Наполеон Бонапарт: Геніальний полководець чи жорстокий диктатор?

Про матеріал
Презентація пропонує захоплюючий погляд на життя та діяльність одного з найвидатніших історичних діячів – Наполеона Бонапарта. Ви дізнаєтесь про його шлях від молодого офіцера до імператора Франції. Коротка історична довідка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Наполеон Бонапарт: Геніальний полководець чи жорстокий диктатор?»

Номер слайду 2

Наполеон Бонапарт – це одна з найвизначніших постатей в історії Європи. Його образ є надзвичайно суперечливим. Для одних він – геніальний полководець, який здійснив революцію у військовому мистецтві та об'єднав більшу частину Європи під владою Франції. Для інших – жорстокий диктатор, який розв'язав численні війни та приніс страждання мільйонам людей. Істина, як завжди, лежить десь посередині. Наполеон народився 15 серпня 1769 в Аяччо на острові Корсика, який довгий час перебував під управлінням Генуезької республіки. військову службу розпочав у 1785 році в чині молодшого лейтенанта артилерії; висунувся в період Великої французької революції, досягнувши чину бригадного генерала (після взяття Тулона 18 грудня 1793 року). При Директорії домігся чину дивізійного генерала і посади командувача військовими силами тилу (після розгрому заколоту 13 вандемьера 1795), а потім посади командуючого Італійською армією (призначено 2 березня 1796 року). У 1798-1799 роках очолював військову експедицію в Єгипет. Джерело: https://dovidka.biz.ua/napoleon-bonapart-biografiya-ukrayinskoyu. У листопаді 1799 року здійснив державний переворот (18 брюмера), в результаті якого став першим консулом, фактично зосередивши тим самим в своїх руках всю повноту влади. Встановив диктаторський режим. Провів ряд реформ (заснування Французького банку (1800), прийняття цивільного кодексу (1804)

Номер слайду 3

18 травня 1804 був проголошений імператором. сприяли перетворенню Франції в головну державу на континенті. австрійська кампанія 1805 року австрійська кампанія 1809 рокупрусська і польська кампанії 1806-1807 років. Однак невдале суперництво Наполеона з «володаркою морів» Великобританією не дозволяла цього статусу повністю закріпитися. Поразка Великої армії у війні 1812 року проти Росії поклало початок краху імперії Наполеона I. Після «битви народів» під Лейпцигом Наполеон вже не міг протистояти об’єднаній армії антифранцузької коаліції.

Номер слайду 4

Вступ в 1814 році військ коаліції в Париж змусив Наполеона I відректися від престолу (6 квітня). Він був засланий на острів Ельба. Знову зайняв французький престол у березні 1815 роки (Сто днів). Після поразки при Ватерлоо повторно зрікся престолу (22 червня 1815). Поваленого імператора відправили в Атлантичний океан на острів св. Олени, де він був полоненим англійців. Там пройшли останні 6 років його життя, наповнені приниженням і стражданнями від раку. Саме від цієї хвороби, як вважалося, 51-річний Наполеон помер 5 травня 1821 р.о. Св. Олена

pptx
Пов’язані теми
Всесвітня історія, Презентації
Інкл
Додано
12 вересня
Переглядів
16
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку