Національна культура. Українська національна культура.

Про матеріал
Презентація розроблена на основі матеріалів підручника Вступ до історії України та громадянської освіти. 5 клас. Гісем О. В. і може бути використана для проведення уроку на тему: "Національна культура. Українська національна культура" в 5 класі НУШ, як під час дистанційного так і під час очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національна культура. Українська національна культура.

Номер слайду 2

Давайте поміркуємо! Чому виникають національні культури, хоча цінності для кожної людини мають багато спільного?

Номер слайду 3

Кожен народ пишається своїми культурними надбаннями, береже їх, водночас намагаючись робити їх живими елементами життя. У цьому розумінні виділяють національні культури (українську, польську, французьку та сотні інших).

Номер слайду 4

Своєрідність національної культури, її неповторність та оригінальність знаходять прояв як у духовній (мова, література, музика, живопис, релігія), так і в матеріальній (традиції виробництва, праці, ведення господарства) сферах життя й діяльності народу.

Номер слайду 5

Для української національної культури підґрунтям є народна культура, на основі якої поступово сформувалися професійна наука, література, мистецтво. Своєрідність української культури визначили також географічні умови, особливості історичного шляху, а також взаємодія з культурами інших народів, що живуть на цій території, а також є сусідами України. Кожен народ, створюючи власну національну культуру, тим самим робить внесок у світову культуру. У результаті такого спілкування відбувається взаємне культурне збагачення.

Номер слайду 6

Як гадаєте: Як культурні відмінності впливають на взаємини між людьми?Сприйняття культурних відмінностей

Номер слайду 7

Культура є своєрідним організатором нашого суспільного життя, а водночас окулярами, крізь які ми дивимося на світ. Поки ми живемо в одному середовищі, то часто не усвідомлюємо, чим відрізняються культури між собою та як вони можуть впливати на наші щоденні взаємодії. Усі ці продукти мають різне походження! Але вони стали частиною нашого життя!

Номер слайду 8

Коли нам зустрічаються люди, які були виховані на інших культурах, ми відчуваємо й помічаємо їхню відмінність. Між представниками різних культур можуть виникнути певні труднощі в спілкуванні, іноді їм складно передбачити та зрозуміти поведінку одне одного.

Номер слайду 9

Культурні відмінності стають особливо помітними, коли представники різних культур намагаються розв’язувати проблеми. Щоб знайти своє місце в мультикультурному середовищі, яким є сучасний світ, потрібно передусім усвідомлювати наявність певних відмінностей. Під час спілкування з людиною іншої культури необхідно вміти приймати її відмінності та поважати їх. Те, що для нас може бути нормою, не завжди вважатиметься нормою для інших.

Номер слайду 10

Мультикультурне середовище — середовище, у якому співіснують представники багатьох культур.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Підготувати усну відповідь на питання: У європейській спільноті одним із ключових гасел є «єдність у різноманітті». Що воно означає?

pptx
Додано
11 жовтня
Переглядів
82
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку