"Народні витоки мистецтва"

Про матеріал
"Народні витоки мистецтва".Українська музична культура має багатовікову історію. Національну спадщину складають пісенні традиції та обряди, неповторні мелодії народних танців, шедеври інструментальної музики. Але найбільшим нашим скарбом є пісня, що за своїм значенням у житті народу, тематикою, сюжетом і музичними особливостями поділяється на багато різноманітних жанрів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народні витоки мистецтвадо уроку № 5 за модельною програмою Кондратової Л. Г.

Номер слайду 2

Що вам відомо про народну музику? Які народні пісні ви знаєте? Які з них любите співати?

Номер слайду 3

Українська музична культура має багатовікову історію. Національну спадщину складають пісенні традиції та обряди, неповторні мелодії народних танців, шедеври інструментальної музики. Але найбільшим нашим скарбом є пісня, що за своїм значенням у житті народу, тематикою, сюжетом і музичними особливостями поділяється на багато різноманітних жанрів.

Номер слайду 4

Народна пісня відображає характер кожного народу, звичаї, історичні події, відрізняється своєрідністю змісту, особливістю музичної мови, структури. Народна пісня поєднувалась з танцем, грою, інструментальною музикою, віршами і образотворчим фольклором

Номер слайду 5

Мистецький словничок

Номер слайду 6

Уривки з українських народних пісень «Ой попід гай зелененький», «Ой у лузі при лужечку» (у виконанні Н. Матвієнко)Який настрій створюють ці пісні? Охарактеризуйте засоби музичної виразності та мелодію кожної з них.

Номер слайду 7

Талановиту українську співачку Ніну Матвієнко ми впізнаємо за неповторним тембром голосу та манерою виконання. Основу її репертуару складають народні пісні, серед яких обрядові, ліричні, жартівливі, пісні-балади, колискові та багато інших. Народна пісня дала початок розвитку вокальної музики.

Номер слайду 8

Вокальна музика – це різновид музичного мистецтва, твори якого виконуються голосом. Пісня може виконуватись одним виконавцем (соло), двома виконацями (дует) або ансамблем. СОЛО ДУЕТ АНСАМБЛЬ

Номер слайду 9

За будовою українські пісні поділяють на: строфічні (строфічна побудова тексту пісні з повтором останньої строфи) куплетні (пісні, що мають куплети і приспів).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Розучування пісні «Розкажу про Україну» Муз. О. Злотника, сл. О. Вратарьова .

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Гра «Я - композитор» - створюємо власну пісню на вірш. Послухай, як струмок дзвенить,Як гомонить ліщина. З тобою всюди, кожну мить. Говорить Україна. П. Осадчук. Придумайте мелодію до вірша. Заспівайте пісню своїм друзям

Номер слайду 14

Наші досягнення. Яку музику називають вокальною?  Що таке народна пісня? На які види її поділяють за будовою?  Що ви знаєте про творчість славетної української співачки Н. Матвієнко? Запропонуйте друзям створити із назв найпопулярніших українських народних пісень мозаїку «Моя співуча Україна». Дізнайся з додаткових джерел, хто із сучасних молодих співаків/співачок виконує українські народні пісні

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОПРАЦЮВАТИ МАТЕРІАЛИ ПРЕЗЕНТАЦІЇ ТА ПРОСЛУХАТИ ЗРАЗКИ МУЗИЧНИХ ТВОРІВ. ЗАПИСАТИ 10-15 УЛЮБЛЕНИХ УКРАЇНСЬКИХ ПІСЕНЬ ВАШОЇ РОДИНИ. ЯКЩО В РОДИНІ НЕ СПІВАЮТЬ НАРОДНІ ПІСНІ, ТОДІ ПРСТО ЗАПИШІТЬ ТІ УКРАЇНСЬКІ НАРОДНІ ПІСНІ, ЯКІ ВАМ ВІДОМІ. ДОДАТКОВЕ ЗАВДАННЯ – ТВОРЧЕ. ВІДЗЯНТИ НА ВІДЕО СПІВ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ ПІСНІ ВАШИМИ БАБУСЯМИ ЧИ ДІДУСЯМИ ТА ПРЕЗЕНТУВАТИ ВІДЕО РОБОТУ НА УРОЦІ.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
850
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку