НЕБЕЗПЕЧНІ РЕЧОВИНИ ТА ЇХ МАРКУВАННЯ

Про матеріал
Матеріали презентації допоможуть вивчити приклади маркування небезпечних речовин, знаки безпеки, що використовуються у сфері протипожежного захисту та пожежогасіння, знаки безпеки для позначення зон або матеріалів особливого ризику.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Небезпечні речовини та їх маркування

Номер слайду 2

Речовини і небезпека. Людина у своєму житті постійно стикається з багатьма речови нами. Серед них трапляються такі, які станов лять певну небезпеку для людини. Одні речо вини можуть спричинити пожежу, інші — завдати шкоди здоров’ю. Про це слід пам’ята ти, не лише проводячи досліди в шкільному хімічному кабінеті, а й використовуючи різні речовини та розчини в повсякденному житті — під час ремонту квартири, прання, чищення одягу, боротьби зі шкідниками та хворобами рослин на присадибній ділянці тощо.

Номер слайду 3

Серйозну небезпеку становлять горючі речовини — природний газ, органічні розчинники, нафтопродукти, більшість полімерів. Легко займаються папір, деревна тирса, борошно. Деякі речовини та їхні суміші можуть спри чинити вибух. Кожен, хто користується газовою плитою, має знати: не можна допускати надходження газу в приміщення. Суміш навіть невеликої його кількості з повітрям вибухає від іскри або запаленого сірника 138. Вибухонебезпечними є суміші по вітря і парів нафтопродуктів, багатьох органічних розчинників.

Номер слайду 4

Речовини і небезпека. Чимало речовин є токсичними. Вони подраз нюють шкіру, слизові оболонки, спричиняють хімічні опіки. Потрапляння багатьох речовин в організм разом із повітрям, питною водою, харчовими продуктами може призвести до отруєння. Не забуваймо й про те, що деякі речовини штучного походження негативно впливають на навколишнє середовище, забруднюють повітря, воду, ґрунт, пригнічують ріст рос лин, завдають шкоди живим істотам. Через це не можна висипати на землю залишки невикористаних речовин, виливати у водой ми різні рідини та розчини, залишати просто неба відходи полімерних матеріалів і буді вельне сміття.

Номер слайду 5

Маркування небезпечних речовин. З метою попередження людей про небезпеку, яку можуть створити речовини під час зберігання і використання, на етикетках, упаковках, контейнерах запроваджено відповідне марку вання. Кожний знак небезпеки містить чорне символічне зображення

Номер слайду 6

Маркування небезпечних речовин. Часто знаки небезпеки доповнюють словесними застереженнями або рекомендаціями. Приклади таких написів: «Зберігати подалі від джерел тепла», «Запобігати потраплянню на шкіру і в очі», «Використовувати лише в добре провітрюваному приміщенні», «Під час використання не палити», «Працювати в гумових рукавицях».

Номер слайду 7

Багато речовин становить небезпеку для людей і довкілля. Серед них є горючі, легко займисті, вибухонебезпечні, їдкі речовини. Значна їх кількість при невмілому поводженні може завдати шкоди здоров’ю людини. Чимало відходів різного походження забруднюють навколишнє середовище, негативно впливають на живі організми. З метою інформування про характер небезпеки, яку несуть речовини, запроваджено їх маркування.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Бортник Іванна
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Презентації
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
1162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку