Населення, політична карта та держави Північної Америки

Про матеріал

Під час уроку учні отримають знання про особливості населення та його розміщення на території Північної Америки. Зформують уявлення про політичну карту та держави материка їх економічний розвиток. Також під час уроку формується вміння визначати географічне положення держави та покращується вміння працювати з картою.

Перегляд файлу

Населення, політична карта та держави Північної Америки.

Мета: поглибити й систематизуватизнання про собливості заселення Північної Америки, кількісний, расовий та етнічний склад населення материка;формуватизнання про політичну карту Північної Америки; вдосконалюватипрактичнівміння та навич¬кихарактеризувати населення материка; виховувати інтерес до материка Північної Америки, до країн які на ньому розташовані їх значення у світовому економічному просторі.

Тип уроку: Урок вивчення нового матеріалу

Обладнання: політична карта Північної Америки, підручники, атласи,

 

ЗМІСТ УРОКУ

І.ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Привітання учнів, перевірка їхньої готовності до уроку.

Створення позитивного психологічного настрою.

ІІ.  АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

Географічна мозаїка

Необхідно скласти назви географічних об'єктів, визначити тему, якою вони об'єднані, показати на карті

ДАНАКА

УКАБ

САШ

КАСИМЕК

БЕІЗЛ

УТИАЛЕ

ДІАЦІІНН

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Чи уявляв собі Христофор Колумб, вирушаючи на пошуки західного морського шляху до Індії, масштаби свого відкриття? Що сталося б із доколумбовими цивілізаціями на материку в разі набагато пізнішого відкриття цих земель європейцями? Ці питання й дотепер викликають хвилювання та суперечки сучасних вчених. Але історію нікому ще не вдавалося повернути назад. Населення Північної Америки, як і Південної сформувалося внаслідок європейської колонізації материка. Але склад населення цих двох материків дуже різний: якщо у Південній Америці переселенці змішувалися з корінним населенням, то у Північній Америці більша частина індіанців була винищена колонізаторами чи витіснена у резервації, вихід за межі яких ще на початку ХХст. вважався злочином.. Інші особливості складу населення Північної Америки, а також риси її політичної карти – тема нашого сьогоднішнього уроку. Який завершує великий розділ, присвячений природі та населенню такої великої частини світу – Америки.

Сьогодні на уроці ми повинні:

  • поглибити свої знання про особливість заселення материка;
  • Дізнатися про кількісний, расовий та етнічний склад населення Північної Америки;
  • Ознайомитися з політичною картою материка;
  • Вдосконалити практичні вміння і навички характеризувати населення материка.

ІII. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Особливості заселення Північної Америки.

Коли європейці відкрили Північну Америку, вона вже була заселена індіанськими народами. Їхні предки проникли на континент 25 – 30 тис. років тому через Беринговий міст, що існував на місці Берингової протоки. Доказом цього є, зокрема, численні зовнішні ознаки корінних жителів: темна шкіра з червонуватим відтінком, жорстке пряме волосся, рідкий волосяний покрив на тілі, темний колір очей, широке обличчя. Найбільше ці риси притаманні ескімосам і алеутам, які живуть на узбережжі Північного Льодовитого океану та на півдні Гренландії. Індіанці на початку нашої ери створили в південних районах материка високорозвинені цивілізації.

Корінні жителі Північної Америки належать до монголоїдної раси.

( робота з підручником)

Завдання: У параграфі «Населення і політична карта» знайти ознаки зовнішності індіанців.

 У пошуках нових мисливських угідь вони поступово зайняли весь материк і, розділившись на безліч громад, заклали основи своєрідної американо-індіанської цивілізації.

До приходу європейців індійські племена перебували на різному рівні розвитку. На більш високому щаблі перебували народи Мексики й Центральної Америки — майя, ацтеки. Вони займалися землеробством, мали розвинуте господарство і високу культуру.

Індіанці майя досягли великих успіхів у будівництві. Їхні піраміди відрізняються не тільки складністю архітектури, але й абсолютно точною орієнтацією за сторонами світу. Астрономи майя вміли перед бачати сонячні затемнення, періоди обертання Місяця і планет Сонячної системи. Ацтеки прийшли на Мексиканськенагір’я з півночі, із легендарної країни Астлан, тут вони заснували місто Теночтитлан.

На півночі материка й у Ґренландії збереглися невеликі поселення ескімосів і алеутів, які з’явилися на материку пізніше індіанців і стали освоювати арктич­ні та субарктичні території. Усього їх нараховуєтьсяблизько 60 тис. осіб.

Від XV ст. на материк стали прибувати переселенці з Європи. Іспанці на чолі з Е. Кортесом завоювали сучасну Мексику. До початку XVII ст. великою територією на східному узбережжі материка володіла Англія. У долині річки Св. Лаврентія влаштувалися французи.

Після відкриття Північної Америки Х. Колумбом в 1492 році на материк почали переселятись європейці. Це була перша хвиля переселення.

Друга хвиля  - 19 – 20 ст. – пошук нових земель.

Третя хвиля – к. 20 ст. – біженці.

У 17 – 18 ст. з Африки почали завозити сюди негрів – рабів

Як і в Південній Америці, прихід європейців мав для корінних народів трагічні наслідки. Спроби колонізаторів поневолити абори­генів, використовувати їхню працю у своєму господарстві не мали успіху, і вони знищили більшість індіанців, а тих, хто залишився серед живих, відтіснили на найменш зручні для проживання території. І якщо до початку колонізації кількість індіанців становила близько 80—90 млн осіб, то два століття по тому вона скоротилася до 15 млн осіб, а в наш час становить близько 1,6 млн осіб.

Основну ж частину населення Північної Америки становлять нащадки переселенців із різних країн Європи: англійців, ірландців, іспанців, французів, німців.

У 1619 р. в Америку прийшов перший корабель із чорними невільниками з Африки. Сьогодні нащадки рабів — афроамериканці — становлять більш ніж 12 % населення США.

Чимало людей переселяються до США і Канади і в наш час. У цих країнах Північної Америки проживають багато наших співвітчизни­ків: українська діаспора тут налічує близько як 2,5 млн осіб.

Діаспора - етнічно – культурна та релігійна спільнотам за межами материнського етнічного регіону, котрі усвідомлюють свою генетичну або духовну з ним єдність.

Термін «діаспора »означає тих українців, що проживають за кордоном. Найбільше людей українського походження живуть в США – 2 млн., близько 1 млн. – в Канаді. Перші українці прибули до Канади в 1891 р. Це були двоє жителів села Небилин (сучасна Івано – Франківська область). Їхнє життя в цій країні було дуже важким через дискримінацію та експлуатацію. Ці перші емігранти були неписьменними селянами і здебільшого займалися сільським господарством. Друга та третя хвиля емігрантів складалися з більш освічених людей, які працювали вже в різних галузях канадської економіки. Чимало людей переселялися до США і Канаду і нині.

Чому Міжнародний конкурс знавців української мови має ім'я Петра Яцика?

Петро Яцик (1921-2001) відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження. Народився на Львівщині, працював помічником машиніста. Емігрував у 1943 році. В кінці 50 – х років Петро Яцик почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових проектів української діаспори. Як патріот, він уперше виступив з пропозицією про проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді.

Таким чином, у результаті складного історичного процессу освоєння і заселення на материку сформувалося кілька етнічних групп населення

 

  •              Американці європейського походження
  •              Афроамериканці
  •              Американці-аборигени
  •              Представники мішаних рас

Метод « ПРЕС»

Питання:

Прихід європейців негативно вплинув на розвиток території  Північної Америки,  її господарства і культури

Я вважаю, що….

Тому, що….

Наприклад……

Отже, я вважаю, що

 

2. Кількість населення та його розміщення.

Великий приплив переселенців у XVIII—XIX ст. і досить високі показники народжуваності забезпечили швидке зростання кількості населення на материку. Однак, починаючи з другої половини ХХ ст., народжуваність стала знижуватися, у США і Канаді.Винятком є країни на півдні материка. Загальна кількість населення материка становить близько 483 млн осіб.

Розміщення населення по території материка є нерівномірним і залежить, насамперед від історії заселення материка та його природних умов

Давайте з вами Відкриємо  атласи, знайдемо карту «Густота населення світу». але перш ніж працювати з нею давайте пригадаємо як на карті позначається найбільша густота населення, а як найменша?

Населення по материку розміщене нерівномірно.

Завдання.

За картами атласу:

а) визначте райони найбільшої густоти населення;

б) найменшої густоти населення.

в) поясніть причини нерівномірного розміщення;

( природні умови – рідко заселенні північні території, гірські області, але висока густота в степу;  історія заселення материка – на сході висока густота населення, бо сюди переселялись перші поселенці, економічний розвиток території  -  схід більше заселений, де розвинена промисловість).

Північну Америку називають «материком міст» У містах Північної Америки проживає близько 3/4 його населення. На Північноаме­риканському континенті розміщені найбільші міста світу: Мехіко (із передмістям близько 20 млн осіб), Нью-Йорк (7,5 млн), Лос-Андже­лес (3,6 млн), Торонто (4,5 млн), Монреаль (3,4 млн).

Отже ми встановили Що найбільш заселеними є південь і схід материка, найменш заселені території півночі та гір.

3. Політична карта.

У Північній Америці та прилеглих до неї островах. 23 незалежні держави, 14 з яких є острівними та 9 мають вихід до вод світового океану. Крім того на континенті розташовані 18 залежних територій, що належать 5 державам. Однак більш участину території займають три великі держави: Канада, США і Мексика. З острівних держав найбільшою є Куба, розташована на однойменному острові та дрібних островах у Карибському морі.

Країни Центральної  Америки разом з усіма країнами Південної Америки утворюють регіон, який називають Латинською Америкою. Населення цього регіону говорить здебільшого іспанською та португальською – мовах, що мають латинське походження.

 Господарська діяльність залежить від  економічного розвитку країн.

Це найбільш урбанізований континент.

 На материку є країни з різними культурами,, мовами й різним рівнем економічного розвитку. Але всі вони в минулому – європейські колонії. Нині більшість з них незалежні, але європейські держави все ще зберігають контроль над деякими островами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Виступ учнів з підготовленими міні проектами про найбільші держави материка)

Матеріали повідомлень учнів

США

США – найрозвинутіша країна світу. Площа одна  з найбільших – 9, 3 млн. км2. Населення – 277 млн. чол, які носять спільну назву « американці», хоча є вихідцями з різних регіонів світу, насамперед з Європи. ( існує численна українська діаспора). Міське населення складає близько 77 % від загальної кількості. США мають 6 міст – мільйонерів, міських агломерацій - понад 40. Державний лад – федеративна республіка у складі 50 штатів та федерального округу Колумбія. Столиця - Вашингтон. Офіційна мова – англійська.

 За економічними показниками США утримують світове лідерство. Промисловість відрізняється високим рівнем розвитку. Найрозвинутіші галузі промисловості – автомобільна, нафтова, нафтопереробна, авіа космічна. Сільське господарство також має високий рівень розвитку, основною формою ведення сільськогосподарського виробництва є ферми, що виробляють продукцію на продаж. Транспорт також високорозвинений, представлений усіма видами. Основну роль відіграє автомобільний.

Найбільші міста – Вашингтон, Нью – Йорк, Балтимор, Новий Орлеан, Сьєрра – Невада, Чикаго,

КАНАДА

 Назва походить від індіанського каната – «селище». Європейці, що колонізували країну, вважали, що це назва місцевості.

 За площею займає 2 місце в світі – 9, 9 млн км2. Населення становить 28, 3 млн. чол.. Столиця – Оттава. Проживають англо – канадці, франко – канадці, німці, італійці, індіанці, ескімоси.

 Це індустріально – аграрна країна. З галузей промисловості розвинена хімічна, кольорова, металургія, машинобудування. Розвинене і сільське господарство – зернове, молочно – м’ясне тваринництво. Розвинені всі види транспорту.

 Найбільші міста – Квебек, Оттава

 Значну роль у житті Канади відіграє українська діаспора, яка нараховує понад 1 млн. чол.. Українці почали переїжджати до Канади на початку ХХ ст.., насамперед із земель, що тоді перебували у складі Австро – Угорщини. Компактне розселення дозволило українцям зберегти звичаї і мову. Українці зробили великий внесок в освоєнні канадських прерій, зараз значний вплив на політичне життя країни має Союз українців Канади, що об’єднує понад 30 тис. чол.. Функціонують навчальні та дослідницькі, культурні та музейні українські заклади, проводяться щорічні національні фестивалі.

МЕКСИКА

Ме́ксика офіційно Мексика́нські Сполу́чені штати— країна в Північній Америці, яка межує на півночі зі Сполученими Штатами Америки, на півдні з Гватемалою, Белізом. Мексика також омивається на заході Тихим океаном, на південному сході Карибським морем та на сході Мексиканською затокою. Мексиканські Сполучені Штати — федеративна конституційна республіка, яка складається з 31-го штату та одного федерального округу навколо столиці м. Мехіко.

Мексика — п'ята за величиною країна на американському континенті та 14-та у світі. З населенням 118 мільйонів чоловік Мексика має найбільшу кількість іспаномовного населення у світі. 

Ми з вами ознайомилися знайбільшими державами материка, їх природою населенням, та господарством.

ІV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Гра «Доповни речення»

1. Перші племена зявилися в Північній Америці…

2. Найвищого рівні розвитку в давнину досягли племена…

3. Кількість населення материка становить…

4. У Північній америці проживають представники рас…

5. Найрізноманітніші країнами на материку є…

6. Усього на материку і островах …. країн

7. Столиця США…

8. Представниками змішаних рас являються….

9. Країна, яка в перекладі означає «село»…

10. Українська діаспора в Північній Америці приблизно дорівнює…

V. ПІДСУМОК УРОКУ

Таким чином населення Північної Америки складається з представників різних рас, які заселили материк на різних етапах його історії,

Корінними жителями материка є індіанці та ескімоси, які належать до монголоїдної раси.

У Північній Америці розташовані США – одна з найбільших високорозвинених країн світу, Канада, Мексика та інші країни.

VІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1) Опрацюйте відповідний параграф

2).Підготуватися до уроку тематичного оцінювання.

VІІ.  Оцінювання учнів

 

 

Прапор США

Складається з 13 червоних і білих горизонтальних смуг (7 червоних і 6 білих). У лівому куті прапора розташований синій прямокутники із білими п’ятикутними зірками, кількість яких дорівнює кількості штатів. Останню зірку внесено до прапора в 1960 році, у зв'язку з отриманням Гаваями статусу штату. 13 смуг означають 13 колишніх колоній.

C:\Users\Оксана\Desktop\1235px-Flag_of_the_United_States.svg.png

 

Прапор Канади

На прапорі Канади зображено листок цукрового клену – одного з найвищих видів клену. Ці дерева ростуть на сході Північної Америки, досягають висоти до 40 метрів. Своєю славою цей клен зобов'язаний тим, що був єдиним джерелом цукру для місцевих племен індіанців, а згодом для перших переселенців з Європи. 

C:\Users\Оксана\Desktop\1000px-Flag_of_Canada.svg.png

 

 

 

 

Прапор Мексики

Складається з трьох рівновеликих вертикальних смуг – зеленої, білої та червоної. У центрі білої смуги -  зображення герба Мексики. Зелений колір прапора означає надію, а також достаток гарного ґрунту Мексики. Білий символізує чистоту, червоний – кров, пролиту за незалежність країни.

C:\Users\Оксана\Desktop\840px-Flag_of_Mexico.svg.png

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
22 травня 2020
Переглядів
2571
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку