Мова - це талісман людини і нації

Про матеріал
Кольровий буклет стане у пригоді під час проведення заходів до Дня рідної мови вчителям української мови та літератури та всім бажаючим.
Перегляд файлу

image       image

Мова наша, мова Мова кольорова. В ній гроза травнева Й тиша вечорова.

Мова наша, мова

imageЛіт минулих повість,  Сива наша совість.

ЕНВК «ЗНЗ-МНВК»

Я без тебе , мово, 

Без зерна полова,

Соняшник без сонця,

Без птахів діброва, 

Як вогонь у серці,

imageЯ несу в майбутнє

Невгасиму мову,

Слово незабутнє.

Мова—це талісман

людини і нації

image

21 лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови

image


imageНу що б, здавалося, слова...

    Це свято уже сьогодні крокує планетою.


мова розвивається, живе в народі. За приблизними підрахунками, на земній кулі сьогодні послуговуються 3000 мов. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. Життя мови залежить від народу, який несе її у своїй душі, у своїх звичаях, традиціях, піснях і культурі. Рідна мова—це мова батька, мами, це мова народу.

    Наша мовна традиція бере свй початок від далеких докняжих часів. Її розвитку не могли зашкодити чвари й усобиці, феодальна роздробленість і навіть багатовікове монголо-татарське нашестя. Ознаки української мовифіксуються в памятках, починаючи з найдавніших джерел, датованих 11 ст., а безпосереднім джерелом української, як і інших словянських мов, є прасловянська мова.

image

розмовляє нею. Це понад 50 мільйонів людей. У Європі це одна з шести демографічно    потужних мов.    Завдяки     своєму тривалому      розвиткові українська          мова          має струнку,       відшліфовану звукову й чітку лексикограматичну     системи. Словниковий        склад сучасної української мови налічує близько 135 тисяч слів.

image

 

   Сьогодні українська мова функціонує як державна мова України й національна мова українського народу. За даними перепису 1989 року, у складі населення України, яке становило 51,4 млн. осіб, налічувалося 37,4 млн. українців, із цієї кількості рідною мовою українську вважали 32,8 млн. осіб. Поза межами України українська мова в усній формі поширена в Росії, Молдові, Білорусі, Казахстані. Крім того, українською мовою послуговуються українці в Польщі, Чехії,Словаччині, Румунії, Сербії, Хорватії Угорщині, США, Канаді, країнах Латинської

pdf
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку