НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ ПОТЕРПІЛОМУ

Про матеріал
Метеріали до уроків з теми "НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ ПОТЕРПІЛОМУ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИПОТЕРПІЛОМУ

Номер слайду 2

Перша медична допомога – це не просто певний алгоритм термінових заходів, а й дії, спрямовані на порятунок людини, життя якої в момент непередбаченої ситуації залежить тільки від кожного з нас! У будь-який момент ви або хтось з оточуючих може отримати травму чи захворювання. Використовуючи першу базову допомогу людині, ви можете запобігти посиленню незначного нещасного випадку. У разі серйозної невідкладної долікарської медичної допомоги ви можете навіть урятувати життя. Ось чому так важливо освоїти базові навички надання першої допомоги.

Номер слайду 3

ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ ПРИ НАДАННІ ПЕРШОЇ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ 1. Забезпечте повну безпеку потерпілому, собі та оточуючим. 2. Переносити людину в інше місце необхідно лише в небезпечних ситуаціях, коли вона лежить на проїжджій частині, у бруді, воді або поблизу вогню. У всіх інших ситуаціях ви можете лише погіршити її стан (наприклад, при травмах внутрішніх органів, черепно-мозкових та переломах). Не підстилайте під голови жертви валик із підручних засобів! Краще просто покладіть рушник чи шарф. 3. Перевірте ознаки життя у постраждалого: промацайте пульс, приклавши свої пальці до його сонної артерії; перевірте дихання - нахилиться до його рота та носа й постарайтеся відчути подих; оцініть свідомість потерпілого, злегка його струсивши та поставивши запитання.

Номер слайду 4

ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ ПРИ НАДАННІ ПЕРШОЇ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ(продовження…) 4. Викличте фахівців (101 – рятувальники, 103 – швидка (з домашнього телефону) або 112 – з мобільного). 5. Надайте термінову першу допомогу, яка знадобиться в залежності від ситуації. 6. Створіть комфортну обстановку та фізичну, і психологічну постраждалого.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ПРОТИПОКАЗАННЯ ЩОДО НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ 1. При аваріях та завалах НЕ намагайтеся будь-якими засобами дістати потерпілого. Ви лише додасте йому травм та погіршите його стан. 2. При непритомності НЕ намагайтеся запобігти западанню язика та витягти його назовні. Просто переверніть людину на бік. 3. При ознобі НЕ намагайтеся зігріти людину, не загортайте її ковдрами та не обкладайте грілками. 4. Під час опіків НЕ кидайтеся змащувати пошкоджену шкіру маслом або жирним кремом. Перше, що потрібно зробити – це охолодити обпалену шкіру. 5. При судомному нападі НЕ намагайтеся розтискати зуби потерпілому, вставляючи між ними будь-які предмети.

Номер слайду 7

ОСНОВИ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИШТУЧНЕ ДИХАННЯ це найефективніший та найчастіше необхідний реанімаційний захід. Найефективнішим вважається метод першої медичної допомоги «рот-в-рот» та «рот-в-ніс». Щоб його виконати необхідно: - повернути голову потерпілого на бік і переконатися у прохідності верхніх дихальних шляхів, при необхідності видаливши пальцем сторонні предмети з ротової порожнини або носових ходів;закинути голову, утримуючи його шию рукою; - затиснувши носа постраждалого пальцями, своїми губами притиснутися до губ або носа жертви та зробити сильний видих у легені постраждалого. Якщо при цьому його грудна клітка збільшилася, ви все робите правильно.

Номер слайду 8

НЕПРЯМИЙ МАСАЖ СЕРЦЯ За наявності у постраждалого пульсу та дихання виконувати непрямий масаж серця не потрібно! Непрямий масаж серця допомагає відновити його скорочення, без яких воно не перекачує кров, і тканини організму не надходить кисень. Якщо ви помітили відсутність пульсу у постраждалого, тоді необхідно зробити непрямий масаж серця за такою технікою: - укладіть його на тверду поверхню і визначте розташування мечоподібного відростка (закінчення грудини, найкоротша та вузька частина) і прикладіть основу долоні на 2-4 см вище;натискання на точку компресії повинні відбуватися строго основою долоні, пальці стикатися з грудьми потерпілого не повинні!; - робіть ритмічні поштовхи строго вертикально, грудна клітка жертви повинна прогинатися на 3-4 см; - підліткам така дія здійснюється долонею однієї руки, а грудним дітям - вказівним і середнім пальцем однієї руки.

Номер слайду 9

ЗУПИНКА КРОВОТЕЧІ Не можна витягувати з пошкодженого місця будь-які сторонні тіла, що стирчать в ньому, цим ви можете зробити тільки гірше, і людина спливе кров'ю. Кровотеча буває венозна (необхідно накласти асептичну пов'язку), капілярна (на рану накласти марлю, поверх неї кілька шарів вати та туго забинтувати) та артеріальна (потрібно сильно притиснути артерію пальцем або кулаком). При пошкодженнях кінцівок найкращим способом вважається накладення джгута, накладати його краще трохи вище за рану на м'яку підкладку та записати час (джгут може перебувати на тілі не більше як годину), а на рану також накласти пов'язку. Не потрібно «чистити» рану – заливати її зеленкою/йодом/спиртом, щоб продезінфікувати, можна лише акуратно видалити наявне забруднення по краях рани.

Номер слайду 10

ОПІК Видаляти одяг потрібно не віддираючи, а акуратно обрізаючи тканину навколо рани! При опіках необхідно усунути фактор, що вражає (вогонь, окріп, електричний струм і т.д.). Потім видалити одяг і облити рану прохолодною водою, наклавши стерильну пов'язку та холод. Також не варто обливати олією чи мазати жирним кремом опік, це абсолютно ніяк не допоможе потерпілому!УТОПЛЕННЯ Потрібно витягти постраждалого з води, покласти його таким чином, щоб голова була внизу, наприклад животом на своє коліно, очистити дихальні шляхи від різних сторонніх тіл. Якщо ви виявляєте у потерпілого відсутність дихання та/або пульсу відразу ж починайте робити йому непрямий масаж серця та штучне дихання.

Номер слайду 11

СОНЯЧНИЙ УДАР Правила першої медичної допомоги: необхідно перенести потерпілого в прохолодне, захищене від сонця місце, звільнити його від об'ємного одягу, роззути, послабити ремінь, покласти на шию і голову прохолодний вологий рушник і піднести до носа, по можливості нашатирний спирт. ОБМОРОЖЕННЯ При обмороженнях ІІ-ІV ступеня розтирання робити не можна зовсім. Також не можна, при легких обмороженнях, розтирати постраждалого снігом. Насамперед потрібно перенести жертву в тепле місце, зняти з нього одяг, відморожену ділянку тіла укутати. Розітріть пошкоджені ділянки олією або вазеліном. Дайте потерпілому гарячу їжу чи гаряче пиття.

Номер слайду 12

ЕПІЛЕПТИЧНА НЕПРИТОМНІСТЬ Не намагайтеся стримувати постраждалого! Не розтискайте щелепи та не пхайте будь-що в рот, це завдасть йому лише шкоди! Якщо ви помітили, що хтось на межі припадку та ось-ось впаде, постарайтеся зробити все, щоб людина при падінні не зашкодила собі щось. А йому під голову добре покласти щось м'яке і розстебнути гудзики або блискавку, якщо такі є, на шиї та грудях, максимально полегшивши процес дихання.

Номер слайду 13

Service 1 Service 2 Service 3 Service 4

Номер слайду 14

При наданні першої допомоги важливо захистити себе від інфекційних захворювань та інших небезпек. Щоб захистити себе, загальні правила надання першої допомоги включають: 1. Завжди перевіряйте наявність небезпек, які можуть поставити під загрозу вашу безпеку, перш ніж наближатися до хворої чи пораненої людини. 2. Перевіряйте основні ознаки життя потерпілого: пульс, дихання, свідомість. 3. Уникайте прямого контакту з кров'ю, блювотними масами та іншими біологічними рідинами. 4. Одягайте захисне спорядження, таке як нітрилові або вінілові рукавички, при лікуванні будь-кого з відкритою раною або дихальний бар'єр при штучному диханні. 5. Мийте руки водою з милом або обробляйте їх антисептиком перед і відразу після надання першої допомоги. 6. Викликайте швидку допомогу, якщо потребує негайної професійної допомоги.

Номер слайду 15

Ви ніколи не знаєте, коли вам знадобиться надати першу допомогу. Щоб підготуватися до непередбачуваних подій, подумайте про те, щоб зберігати вдома та в машині добре укомплектовану аптечку. Також непогано мати на роботі аптечку.- лейкопластир різних розмірів;- роликові бинти різних розмірів;- поглинаючі компресійні пов'язки;- стерильні марлеві тампони;- клейка тканинна стрічка;- антисептичні серветки;- аспірин;- ібупрофен;ДО СТАНДАРТНОЇ АПТЕЧКИ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПОВИННІ ВХОДИТИ- мазь з антибіотиком;- крем із гідрокортизоном;- засіб проти сонячних опіків;- нітрилові або вінілові рукавички;- шпильки;- ножиці;- пінцет;- термометр.

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
22 лютого
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку