Моє улюблене місто Миколаїв.

Про матеріал
Мета: Розкрити історію формування території Миколаївщини. Визначити головні умови утворення міста Миколаєва та яке воно було на своєму початку. Ознайомитися з символами рідного міста.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моє улюблене місто Миколаїв. Прес - конференція

Номер слайду 2

Розкрити історію формування території Миколаївщини. Визначити головні умови утворення міста Миколаєва та яке воно було на своєму початку. Ознайомитися з символами рідного міста. Мета прес - конференції

Номер слайду 3

Миколаїв розташований при впадінні річки Інгул у Південний Буг, за 65 кілометрів від Чорного моря. Місто є транспортним вузлом, через яке проходить низка автошляхів європейського значення Населення Миколаєва становить 496 тис. осіб (2013).

Номер слайду 4

Рані держави в Північному Причорномор’ ї : Кімерійці – І пол. ІХ – VІІ ст. до н. е. Скіфи – VІІ – ІІІ ст. до н. е. Сармати – ІІ пол. ІІІ ст. до н. е. – у 372 р. захоплені гунами.

Номер слайду 5

Основним господарчим заняттям їх було кочове скотарство, яке розвивалося завдяки багатим на пасовища землям півдня України. Основну роль в цьому виді господарства відігравало конярство, яке не тільки забезпечувало воїнів та пастухів їздовою силою, але й давало значну частину їстівних запасів. Вони були войовничим народом. Кімерійці

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вони були не тільки скотарями, але й воїнами. Необхідно було захищати кочовища від сусідів, утримувати в покорі підлеглі племена. Основу скіфського війська складала легкоозброєна кіннота – лук зі стрілами, короткий меч – акінак та спис. Скіфи

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вони складали одне плем ’я, поділене на кілька народів з різними назвами: царські сармати, язиги, роксолани, алани. Вони були близькі скіфам за мовою. Сарматські жінки були не менш сміливі, ніж чоловіки, і одягалися як вони. Сармати

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Грецька колонізація

Номер слайду 12

Уличі – входили до складу надплеменного антського союзу. Східні слов’ яни у VІІІ – ІХ ст.

Номер слайду 13

Торговий шлях « із варяг в греки»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Провів ряд заходів по реорганізації російської армії та організації Чорноморського флоту. Обіймав посади: у 1774-1783 рр. генерал-губернатора Новоросійської губернії, 1775-1783 рр. — азовського губернатора, у 1783-1791 — катеринославський генерал-губернатор, з 1784 — таврійського губернатора, у 1785-1791 — астраханського губернатора, 1785-1791 — саратовського губернатора, 1787-1791 — Харківського губернатора. У 1783 Потьомкин реалізував проект загарбання Криму Російською імперією, за що дістав титул «князя Таврійського». Григорій Олександрович Потьомкін

Номер слайду 17

21 вересня 2007 року, до 218-ої річниці з дня заснування м. Миколаєва, миколаївці відновили історичну справедливість, відкривши пам'ятник його засновнику Григорію Потьомкіну-Таврійському. Пам'ятник зайняв своє законне місце біля заводоуправління ДП «Суднобудівний завод ім. 61 комунара». Автор пам’ятника: скульптор Віктор Макушин.

Номер слайду 18

Автори пам’ятника: скульптор В. Макушин, архітектор М. Миколайчук У день святкування 213-ої річниці м. Миколаєва, 7 вересня 2002р., на Флотському бульварі був відкритий пам’ятник засновнику Миколаєва М. Фалєєву. Напис на пам’ятнику гласить: “Фалєєв Михайло Леонтійович – будівничий Інгульської верфі та міста Миколаєва”.

Номер слайду 19

У день Святого Миколая великого християнського свята - 6 грудня 1788 р. остаточно Очаків був звільнений від турецького владицтва , коли російські війська під командуванням князя Потьомкіна штурмом захопили фортецею. На честь перемоги російських військ наше місто одержало свою назву. Чому наше місто назвали Миколаєвом?

Номер слайду 20

Святий Миколай. Згідно з різними переказами Миколай народився 270–286 рр. у грецькому місті-колонії Патара у провінції Лікія (Мала Азія), на той час це був еллінистичний регіон. Оскільки Святий Миколай вважається покровителем моряків, існує версія, що він також був мореплавцем або рибалкою.

Номер слайду 21

Вже 10 листопада 1789 р. Г. О. Потьомкін доклав імператриці Катерині ІІ: "Обрав дуже вигідне для будівництва суден місце при впадінні ріки Інгул до Бугу і заснувавши там верф, населяю я сіє місце під назвою міста Миколаєва…".

Номер слайду 22

Менш ніж через рік на верфі вже ремонтували парусні кораблі та гребні судна, почалося спорудження 5 елінгів зі стапелями для закладки суден, а в грудні 1789 року, ще недобудована, вона була вже готова до початку будівництва великого судна.

Номер слайду 23

Сьогодні ми звертаємо увагу що місто має прямі і широкі вулиці. Будувалося місто за спеціально складеним російським архітектором Іваном Старовим планом — з прямими вулицями і кварталами правильної форми.

Номер слайду 24

Відомий російський зодчий , який багато будував в Москві та Петербурзі, а також розробляв плани деяких провінційних міст. За його планом Миколаїв поділявся на три частини : Адміралтейство ( верф ), військова слобітка та цивільне передмістя. Старов Іван Єгорович

Номер слайду 25

На щиті, що розділений від верхньої середини до нижніх кутів, у чорному полі, над срібною кадильницею зображений золотий хрест, оточений променями, а по сторонах: у блакитному полі Архієрейська митра і в золотому полі Архієрейський посох. Атрибути архієрейської влади — митра та посох — асоціюються з покровителем міста Святим Миколаєм. Перший герб міста був затверджений 7 жовтня 1803 року імператором Олександром I.

Номер слайду 26

На лазурному щиті, на срібній хвилеподібній окраїні золотий корабель з чорними веслами, якого супроводжують у главі щита золотий архієрейської митр на двох таких же навхрест покладених посохах. У вільній частині герб Херсонської губернії. Щит прикрашений срібною, у три зубця, короною і оточений двома золотими якорями, з'єднаними Олександрівською стрічкою. 16 березня 1883 року імператорський указом був затверджений другий герб Миколаєва.

Номер слайду 27

На червоно-синьому полі зображено срібне вітрило, під кілем розташована золота напівшестерня, у верхньому лівому куті — серпі молот золотого кольору. Третій герб був затверджений Миколаївською міською радою 1969 року. У результаті конкурсу переміг ескіз художника В. С. Козловського.

Номер слайду 28

У лазуровому полі на хвилястій срібній окраїні золотий корабель з чорними веслами, супроводжуваний в главі щита золотою архієрейською митрою на двох таких же, навхрест покладених костурах. Щит увінчаний срібною короною і покладений на два золотих якорі, з'єднаних Олександрівською стрічкою. Сучасний міський герб затверджений у День міста, на урочистому засіданні міської Ради, 26 вересня 1997 року. За основу був прийнятий герб 1883 року, з якого прибрали герб Херсонської губернії.

Номер слайду 29

Прямокутне полотнище білого кольору з двома хвилястими горизонтальними смугами, на яких по центру прапора зображення герба міста Миколаєва висотою, що дорівнює 2/5 ширини прапора. Ширина кожної зі смуг дорівнює 1/8 ширини прапора. Смуги відокремлені одна від одної вузькою білою смугою, розмір якої становить 1/16 ширини прапора. Співвідношення ширини прапора до його довжини — 2:3. Зворотний бік прапора є дзеркальним відображенням лицевого боку.2 липня 1999 р. Миколаїв отримав свій прапор.

Номер слайду 30

Гімн Миколаєва — один з головних символів міста Миколаєва. Створений авторським колективом під керівництвом Сироти А. А. Склад авторського колективу: Сирота А. А. — директор Миколаївського державного вищого музичного училища, заслужений діяч мистецтв України. Сидоренко-Малюкова Т. С. — композитор. Николайчук М. І. — викладач Миколаївського державного вищого музичного училища, заслужений працівник культури України. Кремінь Д. Д. — поет, перекладач, лауреат Шевченківської премії. Пучков В. Ю. — поет, головний редактор міської газети «Вечерний Николаев», заслужений журналіст України. Гімн міста Миколаєва. Там, де Буг з Інгулом здавня поріднились,Де лиману хвилі, степу вільний край. Місто Миколаїв народилось. Кораблем пливе у синю даль. Добра слава корабельної столиціЗемлю облітає з краю в край. Дай нам крила, наче білій птиці,Покровитель, Святий Миколай!Хай пишається тобою Україна!Слався, велич духу, праці і краси!Слався, Миколаїв місто рідне!Крізь століття славу пронеси!Крізь століття славу пронеси!

Номер слайду 31

Дякуємо за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
3.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Книга Олена Юріївна
    Дякую. Цікаво, корисно, наочно
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Новак Ірина
Додано
20 жовтня 2020
Переглядів
2546
Оцінка розробки
3.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку