Музична вікторина. Виховувати інтерес до слухання класичної симфонічної музики та виконання дитячих пісень українських композиторів.

Про матеріал
Виховувати інтерес до слухання класичної симфонічної музики та виконання дитячих пісень українських композиторів.
Перегляд файлу

Тема: «Симфонічна музика»

Музична вікторина

Мета: Виховувати інтерес до слухання класичної симфонічної музики та виконання дитячих пісень українських композиторів. 

  1. Цей інструмент називають «королевою». Без нього не звучить симфонічний оркестр. Багато композиторів писали для нього сольні партії. Це був улюблений інструмент Ніколо Паганіні, Антоніо Вівальді. (СКРИПКА)

 

  1.  Всі чотири частини симфонії об'єднані грізною «темою долі», котра звучить на початку твору як епіграф. Про неї Бетховен сказав: «Так доля стукає у двері». Ця тема звучить дуже голосно (фортисимо) одночасно в партіях різних інструментів. Симфонія не має програми, її зміст не виражений словами, але яскрава, виразна музика, конкретне значення основного мотиву дають право розглядати твір як картину боротьби людини з перешкодами життя в ім'я радості та щастя. Чотири частини симфонії можна уявити як окремі моменти цієї боротьби. Фінал зображує перемогу людини над силами зла і насильства. (Симфонія № 5)

 

  1.  Й.Гайдн створив 104 симфонії, В.Моцарт – приблизно 50, а третій геній – лише 9 симфоній. Проте кожна з них – це нове слово в симфонічному мистецтві, новий зміст з утіленням ідей революції, свободи особистості, життєвої стійкості. Назвіть прізвище композитора. (Л.БЕТХОВЕН)

 

  1.    Цей танець виконували на кожному придворному балу. Відкриваючи бал, гості повинні були взяти участь в урочистій танцювальній ході, граційно присідаючи наприкінці фраз. Дами демонстрували свої зачіски та сукні. (ПОЛОНЕЗ)

 

  1.    Попередник цього відомого танцю – австрійський народний танець лендлер, у якому партнери кружляють, в обіймах одне одного. Але навіть на його батьківщині, у Відні, на початку XIX ст. діяла офіційна заборона виконувати його понад 10 хв. Танець називали «чуттєвим і непристойним». Його заборонив російський імператор Павло I. Сьогодні його називають «королем бальних танців». (ВАЛЬС)

 

  1.  Цей жанр музики з`явився на початку XX ст. Його характерними рисами є імпровізація, ритмічна свобода, вільне дихання мелодії. (ДЖАЗ)

 

  1.  У літературі, музиці та інших видах мистецтва за часи їх існування склалися різні види творів. У літературі це – роман, повість, опоідання; в образотворчому мистецві – пейзаж, портрет, натюрморт; у музиці – опера, симфонія, кантата, ораторія... Напрям творів у межах одного якогось мистецтва називають французьким словом... (ЖАНР)

 

  1. Кращі музиканти світу служили цьому інструменту. Історія його створення сягає стародавніх часів. З XVIII ст. він з`явився в опері. П.І.Чайковський використав його в опері «Орлеанська діва» у сцені урочистої коронації Карла VII. Ми чуємо цей інструмент в опері Ш.Гуно «Фауст» (сцена в соборі). Дж.Верді в опері «Отелло» за допомогою цього інструмента імітує шум морської бурі. Для цього інструмента писав свої твори Й.С.Бах. (ОРГАН)

 

  1.  У Давній Греції, за часів Піфагора, існував музичний інструмент, що називали монохордом. Це був довгий і вузький ящик, виготовлений зі спеціального дерева, із натягнутою зверху струною. Від нього залежали тембр і сила звука. З часом інструмент удосконалили. Він набув прямокутної форми, на одній з його сторін – клавіатура. Цей інструмент називали клавікордом. Якою є сучасна назва цього інструмента? (ФОРТЕПІАНО)

 

  1.  До яких жанрів належать симфонієта, симфонічна картина, симфонічна фантазія. (Симфонічна музика)

 

docx
Додано
12 травня 2020
Переглядів
750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку