Моя Україна - вільна, єдина та незалежна

Про матеріал
Поглибити знання учнів про Україну, виховувати любов до рідного краю, розвивати в учнів уміння розв’язувати проблеми шляхом діалогу, працювати згуртовано; виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, сприяти вихованню в учнів високих моральних якостей, розвивати пізнавальні інтереси, пам'ять, увагу.
Перегляд файлу

Виховна година

Тема: Моя Україна – вільна, єдина та незалежна

Мета: поглибити знання учнів про Україну, виховувати любов до рідного краю, розвивати в учнів уміння розв’язувати проблеми шляхом діалогу, працювати згуртовано; виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, сприяти вихованню в учнів високих моральних якостей, розвивати пізнавальні інтереси, пам'ять, увагу.

Обладнання: плакати із зображенням  Державного прапора України, Державного Герба України, Державного Гімна України, мультимедійний комплекс, роздатковий матеріал.

Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну,

красу її, вічно живу і нову, і мову її солов’їну.

В. Сосюра

ХІД УРОКУ.

Я сьогодні всіх вас щиро вітаю в нашім дружнім колі, бажаю здоров’я, радості та натхнення. Ось і знову 1 Вересня покликав всіх дітей за парти, щоб ви змогли добувати знання. А тема нашого першого уроку – «Моя Україна –вільна та єдина». У цьому році нашій незалежній квітучій країні виповнилося 30 років. Це один із найважливіших ювілеїв. Пропоную вам переглянути відеосюжет, який транслювався на параді дня Незалежності «Історією України»(флешка).

Я думаю, що після перегляду , ви ще раз закарбували собі в пам’яті історію України.

А тепер згадаємо з вами про необхідні для кожної країни атрибути. Пропоную прослухати легенду і відповісти на запитання . До речі, діти, наш урок проходить у форматі конкурсу команд. Тому вам необхідно розділитися на команди, обрати капітанів і сповнитися надією на перемогу.

Розпочинаємо! Нагадую, ви зараз прослухаєте легенду. Після цього необхідно відповісти на поставлені запитання.

Колись давно жила жінка. Звали її ……І було в неї три сини. Зростали вони чесними, сміливими, дуже любили свою матусю, готові були віддати за неї своє життя. Попідростали сини і вирішили піти у світ прославляти свою матір. Вирушив у дорогу старший син, мати на згадку подарувала йому корону з трьома промінцями. Пішов син між люди. І за трипроменеву корону, що зігрівала людей і вела до кращого життя, дали першому синові ім’я ….. Настала черга середнього сина. Йому мати в дорогу подарувала жовто – блакитний одяг. 

Своїми справами прославляв він матір. Назвали середнього сина ……А там , де був молодший син – завжди лунала пісня, адже мама подарувала йому соловейків голос. Отримав він за чудовий спів ім’я -….  Відтоді завжди поруч три брати -…. –прославляють свою рідну неньку ….

ЗАВДАННЯ: після того, як учні прослухали легенду, їм необхідно замість крапок (вчитель робив паузи під час прочитання) вставити ім’я головних персонажів – як звали трьох братів та їхню неньку? 

Включення гімну України (флешка).

А що для вас є Україна? Робота у командних групах. На аркуші паперу написано слово «У К Р А Ї Н А». 

Завдання: написати різнокольоровими олівцями напроти кожної літери асоціації, які викликає слово «Україна» (можна прикметниками – яка Україна у вашому уявленні, наприклад, У-улюблена і т. д.)

Наступне наше завдання.  

На картках написані слова. Вам треба із карток скласти прислів’я.

підіймають

де

Україну

величають

там

прапор

А)

 

тримай

співай

грудях

на

руку

Гімн

Б)

 

дорожи

служи

Гербом

Україні

 

 

В)

 

А тепер невеличка перерва – фізкультхвилинка. ( Руханка з ютуба Руханка танець _Cucumber Dance).

В Україні існує близько 457 міст, більша їх кількість на сході, а менша – у південних та північних областях. Назви міст України, як правило, давні та названі на честь історичних постатей, діячів науки й культури, походять від назв річок, озер, селищ тощо.

Отже, наступний наш конкурс пов'язаний із містами України.

Завдання: Відгадайте місто в Україні за його частинами. Кожна частина слова – це конкретне визначення якогось поняття.

1.Назва обласного центру України, яка складається із слова, що означає довгу глибоку канаву та заперечної частки. (РІВ + НЕ)

2.Назва міста України, яка складається із займенника та двох останніх складів слова , яке означає основне джерело постачання питної води для більшості сільських населених пунктів. (ВІН + КРИНИЦЯ = ВІННИЦЯ).

3.Одне із найбільших міст Харківської області, яке складається із слова , що в перекладі на російську мову означає «сушений виноград». (ІЗЮМ)

А тепер перевіримо наскільки ви добре знаєте українські пісні. Отже, моє наступне запитання.

Завдання. Вам необхідно відгадати, а ще краще – заспівати, назви українських народних пісень.

1.У цій пісні йде мова про два дерева родини букових , що розмістилися на обширній ділянці земної поверхні з різкими коливаннями висот і контрастними 

формами рельєфу, піднесеній вище 600 м над рівнем моря.(«Ой на горі два дубки…»)

2.У пісні оспівується бажання чоловіка з’їсти українську національну страву у вигляді відвареного прісного тіста і начинки із м’яса, грибів, овочів, фруктів. («А мій милий вареничків хоче»)

Діти, а всі знають, як виглядають українські гроші?

Ще б пак! А знаєте ви , що історія наших грошей починається із часів Київської Русі? Назва національної гривні походить від назви золотої жіночої прикраси, яку носили на «гриві», тобто на шиї.

Наступний наш конкурс пов'язаний із грошима.

Кожен з вас вже тримав в руках різну купюру, мабуть вже допомагали своїм батькам робити покупки в магазині. За підказками вам потрібно назвати історичну постать, грошову одиницю, на якій зображено її портрет та колір цієї купюри.

Підказка №1

Вже 5-річною дівчинкою почала писати драматичні твори, а у 9 — написала свій перший вірш «Надія». Змалку захоплювалася мистецтвом, мала неабиякий хист до музики, гри на фортепіано. На жаль, хвороба прикувала її ще дівчинкою до ліжка, тож відомої піаністки з неї не вийшло. ( Леся Українка 200 грн рожевого кольору)

 

 

Підказка №2.

Основну освіту отримував всього лише 2 роки в церковно-приходській школі. 15 років – стільки поет провів в Україні за все життя. Був викуплений з кріпацтва за 2500 рублів. Задля цього художник Брюллов написав портрет Жуковського і продав його.         (Тарас Шевченко 100 грн жовтого кольору)

Підказка №3.

Гетьман Війська Запорозького, очільник Українського гетьманату (1648–1657). Організатор повстання проти панування шляхти в Україні, яке переросло у Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої. Засновник козацької держави — Війська Запорозького, більш відомої як Гетьманщина. Протягом свого гетьманування укладав союзи зі Швецією, Московською державою, Османською Портою. (Богдан Хмельницький 5грн синього кольору)

Підказка №4.

Народився у селі Мазепинці. Був першим українським гетьманом, який тримав булаву 22 роки. (Іван Мазепа, 10 – гривнева купюра, червоного кольору).

А тепер перевіримо ваші знання на персоналіях українського державотворення – Президентах України. Я буду показувати фото президента, а ви повинні назвати його прізвище та ім’я.

.Спілкування і єднання: Ольга Сумська розповіла про тур столичного театру на  Донбасі (ВІДЕО) - UATV           Не стріляти у відповідь: Виставляємо Кучму з калашом на передову під  обстріл - якщо не буде відстрілюватися, значить, годний метод, - Берлінська  про пропозицію експрезидента "не стріляти у відповідь" « Новини |

Леонід Кравчук (1991 – 1994)          Леонід Кучма (1994-2004)


Ющенко назвал бюджет на 2009 год трагедией - Korrespondent.net                   Санкції Єс проти Януковича продовжена на пів року - новини ZIKUA.TV

 Віктор Ющенко (2005 – 2010)           Віктор Янукович (2010-2014) 

Петро Порошенко: через рік після президентських виборів ми змушені рятувати  Україну від дефолту            Зеленський ввів санкції проти майже сотні російських компаній та десятків  росіян | Українська правда

Петро Порошенко (2014-2019)         Володимир Зеленський

Підведення підсумків 

Україна сьогодні - незалежна держава, яка прагне жити у мирі та дружбі з усіма державами світу. Ми всі сподіваємося, що найзаповітніша мрія всіх українців – жити під мирним небом здійсниться. Кожен повинен докласти часточку до того, щоб зберегти мир та  єдність нашої держави.

Ми – єдина країна! Незважаючи на всі негаразди, що зараз відбуваються , кордони України не будуть порушені, а північ і південь, захід і схід завжди будуть однією країною – незалежною Україною.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 жовтня 2021
Переглядів
1075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку