Національна економіка. Поняття «економічний розвиток» та його показники: валовий внутрішній продукт (ВВП), структура ВВП, індекс людського розвитку (ІЛР).

Про матеріал
Конспект уроку 9 клас географія, урок № 2 Національна економіка. Поняття «економічний розвиток» та його показники: валовий внутрішній продукт (ВВП), структура ВВП, індекс людського розвитку (ІЛР).
Перегляд файлу

Урок №2,3    9 клас

 

Тема. Національна економіка. Поняття «економічний розвиток» та його показники: валовий внутрішній продукт (ВВП), структура ВВП, індекс людського розвитку (ІЛР).

Мета: пояснити учням поняття «національна економіка», «валовий внутрішній продукт»,  «індекс людського розвитку»; назвати основні показники соціально-економічного розвитку країни; порівняти рівень соціально-економічного розвитку України та інших країн;  навчити учнів аналізувати статистичні дані

Тип уроку:  вивчення нового матеріалу

Обладнання і матеріали: підручник, атлас, карта.

 

ХІД УРОКУ

 

І. ОРГАНІЗАЦЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Бесіда за  запитання

   -  Що вивчає  економічна  і соціальна географія?

   - Назвіть методи географічних досліджень.

Мозковий штурм

  1. З чим у вас асоціюється поняття «економіка»?
  2. Що, на вашу думку, впливає на соціально-економічний розвиток країни?

ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1.Економічний розвиток

Розповідь

Уперше питання національної економіки почав досліджувати в XIX ст. німецький економіст Фрідріх Ліст. Він звернув увагу на те, що визначальним чинником економічного становлення країни є рівень її суспільного розвитку.

Економічний розвиток характеризується кількісними та якісними показниками розвитку національної економіки за певний проміжок часу. Вони можуть збільшуватися (настає економічне зростання) і зменшуватися (це свідчить про економічний спад).

 

Робота з підручником с. 12 ТИПИ ЕККОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ (самостійно). Обговорення.

  1. Національна економіка (господарство)

Розповідь з елементами пояснення  Що таке господарство?

 Для задоволення своїх щоденних потреб людина виробляє різноманітні матеріальні та нематеріальні блага. Створюючи певні блага, люди вступають у зв’язки і взаємодію з навколишнім середовищем та між собою.

Господарство – сукупність усіх видів людської діяльності, які дають змогу задовольняти матеріальні та нематеріальні потреби суспільства, а також забезпечують його розвиток.

Господарська діяльність людини здійснюється як окремими людьми або колективами, так і всім населенням країни або світу. Через те розрізняють кілька рівнів господарства.

Найнижчим є домашнє господарство – приватне господарство окремої родини.

Національна економіка (господарство)це взаємообумовлена система виробництва, обміну, розподілу та споживання продуктів матеріального і нематеріального виробництва, що історично склалася та розвивається на даній території.

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=367x1024:format=png/path/s16925f0d51e7b5d4/image/i25cc9611b45dfdcc/version/1531891266/image.png

  Що таке виробництво? Національне господарство охоплює кілька послідовних стадій: виробництво товарів та послуг, обмін ними, а також розподіл і споживання створених благ.

Виробництво – процес створення матеріальних і духовних благ, необхідних для  існування і розвитку країни.

 

Основою національної економіки є національний ринок. Вирізняють

кілька його сегментів:

Робота з підручником с.13 Сигмкети національного ринку

 

3.Показники економічного розвитку національної економіки

  Найважливішими показниками, що характеризують економічний розвиток господарства країни, є валовий внутрішній продукт (ВВП) та валовий національний продукт (ВНП).

Робота з підручником с.13,14

Сукупну ринкову вартість усього обсягу кінцевого виробництва, яка відображається сукупністю всіх товарів і послуг, вироблених і реалізованих країною протягом певного періоду часу, називають валовим внутрішнім

продуктом (ВВП).

Робота з табл.1 с.14

Валовий національний продукт (ВНП), на відміну від попереднього

показника, не містить даних про іноземних виробників, які працюють у

певній країні. Для характеристики або порівняння розвитку економіки

країн часто використовують дані ВНП на душу населення — числове вираження частки ВНП, поділене на показник кількості насе-

лення країни. За цим показником Україна належить до групи

середньо розвинених країн (табл. 2).

 

індекс людського розвитку (ІЛР) – це комплексний показник, що розраховується для міждержавного порівняння і визначення рівня життя, грамотності, освіченості й довголіття як основних характеристик людського потенціалу досліджуваної території.

Нині ІЛР визначений для 188 держав і територій світу. Індекс людського розвитку є традиційно високим у європейських, північноамериканських країнах, в Австралії та Новій Зеландії. Найнижчий він — у країнах Африки.

У країн, які належать до десятки найрозвиненіших, ІЛР завжди вищий за 0,9. Світовими лідерами за цим показником є Норвегія, Австралія, Швейцарія, Нідерланди, США (2014 р.).

 

Список використаної літератури:

Географія : підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закл. /О. Ф. Надтока, О. М. Топузов. — К. : УОВЦ «Оріон», 2017. — 208 с. : іл.

 

https://geografiamozil2.jimdofree.com/

docx
Додано
15 вересня 2020
Переглядів
3740
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку