Презентація на тему: "Непрямий масаж серця як спосіб відновлення діяльності серцево-судинної системи"

Про матеріал
Поняття про непрямий та прямий масаж серця. Важливість якісного натискання на грудну клітку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Непрямий масаж серця як спосіб відновлення діяльності серцево-судинної системи, методика його виконання 10 клас Захист України. Презентацію підготувала Герасик Вікторія Анатоліївна – вчитель Захису. України. Ораівського ліцею Вінницької області

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. В яких випадках потрібно здійснювати штучне дихання?Які ознаки припинення серцевої діяльності?Що таке реанімаційні заходи?

Номер слайду 3

Види масажу поділяються на: Невідкладна торакотомія1. Прямий — масаж, який здійснюється безпосередньо на серце, при цьому робиться відповідний розріз грудної клітки (торакотомія). Подібну операцію проводять тільки лікарі відповідного фаху.2. Непрямий — здійснюється шляхом ритмічного здавлювання грудної клітки. Саме такий масаж серця є першою допомогою у багатьох випадках.

Номер слайду 4

Вам уже відомо, що найважливішим методом, який сприяє виживанню постраждало го із раптовою зупинкою кровообігу, є непрямий масаж серця. Його здійснюють шляхом натискання на грудну клітку з певною глибиною і частотою. Під час натискання на грудну клітку щоразу із серця витискається порція крові. За цих умов зростає тиск в судинній системі, який на мінімальному рівні забезпечує доставку кисню до серцевого м'яза і мозку. Непрямий масаж серця.

Номер слайду 5

Причини зупинки серця

Номер слайду 6

Отже, якщо в дорослого постраждалого немає ознак життя (він непритомний і не дихає), розпочніть натискання грудної клітки згідно із поданою нижче послідовністю. Визначення місця натискання на грудній клітці

Номер слайду 7

Розташування основи долоні у визначеній точці натискання. Розташування рук на грудній клітці постраждалого. Техніка натискання на грудну клітку. Розташування руки за непрямого масажу серця дитині 1-8 років

Номер слайду 8

Станьте на коліна біля постраждалого. Знайдіть середину грудної клітки постраждалого і покладіть основу долоні однієї руки у визначену точку натискання. Покладіть зап’ястя другої руки на тильний бік кисті першої руки. Нахиліться над постраждалим, не згинайте руки в ліктях і натискайте всім тілом на глибину 5-6 см 30 разів поспіль. Після кожного натискання дайте змогу грудній клітці розправитися й повернутися у вихідне положення, не відривайте рук від грудної клітки. Повторюйте натискання з частотою у межах 100-120 натисків за хвилину (трохи менше, ніж 2 натиски за секунду). Час натискання і повернення грудної клітки до вихідної форми мають бути однаковими. Зменшення глибин натиску чи частоти натискань негативно впливає на виживання постраждалих!Алгоритм дій

Номер слайду 9

В осіб різного віку є особливості непрямого масажу серця (табл. 48.1).

Номер слайду 10

Варіанти розташування рук і непрямий масаж серця немовляті

Номер слайду 11

СЛР не слід проводити, якщо достовірновідомо, що з моменту смерті минуло понад 20 хвилин (при звичайних температурних умовах), наявності ознак біологічної смерті.

Номер слайду 12

Застосовуючи сучасні манекени для СЛР зі зворотним зв’язком, ви зможете сформувати навички ефективного непрямого масажу серця в осіб різних вікових груп, застосовуючи відповідну глибину і частоту натискань на грудну клітку.

Номер слайду 13

Однак запам’ятайте, що протягом півроку ця навичка, як елемент м’язової пам’яті, у більшості людей забувається. Тому потрібно систематично її поновлювати в тренувальному центрі.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
13 жовтня 2022
Переглядів
5359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку