Населення українських земель на початку ХХ століття в складі Російської імперії

Про матеріал
презентація до дистанційного уроку, гімнастика для очей, психологічна налаштування, гімнастика дихання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

https://wordwall.net/resource/58718692

Номер слайду 2

Населення України на початку ХХ ст.: соціально-економічний розвиток Наддніпрянської України. 18 березня. Класна робота

Номер слайду 3

Повторимо https://learningapps.org/watch?v=pzt34vig224

Номер слайду 4

Про що будемо говорити:Індустріальна модернізація. Монополізація Регіональна спеціалізація сільського господарства. Розвиток кооперативного руху

Номер слайду 5

Індустріальна модернізація. Монополізація Як проявились індустріальна модернізація та монополізація в Україні?В умовах модернізації провідну роль в економіці починає відігравати промислове виробництво. Саме в цьому полягає суть переходу від аграрно-ремісничої до індустріальної епохи. Тому початок XX ст. в економіці України характеризувався пришвидшенням темпів індустріалізації, що виражалося у збільшенні кількості підприємств великої машинної індустрії та створенні нової структури економіки. В Україні з її родовищами корисних копалин у Донбасі та Криворізькому басейні набула розвитку кам’яновугільна й металургійна промисловостіЦентральні та північні райони підросійської України мали сприятливі умови для вирощування цукрового буряку, тому саме ці регіони імперії стали центром цукроваріння. Саме на цих трьох галузях — кам’яновугільній, металургійній і цукровій — трималася промисловість України.

Номер слайду 6

супроводжувалася поглинанням слабших підприємств сильнішими, зменшенням чисельності дрібних фабрик і заводів та збільшенням великих. Це явище було характерним для всіх країн й одержало назву «концентрація виробництва». Світова криза 1900-1903 рр. Великі підприємства, зазвичай, не належали одній особі, а були акціонерними товариствами. У таких об’єднаннях капітал розподілявся на паї (акції). Власники паїв (акціонери) відповідали за справи акціонерного товариства й отримували частку прибутку відповідно до свого паю. Посилення концентрації промисловості сприяло виникненню монополій, що контролювали значну частину виробництва та збуту певного виду продукції. Можливість суттєво впливати на ринкові ціни та обсяги пропозиції товарів забезпечувала монополіям надвисокі прибутки. Монополія — підприємство або об’єднання підприємств чи господарське товариство, що виробляє значну кількість продукції певного виду, завдяки чому посідає домінуюче становище на ринку й за рахунок встановлення більш високих цін отримує надвисокі прибутки. виникли синдикати: «Продвагон» (1901)«Продамет» (1902)«Продвугілля» (1902) Загалом в Україні діяло близько 30 синдикатів.

Номер слайду 7

Регіональна спеціалізація сільського господарства. Які труднощі були на шляху розвитку сільського господарства України на початку ХХ ст.?Синдикат — це така форма монопольного об’єднання підприємств однієї галузі промисловості, учасники якої зберігають власність на засоби виробництва, але виготовлений продукт перебуває у спільній власності, що дозволяє встановлювати на нього єдину, зазвичай високу, ціну. Та, попри регіональну спеціалізацію сільського господарства, найбільш поширеними в землеробстві залишалися зернові культури, на які припадало близько 90 % усіх посівних площ України. На початку ХХ ст. на українських землях збирали більш як 75 % загальноімперського врожаю цієї культури. Мільйони пудів зерна вивозили за кордон через морські порти на Чорному й Азовському морях.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Розвиток кооперативного руху. Як розвивався кооперативний рух у Наддніпрянській Україні?Важливим чинником модернізації сільського господарства стала діяльність кооперативів. Поява кооперативного руху була відповіддю на нагальні потреби розвитку селянського господарства. Недостатнім вважалося щось виростити, треба було ще й вигідно продати, аби потім купити необхідне для життя в селі. За дослідженням сучасного українського історика Ірини Фареній. Економічна ситуація на рубежі ХІХ—ХХ ст. мала об’єктивну основу для поширення всіх галузей селянської кооперації: лихварство мотивувало необхідність організації кооперативного кредиту, масове користування промтоварами — споживчих товариств, діяльність скупників-спекулянтів — налагодження кооперативного збуту, малоземелля — виникнення сільськогосподарських артілей. Тому поряд з іншими тенденціями аграрного розвитку кооперативний рух на початку ХХ ст. став невід’ємною частиною селянського господарювання. У 1901 р. створено перший на українських землях «Союз кредитних кооперативів» у Бердянську. У 1907 р. кредитні кооперативи Київської, Волинської та Подільської губерній об’єдналися в Союз південно-західного краю. Одже, український кооперативний рух поступово охопив широкий спектр діяльності: кредитування, збут виробленої продукції, постачання до господарств сільськогосподарської техніки та добрив і посівного матеріалу тощо. Він зміцнив господарське становище багатьох українських селян, стримав процес їх обезземелення й перетворення в найманих робітників. Фінансова допомога, яку надавали кооперативи, дозволила селянам вистояти в боротьбі за землю.

Номер слайду 10

Дихальна вправа “Задуй свічку”.

Номер слайду 11

Хмаринка слів. Обрати поняття, терміни, назви з хмаринки та пояснити їх https://www.youtube.com/watch?v=Bp58 Fkt. Wn. MA http://linoit.com/users/zela8197/canvases/%D0%9 D%D0%B0%D0%B4%D0%B4%D0%BD%D1%96%D0%BF%D1%80%D1%8 F%D0%BD%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%20%D0%A5%D0%A5%D1%81%D1%82.%28%D1%85%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0%29

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Параграф 27 Виконати роботу на дошці Ліноїт

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Пометун О.І., Гупан Н.М., Смагін І.І.)
Додано
19 березня
Переглядів
88
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку