"Народна музика у творчості українських композиторів"

Про матеріал
Презентація на тему"Народна музика у творчості українських композиторів" для використання на уроках музичної літератури у мистецьких школах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народна музика у творчості українських композиторів

Номер слайду 2

Народна музика – це музика, створена українським народом, народна творчість, яка передавалась з покоління в покоління та творилась протягом багатьох віків. Народна творчість, по-іншому – фольклор, у перекладі з англійської мови означає народна мудрість, народне знання.

Номер слайду 3

З великою увагою і глибокою шаною вивчають музичний фольклор професійні композитори. Народна творчість надихає їх, підказує сюжети та теми. Народні пісні і танці можна почути в музиці різноманітних жанрів. Найпоширенішим способом використання народної музики в авторській є обробка мелодій пісень і танців, які збагачують не тільки мистецтво рідного краю, а й світову культуру загалом.

Номер слайду 4

. Обробка – це видозмінення музичного твору шляхом використання різноманітних засобів виразності.

Номер слайду 5

Варіації (з латинської – зміна, різноманітність) – музичний твір, у якому основна мелодія звучить кілька разів, набуваючи різноманітних змін: мелодичних, ритмічних, ладових, гармонічних, тощо

Номер слайду 6

М. Лисенко“батько української класичної музики”

Номер слайду 7

За мотивами народних пісень, ігор створені такі дитячі опери: «Коза-Дереза», «Зима і Весна», «Пан Коцький». «Українська сюїта» (у формі старовинних танців на основі народних пісень) для фортепіано. опера «Тарас Бульба» (фінал-інтонації пісні «Засвіт встали козаченьки»)

Номер слайду 8

Микола Леонтович прославив українську пісню на цілий світ

Номер слайду 9

написав дуже багато обробок народних пісень: «Щедрик», «Дударик» «Грицю, Грицю, до роботи», «Пряля» «Козака несуть» «Мала мати одну дочку» «Зашуміла ліщинонька» «Ой з-за гори кам'яної» «Із-за гори сніжок летить» «За городом качки плинуть» «Піють півні» «Коза» «Гра в зайчика»

Номер слайду 10

Бори́с. Лятоши́нськийосновоположник модерного напрямку в українській музиці

Номер слайду 11

неофольклоризм («Увертюра на чотири українські теми», опера «Золотий обруч»

Номер слайду 12

Денис Січинськийфундатор станіславівського «Бояна» Першим серед галичан вибрав музику своєю професією

Номер слайду 13

зб « 152 українських народних та патріотичні пісні» для фортепіано зі словами

Номер слайду 14

Левко Ревуцькийжартома називали "камертоном"

Номер слайду 15

створив понад 120 обробок українських народних пісень та пісень інших народів (сольних і хорових), що складають збірки: "Галицькі пісні", "Сонечко", "Козацькі", "Єврейські", "Балкарські" та ін. Друга симфонія

Номер слайду 16

Віктор Косенкоглибоко вивчав народні пісні

Номер слайду 17

“24 дитячі п’єси для фортепіано”

Номер слайду 18

Василь Верховинець-Ів-Франківськ (записав 400 укр. нар. пісень та танців, Зб «Весняночка»,Петро Ніщинський- Вінничина (обр. нар. пісень «Ой, Гуки, мати, гук», «Байда»),Микола Колесса -Львівщина, Григорій Верьовка-Чернігівщина (зб «Обробки нар. пісень»), С. Гулак Артемовський -Черкащина (о. «Запорожець за Дунаєм»)…… «Чотири українські народні пісні» Л. Грабовський відкриває «Нову фольклорну хвилю» не тільки в українській, а й у радянській музиці..

pptx
Додано
3 січня
Переглядів
144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку