Навчально-демонстраційний матеріал "Наша планета Земля"

Про матеріал
До підручника: Воронцова Т.В. Я досліджую світ: підручник для 2 класу закладів загальної середньої освіти в 2-х частинах: Ч.1 / Т.В. Воронцова., В.С. Пономаренко, О.Л. Хомич, І.В. Гарбузюк., Н.В.Андрук - Київ: В-во “Алатон”, 2019 - 144с. - С. 33.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наша планета Земля26 вересня

Номер слайду 2

Глобус. Глобус – це зменшена модель Землі, яка дає правильне уявлення про її форму, розташування материків та океанів, річок, гір тощо.

Номер слайду 3

Глобус. Переваги. Недоліки1. Глобус – зменшена модель земної кулі.2. Добре видно розміщення материків та океанів, їх розміри відносно один одного.3. На глобусі скрізь зберігається один масштаб, тому немає спотворень.4. За глобусом проводять точні виміри відстаней, площ.5. За глобусом можна побачити рух Землі навколо осі та Сонця.1. Глобусом не зручно користуватися на місцевості.2. Глобуси завжди виконуються в дрібному масштабі. Тому зображення об’єктів узагальнене, не можна роздивитися деталі.

Номер слайду 4

Де може таке бути?Країни без людей. Міста без будинків. Ліси без дерев. Моря без води. На глобусі. На карті.

Номер слайду 5

Коли ми дивимося на глобус, то бачимо лише половину його поверхні. Щоб накреслити зображення Землі на папері, потрібно розрізати його на дві половини. Вчені умовно поділили поверхню Землі на дві частини: Західну півкулю та Східну півкулю. Півкулі.

Номер слайду 6

Карта. Карта – це зменшене у багато разів пласке зображення поверхні Землі або її частини за допомогою масштабу та умовних знаків.

Номер слайду 7

На карті за допомогою різних кольорів зображена поверхня нашої планети. Суходіл на карті, як і на глобусі, позначають різними кольорами, адже поверхня Землі не рівна: низовини – зеленим, височини – жовтим, гори – коричневим. .

Номер слайду 8

Водойма позначають синім кольором. Також за кольором можна дізнатися про глибину водойм. Чим темніший синій колір, тим глибші місця. Світлим кольором позначають мілкі місця.

Номер слайду 9

Земля постійно обертається навколо своєї уявної осі. Ця вісь проходить через північний та південний плюси. Полюси розташовані на вершинах північної та південної півкуль. Умовну лінію, що поділяє планету на північну та південну півкулю, рівновіддалену від полюсів, називають екватором. Полюси – найхолодніші місця на нашій планеті. Північний полюс знаходиться в Арктиці (у центральній частині Північного Льодовитого океану), а південний полюс – в Антарктиді. На полюсах пів року триває день, а пів року – ніч. Оскільки сонячні промені, скісно падаючи на полюси, прогрівають поверхню дуже слабо, вони завжди вкриті товстим шаром криги та снігу. Якщо рухатися від полюсів до екватора – ставатиме дедалі тепліше. Екватор –найтепліше місце на Землі. Там завжди тепло, значно тепліше, ніж у нас улітку. Біля екватора майже не спостерігаються сутінки. Перехід від дня до ночі тут триває лише декілька хвилин. Полюси. Екватор.

Номер слайду 10

На глобусі і на карті можна помітити, що більшу їх частину зафарбовано блакитним або синім кольором. Так позначають водойми нашої планети. Найбільші з них називають океанами. Океан – це великий водний простір, що займає значну ділянку земної поверхні. Прийнято виділяти чотири океани: Тихий, Атлантичний, Індійський і Північний Льодовитий. Ці океани сполучаються між собою і утворюють Світовий океан. Вода в океанах має гіркувато-солоний смак через велику кількість розчинених у ній солей. Океани.

Номер слайду 11

Оскільки поверхня нашої планети не рівна, деякі її ділянки підносяться над рівнем океану. Ці ділянки називають суходолом. Вони займають третю частину земної поверхні. Ділянки суходолу дуже різноманітні. Найбільші з них прийнято називати материками або континентами. Таких ділянок на нашій планеті шість: Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія, Антарктида. Материк.

Номер слайду 12

Підсумуємо: Знайди на карті екватор та полюси Землі. Назви фігури, які зображено: на екваторі, на північному полюсі, на південному полюсі. Скільки материків на Землі? Назви їх. Скільки океанів на Землі? Назви їх.

pptx
Додано
26 вересня 2022
Переглядів
247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку