Науки-помічниці історії.Спеціальні історичні дисципліни.

Про матеріал
НУШ .За підручником: «Вступ до історії України та громадянської освіти» підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти (авт..Щупак І.Я.,Бурлака О.В.) Київ. «Оріон».2022 Програма: Модельна навчальна програма «Вступ до історії України та громадянської освіти. 5 клас» для закладів загальної середньої освіти (автори Бурлака О.В., Власова Н.С., Желіба О.В., Майорський В.В., Піскарьова І.О., Щупак І.Я.),
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Науки-помічниці історії. Спеціальні історичні дисципліни. Вступ до історії України та громадянської освіти.5 клас

Номер слайду 2

Домашнє завдання: Опрцювати § 4. Ознайомитися з більшою кількістю. СІД ви зможете, виконавши творчий проєкт за посиланням https://cutt.ly/ZYfijm. E(виконати у зошиті)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Відшукайте у таблиці назви історичних джерел. Наведіть до кожного джерела по одному прикладу.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Традиційно пліч-о-пліч з історією працюють гуманітарні дисципліни: культурологія — наука про розвиток і взаємозв’язок матеріальної і духовної культури спільнот;літературознавство — наука про художню літературу; краєзнавство — збір і накопичення різноманітної науко-вої інформації про певну територію; соціологія — наука про розвиток суспільства і різних люд-ських спільнот. Завдяки досягненням людства в природничих науках стало можливим полегшити й історичні дослідження.

Номер слайду 7

Допоміжними історичними дисциплінами називають науки, які мають свою галузь дослідження походження того чи іншого речового або письмового джерела. Однак із часом кожна з них виокреми-лася в майже самостійну галузь знань, тому їх ще називають спеціальними історичними дисциплінами (СІД). Сьогодні налічується близько 80 таких наук — помічниць історії!

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Хронологія наука про вимірювання часу.

Номер слайду 10

Археологія наука, що вивчає минуле за матеріальними залишками життя і діяльності людей — речовими пам’ятками. Досліджує: знаряддя праці, посуд, зброю, прикраси, поселення, клади, могильники. Археологія

Номер слайду 11

Палеографія наука, що вивчає пам’ятки давньої писемності. Установлює місце і час їх створення; визначає матеріали та знаряддя письма, простежує зміни графічної форми письмових знаків, вивчає системи скорочень і тайнопису, прикраси і оформлення рукописів і книжок.

Номер слайду 12

А)…Б)…В)…Г)…Д)…Е)…

Номер слайду 13

Нумізматика(от лат. numisma — монета), наука, що вивчає історію монетної чеканки і грошового обігу по монетах, грошовим зливкам.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Геральдика Наука, що вивчає герби.

Номер слайду 17

Сфрагістика(від грец. sphragis — печатка), наука, що вивчає печатки. Печатки — це штампи із будь-якого твердого матеріалу (каменя, металу, кістки), а також їх віттиски (в металі, сургучі, воску, на папері та інше.).

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Печатки та штампи

Номер слайду 20

Топоніміка. Вивчає власні імена географічних об’єктів (Україна, Чорне море, Новгород, Невський проспект, озеро Байкал, Куликове поле). Антропоніміка. Досліджує власні імена людей (Петро Сагайдачний, Дмитро Байда, Рюрик). Ономастика наука,що вивчає власні імена.

Номер слайду 21

Генеалогія наука, що вивчає походження, історію і кровні зв’язки родів і сімей;практична галузь знань складання родословної.

Номер слайду 22

Генеалогічне дерево роду

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Епіграфіка наука,що вивчає давні та середньовічні написи на камені, металевих, дерев’яних, кістяних, скляних та керамічних виробах.

Номер слайду 26

Кодикологія наука, що вивчає історію виготовлення ,склад і долю рукописної книжки.

Номер слайду 27

Дипломатика допоміжна історична дисципліна, що вивчає історичні акти (юридичні документи).

Номер слайду 28

Метрологіянаука про виміри.    До основних проблем метрології відносяться: створення загальної системи вимірювань;розробка методів,засобів вимірювальної техніки,методів визначення точності вимірювань, перевірка заходів і засобів вимірювань.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Метролог

Номер слайду 31

Космоніміка. Аналізує найменування зон космічного простору - сузір'їв, галактик, якприйняті в науці, так і народні (Чумацький Шлях, Плеяди, Галактика Андромеди).  Астроніміка. Вивчає назви окремих небесних тіл (Місяць, Юпітер, Зарянка, комета Галлея). Зооніміка. Займається власними іменами тварин, їх кличками (Шарик, Мурка, Квадрат, Зірочка, Донгуз).

Номер слайду 32

Теонімікавивчає власні імена богів і божеств будь-якого пантеону (Стрибог, Зевс, Юпітер). Карабоніміка. Вивчає власні імена кораблів, суден і катерів (Аврора, Вікторія, Аризона).

Номер слайду 33

Перевір свої знання1. Наука про печатки.2. Історична дисципліна, що вивчає старовинні монети та медалі .3. Виконують функції мірила вартості та засобу обігу.4. Допоміжна історична дисципліна, що вивчає герби, кольорові емблеми.5. Автор Великого і Малого Державного гербів УНР.6. Хто зображений на 50-ти гривневій купюрі ?7. Який давньоруський князь першим розпочав карбувати власні монети? 8. У минулому — герб князів Київської держави.9. Виготовлений з ґуми чи ін. еластичної речовини, який залишає не рельєфне зображення, а лише відтиск.10 . Печатки великокняжі ,гетьманські, Української Народної Республіки, Української Держави та УРСР.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Домашнє завдання: Опрцювати § 4 Ознайомитися з більшою кількістю. СІД ви зможете, виконавши творчий проєкт за посиланням https://cutt.ly/ZYfijm. E(У зошиті)

pptx
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
2729
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку