Навчальний проєкт "Складний стілець"

Про матеріал
Зразок навчального проєкта, який можна використовувати у різних класах під час проведення трудового навчання та технологій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект виконав учень 11 класу Шпак Вадим Керівник проекту вчитель трудового навчання Ефа Вячеслав Володимирович Складний стілець

Номер слайду 2

Мета проекту Удосконалити : Свої здібності створення нового виробу. Навички обробки різних матеріалів. Художню обробку різних матеріалів. Навчитися : Розраховувати собівартість виробу. Виготовити конкурентноздатний проект. Визначати екологічність матеріалів і виготовлення. Створювати рекламу до нього.

Номер слайду 3

План виконання проекту 1. Обґрунтування практичного застосування виробу. 2. Вивчити якомога більше різної літератури із заданої теми. 3. Знайти цікаві матеріали по проекту. 4. Розрахувати вироби-аналоги-можливі варіанти стільця для рибалки. 5. Знайти історичні матеріали. 6. Установити єдині вимоги до виробу. 7. Розробити власну конструкцію. 8. Розробити необхідну документацію для виготовлення виробу. 9. Виготовлення виробу; 10. Виправлення можливих помилок під час виготовлення виробу. 11. Оформлення проекту.

Номер слайду 4

З історії стільця Стілець - це найважливіше досягнення європейської культури. Трон, крісло стоматолога, офісне крісло, клозет, інвалідний візок, дитячі "ходунки" - все це різновиди стільця. І хай на Сході люди все життя розкошують на килимах і ніжаться на подушках, ми то знаємо, що їсти, працювати, відпочивати, та і просто жити зручніше всього в сидячому положенні! Причому в наші дні стілець вже не залежить від свого найближчого родича - столу, будучи самостійним, а іноді і самодостатнім предметом інтер'єру.

Номер слайду 5

З історії стільця Перші табурети і низькі стільчики були ще в античній Греції. Їх використання перейняв стародавній Рим, де ці предмети меблів стали атрибутом влади і могутності. За кожним римським чиновником (курулом) ходив раб, який носив складаний табурет. Курул міг у будь-який час з гідністю присісти у затінку і з комфортом лагодити суд і розправу. Для більшої помпезності табурет був оздоблений слоновою кісткою і повчальними сентенціями. Уже в XV столітті європейці почали комплектувати табурети спинками і підлокітниками. Так були створені стільці і крісла, які дуже сподобалися людям інтелектуальної праці. Купці тут же придумали спинкою і підлокітниками обладнати скрині, щоб сидіти в прямому сенсі на грошах. Не для величі, а для збереження нажитого багатства. При королівських дворах всі "сидячі місця" були розписані згідно з регламентом: члени вінценосних сімей сиділи настільцях з подушками. Знать сиділа на табуретах. Менш родовиті придворні розташовувалися на складних сидіннях. Всі інші стояли. Втім, як особливу милість король міг дарувати підданим "право табурета" - привілей сидіти в своїй присутності.

Номер слайду 6

З історії стільця Особливо привабливими стали стільці в епоху бароко, хоча й продовжували бути дуже незручними з сучасної точки зору. Їх декорували чудернацьким різьбленням і покривали золотом. Щоб створити навколо себе атмосферу розкоші, Людовик XIV навіть замовив для палацу у Версалі срібні стільці. Але їхня доля закінчилася сумно - пізніше, коли країна і сам король опинилися на межі розорення, стільці переплавили на монети. З XVII століття крісла з високими спинками і низькими сидіннями - обов'язковий предмет інтер'єру французького дворянина. Тоді ж був створений шезлонг (chaise longe - "довгийстілець"), на якому можна не тільки сидіти, але й лежати. У наступному столітті люди, нарешті, усвідомили різницю між розслабленими і офіційними позами. Стільці почали "спеціалізуватися": з'явилися кабінетні, перукарські, дорожні крісла, а також крісло-гойдалка, крісло для вправ (один з перших в історії тренажерів), крісло-клозет. Стільцізнайшли добре знайомі нам форми та розміри.

Номер слайду 7

З історії стільця У Росії довгий час були поширені "вбудовані" меблі: полаті, лави, лавки, рундуки (ящики для інструментів). Багаті господарі оббивали їх повстю, а зверху натягували червоне і зелене сукно з галуном, сап'ян або навіть вишитий оксамит. Люди менш забезпечені використовували двоколірні суконні "полавочнікі". У багатьох міських будинках можна було побачити сап'янові сінники і "бумажники" - матраци з "бавовняного паперу". Зазвичай лавки були такої ширини, що могли використовуватися у разі необхідності як ліжко. Стілець(так само називалося і крісло) в Росії з'явився імовірно в XVI столітті, знаменуючи початок поступового переходу від давньоруського типу обстановки до загальноєвропейських стильових стандартів.

Номер слайду 8

З історії стільця Двадцяте століття ознаменоване елегантними стільцями Адольфа Лооса, Отто Вагнера і Йозефа Хофмана. Європейські авангардисти і знамените творче об'єднання "Баухаус" шукали нові форми звичних речей, в тому числі і стільців. Перша світова війна і революції втомили Старий Світ. Людям захотілося комфорту, але вже без вишукувань старих часів. Саме в той час останній директор "Баухаус", пан Міс-ван-дер-Рое, представив покоління аскетичних стільців без ніжок, на пружній конструкції з гнутих металевих трубок.

Номер слайду 9

Зразки-аналоги

Номер слайду 10

Конструювання виробу   Розробка технологічної послідовності виготовлення виробу конструювання; виконання ескізів деталей виробу; розрахунок і підготовка матеріалів до роботи; виготовлення деталей виробу; складання виробу; оздоблення. Добір матеріалів, інструментів - ножівка, рубанок,лобзик, свердла, напилки; - шліфувальний папір; - контрольно-вимірювальні та розмічальні інструменти.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Процес виготовлення виробу

Номер слайду 13

Процес виготовлення виробу

Номер слайду 14

Процес виготовлення виробу

Номер слайду 15

Технологічні проблеми – ШЛЯХИ ЇХ РІШЕННЯ. Помилки під час виготовлення деталей виробу.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Проблема Оздоблення Виробу Після того як стілець було вже виготовлено, виправивши всі попередні проблеми, я зіткнувся з новою…((( Це проблема оздоблення виробу. І ось як це було:

Номер слайду 20

Спочатку я хотів оздобити свій виріб малюнками, але порадившись і показавши свої малюнки вчителю, ми зробили висновок, що з мене поганий художник, і краще щоб мої «ескізи» крім нас обох більше ніхто не бачив :) :) :)

Номер слайду 21

Також я хотів оздобити свій виріб вирізанням(різьбленням) по дереву, але вдавшись в подробиці зрозумів: Для цього потрібен спеціальний інструмент, який наша шкільна майстерня нажаль не має А по друге це надто складно, а я не хочу зіпсувати свій виріб. і тому продовжую «пошуки»… По-третє це небезпечно адже інструмент гострий і не маючи досвіду роботи з ним можна порізатись, і тому я продовжую «пошуки»… Хоча могло б могло виглядати приблизно так:

Номер слайду 22

І ось-пошуки нарешті завершено Перекручуючи в себе в голові різні варіанти оздоблення я згадав як ще в 5-му класі, на уроках праці була тема: «Випалювання»-яка мені дуже сподобалась, і після якої я записався на ідентичний гурток. І в мене навіть не погано виходило. І ось покопавшись у майстерні я знайшов старенький випалювач,і ще раз повторюсь що новими наша шкільна майстерня не забезпечена І ось що з цього вишло:

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Модифікація Після того як виріб було оздоблено я приступив до наступного етапу - Модифікації. Але як?Так як я вчу в школі фізику то я згадав, що чим менша поверхня тіла, тим більший тиск воно чинить на поверхню на якій стоїть. А по простому кажучи: ніжки стільця будуть провалюватись у землю. І щоб цього не відбувалось, треба збільшити поверхню ніжок. А ось так я цю проблему вирішив:

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Але це ще не все, адже я заядлий рибалка і знаю, що звичайний стілець буде ковзати по кризі, а тому попередній фізичний закон потрібно використати знову, але навпаки- зменшити поверхню , щоб збільшити тиск. І ось яким чином я це зробив:

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Економічне обґрунтування

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Екологічне обґрунтування Визначити пиломатеріали на забруднення та вміст радіоактивних речовин можливо знаючи з якої області та району привезені ці пиломатеріали. Цю інформацію можливо перевірити по карті загального забруднення навколишнього середовища та карті забруднення атмосферного повітря. Деревина привезена із Житомирської області Житомирська область знаходиться у зоні мінімальних викидів шкідливих речовин. Виходячи із цього ми робимо висновок, що деревина привезена з цієї місцевості мінімально забруднена і придатна для виготовлення мого виробу.

Номер слайду 31

Екологічне обґрунтування №с Назва матеріалу Екологічний аналіз 1. Деревина 1.Висновок по карті загального забрудненнянавколишнього середовища. 2. Висновок по карті забруднення атмосферного повітря. 2. Лак «Яхтовий» Застосовується для меблів та побутових речей з підвищеною вогкістю. Потрібно ретельне вивчення. 3. Морилка Виготовлено на природній основі. Таблиця екологічності матеріалів

Номер слайду 32

Виготовлено привабливий, зручний у використанні, естетично оформлений виріб – розкладний стілець. Удосконалені навички обробки деревини, її оздоблення та декорування. Проведені прості економічні розрахунки. Вироби з деревини красиві, довговічні та практичні. Подарунок класному керівнику Висновок

ppt
Пов’язані теми
Технології, 9 клас, Презентації
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку