"Надмірне вживання цукру та солі ,може нашкодити нашому організму"

Про матеріал
Потреба в споживанні цукру та солі насправді дуже не велика проти інших складників продуктів.Проте надмірне вживання цукру та солі ,може нашкодити нашому організму.У даній презентації ви дізнаєтеся,що відбувається з організмом при тривалому безконтрольованому споживанні цукру та солі.Та яку користь отримає організм ,якщо ми будемо контролювати кількість спожитого цукру та солі на день.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Надмірне вживання цукру та солі,може нашкодити нашому організму”Підготувала: Катерина Штука

Номер слайду 2

Потреба в споживанні цукру та солі насправді дуже невелика проти іншх складників продуктів. До того ж, харчова промисловість робить продукти привабливими та смачними саме завдяки використанню великої кількості цукру та солі . І таких продуктів ми можемо спожити набагато більше, ніж варто. Домінування цих смаків у дитячому віці зумовлює пристрасть до солоної та солодкої їжі у дорослому житті. Ось чому серед нас так багато ласунчиків — адже цей «урок» ми засвоюємо з дитинства!

Номер слайду 3

Що відбувається з організмом при тривалому безконтрольному споживанні солодкого? Цукор 1. Це призводить до суттєвого порушення енергетичного балансу. 2. Ми отримуємо більше енергії, ніж використовуємо. 3. Людина починає набирати зайву вагу та може отримати неприємні наслідки у вигляді карієсу, серцево-судинних хвороб, діабету та навіть деяких видів раку.

Номер слайду 4

Які існують основні види цукру?Глюкоза – саме у вигляді глюкози цукор циркулює у нас в крові. Також глюкоза знаходиться в багатьох фруктах. Її основна роль –забезпечувати клітини організму енергією. Джерелами глюкози є овочі, фрукти, зернові. Фруктоза – це фруктовий цукор, який природньо міститься у фруктах та соках, але також часто додається до солодких напоїв та продуктів. Лактоза – це молочний цукор, який знаходиться у молочних продуктах. Сахароза або цукроза –це столовий цукор, рафінований цукор, який отримують з цукрового буряка або цукрової тростини.

Номер слайду 5

Сьогодні в темі про не дуже здорові продукти і харчові речовини ми будемо говорити про так званий «вільний цукор» і про обмеження в його споживанні. До вільного цукру належать фруктоза, глюкоза та сахароза. Скільки можна їсти цукру? І чи варто зовсім відмовлятися від нього? Чи є мед кращою альтернативою? Сучасні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я та наші національні рекомендації радять обмежувати кількість цукру в раціоні: не більше, ніж 50 грамів вільного цукру на день (це 10 чайних ложок). А ще краще — вдвічі менше, тобто 5 чайних ложок, без верху.

Номер слайду 6

Які джерела вільного цукру ми маємо враховувати при підрахунку денної норми у 5 чи 10 ложок? Умовно поділимо їх на 2 групи. Перша група — продукти, які природньо містять вільні цукри: фруктовий сік,у тому числі фреш, смузі та мед. Всі ці продукти раніше вважались здоровими, але потрібно бути дуже уважними щодо їх кількості в раціоні саме через великукількість природнього вільного цукру. Наприклад, у склянці апельсинового свіжовичавленого соку міститься аналог майже 9 ложечок цукру.

Номер слайду 7

Друга група — це готові продукти: кондитерські вироби, сухі сніданки, напівфабрикати тощо. Враховуйте, що цукор у них часто ховається під іншими назвами: цукор-сирець, фруктовий концентрат, мальтоза (солодовий цукор),мальтодекстрин,декстроза, лактоза, меласа, інвертний цукор, патока та інші. Загалом існує понад 50 назв цукру, які використовує харчова промисловість. Це також різні сиропи - глюкозно-фруктозний, сироп глюкози, виноградний або яблучний концентрат, сік білого винограду, ячмінний солод, сироп рису, кленовий і кукурудзяний сиропи тощо. 3 Цукор в оброблених продуктах є особливо небезпечним, адже його кількості деколи зашкалюють.

Номер слайду 8

Для чого зменшувати споживання цукру? Що це вам дасть? 1. Зменшиться ризик набору зайвої ваги. 2. Знизиться ймовірність серцево-судинних, онкологічних захворювань та діабету. 3. Покращиться здоров'я зубів. 4.І, оскільки ви будете їсти менше некорисних продуктів, в раціоні звільниться місце для корисних: овочів, фруктів, зернових, горіхів. Організм буде вам вдячний!

Номер слайду 9

Сіль затримує рідину в організмі. Отже, збільшується об’єм крові,яка циркулює судинами і, відповідно, зростає артеріальний тиск. Певний час людина може почуватися нормально. Організм адаптується до підвищеного тиску. Але майже завжди виникають ускладнення у вигляді гіпертонічних кризів, інфарктів та інсультів. Інсульти — це справжня катастрофа для українців. Щорокувони забирають понад 300 тисяч життів. Сіль. Що відбувається, якщо солі забагато в раціоні?

Номер слайду 10

Як ви вважаєте, звідки ми отримуємо найбільше солі? Насправді зовсім не з домашньої солонки. Близько 70% солі ми споживаємо у складі готових продуктів, які беремо наполицях супермаркетів. Отже, в яких готових продуктах найбільше солі? Топ-чотири це: хліб; оброблені продукти з м’яса; твердий сир; консерви і напівфабрикати.

Номер слайду 11

ВООЗ радить зменшити споживання солі до 5 грамів на день, це одна чайналожка без верху. Останнє дослідження харчування українців наводить невтішні дані: в середньому ми вживаємо втричі більше солі. Яку користь дає обмеження споживання кухарської солі? Перше – це запобігання зростанню артеріального тиску. Друге – зниження вжепідвищеного тиску крові у судинах. Третє – значне зменшення ризику ускладнень, обумовлених високим тиском.

Номер слайду 12

Отже, що робити, щоб сіль перестала бути нашим ворогом? 1) Обмежте споживання оброблених продуктів, які є основним постачальником солі – хліб, оброблені м’ясні та рибні вироби, твердий сир, консерви та напівфабрикати; 2) І знову: читайте етикетки! Чим ближче до початку списку інгредієнтів розташована сіль, тим більший її вміст. Це правило працює і для будьякого іншого інгредієнту. 3) Коли готуєте вдома, використовуйте менше солі, а більше приправ та зелені. 4) Використовуйте йодовану сіль, замість звичайної.

Номер слайду 13

pptx
Додано
28 січня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку