Навчальний проект "Вода - це життя"

Про матеріал

Навчальний проект "Вода - це життя" має на меті

донести до однолітків важливість систематичного вживання правильної кількості води, з'ясувати, яке значення має вода для життя і здоров'я людей.

Перегляд файлу

1

 

 

 

 

Вода – це життя

Навчальний проект
ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ І. ВОДА – ЦЕ ЖИТТЯ 5

1.1. Кількість води 5

1.2. Якість води 6

1.3. Симптоми браку води: 6

1.3.1. Сухість в роті 7

1.3.2. Суха шкіра 7

1.3.3. Надмірна спрага 7

1.3.4. Сухість в очах 7

1.3.5. Біль в суглобах 7

1.3.6. Зменшення м’язової маси 7

1.3.7. Затяжна хвороба 8

1.3.8. Втома і сонливість 8

1.3.9. Відчуття голоду 8

1.3.10. Проблема травлення 8

РОЗДІЛ ІІ. ЦІКАВЕ ПРО ВОДУ 9

ВИСНОВКИ 11

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 12

 


ВСТУП

Протягом всього життя ми набуваємо багато різних навичок, наприклад, вчимося читати, писати, в’язати чи водити машину. Ці навички вважають дуже важливими, але жодна з них не дозволить нам прожити довше. Коли людина втрачає здоров’я, то все інше втрачає свою вагу.

В нашому житті ми постійно здійснюємо багато вчинків, на які навіть не звертаємо уваги, але які призводять до втрати здоров’я. Наприклад: п’ємо солодку газовану воду, не задумуючись над тим, що вона згубно впливає на кров, нирки; ми вживаємо продукти швидкого приготування, чіпси, сухарики і т.д. Вважаємо, що якщо захворіємо, то лікар вилікує.

На наше здоров’я впливає багато факторів, один із них – вода, найголовніший, але його ми ігноруємо більше всіх інших. Ми можемо пити воду, можемо не пити, з нас ніхто не спитає. Ми самі відповідаємо за своє здоров’я і своє життя . Ми повинні знати, що воду не можна пити під час їжі. Кожна людина повинна випивати на добу 30мл.води  на кожен кілограм ваги тіла. Замінивши воду чаєм, кавою, компотом чи іншим, ми створюємо для себе проблему. Наш організм не виводить 1,5л. сечі, бо все перераховане для нього - їжа. Тому, мінімум 1,5л. води в день – це закон! Не буває упакованих соків без консервантів і барвників. Якщо написано на упаковці «без консервантів», то там є такі консерванти, які ще не навчились визначати, якщо написано, що сік без цукру, то там однозначно є замінники цукру.

Вода найбільш звична річ і ми на неї просто не звертаємо уваги. На світі більше 96000 живих істот і всі вони в тій чи іншій мірі п’ють воду для  втамування спраги. І тільки людина п’є все, що завгодно, коли хоче пити, тільки не воду. В результаті не тільки не поповнюється потреба організму в воді, але витрачається додаткова енергія. Внаслідок зменшується загальна протяжність життя людини, вона починає хворіти, буде жити замість 100 років  - всього 50-60. Нікому не приходить в голову мити підлогу компотом, поливати квіти квасом, а в акваріум з рибками заливати солодку газовану воду.


Провівши опитування серед учнів 4-х класів, ми виявили, що ніхто з них не знає скільки води вони повинні пити щодня, якій воді надати перевагу і як вода впливає на життя і здоров’я людей.

 

У цьому й полягає актуальність теми нашого дослідження.

Мета нашої роботи – донести до однолітків важливість систематичного вживання правильної кількості води, з’ясувати, яке значення має вода для життя і здоров’я людей.

Наукова новизна полягає в тому, що в ній зроблена спроба поглибленого дослідження значення якості і кількості води для життя і здоров’я людей.

Структура і зміст роботи визначені метою і завданнями.


РОЗДІЛ І. ВОДА – ЦЕ ЖИТТЯ

 

  1.   Кількість води

Кількість – це коли в організм поступає недостатньо для того,  щоб виконати все очищення, вимивання, розчинення. Це називається обезводненням організму.

Відомо, що людина на 70-80% складається з води. Головний мозок кожного з нас на 75% складається з рідини, тож її нестача може становити смертельну небезпеку, потерпають нирки, печінка, серце, мозок.

  •              Як зрозуміти, що організму бракує води?

Рідина потрібна всім клітинам нашого організму, від цього залежить їх ріст, доставляння і засвоєння поживних речовин, регуляція температури тіла. А у спеку організм дуже швидко втрачає рідину. 13% виводиться з організму під час дихання, 5% - через кишківник, через нирки виводиться до 48% рідини, а з потом виходить 34%. Тому людина починає відчувати спрагу. Це симптом втрати понад 2% рідини. Запаморочення свідчить про втрату 8% загального об’єму, а втрата 10% провокує галюцинації. Наступна стадія – судоми, це небезпечний для життя стан. Загалом, внаслідок нестачі рідини в організмі накопичуються шлаки, можуть навіть утворюватися камені в нирках, удару зазнає мозок. Ось тому впродовж усього дня слід регулярно поповнювати запаси рідини. Варто вибирати мінеральну негазовану воду, вона містить потрібні мінерали(калій та натрій) дуже важливі для життєдіяльності клітин.

Але треба пам’ятати, що не можна пити одразу багато рідини, адже тоді організм зазнає надмірного навантаження.

Завелика кількість рідини стане ударом по судинах (переповнюватимуться рідиною) й серцю (не зможе впоратись з таким навантаженням) . У людини з’явиться біль голови, слабкість, нудота, посилене серцебиття. Отже, норма – 1.5л. води на день.

 

  1.   Якість води.

Організм людини, який вживає воду з водогону за своє життя пропускає через себе від 80 до 100кг хімічного бруду.

Для збереження і відновлення здоров’я вода повинна бути:

- чистою, без хлору і домішок;

- мати природну структуру;

- легко засвоюватись, бути текучою, слабо мінералізованою;

- нести енергію, бути живою, щоб могла відновлювати живі клітини;

- багата на кисень.

Природа – найкращий технолог. На планеті Земля є місця, де люди живуть без хвороб старості тільки завдяки природній воді.

Так, британські журналісти виявили на маленькому острові біля Японії поселення людей, яким більше, ніж 145 років. І всі вони здорові, не знають ніяких хвороб. Це завдяки тому, що п’ють вони чисту джерельну воду, яка не має аналогу будь-якій воді у світі.

Інша група хвороб – це «хвороби якості води». Хвороби якості води – всі паразитарні , бактеріальні, грибкові, вірусні захворювання, що передаються з водою. Наприклад, гепатит А, дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф і навіть лямблії, які живуть у воді. Хлор, токсини, хімікати з полів в колодязях і джерелах. Також до проблем якості води можна віднести постійне вживання відфільтрованої, дистильованої води – тобто пустої, мертвої.

 

  1.   Симптоми браку води.

У світі немає нічого свіжішого за склянку прохолодної води.

Проста вода часто приносить набагато більше задоволення, ніж філіжанка кави або пляшка солодкої газованої води.

Попри це, багато хто вживає вкрай мало води, позбавляючи себе життєво важливого ресурсу. Якщо людина помітить в себе одну з наступних ознак, необхідно негайно виправити ситуацію:

  1. Сухість в роті

У будь-який момент, коли таке відчуваєте, ви тягнетесь до якоїсь рідини. Але солодкі напої дають лише тимчасове полегшення. А звичайна прохолодна вода змащує слизові оболонки в роті та горлі, й волога затримується надовго.

1.3.2.  Суха шкіра

Шкіра – це найбільший орган нашого тіла і їй теж необхідне зволоження. Суха шкіра – одна з перших ознак повного зневоднення, що може призвести до серйозних проблем. Нестача води означає нестачу поту, організм не може виводити залишки жирів і токсинів. Найпростіший спосіб запобігти цьому – пити більше води.

  1.                    Відчуваєте надмірну спрагу.

Це не те ж, що сухість у роті.Це можуть відчувати люди після надмірного вживання алкоголю. Алкоголь повністю зневоднює тіло.

1.3.4.  Сухість в очах

Ознакою недостатнього споживання води є сухі, налиті кров’ю очі. Без необхідної кількості води сльозові канали сохнуть. Це може зашкодити очам, особливо, якщо є контактні лінзи.

1.3.5.Біль у суглобах

Суглоби і хрящові диски на 80% складаються з води. Це необхідно для того, щоб кістки не терлись при русі одна об одну. Зберігаючи баланс вологи в організмі, можна перешкодити руйнації суглобної тканини.

1.3.6. Зменшення м’язової маси

М’язи здебільшого складаються з води. Тому чим менше води в організмі, тим менша м’язова маса. Пити воду до, під час тренування потрібно для того, щоб зменшити можливість розвитку запалення і болю, пов’язаного з фізичними вправами

1.3.7. Затяжна хвороба

Вода допомагає виводити токсини з організму. Органи людини працюють як єдиний механізм, щоб відфільтрувати непотрібні продукти, але без води він не зможе це зробити. а в зневодненому організмі органи починають «витягувати» воду з крові, що може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

1.3.8. Втома і сонливість

Коли тіло починаєзапозичувати воду в крові, це призводить до нестачі кисню. А нестача кисню призводить до сонливості і втоми. З кожним днем людина буде втомлюватися більше і більше.

1.3.9. Відчуття голоду

Зневоднений організм сигналить про голод. Це відбувається не лише протягом дня, але і вночі, коли людина раптом прокидається і тягнеться до холодильника. Проте вживання їжі змушує тіло працювати, тоді як вода очищає його і постачає органам «пальне», необхідне для всіх інших процесів.

1.3.10. Проблеми травлення

Важливо не лише зволожувати слизову порожнину рота, а й усю травну систему. Без необхідного зволоження кількість слизу в шлунку зменшується, шлункова кислота здатна викликати печію і навіть розлади в роботі шлунково-кишкового тракту.


РОЗДІЛ ІІ. ЦІКАВЕ ПРО ВОДУ

Гімном воді можна назвати рядки відомого французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері: «Вода, у тебе немає ні кольору,ні смаку, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти – саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими почуттями. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощались. По твоїй милості в нас знову починають вирувати висохлі джерела нашого серця».

  • Вода – джерело життя і одне з найцінніших багатств людини. Від води залежить не просто нормальне життя, а й саме існування людства. Адже не випадково з давніх часів люди селилися по берегах річок і озер, намагалися будувати свої житла якомога ближче до води.
  • Без води неможливо зробити ні ліки, ні цукерки, ні гуму, ні тканину, тай взагалі, практично нічого.
  • Земля являє собою замкнуту систему, схожу на тераріум, а це означає, що вона рідко втрачає або отримує додаткові речовини. А вода, яка існувала на Землі мільйони років тому, зберігається і сьогодні.
  • 85% всіх захворювань у світі передається за допомого води.
  • Гаряча вода замерзає швидше ніж холодна.
  • Під час дієти необхідно пити ще більше для того, щоб полегшити виведення шлаків з організму.
    • Вода допомагає понизити можливість серцевого нападу. Після проведення чергових досліджень вчені зробили висновок, що люди, які вживають близько шести склянок води щодня, менше перебувають під ризиком серцевого удару на відміну від тих людей, які випивають всього дві склянки.
  • Людина може обходитися без їжі 30діб і лише менше тижня без води.
  • Вживання кофеїну та алкоголю призводить до обезводнення. На кожну випиту чашку кави або порцію алкоголю треба випити додатково склянку води.
  • За добу людина виділяє стільки тепла, що його вистачить, щоб довести до кипіння тридцять три літри крижаної води.
  • Перші живі організми на Землі виникли у воді.
  • Не скрізь, де є вода, є і жаби, але де квакають жаби, є вода.

Одним з найбільш водянистих продуктів є кавун, він складається на 93% з води. Якщо говорити про найбільш водянистих тварин, то п’єдестал очолюватиме медуза, так як вона на 99% складається з води.

  • У Азербайджані є вода, в якій присутня велика кількість метану, тому, піднісши до неї сірник, вона може спалахнути.
  • Іноді вода замерзає при плюсовій температурі.За даними ЮНЕСКО, найчистіша вода знаходиться у Фінляндії.
  • Хто хоче чистої води, нехай  іде до джерела  пити.
  • Де вода, там і верба.

ВИСНОВОК

До води потрібно добре відноситись, воду треба любити, з нею потрібно розмовляти. Вона чує, відчуває. Вона жива. Воді потрібен спокій, чисте, прохолодне місце.

Вона не любить спекотних сонячних променів.

Водичку треба тримати в найкращій посудині. До води треба відноситись з повагою. На Землі майже 4 мільярди людей не мають доступу до води. А ми її ллємо, не задумуючись.

Уявімо, що завтра ми встанемо, а в крані нема води. І післязавтра, і наступного дня. І в магазині всю розкупили. Ось тоді людина і почне поважати воду, як безцінний дар природи.

Життя зародилось у воді і без води неможливе. Життя – це і є вода.

Чим більше вологи в клітинах організму, тим здоровішою і молодшою відчуває і виглядає людина.

Ми – діти мудрої матері – природи,яка потурбувалась про наше життя на планеті Земля. Пам’ятайте: не буває проблем, що неможна розв’язати.

 

 


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

  1.     Емото М. Послання води. /М.Емото. – Софія, 2006. – 97с.
  2.     Бутакова О.Це повинен знати кожен. /О. Бутакова, – Київ, 2010. – 20с.
  3.     Півтора літра – і доcить.// Експрес. – №16 – 2014. – с.21
  4.     Краще випити більше, аніж недопити. //Експрес. – №21 – 2015, с.23
  5.     Катернога М.Т. Українська криниця. – К.: Техніка, 1996. – 72с.
  6.     ГрущинськаІ.В., Коваль Н.С. Гідросфера. Вода і водойми. Енциклопедія для дітей. – Тернопіль: Богдан, 2014.– 478с.
  7.     Рассадкин Ю.П. Вода обыкновенная и необыкновенная./ Ю.П. Рассадкин Ю.П.  – М.: Галерея СТО, 2008.– 170 с.
  8.     Энциклопедия для детей. Том 17: Химия. – М.: Аванта+,1999.– 297с.

 

docx
Додано
9 липня 2018
Переглядів
8095
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку