Презентація "Народна пісня в сучасному житті."

Про матеріал

Комп'ютерна презентація до уроку з музичного мистецтва у 7 класі. Яскрава, з музичним оформленням. Стане гарним наочним матеріалом для уроку!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 клас Урок № 32022 рік. БІЛИЦЬКИЙ КЗЗСО І-ІІ ступенів № 8 ДОБРОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ Учитель Тетяна БЕЗВЕРХНЯ

Номер слайду 2

НАРОДНА ПІСНЯ В СУЧАСНОМУ ЖИТТІ.

Номер слайду 3

Народна пісня, дума чи романс. У душу ллється і заполоняє. Та заворожує, чаклує нас,І в саме серце раптом проникає. Сльоза накотиться, не зупинить... Десь винирне з душі неждано. Услід за піснею душа летить... А серце рветься невблаганно. Так солодко тоді душа щемить,А музика, мов хвиля, нагортає. Струна чарівна в серці забринитьІ ні для чого місця більш немає... А хвиля музики несе удаль. В ній розчинитись хочеться й летіти. У музиці життя, любов, печаль,Й душа стає, немов тендітні квіти. Н. Красоткіна

Номер слайду 4

З давніх-давен український народ вирізняється своєю музикальністю. Українська пісня здобула визнання в цілому світі. Народна лірика своїм походженням сягає в глибину століть. «Наймолодшим» різновидом українських народних музично-поетичних творів є ліричні пісні. До родинно-побутових належать майже всі пісні про родинне життя, а також ті, що стосуються особистого життя людини (пісні про кохання, жіночу долю, сирітство, гумористичні, колискові, пісні дітей, молоді та дорослих). Лірична побутова пісня присвячена темі сімейно-побутових стосунків.

Номер слайду 5

Усе наше життя, уся наша історія увіковічена в пісні . Пісні породжувались подіями та явищами суспільного життя, громадського й родинного побуту, трудовою діяльністю, боротьбою проти іноземних загарбників і палкою любов'ю до Вітчизни. 

Номер слайду 6

Тріо Мареничів — український вокально-інструментальний ансамбль 1970-х p. p., до різноманітного репертуару якого входили народні та авторські пісні. Виконавці гурту — Валерій та Антоніна Мареничі (подружня пара) і Світлана (сестра Антоніни), виконували відомі народні пісні у власному аранжуванні. У 1979 р. світ побачив першу платівку гурту. Того ж року ВІА «Тріо Мареничів» представляли Радянську Україну на Євробаченні із піснями «Ой у гаю при Дунаю» та «Несе Галя воду». Згодом їм було присвоєно звання заслужених артистів України.

Номер слайду 7

На початку 1994 року Мареничі відмітили 20-річчя творчої діяльності великими концертами у столичному палаці «Україна» та здійснили серію записів своїх пісень. У 1998 році вийшов компакт-диск Мареничів «Три тополі» з піснями 80-х років. Всенародно улюбленими стали — «Сиджу я край віконечка», «Посилала мене мати», «Ой у гаю при Дунаю», «Несе Галя воду», «Ой під вишнею», «Тиша навкруги», «Чом ти не прийшов». У 2003 році учасники тріо стали народними артистами України.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Український гурт «Русичі» виконує народні пісні в різних стилях, з елементами сучасних гармоній і ритмів. Метою їхньої творчої формації є популяризація народної музики, донесення до широкого загалу слухачів великого обсягу музичної творчості, яка сягає своїм корінням у глибоке та сильне своєю енергетикою минуле.

Номер слайду 10

Матвієнко Ніна Митрофанівна (народ. у 1947 р.) — українська співачка, народна артистка України, лауреат Державної премії ім. Т Г Шевченка. У 1968 р. Ніна записалася в студію Українського народного хору ім. Григорія Верьовки, а вже два роки потому стала його солісткою. Репертуар співачки багатий на народні пісні, серед них ліричні, гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII—XVIII ст., обрядові. Співачка виконала ролі в телевиставах: «Маруся Чурай», «Катерина Білокур»; у художніх фільмах: «Солом'яні дзвони», «Пропала грамота»; у радіовиставах, а також озвучила низку науково-популярних, документальних кінофільмів тощо. Співочий символ країни, берегиня народної пісні, легенда української сцени — усе це про славетну українську співачку Ніну Матвієнко. Українська народна пісня в її виконанні отримала нове життя, зазвучала з новою силою.

Номер слайду 11

Народні ліричні пісні у репертуарі багатьох сучасних українських виконавців. Відома вітчизняна співачка, народна артистка України Наталія Бучинська виконує на своїх концертах сучасні пісні українською, російською, вірменською, англійською, французькою мовами, а також улюблені українські народні пісні. Послухаємо в її виконанні пісню «Чом ти не прийшов».

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Серед сучасних виконавців, які із задоволенням виконують українські народні пісні, слід відзначити Олександра Пономарьова, Ніну та Тоню Матвієнко, Оксану Білозір, Марійку Бурмака, ILLARIA, гурти Піккардійська Терція та MAD HEADS. Не можна не згадати визначного оперного співака- Дмитра Гнатюка, його спів пронизаний надзвичайний магнетизмом у твору про любов «Ніч яка місячна». Яскравий приклад – відома американська українка Квітка Цисик, яка співала авторські й народні пісні в сучасній обробці. Немає жодної події чи з життя чи побуту які б не були описані в чарівних в текстах про Україну. Наш народ оспівував все, що бачив, чув, відчував: вишитий рушник оберіг, сонце, зорі, квіти, тварин, мальви.

Номер слайду 14

«Країна мрій» — міжнародний фестиваль етнічної музики, що проходить на Співочому полі в Києві. Уперше фестиваль відбувся в 2004 році з ініціативи Олега Скрипки — соліста гурту «Воплі Відоплясова» . Час проведення фестивалю збігається з народним святом Івана Купала . Фестиваль нагадує гуляння-ярмарок, упродовж якого окрім музичних виступів на основній сцені Співочого поля, відбуваються різноманітні ярмарки, проходять майстер-класи народних ремесл. На фестивалі можна відвідати дитячу галявину, посмакувати стравами етнічної кухні.

Номер слайду 15

«Трипільське коло» — міжнародний еко-культурний фестиваль з п'ятирічним циклом. Кожні чотири роки мають назву однієї із стихій природи: Вода, Земля, Вогонь, Повітря, та мають власну мистецьку, освітню, екологічну і соціальну тематику. Завданням фестивалю було пробудити живий інтерес до історичної спадщини, запропонувати альтернативні способи організації відпочинку для сім'ї та молоді, відродити й інтегрувати в сучасний світ різноманітні етнічні традиції. Фестиваль об'єднує в собі оздоровчі, спортивні, музичні, екологічні, освітні, виставкові та інші культурно-розважальні і культурно-просвітницькі програми в стилі «етно».

Номер слайду 16

Фестиваль «Арт-Поле» — це «поле», де народжуються і втілюються творчі ідеї, які згодом можна побачити на сценах концертних залів, у галереях різних міст і країн. «Арт-Поле» — це більше, ніж подія. Тут поєднуються музика й різні стилі та жанри сучасних складових культури. Кожний учасник знаходить тут можливість по-своєму розповість про вічне.

Номер слайду 17

- Поясніть, як ви розумієте вислів Олександра Богачука: «Хто спів черпає із джерел народу, Вклоняється їм серцем і чолом, — Той сам стає від роду і до роду Народним невичерпним джерелом»

Номер слайду 18

СПІВАЄМО РАЗОМ. Українська народна пісня «Чом ти не прийшов»

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Підсумок уроку: До яких жанрів народної музичної творчості належать українські народні пісні, що прозвучали сьогодні на уроці?Які характерні риси сучасної української популярної музики найочевидніше підтверджують її походження із народних джерел?Яке місце у вашій родині займають українські народні пісні?

Номер слайду 21

Прислухайтесь, шануйте і поважайте народну пісенну творчість — скарбницю нашої мудрості, нашої історії. Минають віки, змінюються покоління, а народна пісня залишається.

Номер слайду 22

Дякую за увагу

pptx
Додано
22 вересня 2022
Переглядів
2440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку