Наталя Забіла "Хатинка на ялинці"

Про матеріал
Уроки роботи з дитячою книжкою формують у першокласників позитивні читацькі мотиви, уявлення про книжку і читання як важливі джерела поповнення і розширення знань, пізнання світу, задоволення пізнавальних інтересів. Дану презентацію можна використати для проведення уроку роботи з дитячою книжкою за навчальним посібником «Читаю залюбки» 1 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота з дитячою книжкою Наталя Забіла Хатинка на ялинці

Номер слайду 2

Відгадай загадку Руденька, прудкенька, з дерева на дерево стрибає, горішки збирає, на зиму припасає. Хто це?

Номер слайду 3

Відгадай загадку Відгадай, як звуть наш дім, все про нього розповім. Голки має коротенькі і колючки, хоч маленькі. Всім знайомі ці гілки, Й шишки довгі, мов свічки.

Номер слайду 4

1903, 5 березня – у Санкт-Петербурзі у дворянській родині з глибокими українськими коренями народилася Наталя Забіла БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

Номер слайду 5

Дитяча письменниця, перекладачка з польської, французької та російської мов. Авторка понад 200 книг, які вийшли накладом більше 5 мільйонів примірників. Вона стала першою лауреаткою літературної премії імені Лесі Українки.  

Номер слайду 6

У чотири роки Наталя навчилася читати і писати, слухаючи, як мама навчає старшу сестру. Дуже любила поезію Шевченка, змалку пробувала сама писати вірші, казки, оповідання.

Номер слайду 7

Усе змінилося 1917-го року. Батько залишився в Петербурзі, а мама з дітьми тікає від революційного безладу в Україну. Оселяється у невеличкому селищі Люботин на Харківщині. Щоб допомогти родині, Наталя закінчує прискорений курс гімназії та влаштовується вчителькою в школу в передмісті.

Номер слайду 8

Ще в студентські роки Наталя пише твори для дітей, прозу та поезію. Вона видає одна за одною віршовані дитячі збірочки.  «Ясоччина книжка», присвячена доньці, пережила кілька перевидань (останнє – у 2000 році), а сукупний наклад сягав сотень тисяч примірників. Не менш популярною була і її «Абетка» та читанки, якими зачитувалися всі школярі.

Номер слайду 9

Після переїзду до Києва у 1951 році Наталя Забіла з головою поринає в літературне життя. Протягом багатьох років була головою комісії дитячої літератури у Спілці радянських письменників України. У 1972 році твори Наталі Забіли були відзначені літературною премією імені Лесі Українки. Померла Наталя Забіла 6 лютого 1985 року. Похована в Києві.   Наталя Забіла стала першим лауреатом премії Лесі Українки як дитяча письменниця

Номер слайду 10

ХАТИНКА НА ЯЛИНЦІ -Що я прочитала: казку, оповідання, вірш? -Як Наталя Забіла назвала білочку? -Куди запросила білка-сіроспинка звіряток?

Номер слайду 11

Відтворорення прослуханого -Знайдіть у збірці цю казочку. Що вам допомогло у пошуку? Роздивіться ілюстрації. Скажіть, кого білка запросила на гостину? Кого із мешканців лісу не покликали у хатинку на ялинці? Чому? Розфарбуйте білочку в цих ілюстраціях.

Номер слайду 12

ДОБЕРІТЬ СЛОВА-ОЗНАКИ ДО НАЗВ ЗВІРЯТОК Снігурі дзвінкоголосі Дятли Джмелі Жаба Горобці Кіт Жуки .

Номер слайду 13

Чому ці тварини об’єднані в окремі рядки? Білка, заєць, жабка, дятел, горобець, жуки Миша,гадюка, короїди, гусінь.

Номер слайду 14

З добрим дружись, лихих стережись. Буди б пиріжки - будуть і дружки. Яке прислів’я виражає головну думку казки?

Номер слайду 15

САМОСТІЙНА РОБОТА *Визначаємо за змістом, які твори вміщує збірка. - Назва якої казочки знайома? * Прочитайте з батьками казку «Рукавичка», подумайте, чим вона схожа на однойменну українську народну казку?

ppt
Додано
21 грудня 2022
Переглядів
483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку