Народна іграшка — пам’ять нації. Ескіз народної іграшки за мотивами керамічних іграшок Ольги Бердник.

Про матеріал

Презентація розроблена для кращого сприйняття учнями теми. На уроці діти познайомляться з творчістю народної майстрині Ольги Бердник.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народна іграшка — пам’ять нації. Малювання ескізу народної іграшки за мотивами керамічних іграшок Ольги Бердник. Підготувала вчитель ОМ Акчуріна Тетяна Олександрівна

Номер слайду 2

Із давніх-давен діти навчались пізнавати та розуміти світ у процесі гри. І завжди поряд з дитиною була іграшка. Її виготовляли тато й мама, робила собі сама малеча. Роботи учнів нашої школи представлені на Обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Народна іграшка»

Номер слайду 3

Надзвичайно давньою є й історія української іграшки. В Україні її виготовляли із найрізноманітніших матеріалів:лозисирусоломитравиглинитканинидерева

Номер слайду 4

Зазвичай це були усілякі тварини: коники, баранці, кози, цапи, бички, корови, собаки, свинки, зайчики, рибки, півники, чаєчки, зозульки, тури, леви, ведмеді, фантастичні звірі.

Номер слайду 5

Часто зображали комічні образи людей: «вершників», «кумів», «сусідок», «наречених», «музикантів». Справжня народна іграшка завжди подає образи умовно, узагальнено, з використанням стилізації зображення.

Номер слайду 6

Саме у цей період історично сформувались три найбільші регіони виготовлення таких забавок: Подніпров’я, Поділля і Прикарпаття, а в їхніх межах утворилися провідні осередки. Протягом тривалого часу тут формувалися місцеві стильові особливості. У селах Подніпров’я виготовляли з дерева кумедні механічні забавки з рухомими елементами — вирізані фігурки попарно з’єднаних планками ведмедів, ковалів, теслярів, що «працюють» під час руху планок. На Прикарпатті майстрували різноманітні візочки з драбинками, з одним або двома силуетно вирізаними кониками. Користувалися популярністю іграшкові меблі та музичні інструменти. Розквіт народних іграшкових промислів в Україні припадав на середину XIX століття.

Номер слайду 7

Осередки виготовлення іграшоксело Опішня, що на ПолтавщиніНа Поділлі керамічні іграшки виготовляли більш ніж у десяти осередках.

Номер слайду 8

Близькими до керамічних іграшок були пластичні вироби з сиру, які виготовляли здебільшого на Прикарпатті (коники, олені, кози тощо). Колись такі іграшки використовувалися у магічних дійствах.

Номер слайду 9

Але іграшки не залишилися в минулому. І сьогодні працюють майстри з виготовлення іграшок. Розмаїття форм і кольорів в українській народній іграшці просто вражає, та особисто мене найбільш захоплює творчість народного майстра з Черкас — Ольги Бердник. Її вироби нагадують картини славнозвісної української художниці-примітивістки Марії Примаченко: ті самі неймовірні, фантастичні звірі, яскраві й дивні поєднання кольорів, особливий казковий настрій. Синій бик. 1947 р. М. Примаченко

Номер слайду 10

Ольга Бердник є членом Спілки майстрів народного мистецтва, має звання заслуженого майстра народної творчості України. її дивозвірі — не сувеніри, як дехто вважає. Вони є втіленням стародавніх образів українського фольклору. По-особливому сполучивши пластику і розпис, майстриня виробила власний оригінальний стиль. Часто серед персонажів творчості художниці є герої українських казок і міфів, дитячих забавлянок і колисанок, стародавніх загадок. її роботи об’єднані в серії «Давні звірі», «Пташині весілля», «Леви наших лісів», «Коти на полюванні», «Пори року», «Від Яйця-Райця», «Стародавні загадки» та багато інших.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Практичне завдання. Намалюйте ескіз (в кольорі) для народної іграшки в стилі Ольги Бердник.

Номер слайду 13

Послідовність виконання роботи: Визначте формат вашої композиціїВиконайте малюнок олівцем. Розфарбуйте роботу кольоровими олівцями або фарбами. Можна контури навести фломастером. УВАГА! Робота має бути яскравою та охайною.

Номер слайду 14

9 звірів у стилі Марії Приймаченко для друку на футболках намалювала іграшкарка Ольга Отнякіна (Бердник).

Номер слайду 15

https://narodna-osvita.com.ua/6992-narodna-grashka-pamyat-nacyi.htmlhttp://dnz-malyatko1.at.ua/news/ukrajinski_narodni_igrashki/2017-02-07-69https://sites.google.com/site/narodnaigraska/igraski-iz-solomi-lozi-travi-siru-ta-insih-materialivhttps://www.vocnt.org.ua/exhebition/children_2016http://heroes.profi-forex.org/ua/primachenko-marija-oksentiyivnahttps://rukotvory.com.ua/maystry/olha-otnyakina-berdnyk/http://narodua.com/kultura/olha-berdnyk-otnjakina-demonstruje-dyvo-rozpysy.htmlhttps://rukotvory.com.ua/info/majstrynya-olha-otnyakina-namalyuvala-mifichnyh-zviriv-dlya-futbolok/https://www.youtube.com/watch?v=MJANp. BKm. PE0https://svoboda-news.com/svwp/на-виставку-прийшли-керамічні-звірі/Використані джерела:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Анікіна Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Свентозельська Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шклярук Світлана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Стецик Оксана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
16 вересня 2021
Переглядів
5927
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку