Настільна гра «Сумський дубль»

Про матеріал

Гра «Сумський дубль» – краєзнавчий варіант гри «Дубль». У розробці використані світлини міста Суми.

Матеріали гри можна використати під час заходів в освітньому процесі. Гра допоможе знайомству з архітектурними пам'ятками, пам'ятниками, контактними скульптурами, муралами, іншими об'єктами, пов'язаними з рідним містом Суми; сприяє розвитку логічного мислення, реакції, кмітливості, спостережливості.

Для усіх, кого цікавить краєзнавство, логіка, математика.

Створено в освітніх цілях.

Не для комерційного використання.
коробка A5.jpg
1 картка 1.jpg
1 картка 10.jpg
1 картка 2.jpg
1 картка 3.jpg
1 картка 4.jpg
1 картка 5.jpg
1 картка 6.jpg
1 картка 7.jpg
1 картка 8.jpg
1 картка 9.jpg
2 Зворотня сторона карток.jpg
Перегляд файлу

image


 

Створено в освітніх цілях.

Не для комерційного використання.

 

 

 

 

Калашник Т.О. Сумський ДУБЛЬ: гра. Суми, 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

Гра «Сумський дубль» – краєзнавчий варіант гри «Дубль». У розробці використані світлини міста Суми. 

Матеріали гри можна використати під час заходів в освітньому процесі. Гра допоможе знайомству з архітектурними пам’ятками, пам’ятниками, контактними скульптурами, муралами, іншими об’єктами, пов’язаними з рідним містом Суми; сприяє розвитку логічного мислення, реакції, кмітливості, спостережливості. 

Для усіх, кого цікавить краєзнавство, логіка, математика.

Зверніть увагу!

Кожні дві картки мають один спільний малюнок.

image

Варіанти проведення гри

1.

«Перегони». Перемішати колоду. Роздати гравцям картки порівну, сорочкою вгору. Останню картку покласти на середину столу. Гравці одночасно мають перевернути свої картки, порівняти малюнки своїх карток з карткою в центрі, знайшовши співпадіння, назвати його та покласти свою картку в центр. Тепер усі гравці мають знайти інші однакові малюнки. Переможе той учасник, у кого першого не буде жодної картки. 

2.

«Ланцюги». До гри запрошуються 2-3 учасники. Гравцям видаються три картки (сорочка вниз). 

З колоди викладають 6 (якщо гравців два) або 9 (якщо гравців три) карток (сорочкою вгору). Потрібно зібрати найдовший ланцюг з карток, на яких повторюється один малюнок. 

! Зверніть увагу, що окремі малюнки в колоді повторюються 6 разів, деякі сім, вісім і навіть дев’ять разів.

Картки, не використані гравцями, виокремити у відбій. Знову викласти 6 або 9 карток (залежить від кількості учасників, як зазначено вище). Продовжити складати ланцюг. Гра продовжується доти, доки не закінчаться картки в колоді. 

3. 

«Хитрун».  Кожен з гравців отримує одну картку (сорочка вгору). Колоду розміщують у центрі (сорочка вниз). Одночасно гравці перевертають свою картку. Необхідно якнайшвидше знайти збіг між карткою суперника та карткою в центрі, назвати його, підкинути картку з колоди супернику. Виграє той, хто матиме найменшу кількість карт на руках по завершенню гри.

4.

«Скарб». Гравці отримують по одній картці (сорочка вгору). Колоду розміщують в центрі (сорочка вниз).  Кожен учасник одночасно з іншими перевертає свою  картку. Необхідно якнайшвидше знайти збіг між своєю карткою і верхньою карткою в колоді, назвати його, забрати верхню картку з колоди собі. Виграє той, хто назбирає найбільшу кількість карток.

5.

«Детектив».  Обрати будь-яку картку з колоди. Назвати вголос дві картинки, зображені на ній. Розмістити цю картку в колоді, перемішати. Розсипати колоду на столі. Учасник, який знайшов картку, забирає її собі. Повторити гру від початку кілька разів. Переможцем визнається той, хто першим назбирає три/п’ять карток.  

 У суперечливих ситуаціях правий той гравець, який назвав спільну картинку першим. У разі якщо два гравці це зробили одночасно, то перемагає той, хто першим переклав картку.

ДОДАТОК

Світлини, використані у грі

Світлина

Коментар

image 

«Кіт у чоботях». 

З дня відкриття в місті Суми, 1985 року, парку «Казка» відвідувачів зустрічала своїм поклоном скульптура «Кіт у чоботях» у мушкетерському вбранні. Але в цій грі використане зображення другого варіанту цієї  скульптури, установленої 1992 року, виготовленої на СМНВО ім. М.Фрунзе у співпраці з митцями Сумського обласного академічного театру драми та комедії ім. М.Щепкіна. За паспортом об’єкт має найменування «Пантелеймон Котофеєвич Фрунзенський». Скульптуру реконструйовано 2020р.

image 

Гармата.

Гармата встановлена біля однієї з фортець у парку «Казка».

image 

Фортеця.

У парку «Казка» для забави дітлахів збудовано кілька фортець-замків. Фортеця, що на світлині, споруджена посеред водойми. Дістатися до неї можна по кількох містках. 

image

Ліхтар кохання.

2013 року по вул. Воскресенській установлений ліхтар з написом  «Я чекаю, бо кохаю» у формі кольорового скляного серця на кованій основі. 

 

image 

«Гусар».

2011 року місто Суми прикрасила контактна скульптура бронзового гусара. 1765 року Сумський слобідський козацький полк було реорганізовано на регулярний гусарський полк. Сумські гусари відзначилися, зокрема, під час російсько-турецької війни 1768-1774рр., російсько-французької війни 1812р.  

Автор скульптури – Б.Люклян. 

image 

Герб міста Суми.

Фрагмент, що прикрашає пам’ятний знак «Сумка». Подібні елементи можна побачити і на інших об’єктах міста (верстових стовпах, ліхтарях, стовпах, люках  тощо). За легендою, козаки знайшли три сумки із золотими монетами на березі річки. Саме ця легенда відображена на гербі міста Суми.

image 

«Сумка».

На фото фрагмент пам’ятного знаку «Сумка», що розміщений по вул. Воскресенській, – колодязь з аркою, на якій висить торбинка з «монетами».

Робота скульптора О. Шевченка. 

2008 року знак, у якому знайшла відображення легенда про заснування міста Суми, був подарований Сумським земляцтвом у Києві рідному місту на День Європи.  

image 

«Диво-писанка».

Велетенська писанка (розмір 3,7*2,65 м, вага – 68 кг), виготовлена з хімволона, розписана групою народних майстрів під керівництвом

В.Коздровської. «Диво-писанка» була визнана однією з найкращих під час Всеукраїнського фестивалю писанок, що був проведений  у рамках реалізації національного проекту «Парад вишиванок – 2012». Наступного року встановлена поряд з обласною універсальною науковою бібліотекою на зеленому майданчику.

 

image 

«Малюки-ласуни».

Контактна скульптура, що прикрашає                            вул. Вокресенську з 2010 року. Установлена на честь родини Харитоненків, що сприяли розбудові міста Суми в ХІХ столітті.

Автор – О.Прокопчук. В. Биков.

image 

Парасолька.

У 2018 році вул. Соборну вперше прикрасила інсталяція «Алея парасольок». Ідея португальців  сподобалася жителям багатьох країн. Подібні інсталяції можна побачити на Кіпрі, у Франції, Туреччині, Ізраїлі, Японії, Україні тощо.

image 

Гаманець.

Пам’ятник гаманцю встановлений на                           вул. Харківській 2011 року. Скульптура  створена у вигляді великого розкритого гаманця з монетами, на яких викарбуваний герб міста. 

Автор – М. Крамарєв.

image 

Колесо огляду.

Атракціон установлений у Парку культури та відпочинку імені І. Кожедуба.

image 

Фонтан «Купальниця».

Фонтан у вигляді юної дівчинки з птахом у руці знаходиться біля входу до Парку культури та відпочинку імені І. Кожедуба.

image

Три богарирі.

Скульптурна група встановлена у міському парку ім. І.Кожедуба.

 

image 

Голова.

Голова богатиря – персонажа поеми  О.Пушкіна «Руслан і Людмила» – установлена в міському парку ім. І.Кожедуба. Цього богатиря здолав брат, карлик-чарівник Чорномор. За сюжетом поеми Голова оберігала меч, яким можна було здолати чаклуна.

image 

«Квартет».

Скульптурна група «Квартет» установлена у Парку культури та відпочинку імені І. Кожедуба.

image 

Стадіон «Ювілейний».

Футбольний стадіон міста введений в експлуатацію 2001 року, уміщує майже 26 тисяч глядачів. 

image 

Пам’ятник А.Чехову.

У міському парку 2013 року встановлено пам’ятник А.Чехову, який кілька літніх сезонів провів у Сумах. Кварцит, що поруч привезли з с.Баничі на Глухівщині. На ньому викарбувані слова Чехова: «Аббация и Адриатическое море великолепны, но Лука и Псел лучше».

Автори – В.Биков, О. Шевченко. 

image 

Верстовий стовп.

У 2010 року в Сумах були встановлені п’ять верстових стовпів (на сучасних вулицях І.Кондратьєва, Харківській, І. Харитоненка, Роменській, С.Бандери), які окреслили межі міста на початку ХХ століття.   

image

Ліхтарі.

У грі використане зображення ліхтарів, що розміщені на будівлі театру ім. М. Щепкіна.

 

 

image 

«Дама з парасолькою»

2012 року у місті встановлена контактна скульптура, що зображує молоду жінку у вбранні ХІХ століття з парасолькою. Невеликий животик надає можливість припустити, що жінка виношує під серцем нове життя. Виготовлена з бронзи методом «воскового лиття».  

Автори – Е. Гурбанов, В. Биков. 

image 

Кіт.

Елемент композиції, що супроводжує «Даму з парасолькою» після перенесення скульптури на Покровську площу (2016 р).

 

image 

«Садко».

Скульптурна група виготовлена 1975 року. Композиція стала окрасою  каскадного фонтану, що діє від 1985 року перед мостом через р. Псел на перетині вулиць Харківська, Гагаріна, Героїв Сумщини.

Автор скульптури – Є.Куліков.

image 

Ейфелева вежа.

2015 року в Сумах біля рекламно-виробничої агенції, на вул. Соборній, 29Г, установлена двометрова  скульптура паризької Ейфелевої вежі. 

image 

Дракон

У 60-80-х роках ХХ століття у сквері на                          вул. Набережна р. Стрілки стояла скульптура триголового дракона, зроблена з листового металу, пофарбована в зелений колір. Стверджують, що при відкритті вона рухала

головами та в неї світилися очі. У 90-х роках             

ХХ століття скульптуру перенесли в район Дуровщини, де вона остаточно догнила, і, найімовірніше, була здана на металобрухт.

 

image 

«Сумчанка».

У народі картину М. Рачкова «Жіночий портрет», що зберігається в Сумському обласному художньому музеї ім. Н. Онацького, називають «сумчанка».

 

image 

Герасим Кондратьєв.

На Покровській площі 2013 року стіна одного з будинків була прикрашена муралом Єгора Авдеєнка і Романа Линника, на якому зображено осадчого міста Суми Герасима Кондратьєва.

image 

Прапор Сумського полку.

Це один з прапорів сумського козацького слобідського полку ХVІІ ст. Прапор представляв собою полотнище прямокутної форми блакитного кольору з червоною облямівкою. У центрі зображена Богородиця в білому вбранні з Христосом-Немовлям на руках, яка стоїть на півмісяці жовтого кольору. 

image 

Тролейбус.

1967 року містом став курсувати перший тролейбус за маршрутом «ХіммістечкоЗалізничний вокзал». 

image 

Літак.

Літак МиГ-23 – один з експонатів на виставці воєнної техніки під відкритим небом, яку можна оглянути на вул. Г. Кондратьва.

image 

Гаубиця.

122-міліметрова гаубиця М-30, що є складовою частиною меморіального комплексу Вічної Слави Сум, брала участь у звільненні нашого міста від нацистських загарбників у вересні 1943 року, була пошкоджена і залишена солдатами на території Сумського артучилища. 

 

image 

Танк.

Танк Т-34-85 є частиною меморіального комплексу Вічної Слави Сум. 

image 

Лікарка.

Фрагмент мозаїчного полотна, що на центральному вході приміщення головного

корпусу стаціонару КНП «Дитяча клінічна лікарня

Святої Зінаїди» Сумської міської ради                          (вул. Троїцька, 28).

image 

Колос.

Фрагмент пам’ятника Жертвам Голодомору 19321933 років. Памятник установлений 2008 року в сквері Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні (неподалік автовокзалу).

Автори проекту – О. Прокопчук, І. Абрамов, О.Дяченко.

image 

«Пам’ятник вірності»

2010 року по вул. Шевченка встановлена скульптура. Ротвейлер Цезар, який вірно служив родині Погорєлових, став праобразом цього пам’ятника.

Автор – М.Крамарєв.

image 

«Ангел з дитиною».

Скульптура Арістіда Круазі «Ангел з дитиною» встановлена на могилах членів родини Харитоненків (українських промисловців, меценатів, благодійників) на міському

Центральному цвинтарі, поблизу

Петропавлівської церкви. Скульптура вирізана з білого італійського мармуру. 

image

Лавка.

2016 року на вул. Троїцькій з’явилася лавка зі стилізованих кольорових олівців.

 

 

image 

Лев.

Скульптура лева, що встановлена на                             вул. Соборній, подарунок зі Львова.

image

Гінкго.

Листки реліктового дерева гінкго, що зростає на території парку-пам’ятки садово-паркового  мистецтва ім. І. Асмолова на вул. Троїцькій, 14.

 

 

image 

Троянда.

У 70-80-х роках ХХ ст. наше місто називали «містом троянд». Нині, щоб відновити цей статус, на клумбах висаджуються нові квіткові, зокрема, трояндові композиції. 

 

image 

Жук-олень.

Найвідоміший жук з роду Рогачів.  Занесений до Червоної книги України як рідкісний.

Зустрічається на Сумщині, у Сумах. Знаходиться під охороною в Болгарії, Польщі, Чехії,

Словаччині, Німеччині, Франції, Швейцарії.

image 

Білка (вивірка).

Білка – представниця роду гризунів родини вивіркових. Живе на деревах, харчується переважно насінням та плодами. Лісову красуню можна зустріти в сумських парках.

image

Вовк.

2018 року будинок 5-Б на вул. 20 років Перемоги прикрасив мурал із зображенням вовка. 

 

image 

Пам’ятник Цукру.

Пам’ятник, установлений на Покровський площі, нагадує пресовані кубики цукру-рафінаду, який виготовляли в Сумах. З 1869 року в нашому місті працював Павлівський рафінадний завод, один з найбільших заводів у Європі. А місто Суми на початку ХХ ст. називали «столицею цукрового королівства».

image

Фонтан «Цукор».

2012 ррку на Покровській площі  споруджений  контактний фонтан, струмені якого б’ють з-під землі на різну висоту (до 2,4 м), за формою нагадує пам’ятник Цукру, що знаходиться поруч.

image 

Альтанка.

Ажурна відкрита тераса, що стала символом міста Суми. Автором проєкту вважають Матвія Щавеліїва, який служив у земстві креслярем. Збудована на початку ХХ століття без жодного цвяха. Прикрашена різьбленими наддаховими шпилями, «мереживними» карнизами, декоративними візерунками, граненим куполом. За легендою альтанка збудована на місці свердловини, на місці пошуку нафти. Сучасні дослідники доводять, що тут була свердловина для добування води.

image 

Троїцький собор.

Будівництво цього храму тривало упродовж 1901-

1915 років. Меценат, що вкладав кошти в будівництво – П. Харитоненко. Автор проєкту – К.Шольц.

image

Готель «Суми».

Нині як готель практично не функціонує. Будівля готелю скоріш виконує функції бізнес-центру. Тут різні фірми та компанії орендують приміщення для своїх офісів.

 

image

Сумський краєзнавчий музей. Нині експозиція Сумського обласного краєзнавчого музею розміщається в будинку земства, збудованого наприкінці ХІХ ст. за проєктом К.Шольца. 

image 

Пам’ятний знак у вигляді каплиці.

Пам’ятний знак у вигляді каплички нагадує про муровану Покровську церкву, що 1783  року була закладена на цьому місці, мала статус полкового храму, зруйнована 1932 року.

Автори – В. Биков, М. Крамарєв.

image 

Свято-Воскресенська церква (СвятоВоскресенський кафедральний собор).

Храм освячений 1702 року. Збудований на кошти осадчого Сум Герасима Кондратьєва. Найдавніша міська кам’яна споруда, що збереглася. Тризрубна, трибанна, двоповерхова церква.

Чудовий зразок козацького бароко.

image

Театр юного глядача.

ТЮГ нині розміщується в будівлі відомій як «театр Корепанова», автором проєкту вважають харківського архітектора О.Гінзбурга. 

image 

Українська академія банківської справи.

Вищий навчальний заклад заснований 1996 року. Нині входить до Сумського державного університету.

Будівля споруджена на місці міської садиби

Кондратьєвих – нащадків першого полковника Сумського Слобідського полку. Під час будівництва корпусу УАБС були збережене обличчя  старого приміщення, але з певними змінами.

image 

«Я люблю Суми».

2018 року поблизу фонтану «Садко» облаштували фотозону зі скульптурою «Я люблю Суми».

image 

Ялинка.

Штучна ялинка, що з 2017 року встановлюється на новорічні свята на площі Незалежності.

 

 

image 

Пішохідний міст.

Пішохідний міст, який з’єднує вулиці Псільську та Заливну. Другий пішохідний міст поєднує Парк культури та відпочинку імені І. Кожедуба та район вул. Прокоф’єва.

image

Чашка.

Цей зразок посудини для пиття виготовлений на Сумському порцеляновому заводі, що працював від 1965 р. до 2013 року в нашому місті.

                 

 

Використані матеріали

1. Математическая модель игры Доббль. URL:

https://m.habr.com/ru/post/437140/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перегляд файлу

Брошура 16 стор.

1-а сторона

16,1,14,3,12,5,10,7

2-а сторона

2,15,4,13,6,11,8,9

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Калашник Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
22 січня 2023
Переглядів
295
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку