Мaтеріали до уроку української літератури в 7 класі на тему:"Наталена Королева "Скитський скарб"

Про матеріал

Матеріали можуть бути використані на уроках та в позаурочній роботі. Покликані привернути увагу до вивчення життєвого й творчого шляху Наталени Королевої.

Перегляд файлу

Матеріали до уроку української літератури в 7 класі на тему:

«Грецьке коріння „Скитського скарбу“ Наталени Королевої».

Мета: звернути увагу на творчий доробок письменниці.

У роботі розглянуто такі питання:

  • Вплив життєвого шляху Наталени Королевої на її творчий доробок.
  • Цікава легенда про наших предків.
  • Образи твору.
  • Внесок письменниці у світову літературу.

Кармен-Альфонса-Естрелья-Наталена Королева (таке повне ім'я письменниці) народилася 3 березня 1888р. в с. Сан-Педро де Карденья біля м.Бургос у Північній Іспанії. Мати майбутньої письменниці померла при пологах. Вона походила зі старовинного іспанського роду Лячерда. Батько – спольщений граф із Чернігівщини Адріан-Юрій Дунін-Борковський – захоплювався археологією й жив переважно у Франції. Родовий маєток його матері був розташований у с. Великі Борки на Волині. Наталену одразу після народження взяла до себе бабуся, в якої вона пробула до п'яти років життя. Після її смерті дівчинку забрав до себе в Іспанію материн брат Еугеніо. Наталену віддали на виховання в монастир, де вона перебувала майже 12 років. Восени 1904 р. 17-річна дівчина прибула до Києва, де вступила до Київського інституту шляхетних дівчат. Потім навчалася в Петербурзі, закінчила археологічний інститут, зайнялася єгиптологією і водночас відвідувала заняття в Петербурзькій мистецькій академії. Якийсь час працювала у паризькому театрі, що гастролював тоді в Петербурзі, але театральна кар'єра не склалася через кволе здоров'я. Виїхавши до Західної Європи, захопилася мистецтвом і археологією, побувала в Іспанії, Франції, Італії, країнах Близького Сходу, взяла участь у археологічних розкопках Помпеї та в Єгипті. А від 1909 р. почала систематично виступати з художніми творами та науковими статтями у французькій періодиці.

Під час першої світової війни як сестра милосердя одержала солдатський хрест «За хоробрість». Одружилася з офіцером російської армії, громадянином Ірану, - Іскандером Гакгаманіш ібн Курушем, – який невдовзі загинув під Варшавою.

У Празі зустрілася з Василем Королевим-Старим (її 2-й чоловік), якого знала ще в Києві як письменника, культурного й громадського діяча й видавця. Під його впливом почала писати оповідання українською мовою.

Як бачимо, біографія Наталени Королевої цікава й незвичайна. Її індивідуальний художній світ характеризує симбіоз східної й західної культур, язичництва й християнства, синтез романського, арабського, греко-римського, візантійського й слов'янського світів. 

Так, літературна легенда «Скитський скарб» поєднує в собі образи скіфської, слов’янської й давньогрецької міфології.

У легенді розповідається про створення Богом світу, про життя доньки Борисфена (Дніпра) Ларти-діви. Ця діва сторожила скіфське золото, вкрите водами Борисфена. Але, ставши дружиною Зевса й матір’ю його дітей, Ларта обернулася на земну жінку: навчилась ремеслам, збагатіла. Засліплена жадобою, донька Борисфена розбилася, а із хвиль Дніпра вийшли скелі-пороги, щоб перекрити шлях до золота — нещастя.

Скитський скарб — це символ лиха, людської недолі: «Вічно скитський скарб жадобу неситу на край цей вбогий, — багатий! — матиме, кров’ю-сльозами його заливатиме...». Письменниця вказує на одвічну проблему людей, коли вони помилково шукають істину в золоті й багатстві.

Образ Зевса зустрічається у творах багатьох письменників. Зевс Гомера   значно відрізняється від Зевса Гесіода, Піндара, Геродота, не кажучи вже про Зевса Платона, який свідомо прагнув до філософської модернізації образів богів.

Якщо вірити міфам, могутньому Зевсу не сидиться на Олімпі. Він частенько спускається на землю, щоб зустрітися з німфами й смертними жінками, яких він уподобав. Честолюбні земні правителі, прагнучи поваги від своїх підданих, складали багато історій, наче їх бабусь і прабабусь потайки відвідував сам Зевс.

Завдяки легенді Наталени Королевої, можемо вважати, що люди, які мешкають на наших землях також є нащадками самого Зевса.

У Наталени Королевої Зевс з'явився у вигляді орла, «кулею-блискавкою на землю впав. Іскрами фіаловими сипнув. Метнув полум'ям сліпучим високо. І золотом-вогнем розсипався».

Ларта побачила мужа: «З чола волосся – як мед темно-золотий – в кучерях на рамена спливає, з бородою кучерявою мішається. Очі сонцями сяють».

Незвичайна зовнішність, легковажне ставлення до долі нащадків.

Наталена Королева – не українка за походженням, послідовно прагнула якимись гранями пов'язати світ стародавніх Скіфів, Русі й України зі світом античності: довела до класичної віртуозності історичну повість і літературну легенду, вдало поєднавши язичницький античний, скіфський та староруський світи із біблійним, християнським.

Своїми творами вона увійшла до світової літератури, вивела на світовий рівень цікаву версію про походження наших пращурів.

 

Використано такі матеріали: «Міфи Давньої Еллади» Немировського,  «Скитський скарб» Наталени Королевої, наукові статті Олекси Мішанича.

 

docx
Додано
23 грудня 2018
Переглядів
2626
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку