Наукові методи вивчення природи

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 7 класі на тему "Наукові методи вивчення природи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наукові методи вивчення природи. Внесок українських вчених у розвиток фізики. Фізика 7 клас. Урок 3

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Скільки видів атомів відомо науці? Чим пояснюється той факт, що існують мільйони різних речовин? Що ви знаєте про розмір атомів і молекул? Як можна довести, що між частинками речовини існують проміжки? Що називають тепловим рухом? Дайте означення дифузії. Наведіть приклади дифузії. Чому тверді тіла та рідини не розпадаються на окремі частинки? За якої умови взаємодія між молекулами стає помітною?

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Обчисліть, скільки приблизно молекул можна розмістити вздовж відрізка завдовжки 0,5 мм. Вважайте, що діаметр молекули дорівнює 0,0000000001 м. Розв’язок:0,5 мм = 0,005 м. N = 0,005 : 0,0000000001 = 50000000 = 5  107

Номер слайду 4

Фізичне дослідження. Фізичне дослідження - це цілеспрямоване отримання нових знань про фізичні тіла або явища.

Номер слайду 5

Спостереження. Дослідник спостерігає за явищем, не втручаючись у його перебіг. Якщо результати спостереження повторюються дослідник робить висновки. Результат спостереження не завжди дає правильний результат.

Номер слайду 6

Експеримент. Експеримент (дослід)  — це дослідження фізичного явища в  умовах, які перебувають під контролем науковця.

Номер слайду 7

Дослід ГалілеяІз повсякденного досвіду філософи Стародавньої Греції зробили висновок, що важчі предмети завжди падають на землю швидше, ніж легкі. І тільки через майже дві тисячі років італійський учений Ґалілео Ґалілей висунув гіпотезу про те, що швидкість падіння тіл не залежить від їх маси, а повільніше падіння легкого тіла пояснюється опором повітря

Номер слайду 8

Дослід Ньютона. Експеримент з так званою трубкою Ньютона: у скляну трубку помістили монету і пташине перо. Тіла почали падіння одночасно. через опір повітря перо «відстало» (а). із трубки викачали повітря — тіла досягли дна трубки одночасно (б)

Номер слайду 9

Основні етапи фізичного дослідження. Дослідник аналізує побачене під час спостережень. В процесі роздумів і теоретичних розрахунків дослідник висуває гіпотезу - робить припущення про досліджуване явище в інших умовах. Дослідник проводить експеримент, за допомогою якого перевіряє гіпотезу. Якщо результати експерименту підтверджують висунуту гіпотезу, дослідник робить відповідні висновки, тобто отримує нові знання.

Номер слайду 10

Фізична модель. Фізична модель процесу — це його уявний аналог, у якому «діють» тільки ці чинники, які суттєво впливають на цей процес.

Номер слайду 11

Дізнаємося про українських фізиків. Володимир Іванович Вернадський (1863–1945), Олександр Теодорович Смакула (1900–1983), Лев Давидович Ландау (1908– 1968), Микола Миколайович Боголюбов (1909–1992).

Номер слайду 12

Розв’язування задач (усно)На Місяці, де відсутнє повітря, астронавт Девід Скотт узяв до рук, а потім одночасно відпустив молоток і пташине перо. Дослід якого вченого повторив астронавт? Який результат він отримав?

Номер слайду 13

Розв’язування задач (усно)Який круг із поданих на рисунку є більшим — той, що оточений маленькими кругами, чи той, що оточений великими? Яким методом фізичного пізнання можна скористатися, щоб отримати відповідь?

Номер слайду 14

Домашню завдання. Вивчити: § 3 Впр. 3 (3)Користуючись сторонніми джерелами підготуйте коротку доповідь про український науковців, які зробили вклад у розвиток фізики.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Yeskina Viktoriya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Yeskina Viktoriya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Юрченко Андрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 3. Наукові методи вичення природи
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
6397
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку