Презентація"Проблема чистої питної води та її охорона"

Про матеріал

Мало хто усвідомлює ,наскільки гострий брак прісної води. Багатьох уводить в оману широченний розлив голубої фарби на мапах світу. Вони не знають ,що 97,5% планетарної води солона і що більша частина решти світових запасів прісної води – непридатна для використання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проблема чистої водиїї охорона. Овсянникова Є. О.

Номер слайду 2

Мало хто усвідомлює ,наскільки гострий брак прісної води. Багатьох уводить в оману широченний розлив голубої фарби на мапах світу. Вони не знають ,що 97,5% планетарної води солона і що більша частина решти світових запасів прісної води – непридатна для використання

Номер слайду 3

70 % її заморожено у крижаних шапках Антарктиди та Гренландії, а з того, що зостається, майже все виступає у формі ґрунтової вологи чи підземних водних резервуарів, надто глибоких, аби робити свердловини. Загалом лише 1% світової води – 0,007 усіх світових вод – легкодоступні

Номер слайду 4

Щодо України. Головним постачальником води для України є Дніпро. Іншими річками, що забезпечують потреби у воді, є Дунай, Дністер, Південний Буг, Тиса, Прут та ін. Стан води й повноводдя цих водних артерій залежать головним чином від стану їх приток - малих річок, яких в Україні налічується близько 63 тис.

Номер слайду 5

Найбільшими споживачами води є сільське господарство, промисловість, комунальне господарство. Сільське господарство використовує майже 70 % загального споживання води, причому більша частина цього об’єму незворотно втрачається під час зрошення. Промисловість забирає понад 1/5 води. Кількість води, що споживає підприємство, залежить від того ,яку продукцію воно випускає, від системи водопостачання(прямої чи оборотної) й інших причин. На виробництво 1т бавовняної тканини витрачається близько 150 м3 води, виробництво 1т аміаку – близько 1000м3.

Номер слайду 6

Водопостачання населення (близько 10% всієї споживаної людством води) задовольняє потреби в питній воді й комунально-побутові потреби (роботи підприємств побутового обслуговування ,поливання вулиць і зелених насаджень, протипожежні заходить тощо).

Номер слайду 7

Існує поняття питоме водопостачання, що означає добовий об’єм води в літрах, необхідний для задоволення потреб одного жителя міста чи села. У великих містах світу питоме водоспоживання сьогодні становить (л/добу)Лондон – 263 Москва – 400 Нью-Йорк – 600 Київ – 333 Париж – 500

Номер слайду 8

Об’єм прісної води, що є в розпорядженні людини для споживання, залежить від тієї швидкості, з якою джерела прісної води відновлюються, або поновлюються в процесі глобального гідрологічного циклу, а не від загальної кількості запасів прісної води у світі. Якщо всю воду світу вилити в ванну, то її порція, що може бути використана безперервно протягом року, ледве наповнить чайну ложку.

Номер слайду 9

Головний шлях подолання проблеми — зменшення витрат води, особливо у сільському господарстві. Слід також знижувати водомісткість виробництва: запроваджувати маловодні та безводні технології

Номер слайду 10

Одним з дієвих способів подолання регіонального дефіциту води є перерозподіл річкового стоку за допомогою спорудження каналів та водосховищ. Нині у світі побудовано й експлуатується понад 40 тис. водосховищ. Найбільше великих за площею водосховищ — у Північній Америці, Азії та Європі. Проте цей шлях має й свої недоліки: застій та цвітіння води, руйнування берегів, затоплення орних земель, підвищення рівня ґрунтових вод тощо.

Номер слайду 11

Не потрібно винаходити нові технології; необхідно просто прискорити введення існуючих методів збереження і примноження джерел води. Вирішити проблему її нестачі буде нелегко, але ми доб'ємося успіху, якщо почнемо прямо зараз і будемо послідовні. В іншому разі більшій частині світу доведеться відчувати спрагу.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Давайте берегти воду разом!

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
3 жовтня 2018
Переглядів
18292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку