Навколосвітня подорож Фернана Магеллана

Про матеріал
Презентація про першу навколосвітню подорож океаном Фернана Магеллана 1519-1522 рр., про його пригоди, про небезпеки, які зустріла його команда під час плавання. Презентація показує маршрут подорожі та місця зупинок команди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Навколосвітня подорож Фернана Магеллана»Всесвітня історія 8 клас

Номер слайду 2

Народився Фернандо Магеллан в Португалії в сім`ї збіднілого дворянина у 1480 році. В часи його юності країна відправляла одну за одною морські експедиції до півдня Африки, шукаючи шляхів до Індії і морська справа була дуже поважною.

Номер слайду 3

20 вересня 1519 року 5 кораблів – "Тринідад", "Сан-Антоніо", "Консепсьйон", "Вікторія", "Сант-Яго" - вирушили в подорож від рідних берегів. Екіпаж налічував 265 чоловік і був строкатим по національному складу.

Номер слайду 4

У південній півкулі набирала силу зима, з півдня налітали холодні пронизливі вітри, море вкрилося велетенськими темно-сірими хвилями. Вода, що потрапляла на палубу, відразу замерзала, вкриваючи судно кригою; почалися хвороби. Зростало невдоволення серед команд, капітани почали готувати змову.

Номер слайду 5

Натрапивши на затоку Сан-Хуліан на 49 градусі південної широти Магеллан влаштував зимівлю. 31 березня кораблі флотилії стали на якір, і відразу спалахнув заколот. Капітани вимагали повернення в Іспанію. Двох ватажків повстання Магеллан висадив на берегІспаніяstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 6

Натрапивши на затоку Сан-Хуліан на 49 градусі південної широти Магеллан влаштував зимівлю. 31 березня кораблі флотилії стали на якір, і відразу спалахнув заколот. Капітани вимагали повернення в Іспанію. Почали з`являтися місцеві мешканці. Магеллан їх назвав за високий зріст патагонцями (довгоногими). Загін солдатів зійшов на берег, пограбував і спалив місцеві поселення. Так патагонці познайомились з європейською "цивілізацією".

Номер слайду 7

Три місяці і двадцять днів тривав цей героїчний перехід найбільшим в світі океаном.19 чоловік померло від голоду та хвороб, на щастя погода під час мандрівки була тиха та сонячна, тому і океан отримав назву Тихий. ПатагоніяІспанія

Номер слайду 8

6 березня 1521 року Магеллан підійшов до острова Гуам, де пограбували місцеві поселення, це стало нормою на всіх наступних островах, тому й не дивно що 27 квітня в одному з пограбувань загинув Магеллан та 30 його супутників. ppt_x

Номер слайду 9

Більшість моряків загинули від голоду та цинги. 6 вересня 1522 року "Вікторія" кинула якір в Севільї, з її екіпажу вціліло лише 18 чоловік. М 1:1000000 Севілья

Номер слайду 10

Навколосвітня подорож Фернана Магеллана (1519-1522 рр.)М 1:1000000

Номер слайду 11

Досягнення та результати:перше в історії людства кругосвітнє плавання;відкриття західного шляху до островів прянощів;перший перетин Тихого океану європейцями;відкритті: Магелланова протока, Маріанські острови, Філіппіни;парадокс «втраченого дня»;Втратили 4 судна, більше 200 членів команди;Продаж вантажу, привезеного «Вікторією», не тільки покрив усі витрати на експедицію, але й, незважаючи на загибель 4 кораблів з 5, дав значний прибуток;Відкритий шлях виявився дуже складним і довгим.

Номер слайду 12

Завдання: Подивіться уважно на карту і дайте відповіді на питання: Які океани перетнула експедиція Магеллана?Користуючись лінійкою підрахуйте відстань, яку пройшла експедиція. Чому іспанці просто не скористалися морським шляхом португальців?Чому частину земель Південної Америки Магеллан назвав “Патагонією”?Чи виправдав себе шлях до островів прянощів відкритий Магелланом?

pptx
Додав(-ла)
Понурко Сергій
Додано
15 вересня 2023
Переглядів
1187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку