Т. «Ігри та цікаві вправи з української мови». – Київ, «Радянська школа», 1980. 
   20. Гуревич А.Ю., Стріха А.Д. «Цікава граматика». – Київ, «Радянська школа», 1991. 
   21. Колосов П. «Казкова граматика». – Початкова школа, 2000, № 2. 
   22. Резніченко Н.І. «Українська мова і іграх, казках, подорожах». – Харків «Основа», 2008. 
   23. Сайт http://www.google.com.ua
 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Аврамова Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
16 лютого 2018
Переглядів
21003
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку