Навколишній світ. 2 клас Росток. Тема. У гості до Сонечка

Про матеріал
Презентація розроблена до уроку з навколишнього світу 2 клас за підручником "навколишній світ" І частина Пушкарьова Т.О.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навколишній світ. Тема. У гості до Сонечка.

Номер слайду 2

Хід урокуІ. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ-Яка зараз пора року?- Назвіть осінні місяці.- Який зараз місяць?- Яке число?- День тижня.

Номер слайду 3

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ1. Дізнатись про тему нашого уроку допоможе загадка. Золоте барилечко. Вранці покотилося. Ні стукоту, ні грюкоту. Не впало, не розбилося. Коли ж накрасувалося. За темним лісом сховалося. (Сонце)

Номер слайду 4

ІІІ. Повідомлення теми, мети уроку2. Вправа «Очікування»Що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку?Я хочу вам подарувати урок – теплий, ясний, радісний.- Які почуття у вас виникають, коли ви отримуєте подарунки? (Приємні, радісні, вдячність)Я хочу, щоб з таким настроєм ви отримали нові знання.ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ1.«Асоціативний кущ»З яким словом асоціюється слово Сонце?(Тепло, життя, радість, зоря, куля, світло, енергія, центр, проміння)

Номер слайду 5

Сонце — це найближча до Землі зірка середньої величини.

Номер слайду 6

2. Розповідь з елементами бесіди- Чому сонце називають сонечком?( Відповіді учнів)- А що сталося, якби не було Сонця?Закрийте очі – темно. А щоб стало світло і сонечко заглянуло до нашої оселі, давайте покличемо разом його.

Номер слайду 7

3. Розповідь про Сонце. Я – астроном. Кожну ніч я спостерігав за зорями, а вдень вивчав найближчу і величну зірку – Сонце. Але йшов час, я старів, а таємниця залишалася не розкритою. І ось одного разу мені наснився сон. Я вирішив полетіти до Сонця, щоб все самому побачити. Взяв я стару карету, запряг в неї пару коней і поїхав.- Що ти, що ти? – зарипіла карета. Мені не витримати такого довгого шляху – розвалюсь по дорозі. Адже він триватиме 500 років. Візьми краще автомобіль. Звернувся тоді я з проханням до машини. Але їй на цю мандрівку потрібно було 100 років. Відмовив у проханні і літак, якому потрібно було на подорож 10 років. Тоді звернувся я до ракети.- Не пройде і року, як ми досягнемо своєї мети, - сказала ракета. Я зайняв місце в кабіні корабля, як із-за хмар виглянуло Сонце. Сонце і його золотисті промені розсипалися в усі сторони. Один сонячний промінь торкнувся моєї щоки. «Ракеті великої кількості планет і зірок Сонце найтепліша і найяскравіша зірка. З тисячі кілометрів воно посилає промені, а разом з ним – тепло і життя іншим планетам, всьому живому.

Номер слайду 8

Зрадів я і потягнувся за сонячним променем, який зігрів мене, приніс хвилини радості. Сонце – звичайна зоря, яких у Всесвіті незліченно. Воно утворилося з газу, що залишився на місці вибуху більшої зорі. Сьогодні, в час своєї зрілості, Сонце випромінює рівне, жовте світло та постійно дає Землі тепло. Разом з тим воно випромінює смертельно небезпечні гамма-, рентгенівські, інфрачервоні, ультрафіолетові промені та радіохвилі. На щастя, атмосфера і магнітне поле Землі надійно захищають людей від цього шкідливого проміння. Сонце – лише одна з мільйонів зірок нашої Галактики, Чумацького шляху. Воно також є центром Сонячної системи – всі планети обертаються навколо нього. Сонячне світло й тепло роблять можливим життя на нашій планеті, без них не могли б існувати ні рослини, ні тварини. Сонце таке велике, що всередині нього можна було б розмістити мільйон таких планет, як наша Земля. Сонце – найбільший об’єкт Сонячної системи. Його діаметр - у 10 разів більший від діаметра Юпітера і в 100 разів більший за діаметр Землі. Проте Сонце – звичайна зоря. Як і всі зорі, Сонце - це величезна куля, що обертається і складається з розжарених газів. Сонце випромінює величезну кількість енергії.

Номер слайду 9

Вчитель Дійсно, Сонце – дуже гаряча розпечена куля, і якщо наблизитися до неї, то одразу згориш. Серед великої кількості планет і зірок Сонце найтепліша і найяскравіша зірка. З тисячі кілометрів воно посилає промені, а разом з ним – тепло і життя іншим планетам, всьому живому. Давній народ наш звався слов’янами. Слов’яни вірували, що усім світом правлять багато богів. Усякі сили природні почитували вони, як якогось Бога. Бог сонця і світла звався Дажбог. З приходом християнства люди побачили в сонці відблиск Божого лику. Стали порівнювати небесне світило зі Всевидячим оком. Дажбог – сонячне божество у східних слов’ян. Податель добра і багатства, божество достатку. Опікун громади й народу («наділитель», «щастя», «майно») . Зображувався Дажбог у вигляді Сонця. З давніх-давен сонцеликий образ Дажбога малювався на вітрилах кораблів. Таке зображення є першогербом Києва. Три сонячні побратими супроводжують Дажбога в небі: Ярило – бог весняного сонцестояння, Симаргл – бог літнього сонцестояння та Коляда – бог зимового сонцестояння.

Номер слайду 10

Легенда. За давньою легендою. Колись у повітрі колихалося щось схоже на кулю –м’яч. Хтось штовхнув її – і вона луснула. Полетіли шматки цієї кулі в різні боки – утворилися Земля, Сонце, Місяць і зорі. Тепер відомо, що Сонце – велика розжарена зірка. Сонце притягує Землю до себе і вона обертається навколо нього за один рік, цей рух відбувається постійно і саме тому один рік змінюється іншим. В народі кажуть: «Весна своїми ключами сонечко відмикає» Спочатку зміни відбуваються в неживій природі. Сонце починає гріти сильніше , підвищується температура повітря, тануть сніг та лід. Небо світлішає, день довшає, а ніч коротшає. Замість снігу з неба ллється дощик. Спочатку на гілках з’являються бруньки, потім листя, квіти, а згодом перетворяться на плоди. Почувши тепло, повилазять комахи, з теплих країв прилетять птахи. Час, пору року можна було визначити за сонцем, за розташуванням його над обрієм: досвіток, ранок, полудень, вечір. І тільки визначаючи пору, до сонця можна було повертатися спиною, бо в усіх випадках – гріх. За сонцем визначають і сторони світу: схід, захід, північ, південь.

Номер слайду 11

Сонце буває і корисне, і шкідливе. Коли ми говоримо, що сонце корисне?(Сонце додає здоров’я, поліпшує настрій, під дією сонця в організмі дитини утворюється вітамін Д, людина засмагає)- А які прислів’я нам говорять про користь сонечка?Сонечко гріє, усяк радіє. Де сонце не буває, там лікар роботу має.- А коли сонце шкідливе?(Влітку не можна перебувати на сонці з 11 години до 17. Обов’язково повинен бути головний убір, бо можна отримати сонячний удар і опіки)Хто на сонці в спеку перебуває, той потім проблему має.

Номер слайду 12

VІ. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО1. Гра «Так чи ні»Проплескайте в долоні «так» «+», «ні» знаком « -».- Сонце –велика розжарена куля.- Сонце несе на Землю світло і тепло.- Усе живе ховається від Сонця.- Сонце в багато разів менше від Землі.- Відстань від Сонця до Землі дуже велика.

Номер слайду 13

Сонце. Сонце згасло ген за гаєм. Всі ми спатоньки лягаєм. Але знайте: в цій годиніСонце іншим світить нині. А коли Земля обернеться. Сонце знов до нас повернеться. Богдан Стельмах

pptx
Додано
20 листопада 2021
Переглядів
1518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку