Навчально-методичний посібник "За кермом свого життя"

Про матеріал
Даний посібник містить матеріали роботи з батьками та учнями 7-8 класів, що можуть бути використані пед. працівниками, при впровадженні у ЗО програми «Сімейна розмова», практичними психологами та соціальними педагогами, в якості допоміжного матеріалу для роботи з дітьми підліткового віку та їх батьками з метою профілактики девіантної поведінки. У навчально-методичному посібнику представлено розробки факультативних занять за курсом «Відверта розмова» та розробка інтерактивної бесіди для батьків.
Перегляд файлу

 

ПРАКТИЧНИЙ ПСИХОЛОГ УРОЖАЙ ОКСАНА ОЛЕКСАНДРІВНА

 

«ЗА КЕРМОМ СВОГО ЖИТТЯ»

 

(навчально-методичний посібник)

          image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор-упорядник

 

Урожай Оксана Олександрівна – практичний психолог Ярошівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Мокрокалигірської сільської ради

Катеринопільського району, Черкаської області.

 

Даний навчально-методичний посібник містить матеріали роботи з батьками та учнями 7-8 класів, що можуть бути використані педагогічними працівниками, які впроваджують у навчальних закладах інформаційноосвітню протиалкогольну програму «Сімейна розмова», практичними психологами та соціальними педагогами, в якості допоміжного матеріалу для роботи з дітьми підліткового віку та їх батьками з метою профілактики девіантної поведінки. 

У навчально-методичному посібнику представлено  розробки факультативних занять за курсом «Відверта розмова» та розробка інтерактивної бесіди з елементами тренінгу для батьків відкритих виховних з додатками.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

ВСТУП………………………………………………………………………4

Інтерактивна        бесіда         для    батьків        «Сімейний захист         для    моєї дитини»……………………………………………………………………….…...6

Заняття №1 «Дружба та дружні інтереси»……………………………....16

Заняття №2 «Дружба та дружні інтереси»……..……………………......18

Заняття №3 «Алкогольні напої – міфи та реальність»……………….....20

Заняття №4 «Алкогольні напої – міфи та реальність»……………….....24

Заняття №5 «Залежність від алкоголю»………………………………....27 Заняття №6 «Залежність від алкоголю»………………..……………......30 Заняття №7 «Секрети рекламного бізнесу»…………………………......33

Заняття №8 «Секрети рекламного бізнесу»…………………………......37

Заняття №9 «Ситуації ризику»…………………………………….…......40 Заняття №10 «Ситуації ризику»……………………………………….....43

Заняття №11 «Ефективні дії в ситуації ризику»…………………….......47

Заняття №12 «Ефективні дії в ситуації ризику»……………….……......50

Заняття №13 «Як сказати «Ні» і не втратити друзів»………………......53

Заняття №14 «Як сказати «Ні» і не втратити друзів»………………......56

Заняття №15 «Здоров’я мій скарб»…………………………………........60

Заняття №16 «Здоров’я мій скарб»……………………………………....62

Підсумкове заняття. Квест «У пошуках здоров’я»…………………......67

БІБЛІОГРАФІЯ……………………………………………………………73

АНОТАЦІЯ………………….…………………………………………….74 ВСТУП

В умовах сьогодення, коли життя навколо нас вирує із великою швидкістю, коли принади сучасності настільки приваблюють, що  неможливо від них відмовитися, молодь піддається негативному впливу в рази швидше. Згідно опублікованого рейтингу ВООЗ стосовно вживання алкоголю серед європейських країн Україна посіла перше місце де найбільше вживають алкоголь. Позицію «лідера» ми займаємо і у віковій категорії підлітків.  Згідно опитування Ла Страда Україна випадки алкогольної залежності в Україні все частіше фіксуються з пороговою межею в 10-11 років. Середній вік молоді із алкогольною залежністю в Україні складає 15-16 років. За статистикою, в Україні майже 50% молоді у віці з 15 до 17 років зловживає алкоголем та іншими шкідливими речовинами. 

Проблема дитячої алкогольної залежності виникають зачасту через нестачу батьківської уваги або задля становлення серед однолітків. Часто діти починають вживати алкоголь, бо вважають, що так модно. 

В українських школах ця проблема є однією із найголовніших, але в більшості випадків на неї не звертається увага, або відсувається на задній план.  Окрім того виховання в сім’ях, де стан алкогольного сп’яніння це здебільшого норма призводить до того, що діти переймають такі норми поведінки та не вбачать у цьому нічого шкідливого.  

Вирішити проблему раннього зловживання алкоголю дітьми можливо, але для цього необхідна тісна співпраця учасників освітнього процесу та громадських організацій, а також популяризація здорового способу життя серед молоді.

Саме з цією метою  в рамках реалізації міжгалузевої програми «Здоров’я наці» було розроблено інформаційно-освітню протиалкогольну програму «Сімейна розмова», яка передбачає залучення представників сімей до питань формування свідомого ставлення дітей до проблеми вживання алкоголю серед підлітків. 

В основі програми лежать принципи охоплення сімей із дітьми підліткового віку і розвиток навичок батьків у сферах зменшення ризиків появи алкогольних та інших проблем у дитини та підвищення сімейного захисту від них, поліпшення стосунків між батьками та дітьми, включаючи уміння слухати, ефективно спілкуватися та вирішувати проблеми. Основною ідеєю програми є виховати в учнів відповідальне ставлення до власного здоров’я у профілактичній співпраці з батьками. 

В складі інформаційно-освітньої протиалкогольної програми «Сімейна розмова» впроваджується факультативний курс «Відверта розмова», яка має на меті розвивати в учнів особистісний захист та формування критичного мислення щодо психоактивних речовин та наслідків  їх вживання. 

Даний навчально-методичний посібник містить матеріали роботи з батьками та учнями 7-8 класів, що можуть бути використані педагогічними працівниками, які впроваджують у навчальних закладах інформаційноосвітню протиалкогольну програму «Сімейна розмова», практичними психологами та соціальними педагогами, в якості допоміжного матеріалу для роботи з дітьми підліткового віку та їх батьками з метою профілактики девіантної поведінки. 

У навчально-методичному посібнику представлено  розробки факультативних занять за курсом «Відверта розмова» та розробка інтерактивної бесіди з елементами тренінгу для батьків відкритих виховних з додатками.

 

 

 

 . 

 

Інтерактивна бесіда для батьків «Сімейний захист для моєї дитини»

Вправа «Знайомство».Психолог по черзі звертається до батьків, передаючи їм мікрофон, пропонує назвати своє ім'я і за бажанням трохи розказати про себе.

Актуалізація теми. Шановні батьки, сьогодні ми з вами поговоримо про «Сімейну розмову». Все, що ми можемо зробити в умовах школи – це надати вам інформацію про профілактику алкогольних проблем у дитини. В умовах сімї ви можете зробити значно більше, застосовуючи отримані знання підвищити сімейний захист та розвинути особистісний захист дитини. 

Бувають випадки, коли батьки підлітка, який потрапив у лікарню з отруєнням після вживання алкоголю, говорять: «Ми ж неодноразово розмовляли з ним на тему вживання алкоголю, говорили йому про наслідки, просили не пити. Чому так трапилося?». Підлітковий вік сам по собі є ризиковим для вживання алкоголю та наркотиків, відбувається експериментування з ними, можливий перший сексуальний досвід, який нерідко супроводжується вживанням алкогольних напоїв. Сьогодні ми поговоримо про фактори ризику щодо появи алкогольних проблем та про різні фактори від них.

Кожна дитина – особлива і потребує індивідуального підходу. Спілкування може мати різні форми, різні цілі та різні результати. Іноді ми не розуміємо, чому дитина не бажає з нами спілкуватися, чому вона слухає, але не чує наше повідомлення до неї. Саме тому варто знати, що означає ефективний діалог із підлітком.   

 Всі батьки хочуть, щоб їхні діти жили в родині щасливо й у злагоді, були слухняними, відповідальними, розумними. «Щастя дається тільки обізнаним», - ці слова І. Буніна можна застосувати і до батьків. Любити дітей недостатньо, потрібно знати їх, а цього необхідно вчитися. Сьогодні ми спробуємо більше дізнатися про своїх дітей, вчитимемося розуміти їх. Але перш за все пропоную обговорити правила роботи на нашій сьогоднішній зустрічі. 

Вправа «Очікування». Кожна тренінгова зустріч у своїй структурі має очікування від занять. Перед вами висить плакат із назвою «Я очікую», я пропоную вам приклеїти на нього стікери із своїми очікуваннями від сьогоднішнього заняття. 

Вправа « Це моя дитина»

Психолог прикріплює до дошки ватман з намальованим сонцем та роздає батькам підготовлені заздалегідь смайлики. Кожному учаснику на смайлику потрібно записати 10 позитивних тверджень про свою дитину.

Потім учасники по черзі презентують свої наробки. 

Наприклад:  

Моя дитина: Чесна; Відповідальна; Розумна; Гарна; Добра і т. д. У кінці ж доповідач додає: «Я (Оксана, Іванна, Марина…) - мати цієї чудової дитини».

Після закінчення презентації всі смайлики прикріплюють на ватман.

Психолог.Сонце – символ тепла, доброти, світла. Ваші діти для кожного з вас – це також сонечко, сенс вашого життя.

Вправа « Колода карт».

Учасники сидять у колі. Психолог пропонує витягти по карті із двох колод (негативні і позитивні емоції) та продовжити речення: «Я так почуваюся коли»…. 

Психолог. Інколи від батьків можна почути таке: «Ми задовольняли матеріальні потреби дитини, а виявляється, їй не вистачало спілкування з нами. Ми вважали, що спілкуємося з нею, а виявляється ми просто контролювали її дії. Ми намагалися побудувати її життя своїми порадами, а вона хотіла самостійності та свободи. Чому так трапилося, що вона знайшла цю свободу в алкоголі та наркотиках?». Людина, яка задовольняє свої вищі потреби (соціальні та духовні) має емоційну стабільність, що в свою чергу, допомагає їй у ризикових для здоров’я ситуаціях, прийняти правильне рішення.  Одним із факторів ризику є відсутність спілкування з дитиною, або його неефективність. Кожна дитина – особлива і потребує індивідуального підходу. Але є дещо спільне в усіх дітей – це цікавість і потреба у спілкуванні з батьками. Саме цим і потрібно скористатися. Спілкування з дитиною на різні теми – це прояв цікавості нею, а також потужний механізм захисту від багатьох проблем.

Вправа «Екзамен для батьків»

Психолог. Я пропоную вам продовжити речення, які є у вас на листочках.  

1.                 Улюблена страва дитини -…….

2.                 Улюблений колір - ……

3.                 Улюблений шкільний предмет - …..

4.                 Улюблена пісня - ….

5.                 Ім’я подруги (друга) дитини….

Обговорення:

              Чи на всі запитання ви дали відповідь?

              Чи впевнені ви на 100% у правильності своїх відповідей?

Психолог. Для того щоб більше знати про свою дитину, її інтереси та вподобання, тривоги та радощі, потрібно стати їй другом, приділяти більше часу, підтримувати, допомагати, вислуховувати. 

Психолог. Як ви думаєте, від чого залежить ефективність діалогу з дитиною? (Обговорення)

Ефективний діалог залежить від трьох факторів:

-      Що говорити?

-      Як говорити?

-      Коли говорити?

Вправа « Обличчя».

Психолог. Подивіться на картинки. Тепер кожен для себе має чесно відповісти на запитання:

1.                  З яким виразом обличчя ви найчастіше всього спілкуєтеся зі своєю дитиною?

2.                  Яким, на вашу думку, має бути вираз обличчя вашої дитини під час спілкування з вами?

3.                  З яким виразом обличчя спілкується дитина з вами?

4.                  Яким, на вашу думку, має бути вираз вашого обличчя під час спілкування з дитиною?

Обговорення:

-          Чи у всіх збіглася бажана відповідь з реальною?

-          Чи замислювалися ви над зміною своєї поведінки, вчинків щодо своїх дітей?

Якщо так, то перший крок до розуміння своїх дітей ви вже зробили.

Вітаю!

Робота в групах. Прошу об’єднатися вас у групи відповідно до кольорів, які ви оберете. Кожна підгрупа матиме завдання дати відповідь на одне із запитань. Після обговорення один із учасників із кожної групки презентує відповіді своєї підгрупи, а учасники інших підгруп доповнять їх за потреби. 

1                    група – Які запитання у сфері профілактики алкогольних проблем, на ваш погляд, можна обговорювати з підлітком? 

2                    група – Що заважає, на ваш погляд, у спілкуванні з підлітком? 

3                    група – Запишіть слушні моменти для спілкування з підлітком на важливі теми, зокрема про алкоголь?

Стояти під деревом під час грози – це фактор ризику, адже можна отримати удар блискавкою. Але не кожен, хто це робить, буде нею вражений. Деколи вона вражає і тих, хто цього не робить. Але ми знаємо, що стоячи  під деревом під час грози, ми ризикуємо значно більше, аніж сидячи вдома. 

Батьки повинні мати точну й сучасну інформацію про наркотики та алкоголь для того, щоб передати її дітям. Якщо ми лише міркуємо, що «це жахливо, дурість», то цього недостатньо, щоб допомогти дитині. 

Як ви думаєте, які фактори ризику появи алкогольних та наркотичних проблем є у дітей підліткового віку? Давайте обговоримо їх.

СОЦІАЛЬНІ:

-                      Алкогольні та наркотичні проблеми у близьких родичів 

-                      Проблеми організації та управління сім’єю

-                      Залучення до використання атрибутів вживання 

-                      Друзі, які вживають наркотики або алкоголь

-                      Деструктивний стиль виховання

-                      Ігнорування потреб дитини батьками

-                      Наявність «зайвих грошей» ОСОБИСТІСНІ:

-                      Рання антисоціальна поведінка дитини

-                      Академічне відставання у середній школі

-                      Відсутність зв’язку із школою

-                      Відчуженість, схильність до бунтарства

-                      Ранній досвід першого вживання алкоголю

-                      Наявність хибних уявлень щодо вживання алкоголю та наркотиків

-                      Проблеми у спілкування

-                      Нещасливе кохання 

Фактори ризику впливають на появу алкогольних проблем у дитини. Важливо помічати ці фактори та намагатися їх зменшити за рахунок розвитку факторів захисту. Сімейний захист – це, перш за все, ефективне спілкування з дитиною. 

Як бачимо, не всі нам вдається через брак часу поцілувати дитину, не всім нам вдається з розумінням ставитися до своїх дітей, не сварити їх. Тож спробуймо розібратися, у чому ж причини непорозумінь між батьками і дітьми, як стати своїй дитині другом.

 

 

Вправа «Аркуш»

Психолог. Візьміть чистий аркуш. Пригадайте всі неприємні слова, вчинки щодо своїх дітей, яких ви припустилися протягом цього тижня.

Пригадуючи ці неприємні моменти, згинайте аркуш.

А тепер спробуйте подумки перепросити у дитини за кожне неприємне слово чи вчинок. За кожним перепрошуванням розгинайте аркуш. Погляньте, ви розгорнули аркуш, але на ньому залишилися лінії від згинів. Так і в душу кожної дитини на все життя залишаються ваші прикрі, образливі слова. Не забувайте про це.

Психолог. Фахівці із питань комунікації виокремлюють п’ять найпоширеніших характеристик ролей батьків під час спілкування з дитиною у проблемних ситуаціях:

«Слідчий» – тільки запитує

«Священик» – тільки повчає та дає поради

«Прокурор» – тільки звинувачує

«Директор» – тільки наказує та вказує

«Психолог» – слухає, веде діалог, спокійний, говорить тільки те, що сам відчуває, бачить і хотів би змінити, бажає почути, що хотіла б дитина, пропонує компроміс.

Подумки знайдіть себе у цьому списку. Перші чотири ролі роблять діалог з дитиною неефективним та не несе за собою конструктивного вирішення проблеми. 

Для того, щоб спілкування з дитиною було ефективним потрібно запам’ятати три складові: 

-                      знання потреб дитини;

-                      розуміння її поведінки;

-                      вести діалог, а не монолог;

Фактори, які заважають ефективному спілкуванню з підлітками:

-                      надмірна опіка;

-                      надмірний контроль;

-                      недовіра між батьками та дитиною

  Якщо батьки розуміють потребу дитині у спілкуванні з ними, вони обов’язково знайдуть час, місце і потрібні слова. Головне, щоб це було б неформально та ненав’язливо. Ситуація на зразок «Так, сідай та слухай!»  не є ефективною. Слушний момент може бути на сімейному відпочинку, під час дій, які виконуються разом з дитиною, під час перегляду телепередачі, реклами, коли показують сцени із вживанням алкоголю, тютюну, наркотиків, коли ваша дитина розповідає про когось, хто зловживає алкоголем, коли сама дитина запитує щось про це тощо.

Важливо враховувати певні умови для ефективного спілкування з дитиною:

-                      місце спілкування;

-                      час спілкування;

-                      ситуації, в якій відбувається спілкування;

-                      доступна мова спілкування; - вік дитини.

Ніхто, крім вас, не знає вашу дитину краще, за умови, якщо ви з нею спілкуєтеся і проводите достатньо часу разом, тому тільки ви знаєте, на якій інформації слід зробити наголос, а яку сказати мимохідь. Важливо, щоб ця інформація була сказана вчасно, уміло, правдиво.  

Поради батькам

Психологи зробили висновок, що є слова й вислови, які начебто й не образливі, однак за частих повторювань здатні дратувати не менше, ніж явний чи брутальний елемент, навіть якщо промовлені спокійним тоном. А є слова, які люди, звісно, соромляться говорити, хоча ті здатні згладжувати образи й промахи, поліпшувати настрій.

Заборонені звертання до дитини:

-    Скільки разів тобі повторювати.

-    Я сказала - зроби...

-    Ти що, не розумієш?...

-    У всіх діти як діти, а ти...

-    За що мені така кара...

-    Не лізь, якщо не можеш зробити...

-    І в кого ти тільки такий вдався...

-    Невже тобі важко запам'ятати, що...

-    У моєї подруги дитина - просто ангел, а ти в мене...

Потрібні звертання до дитини:

-    Вирішимо все разом...

-    Як ти вважаєш...

-    Мій улюблений...

-    Це ти добре придумав.. /ла/..

-    Таке тільки ти міг придумати...

-    Я не сумніваюся, що ти в мене найрозумніший (а)...

-    Я так вдячна долі, що ти в мене є...

-    Впевнена, що ти зможеш...

Вправа « Моя сім’я»

Батькам роздаються по 10 кружечків. Потрібно вписати у кружечки імена усіх членів сім’ї. 

Психолог. Покладіть кружечок з вашим ім’ям посередині, потім розташуйте довкола нього кружечки із вписаними туди іменами членів сім’ї за ступенем близькості з ними. Проведіть лінії від себе до них. Над лінією напишіть те, що вас пов’язує, знизу – те, що відштовхує, призводить до непорозумінь. Як би ви хотіли змінити стосунки? Особливу увагу приділіть кружечкам «Я» і «Дитина». Що ви написали над тією лінією, яка вас з’єднує? 

Емоційний контакт із дитиною важливий у будь-якому віці. Проте, коли дитина маленька, цей контакт здійснюється мимоволі. У підлітковий період, коли підліток прагне до самостійності і хоче позбутися опіки, підтримувати емоційний контакт стає набагато важче. Але потреба у ньому зростає

У спілкуванні з дитиною є важливі правила, які стають простими, якщо входять у звичку. Якщо контакт із дитиною порушується, їх дотримуватися важче, але все одно – без них не можна. Це ті норми взаємин, пам’ятаючи про які, батьки знають про дитину все., не стежачи за нею спеціально, відпускаючи її в компанію, недопитуючи її про тих, хто з нею був, помічаючи, що з дитиною не все гаразд раніше, ніж вона поскаржиться. 

Про існування емоційного контакту батьків з дитиною нам говорить відповідальний стиль виховання. Який, у свою чергу, може виступати фактором захисту для дитини, так і фактором ризику щодо появи певних особистісних проблем у неї, які можуть призвести до вживання алкоголю чи наркотиків. 

Вправа « Яблучко від яблуньки».

Психолог. Часто ви запитуєте себе: «Чому моя дитина виросла такою?», «Чому вона стала такою байдужою до всього?» або говорите:           «Постійно він потрапляє в неприємні ситуації», «Зовсім знахабнів, постійно грубіянить» тощо. Чому так трапляється, невже не догледіли?

Не завжди. Трапляються випадки, коли батьки приділяють своїм дітям досить багато часу, а вони все одно проявляють неповагу. У цій ситуації спрацьовує фактор «особистого прикладу».

Щоб розібратися в ситуації краще, пропоную вам написати на аркушах у формі яблука праворуч свої негативні риси характеру, поведінки, а зліва – негативні риси характеру, поведінки, які ви помічаєте у своїй дитині. 

Після того як батьки виконують завдання, психолог прикріплює яблука на ватман, на якому зображено яблуню.

Обговорення:

      Чи важко було написати свої недоліки в характері?

      Чи побачили ви недоліки вашого характеру, які є і у вашої дитини?

Психолог. Як говориться в народній приказці: « Яблучко від яблуньки не далеко падає». Тож, перш ніж карати своїх дітей за їхні слова та вчинки, питатися в себе: « Чому він виріс таким непослухом та неробою?», потрібно спочатку поглянути на свої недоліки та почати виховання дитини з себе.

Десять «Якщо»...

Якщо дитину постійно критикують - вона вчиться ненавидіти.

Якщо дитина живе у ворожнечі - вона вчиться агресивності.

Якщо дитину висміюють - вона стає відлюдною.

Якщо дитині постійно докоряють - вона починає жити із почуттям провини.

Якщо дитина зростає у терпимості - вона вчиться сприймати інших.

Якщо дитину підбадьорюють - вона починає вірити у себе.

Якщо дитину заохочують - вона вчиться бути вдячною.

Якщо дитина зростає в чесності - вона вчиться бути справедливою.

Якщо дитину підтримують - вона вчиться цінувати себе.

Якщо дитина живе у розумінні та доброзичливості - вона вчиться знаходити любов у цілому світі.

Психолог. Пам’ятайте, що дитина – це дзеркало життя своїх батьків. Як у краплі води відбивається сонце, так і в дітях відображається духовне багатство мами і тата. Робіть усе, щоб дитинство і майбутнє ваших дітей було прекрасним. Любові та взаєморозуміння вашим сім’ям!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття №1 «Дружба та дружні інтереси»

Слово психолога. Доброго дня, любі діти. Сьогодні ми з вами розпочинаємо курс, який має назву «Відверта розмова» і має на меті допомогти вам зрозуміти, що таке справжня дружба, замислитися над тим, що погано і що добре,зуміти знайти альтернативні засоби відпочинку, які не будуть приносити вам і вашому життю шкоди.

Наше перше заняття має назву «Дружба і дружні інтереси». І розпочнемо ми наше заняття із знайомства. Хоча ви всі і знаєте один одного, але ви рідко розповідаєте комусь, про свої позитивні якості та таланти.

Вправа «Знайомство». Я пропоную вам зараз по черзі назвати своє ім’я і продовжити фразу «Я горджуся тим, що я…»

Правила роботи в групі. Як і під час кожного заняття у нас повинні бути певні правила поведінки. Давайте спробуємо встановити їх. Які ваші пропозиції? А тепер давайте подивимося які є правила роботи в мене?

-       Бути активним

-       Звертатися один до одного на ім’я

-       Не критикувати

-       Правило піднятої руки

-       Бути щирим

-       Не оцінювати один одного

-       Поважати думку інших

-       Правило добровільності

-       Відвертість та щирість

-       Правила довіри

-       Дотримуватися запропонованих правил

Вправа «Очікування». На стікерах різного кольору напишіть, що ви очікуєте від сьогоднішнього заняття та приклейте їх на плакат (плакат у формі Інь-Ян).

Вправа «Комплімент». У мене є чарівний клубочок, який має магічну силу об’єднувати і веселити людей. Ваше завдання тримаючи в руках нитку зробити комплімент комусь із учасників і передати йому клубочок з нитками. Наступний учасник робить те ж саме, залишає в себе в руках нитку, робить комплімент іншому і передає йому клубок. Таким чином у нас вийде павутинка дружби.

Вправа «Хто мій друг». Розкажіть мені зараз про вашого найкращого друга. Що ви в ньому цінуєте? Що вам подобається у вашому другові?

Актуалізація знань. Самостійна робота у щоденнику. На сторінці 6 у вас є завдання. Вам потрібно написати, навіщо вам потрібна дружба. Давайте тепер обговоримо, ваші відповіді, і спробуємо утворити карту дружби.

Вправа «Намалюй цифри частинами тіла». Ваше завдання намалювати частинами тіла цифри, які я буду називати. 1 – носом, 2 – правим плечем, 3 – лівим плечем, 4 – правою ногою, 5 – лівою ногою, 6 – ліктем правої ноги, 7 – ліктем правої руки, 8 – цілим тілом.

Вправа «Моментальне фото». На ватмані учасники повинні намалювати всю групу. Кожен малює іншого, а ведучий спостерігає за тим, щоб всі учасники були зображені на малюнку.

Вправа «Очікування». Наш плакат очікування залишається на дошці. У вас  на партах лежать стікери. Напишіть, будь ласка, чи здійснилися ваші очікування та приклейте його на плакат.

Вправа «Корисні знання». Запишіть на стікерах продовження фрази «Сьогодні я дізнався про….» І приклейте ваш стікер на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. Виконайте разом із батьками завдання, яке знаходиться на ст.10 вашого зошита.

 

 

 

Заняття №2 «Дружба та дружні інтереси»

Слово психолога. Доброго дня. Сьогодні ми знову зібралися у цьому класі на нашу зустріч. Ми продовжимо сьогодні тему, яку розглядали на минулому занятті,тобто «Дружба та дружні відносини».

Давайте проговоримо правила роботи в групі, які ми встановили на попередньому занятті. Хто хоче згадати?

Вправа «Ознайомлення з правилами групи»

-       Бути активним

-       Звертатися один до одного на ім’я

-       Не критикувати

-       Правило піднятої руки

-       Бути щирим

-       Не оцінювати один одного

-       Поважати думку інших

-       Правило добровільності

-       Відвертість та щирість

-       Правила довіри

-       Дотримуватися запропонованих правил

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання)

Вправа «Правда-неправда». Кожен із учасників розповідає три факти із свого життя, один із яких неправдивий. Решта учасників мають здогадатися, який із них неправда.

Вправа «Букет очікувань». Перед вами та столах лежать квіточки. Виберіть ту, яка вам найбільше подобається та напишіть на ній, що ви очікуєте від сьогоднішнього заняття. Залиште квіточки біля себе, а по закінченню нашої зустрічі, ті учасники, очікування яких здійснилися, приклейте ваші квіточки на наш букет квітів. (На дошці висить плакат із зображенням букету).  

Актуалізація знань. Давайте згадаємо, про що ми говорили на попередньому занятті? А що ж для вас означає слово «дружба»? Чи завжди потрібно виконувати все, що пропонує вам друг або погоджуватися на все? А які вчинки ви вважаєте недопустимими серед друзів?

Запитання для обговорення в групі. А як ви думаєте, чи можна дружити заради вживання алкоголю чи наркотиків? Або заради грошей?

(обговорення з учнями)

Вправа «Броунівський рух». Давайте,для того, щоб ми могли сьогодні активно попрацювати, об’єднаємося з вами у грі.  Зараз, кожен із вас вільно рухається по кімнаті, як атоми, які у вільному просторі. По моїй команді ви повинні об’єднатися у молекули, по тій кількості учасників, цифру яку я назву.

Вправа «Перевір свої знання». Відкрийте свої щоденники на сторінці 13 та дайте відповіді на запитанняанкети.

Робота з анкетою. Кожному з учасників видається набір кольорових карток трьох кольорів (зелений – так, жовтий – важко відповісти, червоний – ні). Кожне із запитань обговорюється в групі, а на плакаті відповідь відмічається відповідним кольором. Діти аргументують свої відповіді, але можуть змінити  власну думку змінивши колір карточки.

Запитання для обговорення:

-        Чи залишилися такі твердження з відповідями, на які ви все одно не визначилися? Чому вам було важко це зробити?

-        Чи легко було висловлювати свою точку зору? А якщо ви бачили, що залишаєтеся у меншості?

-        Чи важко вам було змінювати свою точку зору? Чому?

Вправа «Корисні знання». На стікерах вам потрібно записати і продовжити фразу  «Сьогодні я дізналася про….» І приклейте ваш стікер на плакат.  

Вправа «Очікування». Якщо ваші очікування здійснилися підійдіть до букета і приклейте свою квіточку на букет.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. На сторінці 11 у ваших щоденниках намалюйте себе і свого друга на прогулянці і напишіть, за що ви його любите.

 

Заняття №3 «Алкогольні напої – міфи та реальність»

Вправа «Привітання». У ваших руках м’ячик. Ваше завдання сказати «Привіт» та побажати людині, якій передається м’ячик щось хороше на сьогоднішній день. Побажання має бути коротким, одне-два слова. Наступний учасник передає м’ячик іншому і так повторюється до тих пір, поки ми всі не побажаємо один одному побажань.  

Правила роботи в групі. Давайте згадаємо разом, які є правила роботи в групі. Я пропоную вам зробити це незвичайним способом, а з допомогою пантоміми. Хто розпочне перший? Ваше завдання вибрати для себе одне із правил і показати його з допомогою міміки та жестів.

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Вправа «Очікування». Напишіть на листочках ваші очікування від сьогоднішнього заняття та запишіть її біля себе до закінчення нашого заняття.

                Вправа    «Зіпсований    телефон».    Мені    потрібно    4    учасника-

добровольця. Ви виходите за двері, а я буду вас по одному і казати вам ваше завдання.

Далі тренер викликає одного учасника і зачитує йому коротенький уривок тексту. Завдання учасника – уважно прослухати уривок і переказати його наступному учаснику. Давайте подумаємо і дамо відповідь на запитання: Чи змінилося щось в розповіді? А як ви думаєте, чому так сталося? Таким чином ми бачимо, що інформація, яку я вам прочитала, змінювалася, проходячи через кожного нового учасника. 

Такий самий принцип діє і тоді, коли ви чуєте від людей. Інколи навіть те, що ви почули або побачили власними очима може бути змінене під впливом інших людей. Сьогодні ми будимо говорити про алкоголь. Кожен із вас володіє певною інформацією, але це інформація, перш ніж потрапити до вас, також могла змінюватися, доповнюватися, додумуватися і т. ін. Чи впевнені ви в тому, що інформація правдива? Чи це лише міф? Сьогодні ми про це і поговоримо. Тема нашого сьогоднішнього заняття: «Алкогольні напої – міфи та реальність».

Актуалізація знань. Відкрийте ваш щоденник на сторінці 12 та прочитайте інформацію, яка представлена у розділі «Підказки». Давайте обговоримо інформацію, яку ви отримали.

Обговорення:

-        Чи є ця інформація достовірною? Поясніть чому?

-        Що таке факти та міфи?

-        Для чого створюються міфи про алкоголь?

-        Які є кроки до аналізу інформації?

Вправа «Перевір свої знання». Давайте виконаємо завдання на сторінці 13 вашого щоденника. Уважно прочитайте його та запишіть у пустих місцях дійсні твердження. Це повинна бути ваша власна думка, яка унікальна та неповторна.

Обговорення:

-        Чи важко було виконувати це завдання?

-        Що було найважче?

-        Які запитання (твердження) не хотілося б змінювати?

Вправа «Приймаю рішення». Вам пропонується на аркуші паперу скласти перелік тих рішень, які вам довелося приймати за минулий тиждень.

У вас є на виконання завдання 3тхвилини. Потім (за бажанням) проаналізуйте свої рішення і давайте відповіді на запитання:

-        Хто допомагав вам приймати рішення?

-        Чи ви приймали це рішення самі чи за вас?

-        Чому так буває, що рішення які стосується вас приймає хтось інший?

-        Що потрібно зробити, щоб навчитися приймати рішення самостійно?

Вправа «Ланцюгова реакція». Вам потрібно зараз утворити коло тримаючись за руки. (Ведучий швидко, не сильно, але відчутно, стискає руку сусіда праворуч або ліворуч). Інший учасник так само потискає руку свого сусіда і т.д. Потискання переходить від одного до іншого, поки не повернеться до ведучого. Тепер повторити це ж саме, але в інший бік.  

(Завдання можна ускладнювати: під час передачі імпульсу вправо, учасник якому передали  імпульс вигукує «Ех!», а вліво – вигуком – «Ух!» Якщо імпульси праворуч і ліворуч «зустрічаються» на якомусь гравці, то він вигукує «Хо-хо!» і автоматично потиском обох рук відправляє імпульси назад по колу).

Обговорення вправи:

-        Чи важко вам було стежити за імпульсом?

-        Як посувалися ті, на яких імпульс замикався із обох сторін?

-        Як ви почувалися, якщо збивалися?

-        Якщо хтось робив вам сильний потиск, чи хотілося передати такий далі? Чому?

-        Як ви думаєте, що потрібно зробити, щоб гра приносила задоволення, а не напруження?

Провівши цю вправу хочеться запитати, які ви зробили висновки? Як потрібно поводити себе в ситуаціях тиску? Чи потрібно піддаватися на дії іншої людини, чи краще робити так, як відчуває серце?

Вправа «Очікування». Візьміть свої листочки із очікуваннями, які ви написали ще на початку заняття та, якщо ваше очікування здійснилися, вкиньте його у чарівну скриньку. Той, хто не вкинув, спробуйте пояснити, що саме не дало здійснитися вашому очікуванню?  

Вправа «Корисні знання». На стікерах вам потрібно записати і продовжити фразу  «Сьогодні я дізнався про….» І приклейте ваш стікер на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. Виконайте разом із батьками завдання із сторінки 17. Обговоріть запитання та запишіть відповіді. Попросіть батьків виконати завдання на сторінці 56-57 та на сторінці 61.

 

Заняття №4 «Алкогольні напої – міфи та реальність»

Вправа «Привітання». Обмін привітаннями – це обмін людським теплом. Зустрічаючи людину, ми насамперед обмінюємося з нею поглядом і виражаємо в тій чи іншій формі свою радість з приводу існування цієї людини, її перебування серед нас. Звичайно, так відбувається, якщо ми щирі у виявленні  своїх почуттів. Давайте спробуємо з вами різні форми привітань. Наприклад рукостискання (діти по черзі обмінюються привітанням), хлопання, обійми, щока до щоки, носиками, плечима або іншу форму привітання, яку ви запропонуєте.  

Ми з вами привіталися, а тепер давайте згадаємо правила роботи в групі. Спробуйте придумати риму до того правила, яке ви згадали та показати те, що ви придумали.

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Вправа «Очікування». Перед вами ви бачите зображення пісочного годинника. Запишіть на стікерах  ваші очікування на сьогоднішнє заняття та прикріпіть  на верхній частині годинника.

Актуалізація знань. Давайте згадаємо, яку інформацію ми отримали на минулому занятті? Про що ми говорили? Які є кроки до аналізу інформації, яку ви отримуєте? Відкрийте свій щоденник на сторінці 1 та заповніть анкету для самоперевірки. А тепер давайте спробуємо проаналізувати ваші відповіді та обговорити їх. Перед вами є кольорові картки (зелений – так, жовтий – вагаюся, червоний – ні). При обговоренні відповідей підіймайте ту картку, яку ви вважаєте відповіддю.

Отже, чи завжди, та інформація, яка подається нам із рекламних роликів, телепередач або потрапляє до нас від друзів та знайомих – правдива? З якою метою створюються міфи? Що потрібно для того, щоб проаналізувати міф чи реальність?

Вправа «По місцях». Я пропоную вам трішки відпочити і пограти в гру. Станьте у дві паралельні шеренги. Розрахуйтеся по одному (1,2,3,4…). Коли я називаю номер і кажу завдання ви намагаєтеся його виконати. Наприклад: номери 3 і 7  поміняйтеся місцями (в обох шеренгах). Або два 5 номера поміняйтеся місцями. Змінивши шеренгу місцями діти знову розраховують по номерах. Запам’ятайте не тільки свій порядковий номер, але і номера тих, хто з вами поруч, попереду та ззаду. А тепер розійдіться і трішки походіть по класу під музику. (Вмикається музичний супровід, діти повільно рухаються по класу). Музика вимикається і звучить команда «По місцях». Діти повинні стати на ті місця, де вони були до цього.

Робота в групах. Виберіть із трьох кольорів той колір, який вам подобається найбільше. Розділіться на групи за кольорами, які ви обрали. Ваше завдання проаналізувати твердження, які  у вашому щоденнику на сторінці 15-16 та знайти аргументи, чому вони хибні. У вас є по 5 хвилин на опрацювання, перша команда – перші 2 твердження, друга – 3,4 твердження, третя – 5,6. (По закінченню обговорення у щоденник записуються найдоцільніші аргументи).

Вправа «Коло мого життя». Перед кожним із вас лежать листочки, на яких зображено два кола. Уявіть, що коло – це ваш звичайний день. В ньому є час на сон, на школу, на відпочинок, на виконання домашніх завдань, на допомогу батькам, на все інше (їжа, гігієна, друзі, і т.ін.) Розділіть коло на половину пунктирною лінією, а тепер ще раз на половину. У кожній частині у вас 6 годин. Ваше завдання схематично розділити коло, відзначаючи на колі, скільки часу ви витрачаєте на ці речі.

В іншому колі ви повинні відзначити, на які види відпочинку ви витрачаєте свій час, і скільки саме. Презентуйте, будь ласка, ваші зображення. Чи є в когось в колах види відпочинку, в яких присутнє вживання алкоголю? Якщо є, то якими видами відпочинку можна їх замінити?

Вправа «Очікування». Ті учасники, які підтвердили свої очікування підійдіть до плакату та переклейте свої стікери у нижню частину пісочного  годинника.

Вправа «Корисні знання». На стікерах вам потрібно записати і продовжити фразу  «Сьогодні я дізнася про….» І приклейте ваш стікер на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. Виберіть одне із тверджень на сторінці 15-16 та намалюйте у полі на сторінці 18 хибне уявлення та правдиве до цього твердження. Попросіть батьків виконати завдання на сторінці 6465 та на сторінці 66-67.

 

 

 

 

Заняття №5 «Залежність від алкоголю»

Вправа «Привітання». Сьогодні ми з вами спробуємо привітатися по колу із різною інтонацією. Я розпочну вправу зі слів «Доброго дня діти.

Приємного вам настрою. А тепер давайте ви, але з різними інтонаціями.

Ми привіталися, а тепер давайте згадаємо правила роботи в групі. Розділимося на дві групи. Одна група буде з допомогою жестів показувати правила роботи в групі, а інша спробує вгадати, що це за правило.

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Вправа «Очікування». На дошці ви бачите зображення неба, а перед вами лежать хмаринки. Напишіть на хмаринках ваші очікування від сьогоднішнього заняття та прикріпіть їх на плакат.

Актуалізація знань. Уявіть, що вам не дають їсти день, два, три, тиждень. Як ви будете себе почувати? (Обговорення). Це означає, що наш організм потребує їжі. Ми не можемо без неї. Зверніть вашу увагу на виразі, що написані на дошці: «Я їм, щоб жити», «Я живу, щоб їсти». Який із них підходить вам? (Відповіді учнів). На жаль є люди, які починають жити, щоб їсти. Їжа стає для них сенсом життя, їх постійною потребою, нав’язливою думкою. Таких людей можна назвати залежними від їжі. Подібні речі відбуваються і при вживанні алкоголю або наркотиків. Часто, людина за насолоду від вживання алкоголю має «відплатити» власним здоров’ям, втратою друзів, близьких, роботи, з’являються проблеми у навчанні, в сім’ї, а іноді і втратою життя. Ця хвороба називається алкогольна залежність. Відкрийте ваші щоденники на сторінці 19 та прочитайте інформацію у рубриці «Підказки».  

Вправа «Життя за хворобою». Перед вами лежать стікери, на трьох папірцях напишіть три улюблені страви, ще на трьох – улюблені заняття, ще на трьох – трьох найдорожчих або близьких людей (на 1 картці – 1 людина), на трьох – три заповітні мрії (або те, чого хотілося б досягнути). На роботу у вас є 5 хвилин.

Бесіда під час гри: Які емоції та враження виникали, коли ви згадували про свої улюблені речі, людей? (Обговорення з учнями).

Уявіть, що я «Алкогольна залежність», яка вимагає пожертви за задоволення від вживання алкоголю. Тому дайте мені дві будь-які картки (ведучий обходить всіх учнів і забирає у кожного по два папірці).

Проходить час, і «Алкогольна залежність» росте і вимагає більше жертв, тому дайте мені ще дві картки з назвами важливих для вас занять і одну картку з іменем дорогої для вас людини.

«Алкогольна залежність» з кожним днем набирає оберти, з часом вона вже не запитує, а відбирає щось насправді дороге (ведучий обходить учасників і забирає по дві картки на власний вибір).

Тепер «Алкогольна залежність» настільки жорстока, що забирає найдорожче, що  в людини (ведучий обходить учасників і забирає по дві картки на власний вибір).

Обговорення:

-        Що ви відчували, коли доводилося «втрачати» важливі речі?

-        Чи можна провести паралель між грою та реальним життям залежних людей?

-        Які висновки ви зробили із цієї вправи?

Вправа «Хто швидше». Давайте трішки відпочинемо, тому об’єднайтеся у три команди. Кожній команді потрібно швидко і чітко виконати завдання. Побудуйте (використовуючи всіх учасників команди) квадрат, трикутник, коло, ромб, кут, зірку, трапецію. А тепер вишикуйтеся в шеренгу за зростом, довжиною волосся, іменами за абеткою, датою народження. 

Робота із щоденником. Відкрийте свій щоденник на сторінці 20 та уважно прочитайте завдання. Ви маєте прочитати список різних речей і поставити знак «+» біля тих, які ви хотіли б обрати для власного життя.

Якщо є речі, які б ви хотіли додати до списку, запишіть їх внизу таблиці.

Обговорення:

-        Чи були якісь труднощі при виконанні завдання?

-        Які емоції переживали, коли виконували завдання?

-        Чи входять до вашого списку: хвороби, алкоголь, наркотики., сором? Чому ви їх обрали?

Для того, щоб не втратити можливість вибору у житті, треба володіти достовірною інформацією про наслідки вживання алкоголю та наркотиків, варто потурбуватися про себе, підготувати план дій в ситуаціях ризику. Варто приймати усвідомлені рішення. І пам’ятати про те, як багато можна втратити заради одного неправильного вибору. Алкогольну залежність ніхто ніколи свідомо не обирає для свого життя, вона приходиь сама, як будь-яка інша хвороба. Якщо діти вашого віку починають вживати алкогольні напої, то ризик появи алкогольної залежності дуже високий.

Вправа «Пам’ятник». У мене є картки, на яких написані назви почуттів та емоцій. Кожен із вас зараз обере собі картку, і, не показуючи її нікому, спробує зобразити це почуття пантомімою. Іншим учасникам потрібно відгадати, що це за почуття.  

Вправа «Очікування». Чи здійснилися ваші очікування? Чи можливо хтось хоче зняти свою хмаринку?

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. На сторінці 23 у ваших щоденниках є завдання для виконання разом із батьками. Заповніть таблицю разом із батьками.

 

 

Заняття № 6

«Залежність від алкоголю»

Вправа «Привітання». Давайте привітаємося з вами та поділимося хорошими новинами. Той у кого м’яч вітається з рештою та продовжує фразу: «За останній тиждень в мене було….» і каже, що хорошого з ним сталося, а потім передає м’яч іншому учаснику.

По традиції, давайте згадаємо з вами наші правила роботи в групі. Спробуйте зобразити на листочку малюнком одне із правил показати групі, а інші нехай відгадують, що це за правило.

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Вправа «Очікування». Перед вами є зображення пінгвінчиків. Напишіть на них, що ви очікуєте від сьогоднішнього заняття та приклейте їх на плакат, який ви бачите на дошці (плакат із зображення моря).  

Актуалізація знань. Вправа «Казка про Скріпочку».

(Перед проведенням вправи дітям потрібно роздати скріпки, по одній на кожного учасника).

Уявіть собі, що ця скріпка – це дівчинка. Жила собі дівчинка Оля, яка мала все, що хотіла і бажала (зробіть із скріпки посмішку). Але час від часу дівчинка сумувала і не знала, чим себе зайняти (зробіть із скріпочки сумний смайл). Часто дівчинка ходила відпочивати із друзями, де вони розважалися і вживали спиртні напої (зробіть із скріпки стакан). І дівчинка ставала веселіша, їй було добре і спокійно (зробіть із скріпочки знак оклику). Але з часом Оля перестала добре навчатися в школі, втратила своїх друзів, частіше і частіше почала проводити час із незнайомими компаніями (зробіть із скріпки знак запитання). Батьки Олі зрозуміли, що з дівчинкою щось не так і відвели її до лікарів (зробіть із скріпки знак оклику). Лікарі повідомили, що дівчинці потрібне довготривале лікування та тривале відновлення (зробіть із скіпки коло). Через певний час дівчинку виписали із лікарні і вона повернулася додому (зробіть із скріпки знову таку, яка вона була на початку). Але час було втрачено, і як виявилося, розпочати все знову і стати такою як була Олі було дуже важко.

Обговорення:

-        Чи вдалося вам повернути скріпочку до того виду, який вона мала на початку?

-        Чому не вдалося?

-        Як ви можете пояснити цей приклад із точки зору власного життя?

-        Що ця вправа дала вам? Які висновки ви зробили для себе?

Гра «Симфонія». Для того, щоб трішки відпочити і розвантажитися пограємося в гру. Давайте сядемо в коло. Кожен учасник кладе свою праву руку на ліве коліно сусіда праворуч, а ліву руку – на праве коліно сусіда ліворуч. Отже, всі руки учасників лежать на чиїхось колінах. Ваше завдання – хлопати по колінах сусіда так, щоб уцілому по колу руки ляскали по колінах послідовно, не обганяючи одна одну. Виходить хвиля ударів по колу. (За уявної простоти учасники починають збиватися. Складність полягає у тому, що їм необхідно стежити за тим, коли черга дійде до їхньої руки, а не до їхнього коліна. Учасник, що помилився, забирає свою руку, що «проштрафилася». Після того, як і друга його рука «помиляється», він вибуває з гри. Коло стикається і гра триває).  

Робота із щоденником. Відкрийте щоденник на сторінці 21 та розгляньте анкету для самоперевірки. Прочитайте уважно твердження, проаналізуйте та оберіть один із трьох варіантів відповіді, позначивши його «+». Тепер я пропоную вам обговорити твердження та проаналізувати відповіді, які були обрані. У нас є три набори кольорових карток. «Так» - зелений, «Вагаюся» - жовтий, «Ні» - червоний. Кожне твердження, яке буде зачитано ви піднімаєте ту картку, яка відповідає вашій відповіді.

Обговорення:

-        Чи були такі твердження, на які ви змінили відповідь?

-        Які з тверджень були для вас важкими?

-        З якими із тверджень ви не згодні? Чому?

Вправа «Фантастичний вибір». Уявіть собі, що ви йдете із школи додому, і ви зустрічаєте таємничого чоловіка. Він повідомляє тобі, що дає тобі можливість лише на одну годину стати чарівником. Що б ти зробив за цю годину? Подумайте і дайте відповідь.

Вправа «Очікування». Чи здійснилися ваші очікування? В кого не здійснилося? Що вам завадило? Чого не вистачало?

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. На сторінці 24 вашого щоденника є місце для малюнку. Намалюйте вдома малюнок на тему: «Як я уявляю залежність».

 

Заняття №7 

 «Секрети рекламного бізнесу»

Вправа «Привітання». Доброго дня всім. Сьогодні ми вкотре зустрілися з вами у цьому колі. Кожен із вас прийшов сьогодні сюди із певним настроєм. Давайте привітаємося та розповімо, який же ж настрій ви маєте. У чарівній скриньці у нас є предмети-«колючки» і предмети«пухнастики». Кожен з вас повинен сказати «Привіт! Сьогодні я маю хороший/поганий настрій, вибрати колючку (якщо поганий) і пухнастика (якщо гарний) та пояснити чому. Давайте я розпочну. 

Як завжди після привітання у нас за традицією йде згадування правил роботи. Я пропоную згадати правила, але за допомогою речень-антонімів. Тобто ви проговорюєте правило, але протилежними значеннями. Хто хоче спробувати? 

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Вправа «Очікування». Перед собою ви бачите плакат – зображення замка, а перед вами лежать ключики. На кожному ключику напишіть, що ви очікуєте від сьогоднішнього заняття ми приклеїмо свої ключики на замок, за умови, що ваші очікування здійснилися.

Актуалізація знань. Діти, дайте відповідь на запитання «Що впливає на ваш вибір?». Ви назвали безліч варіантів того, що впливає на ваш вибір. Але часто так буває, що на наш із вами вибір впливають не тільки власна думка, досвід, бажання, а і зовнішні, непідвладні нам фактори (мода, реклама, фільми, Інтернет, друзі тощо). Сьогодні ми поговоримо з вами про рекламу як один із видів впливу на свідомість людини. Реклама має свої секрети та підводні камені, про які потрібно знати, щоб бути захищеним.

Давайте проведемо експеримент. Розділіться на дві групи. У кожної групи є фотокартка із зображенням людини. Ваше завдання, не називаючи хто ця людина, описати її (яка вона). (На фотокартках написати «Голова мафії, відомий злодій і бандит» та  «Всесвітньо відомий дитячий лікар»).

Обговорення:

-                      Кожна команда покажіть, хто зображений на фотокартці?

-                      Чому ці зображення однакові, а описи вийшли різні?

-                      Про що говорить нам ця вправа? Чи впливає на наш погляд та інформацію, яка була подана нам з іншого джерела?

Ось так відбувається із рекламою також. Ми сприймаємо ту інформацію, яку нам подають із телебачення, радіо та Інтернету як правдиву, тому що часто в рекламу запрошуються зірки, або навпаки – звичайні люди. Рекламу знімають в яскравих кольорах із красивими лозунгами. І ми сприймаємо цю інформацію як правдиву і достовірну. Отже, найкращий захист від рекламних повідомлень – це наявність достовірної та повної інформації, знання прийомів, які можуть приховати інформацію тощо.

                Вправа    «Розплутування               змії». Мені потрібен один учасник-

доброволець. Один із вас зараз виходить за двері. Поки він знаходиться там, ваше завдання стати у шеренгу, тримаючись за руки. Перший учасник – це голова, останній – хвіст. І як часто буває, змія скручується у клубок. Тому вам потрібно зараз заплутатися, але так, щоб руки не розривалися. Почали! (Учасник, який залишається за дверима повинен розплутати клубочок, не розриваючи рук, але його потрібно повідомити, що у змії є голова, а є хвіст.) Обговорення:

-                      Чи було цікаво?

-                      Що б ви могли сказати про цю вправу? До якої думки вона нас підштовхує?

Працюючи над завданням, ми з вами заплуталися, а одному із вас потрібно було розплутати цей клубок. Чи важко було? Чому? От по такому принципу працює реклама. Вона заплутує, захоплює, затягує, а людина повинна зрозуміти, що ж є правдою, а що обманом. Для цього потрібно завжди думати, що ви робите і аналізувати, чи дійсно та чи інша річ така, якою її описують.  

Робота із щоденником. Я пропоную вам трішки попрацювати зі щоденником. На ст. 25 у вас є рубрика підказки. Хто хоче зачитати, що ж таке реклама? Так, добре, розібралися, що це таке. А тепер спробуємо побути творцями реклами. Давайте розділимося на три групки за кольором, який ви собі оберете. Ваше завдання – створити колаж-антирекламу алкогольного виробу (або виробів) та написати до колажа гасло (лозунг, вислів) про невживання алкогольних напоїв дітьми підліткового віку. Це може бути одне чи два речення, але вони повинні бути достатньо змістовними, щоб передати найголовнішу думку. Коли завершите роботу, виберіть одного із кожної групи, хто презентує свій колаж та оголосить лозунг. (Всі лозунги запишіть на дошці або фліпчарті). А тепер кожен із вас виберіть той лозунг, який вам подобається найбільше і запишіть його у своєму щоденнику.

Вправа «Я у сонячному промінні». У кожного із вас є аркуш паперу із зображеним сонечком. У центрі сонечка напишіть велику літеру «Я», а на кожному промінчику  напишіть ваші найкращі якості. Якщо ви не можете самостійно визначитися, що написати, скажіть про це і ми сі разом допоможемо вам. Після того, як кожен із вас презентує своє сонечко, потрібно вголос проговорити всім разом «За це вас можна поважати!», «За це ти можеш собою пишатися». У кожного з нас в житті бувають сірі дні. Звертайтеся тоді до цього сонечка, згадуйте те, що там написано і воно надасть вам впевненості в собі та поваги до самого себе.

Вправа «Очікування». Хто готовий відкрити замочок своїм ключиком? Той, чиї очікування здійснилися, причепіть свій ключик на плакат.

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. На ст. 28 у вас є домашнє завдання. Перегляньте разом із батьками декілька відеороликів реклами алкогольної продукції, обговоріть їх та опишіть один із них у щоденнику, давши відповідь на запитання «Про що дана реклама не повідомляє?».

 

Заняття №8 

 «Секрети рекламного бізнесу»

Вправа «Привітання». Доброго дня! Сьогодні ми знову зібралися на нашому занятті. Я пропоную вам привітатися не звичайним способом, а за допомогою фрази «Привіт! Ми з тобою схожі тим, що…». Ваше завдання – утворити 2 кола (внутрішнє і зовнішнє). Кількість учасників у обох колах повинна бути однакова. Ті, хто стоять в зовнішньому колі, говорять своїм партнерам навпроти фразу «Ми з тобою схожі тим, що…». А учасники внутрішнього кола відповідають їм фразою «Ми з тобою відрізняємося тим, що…». Потім за моєю командою ви переміщуєтеся на одну особу вправо і повторюєте все знову. І так до тих пір, поки кожен учасник внутрішнього кола не зустрінеться з кожним учасником зовнішнього кола.

Привіталися, дізналися більше інформації про себе та своїх товаришів. А тепер давайте згадаємо правила роботи в групі за допомогою пантоміми. На одному із занять ми вже робили таке, тому сьогодні інші учні спробують зобразити правила роботи. Хто хоче спробувати? 

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).  

Вправа «Очікування». Ви знаєте, хто таких «Бінго»? Ні? Тоді давайте я вам покажу. У вас є аркуші паперу, вам необхідно скласти його вертикально пополам, а потім без ножиць, або будь-яких інших ріжучих предметів, тільки руками, «вирізати» фігурку «Бінго» - тобто силует людини. Коли ви це зробили, напишіть на «Бінго», що ви очікуєте від сьогоднішнього заняття.

Актуалізація знань. Сьогодні я підготувала для вас рекламу алкогольних напоїв у друкованих виданнях, а також на відеороликах. А ми спробуємо проаналізувати її і встановити, що ж так вабить нас у рекламі і які секрети зберігає вона в собі. А щоб вам було легше, ми розділимося на групки за допомогою «доби». По черзі називайте слова «ранок», «день», «вечір», «ніч». Для кожної з груп підготовлено по одній друкованій і одній відеорекламі. Ваше завдання – уважно переглянути рекламу, проаналізувати її та одному із учасників кожної команди розповісти, що привабило їх увагу, що навпаки відштовхнуло, що б вони хотіли б у ній змінити.

Обговорення: 

-                      Чи важко було аналізувати рекламу?

-                      Яка більше сподобалася – друкована чи відео?

-                      Що привернуло увагу? Як ви думаєте, що саме привертає увагу звичайного покупця?

Вправа «Олівці». Для того, щоб наш мозок відпочив, пропоную фізично «попрацювати». Спочатку зробимо підготовче заняття: розбийтеся на пари, станьте один навпроти одного на відстані 70-90 см і спробуйте утримати два олівці, стиснувши їх кінці подушечками вказівних пальців. Не випускаючи олівці, рухайте руками синхронно вгору-вниз, вперед-назад.

А тепер станьте в коло, відстань між вами повинна бути 50-60 см. Затисніть олівці між подушечками вказівних пальців і, не відпускаючи їх, синхронно виконуйте наступні завдання:

-                      Підніміть руки, опустіть їх, поверніть у початкове положення;

-                      Витягніть руки вперед, відведіть назад; - Зробіть крок вперед, назад, випряміться; -      Тепер присядьте і встаньте.

Молодці. Виконали всі завдання.

Робота зі щоденником. На ст. 26 у вас є анкета. Заповніть її, поставивши позначку «+» біля того варіанта та відповіді, з яким ви згодні. Тепер давайте обговоримо ваші відповіді. За допомогою кольорових сигнальних карток: «згоден» - зелена, «не згоден» - червона, «не можу визначитися» - жовтий. На кожне зачитане твердження піднімайте ту картку, яка відповідь у вашому щоденнику.  

Обговорення: 

-                      Чи були твердження, на які ви змінили свою думку?

-                      На яке із тверджень було важко давати відповідь?

-                      З якими із тверджень ви не згодні? Чому? 

А тепер давайте звернемося до інформації на ст. 27. Давайте прочитаємо її та спробуємо обговорити прочитане.

Вправа «Герб нашої команди». Ми знову об’єднаємося у команди. По тому ж принципу, як і минулий раз. Називаємо частини доби і розділяємося на чотири групи. Завдання для кожної групи буде однакове. Уявіть, що вам необхідно прорекламувати якнайкраще свою команду. Намалюйте, або створіть у формі колажу (всі матеріали підготовлені зарані) герб, який має відповідати наступним умовам:

Обговорення: 

-                      Що ми вміємо робити дуже добре?

-                      Чим ми пишаємося?

-                      Чого ми хочемо досягнути? (наші плани) -         Слова, які ми хотіли б про себе почути?

Після того, як ви створили колажі-герби, пропоную вам представити їх.

Вправа «Очікування». Як вам сьогоднішнє заняття? Чи здійснилися ваші очікування? Чи є такі, кому чогось не вистачило?

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. На ст. 29 створіть колаж-рекламу на тему «Здоровий спосіб життя». Попросіть батьків виконати завдання на ст. 70-71 та виконайте разом із ними ст.73.

 

Заняття № 9 

 «Ситуації ризику»

Вправа «Привітання». Як і кожна людина, наша група має своє серце, тому зараз я хочу, щоб ви зробили одне в одному щось приємне. Візьміть кожен маленьке сердечко та запишіть на ньому своє ім’я. Усі сердечка вкиньте у скриньку  та витягуйте по черзі сердечка. (Ведучий слідкує, щоб учасник не витягнув своє ім’я). Перед вами велике серце групи. Придумайте дружню та приємну фразу на адресу того учасника, чиє ім’я ви витягнули під час жеребкування. Проговоріть її та запишіть на сердечку буде написано фразу, розмістіть їх на великому серці.

Привітавшись, давайте згадаємо правила роботи в групі. Які ви правила пам’ятаєте? Спробуйте до кожного із правил придумати запитаннянатяк. А решта учасників нехай вгадають, що це за правило. 

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Вправа «Очікування». У вас є листочки від дерева, один зеленого кольору, а один – жовтого. На зеленому листочку ви пишете свої очікування, а на жовтому – свої побоювання. І прикріпіть їх на дерево, яке зображено на плакаті.

Актуалізація знань. А часто вам потрібно робити вибір. А чи часто ви задумуєтеся, що буде після того, як ви зробите вибір? Куди він вас заведе? А давайте поглянемо. (Ведучий вішає на дошку малюнок «три дороги, що відходять від каменя у різні боки». На камені написи: «Ліворуч підеш – в гру цікаву зіграєш, але якщо програєш, можливо щось втратиш», «Праворуч підеш – в «Долину захоплень» потрапиш, але, можливо, залишишся там назавжди», «Прямо підеш – врятуєш чуже життя, але, можливо, постраждаєш сам»).

Ведучий починає розповідь: «Ви мандруєте островом. Зупиняєтеся перед великим каменем, на якому три написи. Ви розумієте, що вам потрібно йти далі, але ви можете повернутися і назад. Отже, добре подумайте, прийміть рішення і станьте біля того напису, який ви обрали. Ті учні, які вирішили повернутися назад, залишаються на своїх місцях.  

Після того, як учні зробили свій вибір, обговоріть його з ним. 

Обговорення:

-                     Чому ви зробили саме цей вибір?

-                     Що вас привабило?

-                     Чи були вагання або сумніви щодо вибору?

-                     Чи хотіли б ви змінити умови, які ставить перед вами ваш вибір?

Зверніть увагу на те, що у кожному напрямку є слово «можливо, крім вибору повернутися назад». Слово «можливо» додає якоїсь невпевненості, то почуття «ситуації ризику», тобто думку про те, що все буде добре, а «можливо» і ні. От сьогодні ми з вами і поговоримо про ризик. Який він може бути і чому важливо завжди думати чим і коли ти ризикуєш.

Вправа «Сліпі та зрячі». Пропоную вам розділитися на дві рівні групки, з кожної групки вибрати одного учасника, що виконуватиме роль «зрячого». Решта учасників будуть «сліпими». Учасники вишиковуються в колону по одному на відстань не менше метра один від одного й беруться однією рукою за мотузку, протягнену вздовж колони. Після цього вони закривають очі. Один кінець мотузки бере в руку «зрячий» учасник, який знаходиться на чолі колони. Завдання «зрячого» - провести вас «незрячих» тим маршрутом, який скажу я, не вимовляючи жодного слова. Ця мотузка є єдиним способом зв’язку «сліпих» із «зрячим» та учасників один із одним. Завдання «зрячого» учасника – проходячи маршрутом, вести за собою свою «сліпу» групу. Тобі доводитиметься посмикувати мотузку вгору або вниз, вправо або вліво, вказуючи тим самим напрямок руху людині, яка йде за тобою. А наступний у свою чергу, долаючи перешкоду або поворот, повинен вести за собою інших.

(Ведучий спостерігає за тим, щоб ніхто із «незрячих» не підглядав та контролює безпеку пересування групи по перешкодах).

Обговорення:

-                 Чи було важко «незрячим» довіритися одному «зрячому»?

-                 В кого було бажання відкрити очі і переконатися у правильності маршруту?

-                 Як почував себе той учасник, який був зрячим?

-                 Чи можна вказати, що ця вправа створювала ситуації ризику.

Поясніть чому?

Робота зі щоденником. На ст. 30 вашого щоденника в розділі

«Підказки» є інформаційне повідомлення, що ж таке «ситуації ризику». Давайте спробуємо розібратися. (обговорення з дітьми)

Я пропоную вам виконати завдання, що знаходиться нижче під підказкою. Уважно прочитайте запитання та приклади ситуацій і визнач, які з них мають ризик для здоров’я та життя. Підкресли їх червоним кольором. Давайте по черзі обговоримо, в чому ж «ситуація ризику». Як можна їх уникнути?  

Вправа «Час життя». Я пропоную вам уявити своє життя від народження і до смерті, розбивши його на п’ять періодів. А поруч із кожним періодом напишіть, які «ситуації ризику» могли б у вас виникати.

Обговорення:

-                     Які періоди життя ви змогли виділити?

-                     Які ситуації ризику могли б бути?

-                     Чи важко було виконувати завдання? Чому?

Вправа «Очікування». Якщо ваші очікування здійснилися, а побоювання ні, то зніміть жовтий листочок. Якщо здійснилося і те, і те, то залиште на дереві обидва листочка. Якщо очікування не здійснилися, зніміть лише зелений.

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. Виконайте разом із батьками завдання на ст.34.

Поговоріть та запишіть найцікавіше із вашої бесіди.

 

 

 

 

Заняття №10 

 «Ситуації ризику»

Вправа «Привітання». Сьогодні ми знову зустрілися на наших заняттях. І за традицією, давайте розпочнемо його із привітання. Сьогодні ми будемо вітатися рукостисканням, але є одна умова: руку того, з ким ви привіталися не можна відпускати аж поки не візьмеш для привітання руку іншого товариша.

Розділіться на групки (порівно). У кожної команди буде свій набір карточок, на яких буде написано правила роботи в групі. А завдання команд – проспівати пісню про те правило, яке написано на листочку.

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Вправа «Очікування». Перед нами небо. Безкрає, але таке темне. Для того, щоб воно стало трішки світліше, напишіть на зірочках ваші очікування і приклейте їх на плакат неба. 

Активізація знань. А чи часто ви постаєте перед вибором? А часто задумуєтесь над тим, що буде в результаті вашого вибору. А як часто ви прислухаєтеся до думки інших? А зараз ми спробуємо це перевірити. Мені потрібно трьох учасників. Один буде героєм, а двоє інших – провідниками. Ведучий садить головного героя на стілець та зав’язує йому очі. Провідникам дається завдання на картках (для 1 провідника – «Ти повинен вказувати шлях Головному герою, оскільки у нього закриті очі. Твоє завдання: казати правду і намагатися протистояти іншому провіднику, який говорить неправду про пошук монети»; для 2 героя – «Ти повинен вказувати шлях Головному герою, оскільки в нього закриті очі. Твоє завдання: казати неправду, але так, щоб Головний герой не здогадався про це, і водночас намагатися протистояти іншому провіднику, який говорить правду про пошук монети»). На відстані 2х метрів від Головного героя ведучий кладе монету і дає завдання для

Головного героя. «Ти повинен знайти монету, яка заховалась десь у класі. У тебе є двоє провідників. Один з них говорить правду, а інший – неправду (адже він не хоче, щоб ти досяг цілі). Але кому довіряти – вирішувати тільки тобі.

(Ведучий контролює хід гри, але не вмішується). Гра повинна тривати не більше 7 хвилин. Після гри ведучий має подякувати всім її учасникам).

Обговорення:

-                      Поділіться своїми емоціями після гри.  

-                      Що було найважче? (для кожного учасника)

-                      Чому головний герой прислухався саме до…?

-                      Які прийоми провідники використовували, щоб герой прислухавсь саме до нього?

У нашому житті часто знайомі та незнайомі люди використовують такі ж методи впливу на нас. В таких ситуаціях вибір кому повірити і до кого прислухатися лежить так само, тільки на нас. Давайте спробуємо обговорити, які ж є способи впливу за допомогою яких друзі можуть вмовляти вас випити чи покурити, або зробити іншу ризиковану дію.

Ведучий записує на дошці перелічені засоби впливу, а учні записують їх у зошит на ст. 33. (Наприклад, лестощі, шантаж, похвала, тиск, підвищена увага, залякування).

 Це все називається тиск із боку друга, або друзів і це є однією із ризикових ситуацій. Адже дуже легко можна піддатися таким вмовлянням і зробити щось ризикове. Якщо ви володієте інформацією про прийоми тиску ви зможете відразу навчитися його помічати та приймати правильне рішення стосовно власних дій.

Вправа «Ураган для тих». Для того, щоб порухатися, пропоную вам зіграти у гру. Нам необхідно розсунути всі стільці, залишивши у центрі пусте місце для ведучого. По залу розставити стільці кількістю на один менше, ніж учасників. Всі сидять на стільцях, крім ведучого. Він говорить фразу «Ураган для тих, хто народився літом» (всі, хто народився у цю пору року, встають зі свого місця і намагаються сісти на інше). Той, кому не вистачило стільця, стає ведучим і знову каже фразу «Ураган для тих, хто…» (має коротке/довге волосся, любить ходити до школи, має карі очі і т. д.)

Робота зі щоденником. На ст. 31 вашого щоденника є постійна рубрика «Анкета для самоперевірки». Давайте спробуємо її заповнити, ставлячи «+» біля тієї відповіді, з якою ви згодні. Якщо ви справилися із завданням, давайте обговоримо твердження із анкети.

Вправа «Подискутуймо». Для того, щоб провести наступну вправу, нам потрібно розділитися на підгрупки. Я пропоную зробити це за порами року. Витягуйте листочки зі скриньки та об’єднуйтеся за порами року, які у вас написані. Вам буде запропоновано ситуацію із двома варіантами. Вам потрібно обговорити плюси і мінуси обох варіантів рішення..  

І ситуація – День народження (з алкоголем / без алкоголю);

ІІ ситуація – Дискотека (з алкоголем / без алкоголю);

ІІІ ситуація – Пікнік (з алкоголем / без алкоголю);

IV ситуація – Похід (з алкоголем / без алкоголю);

Учням дається 6 хвилин на обдумування, а потім кожна команда презентує свої відповіді, а інші учасники доповнюють їх.

Обговорення:

Всі повинні пам’ятати, що ніхто не повинен примушувати вас вживати алкогольні напої, це не є обов’язковою умовою під час святкувань або відпочинку. Не рідко ви зможете потрапляти в ситуації, де подумаєте «Я обов’язково повинен випити (спробувати це), бо мене не так зрозуміють». Але цю думку потрібно відганяти від себе, адже кожна така ситуація буде наражати вас на небезпеку. Запам’ятайте, що вміння проводити час весело, без алкоголю та інших психотропних речовин – це великий дар, який потрібно вміти зберегти.

Вправа «Очікування». Якщо ваші очікування здійснилися, залиште свої зірочки на зоряному небі. Якщо ні, тоді зніміть свою зірку і при бажанні скажіть, чого вам не вистачило або що вам завадило здійснитися вашим очікуванням.

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.  

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. На ст. 35 напишіть невеликий роздум на тему:

«Які ситуації ризику можуть трапитися зі мною і як я можу їх уникнути?»

 

Заняття № 11

"Ефективні дії в ситуації ризику"

Вправа "Привітання". Сьогодні я прийшла до вас на заняття не просто так. У мене в руках чарівна паличка і вона переповнена позитивними емоціями. І я хочу поділитися  ними з вами, тому думаю, розпочнемо. (Ведучий, тримаючи в руках "чарівну паличку розпочинає привітання.) Всім привіт, у мене сьогодні чудовий настрій, тому що я тут, знову, поруч з вами. Хочу вам побажати плідного заняття і веселого настрою. (Після цього ведучий передає "чарівну паличку" далі, наступному часнику, який каже слова привітання та побажання на сьогоднішнє заняття. І так кожен із учасників). 

Ми кожною нашої зустрічі повторюємо правила роботи в групі. Отже і сьогодні ми згадаємо, за якими ж правилами ми працюємо. Давайте, кожен, по черзі, назве по одному правилу.

 Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Вправа "Очікування". Колись ми з вами створювали букет із очікувань. А сьогодні давайте створимо квіткове поле. Перед вами зелени луг, але квіти на ньому ще не розцвіли. Давайте допоможемо їм. На квіточках, що перед вами напишіть, що ви очікуєте від сьогоднішнього заняття, а на плакат причепіть їх. 

Актуалізація знань. Ви потрапляли в ситуацію, коли було важко відмовити людині в чомусь? Коли друг або старша людина так наполягала, що ви здавалися і виконували її прохання. А коли вдавалося твердо стояти на своєму? Я пропоную вам розділитися на пари. Ваше завдання переконати один одного в тому, що ви здатні захистити себе в ситуації ризику, тобто зможете протистояти "небезпечній" пропозиції. 

Спочатку це робить один учасник, а другий слухає і намагається йому протистояти (за допомогою "а що, якщо" або "я не вірю тобі, тому що" і т.д.) На кожного з учасників виділяється по 2 хв. Після 2 хв. ведучий зупиняє учнів і запитує тих, хто слухав, настільки аргументи і поведінка їх співрозмовників була переконлива. Потім учні міняються ролями. 

Обговорення: 

-                      Чи важко було переконувати когось у своїй правоті?

-                      Що було робити важче: переконувати, що справитеся із ризиком чи з протистояти цьому? 

В реальному житті нас оточує безліч ризикованих та небезпечних ситуацій. Ми  не можемо бути 100% готові до кожної з них. Але ми можемо підготувати себе до того, що вчасно відмовившись від них ми можемо убезпечити себе. От сьогодні ми з вами і поговоримо про те, як же ж ефективно вийти із ситуації ризику. 

Вправа "Титанік". Ви пам’ятаєте фільм "Титанік"? Уявіть, що сьогодні ви опинилися на кораблі, і він неочікувано починає тонути посеред холодних, північних вод. У вас є шанс врятуватися, але на борту залишилася лише одна шлюпка. В ній може поміститися лише 9 чоловік. Ваше завдання: за 3 хв. вирішити, хто сяде у шлюпку, в якому порядку, хто залишиться на кораблі і чому? (Учні виконують завдання, а вчитель слідкує за часом та поведінкою учнів).

Обговорення: 

-                      Що допомогло прийняти вам рішення?

-                      Чому ви обрали саме таку послідовність посадки учасників? 

-                      Чи були такі, які самостійно вирішили залишитися на коралі і чому? 

-                      Які думки і відчуття були у кожного із вас, коли приймали рішення?

Чи згодні ви були із ним? 

(Ведучий продовжує розповідь) – Ви знаєте, я не помітила, що на шлюпці лежав мішок із речами. Його ми викинули і в нас з'явилися два вільних місця. Хто займе їх? (діти виконують завдання)

Часто, в житті бувають такі ситуації, коли від вас вимагається негайного прийняття рішення. Важливо зрозуміти, що не завжди перше обране вами рішення може бути правильним, але це і не означає, що нічого не можна змінити. Змінити можна свою поведінку, своє рішення, якщо це рішення може зберегти здоров'я або навіть врятувати життя. (Вправа "Титанік" емоційно навантажлива, тому ведучий повинен контролювати висловлювання, емоційний фон групи та обов’язково зупинити гру, якщо вона ображає гідність решти учасників. Після вправи обов’язково провести вправу на емоційне розвантаження). 

Вправа "Австралійський дощ". А ви бачили колись австралійський дощ. Давайте я вам покажу, а ви повторюйте за мною. 

В Австралії здійнявся вітер (потирання долонь)

Починає крапати дощ (клацання пальцями) Дощ посилюється (почергове плескання в долоні)

Починається справжня злива (плескання по стегнах) А ось почався град – справжня буря (тупіт ногами)

Але що це? Буря вщухає (плескання по стегнах)

Дощ починається менший (почергове плескання в долоні)

Кілька крапель падає на землю (клацання пальцями)

Тихо шелестить вітер (потирання долонь) І вийшло яскраве сонечко (руки догори). 

Давайте подаруємо один одному усмішку і обіймемося. 

Робота зі щоденником. Давайте відкриємо ваші щоденники на ст..36 та переглянемо рубрику "Підказки". Запам'ятайте "Три базові правила особистості" і намагайтеся дотримуватися їх. А тепер виконайте завдання на ст.. 37. Вам необхідно напроти кожної ситуації ризику записати ефективні дії виходу з неї. 

Вправа "Очікування". Чи здійснилися ваші очікування від сьогоднішнього заняття? Що найбільше запам’яталося. Якщо не здійснилися, то що завадило? 

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. Виконайте разом із батьками завдання із сторінки

40. Обговоріть та запишіть найцікавіше.

 

Заняття № 12

"Ефективні дії в ситуація ризику"

Вправа "Привітання". Ми знову зібралися на нашому щотижневому занятті для того, щоб продовжити наше спілкування. Але перед тим, як ми продовжимо, пропоную привітатися. Я розпочну. Отже: "Привіт. Мене звати Оксана". Наступний учасник відповідає: "Привіт,Оксана, мене звати….", наступний учасник вітається, але вже називає два імені попередніх учасників.

І так продовжується, доки кожен із вас не привітається.

Для того, щоб пригадати правила роботи в групі, один учасник на аркуші малює будь-яку закарлючку, а наступний намагається перетворити її у символ, який означає одне з правил. Той учасник групи, який відгадає, що це за правило, малює наступну закарлючку. 

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Актуалізація знань. На чому ми закінчили минуле заняття? Давайте згадаємо, що ж це таке – ефективні дії в ситуації ризику. Я наголошувала на тому, , щоб ви запам’ятали "Три базові правила особистості". Хто їх нагадає? 

На минулому занятті ви виконували завдання із ст.37. а тепер об'єднайтеся у три команди (по однаковій кількості учасників в кожній). Спробуйте знайти ефективні дії виходу із ризикових ситуацій, обговорюючи і опираючись на те, що вже є у вас у щоденнику. Перша групка обговорює 1 і 4 завдання, друга – 2 і 5, і відповідно третя – 3 і 6. У вас є 10 хв. на роботу. 

Прошу кожну із групок презентувати свої варіанти виходу із ситуації ризику за наступною схемою: 

1.   Оцінити ситуацію

2.   Визначити ступінь ризику для себе.

3.   Визначити варіанти рішення (виходу)

4.   Обрати варіант в інтересах збереження здоров'я та життя.

(Ведучий записує вирішення кожної ситуації на зарані підготовлений плакат, а учні записують це у щоденниках.)

Вправа "Спільне дихання". Для того, щоб трішки перепочити, давайте станемо в коло та спробуємо зробити єдине дихання. Станьте рівно, закрийте очі, візьміть за руки своїх сусідів справа та зліва і прислухайтеся до ї дихання. Спробуйте дихати як вони. (Вправа продовжується доти, доки всі учасники не будуть дихати в унісон). А тепер давайте обіймемося і подякуємо один одному. 

Робота із щоденником. На ст.. 38 у вас є анкета для самоперевірки. Прочитайте уважно твердження, проаналізуйте та оберіть один із трьох варіантів відповіді, позначивши його «+». Тепер я пропоную вам обговорити твердження та проаналізувати відповіді, які були обрані. У нас є три набори кольорових карток. «Так» - зелений, «Вагаюся» - жовтий, «Ні» - червоний. Кожне твердження, яке буде зачитано ви піднімаєте ту картку, яка відповідає вашій відповіді.

Обговорення:

-       Чи були такі твердження, на які ви змінили відповідь?

-       Які з тверджень були для вас важкими?

-       З якими із тверджень ви не згодні? Чому?

Вправа "Незакінчена казка". (Ведучий читає учасникам казку "Принцеса"). 

"Жила на світі красуня Принцеса. Усе в її житті було як у казці — королівство, багатство, любов батьків Короля і Королеви - і щасливе майбутнє. Але одного дня Принцеса закохалася в молодого Принца, а він у неї. Ось можна було б і закінчити казку, але насправді все тільки починається...

Принц з Принцесою кохали один одного до безтями, та батьки були проти цього через їх молодий вік. "От, мовляв, почекайте ще років п'ять, а там і побачимо".

Одного разу, коли Принцеса сиділа зажурена коло вікна, в кімнату залетів голуб і приніс лист від Принца. Він вмовляв Принцесу втекти з ним в Далекі Далі, де вони разом би знайшли своє щастя... "Буду чекати тебе на світанку коло нашого ставка, кохана", — такими словами завершував Принц свого листа. Зажурилася Принцеса ще більше: "Що ж робити, я так сильно кохаю Принца, що піду заради нього на найвідчайдушніший крок, але тоді я втрачу довіру батьків, яких також дуже люблю".  Довго думала Принцеса, але врешті решт знайшла вихід..."

Яким, на вашу думку, було рішення Принцеси? (кожен по черзі пропонує своє закінчення казки) Обговорення:

-   Чи було рішення принцесу ситуацією ризику? Чому? 

-   Хто вважає, що ризик був мінімальним? 

-   Чи важкий був її вибір? 

-   А чи важко вам було продовжити казку? Чому? 

(Ведучий продовжує) Кожному із вас у житті доведеться зіткнутися із вибором: пити чи не пити, йти до школи чи краще на ковзанку, спробувати щось заборонене чи відмовитися. Ця  історія навчає нас тому, що кожен вибір – наш власний. Ніхто не може відповідати за нього, нікого не можна звинувачувати у разі невдачі. Ніколи не варто застосовувати виправдання, адже у кожного з нас є власний вибір, і кожен із нас коваль власного щастя.  

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. На сторінці 41 намалюйте вибір, який би зробила ваша принцеса. Попросіть батьків виконати завдання зі сторінки 75-76 та зі ст..79

Заняття № 13

"Як сказати "Ні" і не втратити друзів"

Вправа "Привітання". Я вітаю вас на нашому занятті. Погодо за вікном…. І в кожного з нас погода в душі також своя. Давайте, по черзі, привітаємося і продовжимо фразу: "Якщо я погода, то сьогодні я…" і додайте, якою б ви погодою ви сьогодні були б.

Давайте згадаємо, яких правил ми дотримуємося працюючи на наших заняттях. Які правила у нас є? 

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Вправа "Очікування". Сьогодні ми вирушаємо знову у наше плавання по океану "Відвертої розмови". І он там, вдалечині, видніється Острів Очікувань, а у вас є кораблики, які можуть вас донести туди на своїх вітрилах. Тож запишіть на своїх кораблях, що ви очікуєте від сьогоднішнього заняття і приклейте їх у наш океан. 

Актуалізація знань. В нашому з вами житті існує безліч ситуацій, коли нам потрібно відмовитися від чогось, сказати "Ні". В основному, ми відмовляємося від чогось, коли нам щось не подобається. Або коли знаємо, що це небезпечно або неприємно для нас. Є ситуації, коли сказати "Ні" дуже легко, але буває і так, що нам незручно, практично неможливо відмовитися, навіть коли знаємо, що це найкращий вихід. Пригадайте, чи були у вас такі ситуації? (Обговорення). Кому відмовляти найважче? Важко відмовляти тим людям, котрі нам небайдужі, які подобається нам. Це батьки, друзі, кохані. От сьогодні ми і поговоримо про те, як важливо навчитися відмовляти, навіть близьким, якщо їх пропозиції небезпечні для нас. 

Вправа "Натисни на друга". Розділіться на пари. В кожні парі один учасник стискає кулачки, а інший намагається вмовити його їх розтиснути (але не застосовуючи силу). Гра продовжується 3хв., потім учасники обмінюються ролями. 

Обговорення: 

-   Що ви відчували, коли вас вмовляли розтиснути кулаки? 

-   Які емоції ви відчували, коли ви вмовляли? 

-   Чи піддався хтось на вмовляння? Якщо так, то що змісило піддатися? 

(Ведучий продовжує) Зверніть увагу, на те, що ті люди, які вмовляли розтиснути кулачки застосовували різні методи: і лестощі, і прохання, і можливо, якісь погрози та шантаж. І на кожен із цих методів у вас була різна реакція. Якщо в одному випадку хотілося піддатися на вмовляння, то в іншому, навпаки, хотілося категорично відмовити. У реальному житті ми можемо відчувати себе так само. Особливо неприємно нам стає, коли на нас тиснуть близькі друзі. Тому що, в більшості випадків вони використовують лестощі і приємності і через це їм так важко відмовити. 

Робота із щоденником. На ст..42 в рубриці "Підказки" уважно прочитайте надану там інформацію. Зверніть увагу на примітку "Запитай себе". Добре обдумайте відповідь на це запитання. А тепер погляньте на "Техніки впевненої відмови". Прочитайте та запам’ятайте їх. Виконайте завдання зі ст.. 43 та продовжте речення. 

Вправа "Знайди позитив". (На дошці ведучий прикріплює плакат з текстом та пропонує учням декілька ситуацій ризику, завдання учнів поглянути на ситуації з іншого боку та знайти позитив).

Ситуація №1. Друзі пропонують вам піти на день народження. Але ви відмовляєтеся, бо знаєте, що там будуть вживати спиртні напої.

Ситуація №2. Подруга/друг образилася на вас через те, що ви не захотіли спробувати покурити з нею. 

(Текст на плакаті:

Склалася ситуація і тепер….

Зате…..

Могло б бути і гірше…..!

Не дуже хотілося тому що…..

Здорово, тому що тепер…..)

Вправа "Очікування". Якщо ваші очікування здійснилися, переклейте свої кораблики на острів Очікувань.

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. На ст..48 напишіть відповідь на запитання "В які моменти Я більше поважаю себе: коли протистою тиску і вимагаю поваги до своїх бажань і принципів чи, коли погоджуюсь на те, що суперечить моїм переконанням?"

Заняття № 14

"Як сказати "Ні" і не втратити друзів"

Вправа "Привітання". Доброго дня всім вам. Сьогодні ми знову зустрілися тут, щоб продовжити наше знайомство із "Відвертою розмовою". Для початку, давайте привітаємося. Кожен із вас повинен сказати по одному слову, але щоб воно разом складалося у привітання. Наприклад: я кажу слово "Привіт", а наступний учасник повинен продовжити його одним словом. І так поки не складемо завершене привітання. 

Давайте проговоримо всі разом, які правила роботи в групі ми дотримаємося. 

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Вправа "Очікування". Сьогодні у нас чудовий настрій. Навколо нас все яскраве та кольорове, а перед вами різнокольорові метелики. Виберіть той, який вам подобається і запишіть на ньому ваші очікування. 

Актуалізація знань. Давайте пригадаємо, про що ми говорили на минулому занятті? Яку тему обговорювали? Що найбільше запам’яталося? Сьогодні ми з вами продовжимо говорити про те, як сказати "Ні" і убезпечити себе від неприємностей. Розділіться на три групки, в кожній по 4 учасники. Один з учасників витягує картку із описом ролі (він і буде головним героєм). І читає її , не показуючи нікому, що там написано. Решта учасників (по 3 в кожній команді) повинна вмовити головного героя випити спиртний напій. (Ведучий зачитує всім учасникам ситуацію)

"У Наталки сьогодні день народження і вона вирішила святкувати його у компанії друзів. Батьки погодилися і зробили їй вдома вечірку. Залишивши дітей відпочивати, батьки поїхали в кіно. А у Наталчиного тата велика колекція алкогольних напоїв і ваша компанія вирішила декілька з них спробувати. Один із учасників (наш головний герой у кожній команді) відмовляється вживати алкогольні напої, але друзі починають його вмовляти".

Ваше завдання розіграти три ситуації з різними стилями поведінки.

Головному герою потрібно поводити себе так, як вказано у вашій карточці.

У картках з описом:

1.                  Ти герой із впевненою поведінкою. Ти поводиш себе впевнено: тримаєш високо голову, дивишся прямо у вічі, говориш чітко, спокійно, впевнено. Ти не знаєш, що це за коктейль такий, але знаєш, що алкогольний напій краще тобі не пити. Ти маєш чітку позицію щодо здорового тверезого способу життя. Ти займаєшся спортом і алкоголь тебе не цікавить, навіть в такому вигляді. Ти намагаєшся протистояти вмовлянням товаришів: «Ні! Мене це не цікавить!». Але вони продовжують на тебе тиснути.  Яке буде твоє рішення під час гри?

2.                  Ти герой із невпевненою поведінкою. Ти поводиш себе невпевнено: говориш тихо, нескладно, погляд відводиш, голову опускаєш. Ти не знаєш, що то за коктейль такий, тобі надзвичайно цікаво дізнатися, але разом з цим ти розумієш, що тобі не можна вживати алкоголь. Ти вагаєшся. Ти намагаєшся протистояти вмовлянням товаришів. Яке буде твоє рішення під час гри?

3.                  Ти герой з агресивною поведінкою. Тобі дуже не подобається, коли на тебе тиснуть, навіть, якщо це друзі. Твоя позиція щодо алкоголю чітка і зрозуміла: «Ні! Мене це не цікавить!». Але твої товариші продовжують на тебе тиснути. Яке буде твоє рішення під час гри?

Обговорення: 

-   Хто з учасників виконував які ролі? По яких ознаках ви це зрозуміли? 

-   Настільки легко вам було виконувати свої ролі? 

-   Що сподобалося, а що ні під час гри? 

-   Як ви почували себе у свої ролях? 

(Ведучий просить героїв зачитати свої ролі, а спостерігачів проаналізувати, чи дотримувалися вони своїх ролей?)

Отже, можна зробити висновок, що впевнена поведінка допомагає прийняти правильне рішення в ситуаціях небезпеки. В свою чергу невпевнена поведінка може завадити бачити реальність і привести до небезпечних ситуацій. Агресивна поведінка може образити ваших друзів або призвести до непередбачуваних наслідків. Дві останні ролі можуть призвести до того, що ви зможете піддатися на вмовляння або випити алкоголь із принципу "нехай відчепляться". В ситуаціях тиску всі ці ролі є неприємними, адже, якщо одна людина тисне на іншу – це є проявом неповаги до її поглядів та бажань. Людина, на яку тиснуть почувається незручно та некомфортно. 

Вправа "Повітряні замки". Давайте для початку об'єднаємося у 4 групи. За принципом вибору кольору (учасникам дати рівну кількість кольорових листочків 4 кольорів). На центрі кімнати лежить папір. Завдання кожної групи, за 15 хв., побудувати з цього паперу вежу. Нічого окрім паперу використовувати не можна. Руйнувати вежі інших команд також заборонено. Башта повинна бути вище одного метра у висоту. Переможе та команда, яка побудує за цей час найвищу вежу. 

Робота з щоденником. На ст..44 виконайте завдання в анкеті для самоперевірки. Уважно прочитайте твердження і поставте "+" біля тієї відповіді, яку ви обрали. Тепер я пропоную вам обговорити твердження та проаналізувати відповіді, які були обрані. У нас є три набори кольорових карток. «Так» - зелений, «Вагаюся» - жовтий, «Ні» - червоний. Кожне твердження, яке буде зачитано ви піднімаєте ту картку, яка відповідає вашій відповіді.

Обговорення:

-       Чи були такі твердження, на які ви змінили відповідь?

-       Які з тверджень були для вас важкими?

-       З якими із тверджень ви не згодні? Чому?

Вправа "Внутрішній погляд". Сядьте зручно, зробіть декілька глибоких вдихів і видихів. Спробуйте поглянути на день від початку і до кінця. Згадувати потрібно без емоцій, ніби зі сторони. Пригадайте про що ви говорили і думали. Не дозволяйте собі говорити "Якби не…". Якщо вам складно пригадувати без емоцій, спробуйте уявити свій день як день іншої людини, яку ви сприймаєте такою, яка вона є. 

Вправа "Очікування". Якщо ваші очікування здійснилися, то приклейте своїх метеликів на квіточку, щоб додати їй більше кольорів. 

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. Виконайте разом із батьками завдання зі ст..47. Обговоріть, як протистоять тиску з боку друзів, але при цьому не втратити з ними дружби?

Заняття № 15

"Здоров'я – мій скарб"

Вправа "Привітання". Доброго дня, ми зустрілися з вами на нашому занятті. Станьте в коло. За годинниковою стрілкою, починаючи з мене, висловлюємо слова привітання і побажання та потискаємо руку товариша справа, а він робить те ж саме, каже привітання та побажання і передає імпульс далі. 

Давайте задаємо, які ж правила роботи в групі ми з вами використовуємо. 

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Актуалізація знань. У вас на партах лежать листочки, на яких вам потрібно написати одну мрію-ціль. Добре подумайте над нею, адже це повинна бути найзаповітніша. А тепер, за бажанням, прочитайте іншим свою мрію-ціль. "Дякую!. Як ви думаєте, а чи може вживання алкоголю зруйнувати мрію, або перешкодити реалізації життєвої цілі? (Обговорення).

Надзвичайно важливо мати власну ціль та життєву позицію. Надзвичайно важливо мати власну ціль та життєву позицію. Іноді, так буває, що відома людина стає залежною від алкоголю чи наркотиків і тоді змінюється ціль та зникає життєва позиція. Важливо завжди пам’ятати про власні цілі та мрії, бажання та можливості. Ніколи не потрібно обмінювати їх на короткотривалі, обманливі моменти задоволення, які дає алкоголь чи наркотики. От сьогодні ми і поговоримо про успіх та силу здорового способу життя.  

Вправа "Цінності". Для виконання вправи вам потрібно розділитися на три групи. У вас є аркуш паперу на якому написано 18 цінностей. Завдання кожної групи – обговорити та розставити цінності за рівнем значущості, так, щоб першою стояла, на думку учнів, найважливіша. 

Перелік цінностей: 

Амбітність; ввічливість; відкритість, вміння спілкуватись; відповідальність; вихованість; організованість; пунктуальність; старанність; щирість; точність; незалежність і самостійність; цілеспрямованість і рішучість; уміння йти на розумний, зважений ризик; потреба в досягненнях; схильність мріяти; оптимізм; допитливість; розвинена інтуїція. 

А тепер, коли ви закінчили роботу над своїми цінностями, давайте зробимо спільний список тих цінностей, які ви вважаєте найважливішими. (Ведучий записує цінності на дошці, а учасники, в свою чергу, у себе в щоденниках). Запам'ятайте їх. У будь-якому власному виборі завжди розставляйте пріоритети, оцінюйте свої дії та думайте над тим, до чого вони приведуть.

Робота зі щоденником. На ст..49 є "Підказки" для ознайомлення із темою. Що ж таке "здоров’я"? А що означає "особистісний захист"? Як ви розумієте кожен пункт? Прочитайте завдання зі ст..50, добре обдумайте свої відповіді та запишіть їх. Презентуйте свою роботу. 

-          Чи важко було вам виконувати завдання? З чим виникали труднощі? 

Вправа "А я". «Уявіть, що усі ви – «великі хвальки». Вам потрібно похвалитися один перед одним. Можете обрати будь-яку тему. Кожен з вас повертається до свого сусіда і говорить, наприклад: «Я вмію вишивати хрестиком, а ти?»,– той, у свою чергу, говорить: «А я вмію грати на гітарі, а ти?»  і  повертається до іншого учня по колу і т. д.

Обговорення:

-          Чи сподобалася вам вправа? 

-          Які емоції викликала у вас ця вправа?

-          Чому ніхто з вас не похвалився таким: «А я можу багато випити і нічого» або «А я вживаю наркотики» або «А я залежний від алкоголю»? 

Коментар ведучого: «Отже, нам подобається говорити про ті речі, які приносять не тільки задоволення, а й позитивні наслідки, наприклад успіх, повагу, цікаву діяльність, матеріальне задоволення тощо. Небезпечна поведінка також може приносити задоволення, але разом з цим мати негативні наслідки, тому нам не приємно про неї розмовляти».

Вправа "Очікування". Чи здійснилися ваші очікування? Що сподобалося сьогодні? Що запам’яталося? 

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

Домашнє завдання. Виконайте разом із батьками завдання зі ст..53. 

 

Заняття №16

"Здоров'я – мій скарб"

Вправа "Привітання". Доброго дня, я рада вітати вас на сьогоднішньому передостанньому занятті. Давайте сядемо в коло та візьмемо в руки іграшку, і, дивлячись в очі сусідові, скажемо йому кілька добрих слів. Той, хто приймає іграшку каже: "Дякую. Мені дуже приємно." І каже наступному учаснику приємні слова та передає іграшку. І так по колу. 

Кожне заняття ми згадуємо правила роботи в групі. Давайте і сьогодні пригадаємо, за якими правилами працює наша група? 

Домашнє завдання. Перевірка домашнього завдання (не переглядаючи кожний зошит окремо, психолог або вчитель поверхнево переглядає, чи є виконане домашнє завдання).

Актуалізація знань. Про що ми говорили з вами на минулому занятті? Що найбільше запам’яталося? Сьогодні ми продовжуємо з вами тему "Здоров’я – мій скарб". У мене є клубочок, один кінець якого я залишаю у себе, а інший передаю. Але для того, щоб передати клубочок далі, потрібно назвати асоціацію на слово "успіх" та ім’я учня, який має взяти клубочок наступним (Гра продовжується доки не з’явиться доки не з’явиться павутинка з нитки. Передавати клубочок сусідам по колу заборонено).

Подивіться на "павутинку" яку ми створили. Вона існує, тому що ми успішно виконали завдання, кожен з вас виконав умови вправи, відповів на запитання, залишив собі нитку, передав клубочок іншому. Припустимо, що деякі з вас не виконали завдання, відпустіть нитку (ведучий вказує кому саме відпустити нитку). Що сталося? (Відповіді учнів). А тепер можна назвати нашу вправо успішно виконаною? Ні, тому що є порушення. Якщо перенести це у реальне життя, то такими порушеннями можуть бути різні причини, які можуть стати на заваді успіху.

Вправа "Корисний відпочинок". Уявіть, що ви, мандруючи островом, зустріли  на березі океану туземців. Вони були дуже сумні. «Чого ви сумуєте?», – запитали ви. «Тому що нам нудно», – відповіли туземці. «А чого вам нудно?», –  знов запитуєте ви. «Тому що м’яч, яким ми грали, забрав океан, і тепер ми не знаємо як розважатися». 

Тепер давайте розділимося на 4 команди за порами року. Кожна команда має підготувати пропозиції щодо проведення відпочинку на острові. Умова – відпочинок має бути веселим та безпечним. За кожний запропонований безпечний варіант розваги ведучий записує бал на рахунок команди. Виграє та команда, яка встигне за 5 хв. назвати найбільшу кількість розваг без вживання алкоголю.  

Запитання для обговорення в загальній групі: 

-       Чи важко було виконувати завдання? 

-       Що нового дізнались? 

Робота зі щоденником. На ст..51 виконайте завдання в анкеті для самоперевірки. Уважно прочитайте твердження і поставте "+" біля тієї відповіді, яку ви обрали. Тепер я пропоную вам обговорити твердження та проаналізувати відповіді, які були обрані. У нас є три набори кольорових карток. «Так» - зелений, «Вагаюся» - жовтий, «Ні» - червоний. Кожне твердження, яке буде зачитано ви піднімаєте ту картку, яка відповідає вашій відповіді.

Обговорення:

-       Чи були такі твердження, на які ви змінили відповідь?

-       Які з тверджень були для вас важкими?

-       З якими із тверджень ви не згодні? Чому?

Вправа "Розмова з ельфом". 

Закрийте очі, зручно вмостіться і уважно слухайте (ведучий повільно і виразно читає історію)

"Історія про ельфа"

Поглянь, як ельф, усміхаючись, зручно вмощується на стільці й каже: "Ти правий…Дуже важливо навчитися робити для самого себе щось добре…Адже буває, що ти почуваєшся пригніченим, а поряд нема нікого, з ким можна про це поговорити. Тоді ти сам маєш подумати, що ж ти захочеш робити?". 

Подумай хвилинку над словами ельфа. Він не сказав тобі, що ти маєш робити. Він сказав тільки, що це дуже важливо – зробити для себе щось приємне, щось особливе, те, що потрібно саме тобі… (Пауза 15с.)

"Скажи мені, - каже згодом ельф, - як ти можеш зробити для себе приємне?". Ти дивишся ельфу в очі й думаєш, що відповісти. Несподівано в тебе виникає три думки про те, як ти можеш принести собі радість і бути задоволеним собою. Ти кажеш: "Так, ці три речі я зроблю для себе сьогодні…". Вимов останнє речення пошепки і повтори собі його ще раз.

Думка номер один – запам’ятай точно, що ти сказав ельфу. Мені б хотілося це почути після того, як історія завершиться. ..

Тепер друга відповідь, що спала тобі на думку… Скажи її ельфові і збережи в пом’яті. (Пауза 30с.)

А тепер – третя думка… Прекрасне відчуття – знати, що зараз зробиш щось приємне для себе. І ти скажи: "Дорогий ельфе, це – моя третя відповідь". І знову запам’ятай її, щоб потім мені розповісти (Пауза 30с.)

А тепер пора прощатися з ельфом. Він дуже радий, що ти його зрозумів. Якщо тобі пізніше потрібна буде допомога, ти зможеш його покликати і поговорити з ним. Потягайся і повертайся до нас, у нашу групу. Розплющ очі – тепер ти бадьорий та веселий."

Ми знаємо що часто люди можуть поводитися один з одним погано або добре. Так і ми самі із собою – поводимося погано або добре. Чи можете ви пригадати, коли поводилися самі із собою погано? Чому ви це робили і як? Ельф, про якого ми говорили, символ хорошого друга, який допомагає вам робити добрі вчинки. Адже вживання алкоголю або наркотиків, ризиковані дії, небажання прислухатися до інших – це все погані дії, які заважають вам розвиватися внутрішньо і фізично. Це те, що змушує вас зупинитися на життєвому шляху або уповільнює ваші кроки до щасливого майбутнього. Завжди намагайтеся робити тільки корисні і хороші вчинки для себе самого і для інших.  

Вправа "Підбиття підсумків"

Зараз вам потрібно заповнити анкету із незавершеними реченнями, а після цього презентувати її за бажанням.

 

 

 

 

 

АНКЕТА

Завершуються заняття _____________________________________________________________

Вкажіть його найхарактерніші ознаки

 

Згадаю ще не раз ____________________________________________________________

       Вкажіть свої найпозитивніші спогади або емоції  

Завжди пам’ятатиму _____________________________________________________________

Вкажіть ту корисну інформацію, яку ви дізналися

 

Беззаперечно зможу

____________________________________________________________

Що робитимете, аби здійснити свої найзаповітніші мрії

 

Наші заняття на забуду ____________________________________________________________

                                                            Вкажіть найважливішу причину

 

Вправа «Корисні знання». По традиції, на стікерах запишіть продовження фрази «Сьогодні я дізнався про…». І приклейте ваші стікери на плакат.

Прощання. Давайте станемо в коло, обіймемо спочатку друга справа, потім друга зліва і подякуємо один одному за сьогоднішнє заняття.

 

 

 

 

 

 

 

 

Підсумкове заняття

Квест "У пошуках здоров’я"

Слово вчителя. Доброго дня діти. Сьогодні у нас підсумкове заняття за програмою «Сімейна розмова».  За цей період ми багато дізналися, навчилися та зрозуміли. Ми розглянули з вами такі теми як: Дружба та дружні інтереси, міфи та правда про алкогольні напої, секрети реклами, залежність від алкоголю, що таке ситуації ризику та як з них виходити, як сказати «Ні» та що таке здоров’я.  Провели багато часу разом, багато дізналися один про одного. Я пропоную вам сьогоднішнє заняття провести у нестандартній формі, а у формі квесту. Адже це допоможе вам підсумувати нашу роботу, а також показати, що ж саме вам запам’яталося за період факультативу «Відверта розмова».

Хто може дати мені відповідь на запитання «Що таке квест»?

Квест цеінтелектуальна гра, в якій гравці повинні виконувати завдання та розв’язувати головоломки поетапно, та мають мету пройти за допомогою завдань до фіналу. 

Отже, як проходить квест. Ваше завдання – виконувати поетапно завдання, які ви будите знаходити. Кожне нове завдання знаходиться на певній станції. Для того, щоб дійти до станції, вам потрібно виконати правильно попереднє завдання і отримати відмітку про нього у Керівника станції. Лише після успішного виконання завдання ви зможете отримати наступне. На першій станції ви отримуєте завдання одночасно, і починаєте роботу над ним. Переможе в квесті та команда, яка найшвидше прийде до фінішу. 

(Інформація для вчителя: У квесті може брати участь необмежена кількість команд, в залежності від кількості учасників. Оптимальна кількість учасників у кожній команді 5-7)

Станція 1 «Інтелектуальна». Ваше перше завдання полягає у тому, щоб розгадати кросворд. Виділене слово – це слово підказка, де на вас чекає наступне завдання. Після того, як ви розгадаєте кросворд вирушайте саме туди, вас чекає Керівник. 

 

image

1.                  Що кожна людина повинна робити щоранку для того, щоб бути здоровим? (Гімнастика)

2.                  Графік, якого потрібно дотримуватися протягом дня? (Режим)

3.                  Процес насичення організму киснем? (Дихання)

4.                  Як називається відпочинок вночі? (Сон)

5.                  Двоколесний засіб пересування, який корисний для здоров’я? (Велосипед)

6.                  Реакція організму на напружену та неочікувану ситуацію? (Стрес)

7.                  Рослина, в склад якої входить нікотин, та приносить шкоду організму (Тютюн)

8.                  Як називається стан організму, коли відчуваєш слабкість, нездужання та маєш погане самопочуття? (Хвороба)

9.                  Чим багаті фрукти та овочі? (Вітаміни)

Станція 2. «Що в ховає малюнок?» Якщо ви в кабінеті медсестри, значить ви відгадали перше завдання і успішно перейшли до наступного етапу. На цій станції вам необхідно розгадати 6 ребусів. Чим швидше ви справитеся, тим швидше перейдете до наступного завдання. Тому не баріться.

image

 

image


1.                 Сміх                                       7.       Раціон

2.                 Хвороба                                 8.      Апетит 

3.                 Режим                                  9.       Дієта

4.                 Засмага                               10.     Мило

5.                 Сон                                      11.     Волосся

6.                 Їжа                                     12.     Повітря

Станція 3. «Обрахункова». Ви успішно перейшли і другу станцію, і тримаєте в руках наступну підказку. Не зволікайте із виконанням завдання, мерщій порахуйте кількість вікон у будівлі школи. Обрахувавши, біжіть до головного входу  . Там вас чекає наступне завдання.

Станція 4. «Розумне дзеркало». Кожен з вас, напевно, дивлячись Лару Крофт або Індіану Джонса мріяв про такі пригоди, як у них. От у вас є можливість побувати на їхньому місці. У вас в розпорядженні  дзеркало і зашифрований текс. Ваше завдання - розшифрувати записку на листку за допомогою дзеркала та бігти до кабінету психолога.  Давши відповіді на запитання по тексту ви отримаєте наступну підказку. 

image

Питання від Керівника станції: 

1.                 О котрій годині підйом? (7.00)

2.                 Скільки часу займає дорога до школи? (30 хв.)

3.                 Із скількох годин пообідній відпочинок? (13.30)

4.                 О котрій годині вечеря і вільні заняття?  (з 19.00 до 20.00)

5.                 Коли потрібно лягати спати? (о 20.30)

Станція 5. «Дешифратор». Кожен із вас колись чув про дешифрацію. Ваше наступне завдання – розшифрувати за допомогою таблиці, що ж заховано у цифрах. Лише за правильну відповідь ви отримаєте наступну підказку. Вона буде чекати вас біля кабінету історії.

А

Б

В

Г

Г

Д

1

2

3

4

5

6

Е

Є

Ж

З

И

І

7

8

9

10

11

12

Ї

Й

К

Л

М

Н

13

14

15

16

17

18

О

П

Р

С

Т

У

19

20

21

22

23

24

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

25

26

27

28

29

30

Ь

Ю

Я

 

 

 

31

32

33

 

 

 

 

(18,7)  (3,23,21,1,28,1,14)  (28,1,22)  (18,1)  (17,12,21,15,24,3,1,18,18,33) 

(20,21,19)              (23,7),       (30,19)       (12)       (10,1,21,1,6,11)      (28,19,4,19) 

(21,19,2,11,23,31,22,33)  (23,19,17,24)  (30,19)   (9,11,23,23,33) – (27, 7)   

(22,20,7,15,23,1,15,16,31),                          (20,16,1,18)                 (33,15,19,4,19)

(22,15,16,1,6,7,18,11,14)  (2,19,4,19,17)  (12)  (18,7)   (6,19,22,23,24,20,18,11,14) 

(16,32,6,22,31,15,19,17,24)  (21,19,10,24,17,19,3,12)                                                           

(17,1,21,15)   (1,3,21,7,16,12,14) (Не втрачай час на міркування про те, що і заради чого робиться, тому що життя – це спектакль, план якого складений Богом і не доступний людському розумові.  

Марк Аврелій.)

Станція 6 «Емоційна». Вам потрібно зробити колективне фото, на якому буде зображено 3 позитивні та 2 негативні емоції, але при цьому 2 людини повинні сидіти, 2 стояти і 1 перебувати в русі. І наостанок зробити спільне селфі команди. Якщо фото готове – мерщій біжіть до кабінету директора. 

Станція 7 «Фінальна». (Директор школи) Це остання станція вашого квесту. І я дуже рада, що ви завершили її на такій позитивній і веселій ноті. Нехай ці фото нагадують вам про те, що в нашому житті повинні бути лише позитивні думки та багато усмішок. Що кожна наша думка – це наше життя. То чим більше буде у вас позитиву і руху, тим більш здоровими і щасливими ви будите. Хочу нагородити вас грамотами за пройдений квест-гру та вручити невеликі подаруночки. Нехай вам щастить. 

Слово вчителя. Ми завершили наші заняття. Я маю надію, що ви багато чого запам’ятали та взяли для себе. Нехай кожне наше заняття залишить у вашій пам'яті лише приємним спогадом. І пам’ятайте, що ваше здоров’я залежить лише від вас самих. Адже ми самі господарі свого щастя.

На цьому ми з вами прощаємося. До нових зустрічей. 

 

БІБЛІОГРАФІЯ

1.      Здоровя та безпека школяра. Тренінгові технології: навч.-метод.

посібник [Текст] / Л.В.Туріщева. – Х.: ВГ «Основа», 2015. – 127 с.

2.      Зимівець Н.В., Сирогракова З.А., Лещук Н.О. та ін. Твоє життя – твій вибір: Навч.-метод. Посібник. – К.: Навчальна книга, 2002. – 190 с. 

3.      Інформаційно-освітня протиалкогольна програма «Сімейна розмова». Метод. комплекс / Кер.авт.кол. Панок В.Г., Авт.кол. Вієвський А.М., Лепеха К.І., Лунченко Н.В., Луценко Ю.А., Острова В.Д., Сосновенко

Н.В. – К.:, 2014. – 164 с. 

4.      Психологічні тренінги для школярів. – Х.: Вид.група «Основа», 2010.

– 124 с.

5.                  Тиждень психології в школі. – 2-е вид. – Х.: Вид.група «Основа», 2012. – 208 с. 

6.                  Тренінги та практикуми для учнів та вчителів. Соціальному педагогу та психологу школи: навч.-метод. посіб  [Текст] / Л.В.Туріщева. – Х.: ВГ «Основа», 2016. – 159 с. 

7.                  У пошуках власного Я: тренінг до підлітків / Ольга Бернацька. – К.:

Редакції загальнопед.газет, 2012. – 128 с. 

8.                  Увага! Особливі діти. – Х.: Вид.група «Основа», 2010. – 128 с. 

9.                  http://dliavseh.at.ua

10.             http://dytpsyholog.com

11.             http://naurok.com.ua

12.             www.schoollife.org.ua

 

 

                 

 

 

 

АНОТАЦІЯ

В умовах сьогодення, коли життя навколо нас вирує із великою швидкістю, коли принади сучасності настільки приваблюють, що  неможливо від них відмовитися, молодь піддається негативному впливу в рази швидше. Згідно опублікованого рейтингу ВООЗ стосовно вживання алкоголю серед європейських країн Україна посіла перше місце де найбільше вживають алкоголь. Позицію «лідера» ми займаємо і у віковій категорії підлітків. 

Згідно опитування Ла Страда Україна випадки алкогольної залежності в Україні все частіше фіксуються з пороговою межею в 10-11 років. 

В українських школах ця проблема є однією із найголовніших, але в більшості випадків на неї не звертається увага, або відсувається на задній план.  Окрім того виховання в сім’ях, де стан алкогольного сп’яніння це здебільшого норма призводить до того, що діти переймають такі норми поведінки та не вбачать у цьому нічого шкідливого.  

Вирішити проблему раннього зловживання алкоголю дітьми можливо, але для цього необхідна тісна співпраця учасників освітнього процесу та громадських організацій, а також популяризація здорового способу життя серед молоді.

Даний навчально-методичний посібник містить матеріали роботи з батьками та учнями 7-8 класів, що можуть бути використані педагогічними працівниками, які впроваджують у навчальних закладах інформаційноосвітню протиалкогольну програму «Сімейна розмова», практичними психологами та соціальними педагогами, в якості допоміжного матеріалу для роботи з дітьми підліткового віку та їх батьками з метою профілактики девіантної поведінки. 

У навчально-методичному посібнику представлено  розробки факультативних занять за курсом «Відверта розмова» та розробка інтерактивної бесіди з елементами тренінгу для батьків відкритих виховних з додатками.

pdf
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
1 лютого 2021
Переглядів
975
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку