Науково-дослідницький проект "Лісові ресурси Богородчанського району."

Про матеріал

Ліс - невичерпне багатство нашої країни. Життя без лісу неможливе.

Ліси України мають важливе значення не тільки як джерело поновлюваних ресурсів, але і як компонент біосфери, що виконує різноманітні захисні та соціальні функції. Проте тільки стійкі насадження можуть виконувати ці функції в повній мірі.

Ознайомлювати дітей з надзвичайною функцією лісів- це дуже важливо! Особливо, якщо ліс - це невідємна складова нашої місцевості!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лісові ресурси Богородчанського району .

Номер слайду 2

Ліс - невичерпне багатство нашої країни. Життя без лісу неможливе.

Номер слайду 3

Актуальність проблеми. Ліси України мають важливе значення не тільки як джерело поновлюваних ресурсів, але і як компонент біосфери, що виконує різноманітні захисні та соціальні функції. Проте тільки стійкі насадження можуть виконувати ці функції в повній мірі.

Номер слайду 4

Мета :- дослідження лісового фонду Богородчанського району , - його лісокористування та лісовідновлення,- формування природознавчої та краєзнавчої компетентності молоді, - залучення школярів до природоохоронної діяльності на основі набутих у школі знань.

Номер слайду 5

Завдання: - Сприяти розвитку суспільно-політичної активності, виробленню практичних навичок пошуково-дослідницької роботи, вдосконаленню навчально-виховного процесу. - Створити умови для дослідницько-пошукової діяльності учнів в умовах реалізації даного проекту.- Оволодіння й удосконалення уміннями проводити спостереження, досліди та описувати їх результати.- Розвивати інформаційно-технологічні компетентності в учнів. - Покращення туристичної інфраструктури .

Номер слайду 6

Очікувані результати: розвиток пізнавальної та творчої активності учнів, поглиблення краєзнавчих знань, представлення нашого краю громадськості, показ його туристичної привабливості, великої історичної та культурної спадщини, неповторного етнографічного колориту.

Номер слайду 7

Богородчанський район. Богородча́нський райо́н — розташований у центральній частині Івано-Франківської області. Районний центр: Богородчани. Населення станосить 70 120 осіб (на 1 серпня 2013). Площа району 799 км². Утворено 1939 року.

Номер слайду 8

Фото лісів Богородчанського району.

Номер слайду 9

Богородчанське лісництво В серпні 1964 року було утворено Богородчанське лісництво Солотвинського лісокомбінату за рахунок Лісів, які входили до складу Івано-Франківського лісокомбінату, частини лісів Росільнянського і Солотвинського лісництв, а також лісів сільськогосподарських підприємств, які були прийняті до складу держлісгоспу.. Територія Богородчанського лісництвав основному розташована в передгір’ї Карпат, лише північна частина його розташована в Придністровській рівнині.

Номер слайду 10

Загальна площа лісового фонду ДП «Солотвинське лісове господарство» складає 20780 га, де ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення займають 1583,0 га, рекреаційно-оздоровчі- 2768 га, захисні-1043,5, експлуатаційні- 15385,5. За породним складом переважають хвойні лісові масиви сформовані з ялини звичайної та ялиці білої, що займають площу  10,1 тис. га. Серед інших цінних порід присутні дуб звичайний, бук лісовий, сосна звичайна та інші породи. Вікова структура насаджень в держлісгоспі досить різноманітна . На даний час переважають середньовікові насадження. Їх площа сягає  7885 га. Досить великий відсоток на підприємстві молодняків площею 6112 га.

Номер слайду 11

Лісоресурсний комплекс. Рослинний покрив різноманітний. В рівнинній частині чергуються плями степів і широколистяних лісів, переважно дубових з домішками граба, бука, ялини, сосни, смереки... В межах Прикарпаття степи поступово зникають, з'являються ділянки з лучною рослинністю у низовинах, а височини зайняті лісами, де переважає бук, ялина, сосна, смерека...

Номер слайду 12

Природо-кліматичні умови лісництва відносяться до помірної теплої зони (висота над рівнем моря – 380-500 м.) Тривалість вегетативного періоду складає 210-215 днів. Рельєф в лісництві горбистий і має висоти від 380 м. над рівнем моря (урочище “Нивочин” до 500-550 м. над рівнем моря урочище “Дзвиняч”). На території лісництва розміщений один об’єкт природо-заповідного фонду загальнодержавного значення, це:”Державний ботанічний дендрологічнийпарк “Діброва”” площею 8,0 га. в кварталі 27 виділ 5 де зібрано біля 600 представників дендрофлори Європи, Азії, Америки, Африки.

Номер слайду 13

Вирубка лісів. ЗАКОН УКРАЇНИ«Про заборону на вирубку лісів та введення мораторію на експорт лісо - та пиломатеріалів»Цей Закон встановлює норми, які спрямовані на недопущення знищення лісів України та державної підтримки вітчизняних лісопереробних підприємств. Завданням Закону є регулювання правових відносин з метою забезпечення підвищення продуктивності, охорони та відтворення лісів, раціонального використання лісових ресурсів, підвищення економічного становища вітчизняних підприємств, захисту споживчого ринку України, інтересів вітчизняного товаровиробника та поліпшення структури експорту.

Номер слайду 14

Лісовідновлення. З розвитком лісової промисловості та посиленням механізації лісозаготівель площа вирубок з кожним роком збільшується. Приймаючи до уваги специфіку гірських умов, де в ряді випадків створення лісонасаджень пов'язане з великими труднощами, збереження природного відновлення Карпатських лісів набирає виключно важливого значення. Актуальність питань лісовідновлення збільшується залежно від інтенсивності росту лісозаготівель, застосування нових методів експлуатації лісу та широкого розвитку комплексної механізації лісозаготівельних робіт.

Номер слайду 15

Ліс — це сукупність землі, рослинності, в якій домінують дерева та чагарникив,тварин, мікроорганізмів та інших природних компоненті. Прислiв’я про ліс Ліс сам себе чистить. Що в лісі родиться, то в дворі згодиться. Як у лісі гукнеш, так і одгукнеться. Не май поля за бовдура, а лісу за дурня Поле бачить, а ліс чує. Поле має очі, а ліс вуха

Номер слайду 16

Ліс – це царство ніжного світанку, Сяйво сосен дивних і беріз. Не роби деревам й квітам ранки, Не ламай гілок, як входиш в ліс

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
30 червня 2018
Переглядів
1308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку