Моніторинг для учнів 9-их класів

Про матеріал

Моніторинг має завдання різних рівнів складності, що допомагає вчителю об'єктивно оцінити знання учнів з теми "Хімічний склад клітини". Також, крім теорії є ще задачі, які допоможуть зрозуміти, чи вивчили учні правила та закони.

Перегляд файлу

Моніторинг для учнів 9-их класів

І-В

  1. Рівень, на якому здійснюються процеси обміну речовин і перетворення енергії, і передача спадкової інформації – це:

а) молекулярний                             в) клітинний

б) біосферний                                 г) організмевий

 

  1. Вкажіть метод  постійного спостереження за станом біологічних об’єктів  у природі:

а) порівняльно-описовий                 в) моделювання

б) експериментальний                      г) моніторинг

 

  1. До органічних сполук в хімічному складі  клітини належить:

а) вода                              в) кислоти

в) білки                             г) мінеральні солі

 

  1. Назвіть структуру білка, що забезпечується пептидним зв’язком:

а) первинна                      в) вторинна

б) третинна                      г) четвертинна

 

  1.  Укажіть частку гуанілового нуклеотиду в молекулі ДНК, якщо частка аденілового становить 25%

а) 5%                                в) 50%

б) 25%                              г) 75%

 

  1. Укажіть правильну послідовність нуклеотидів на другому ланцюзі ДНК, якщо на першому вона має такий вигляд  АГТ-АЦЦ-ГАТ-АЦТ-ЦГА

а) АГТ-АЦЦ-ГАТ-АЦТ-ЦГА              в) ТЦА-ТГГ-ЦТА-ТГА-ГЦТ

б) АГЦ-ТЦА-ТАГ-ЦЦА-ТГА              г) ТЦА-ТАА-ЦТА-ТГА-ГЦТ

 

  1. Встановіть відповідність між поняттями:

 

 

Моніторинг для учнів 9-их класів

ІІ-В

  1. На якому рівні відбувається біологічний колообіг речовин та єдиний потік енергії:

а) молекулярний                 в) клітинний

б) біосферний                      г) організмевий

 

  1. Вкажіть метод, під час якого дослідження будь-якого об’єкта відбувається в чітко визначених умовах:

а) порівняльно-описовий                 в) моделювання

б) експериментальний                      г) моніторинг

 

  1. До неорганічних сполук в хімічному складі клітини належать:

а) білки                                           в) нуклеїнові кислоти

б) вода                                             г) ліпіди

 

  1. Назвіть структуру білка, що упаковується у просторову глобулу:

а) первинна                      в) вторинна

       б) третинна                      г) четвертинна

 

  1. Укажіть частку цитозинового нуклеотиду в молекулі ДНК, якщо частка тимідилового  становить 30%

а) 20%                       в) 60%

б) 30%                       г) 40%

 

  1. Укажіть правильну послідовність нуклеотидів на другому ланцюзі ДНК, якщо на першому вона має такий вигляд  ААА-ГЦА-ЦЦГ-ЦАГ-ТЦА

а) ТТТ-АЦГ-ГГЦ-ГТЦ-АТТ              в) ТТТ-ЦГТ-ГГЦ-ГТЦ-АГТ

в)  ТТТ-ЦГТ-ГГЦ-ГТЦ-АГГ              г) АГТ-ГТЦ-ГГЦ-ЦГТ-ТТТ

 

  1. Встановіть відповідність між поняттями:

 

 

І-В

 

1

Березовий гай

А

Молекулярний рівень

2

Нуклеїнова кислота

Б

Клітинний рівень

3

Бактерія

В

Органно-тканинний рівень

4

Жива речовина планети Земля

Г

Організмевий рівень

5

Стебло рослини

Д

Екосистемний рівень

6

Кіт

Е

Біосферний рівень

 

  1. Виберіть правильні твердження, які характеризують білки:
  1. Група біологічних полімерів, мономерами яких є амінокислоти
  2. У структурі білка виокремлюють 3 рівні організації
  3. Денатурація білка – це відновлення первинної структури білка
  4. Деструкція – необоротне порушення первинної структури білка
  5. Ферменти – біологічні каталізатори, що прискорюють хімічні реакції

 

  1. Розмістіть вуглеводи в послідовності за кількістю атомів Карбону, які входять до складу молекул, від найбільшої до найменшої:

а) тріоза                        в) тетроза

б) пентоза                     г) гексоза

 

  1. Фрагмент молекули ДНК містить 440 тимідилових нуклеотидів, що становить 22% від загальної кількості нуклеотидів. Визначте кількість аденілових, гуанілових і цитидилових нуклеотидів у цьому фрагменті молекули ДНК.
  2. Одна із спіралей фрагмента ДНК має такий нуклеотидний склад:

      ГАГ-ТГГ-АЦЦ-ЦЦГ-ГГА-ТАТ-ГЦГ-ААТ. Визначте порядок     чергування нуклеотидів  іРНК, яка синтезувалась на цьому фрагменті і обчисліть довжину фрагмента ДНК.

 

  1. Білок складається зі 124 амінокислот. Порівняйте відносні молекулярні маси білка та гена, який його кодує.

 

ІІ-В

 

1

Альгологія

А

Риб

2

Бріологія

Б

Рослини

3

Іхтіологія

В

 Комах

4

Палеонтологія

Г

Мохи

5

Ентомологія

Д

Водорості

6

Ботаніка

Е

Вимерлі тварини і рослини

 

 

  1. Виберіть правильні твердження, які характеризують вуглеводи:
  1. Складні вуглеводи – це олігосахариди і полісахариди
  2. Олігосахариди класифікують за кількістю атомів Карбону
  3. При окисненні 1 г вуглеводів звільняється 17.6 кДж енергії
  4. Складні полісахариди – це глюкоза і фруктоза
  5. Пентози містять 5 атомів Карбону

 

  1. Розмістіть вуглеводи в послідовності за кількістю атомів Карбону, які входять до складу молекул, від найменшої до найбільшої:

а) тріоза                        в) тетроза

      б) пентоза                     г) гексоза

 

  1. Фрагмент молекули ДНК містить 560 гуанілових нуклеотидів, що становить 28% від загальної кількості нуклеотидів. Визначте кількість аденілових, тимідилових і цитидилових нуклеотидів у цьому фрагменті молекули ДНК.
  2. Одна із спіралей фрагмента ДНК має такий нуклеотидний склад:

ААГ-ЦГГ-ГГТ-ТТА-АГА-ЦГА-ААА-ТГА. Визначте порядок     чергування нуклеотидів  іРНК, яка синтезувалась на цьому фрагменті і обчисліть молекулярну масу  фрагмента ДНК.

 

  1. Білок складається зі 156 амінокислот. Порівняйте відносні молекулярні маси білка та гена, який його кодує.

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Контрольні роботи
Додано
30 вересня 2018
Переглядів
825
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку