Небезпека інфікування ВІЛ, інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). ВІЛ/СНІД: проблема людини і проблема людства.

Про матеріал
Презентація з теми "Види ДТП. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП. Дії свідків ДТП. " Урок розроблений для учнів 8-х класів за навчальною програмою для закладів загальної середньої освіти 6 – 9 класи 2022р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Небезпека інфікування ВІЛ, інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). ВІЛ/СНІД: проблема людини і проблема людства.

Номер слайду 2

За даними МОЗ в Україні щороку реєструють близько 400 000 нових випадків сифілісу, гонореї, хламідіозу, герпесу та інших ІПСШ. Проблему ІПСШ не можна відокремлювати від епідемії ВІЛ/СНІД в Україні, оскільки одним зі шляхів передавання ВІЛ-інфекції є статевий.ІПСШ, збудниками яких є більше 30 різних бактерій, вірусів, грибків поширюються внаслідок незахищених сексуальних контактів.

Номер слайду 3

Інфекції, що передаються статевим шляхом Одним із можливих наслідків ризикованої статевої поведінки є ІПСШ. Деякі з них передаються і в інший спосіб (наприклад, через кров), але основний шлях інфікування – статевий. Ці інфекції найбільш поширені серед сексуально активної молоді й призводять до небезпечних ускладнень: ІПСШ збільшують ризик інфікування ВІЛ у десятки разів; ІПСШ можуть мати серйозні наслідки в майбутньому для репродуктивного здоров’я чоловіків і жінок (наприклад, безпліддя, проблемна вагітність та інше); ІПСШ також можуть спричинити ураження серця, головного мозку і навіть смерть). Деякі з них особливо небезпечні для немовлят, народжених інфікованими матерями.

Номер слайду 4

Збудниками більшості ІПСШ є: бактерії віруси Бактеріальні ІПСШ створюють серйозні проблеми для інфікованих людей і для новонароджених. Найпоширеніші бактеріальні ІПСШ — гонорея, хламідіоз і сифіліс. Вірусні ІПСШ — найнебезпечніші, оскільки не існує ліків, здатних знищити вірус в організмі. Трапляється, що вірус знищує імунна система (як, наприклад, у разі захворювання на грип). Однак часто він залишається в організмі на все життя. Найпоширенішими збудниками ІПСШ є вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).

Номер слайду 5

ІПСШ різняться ознаками, формами перебігу, можливими наслідками і методами лікування. Одні з них невиліковні, нерідко спричиняють важкі патології і навіть смерть. Від інших можна вилікуватись. Однак у багатьох випадках ліки знищують збудника інфекції, але не можуть подолати наслідків ураження. Тому за перших ознак ІПСШ  потрібно негайно звернутися до лікаря. Доцільним є одночасне лікування обох партнерів, інакше можливе подальше інфікування одне одного. Загальні ознаки ІПСШ:висипки, виразки, пухирці, бородавки навколо статевих органів;свербіння і печія статевих органів;часте сечовипускання, що іноді супроводжується болем і печією;болі внизу живота (у жінок);незвичні виділення зі статевих органів;неприємний запах виділень;підвищення температури тіла;набрякання лімфовузлів.

Номер слайду 6

ВІЛ — підступна і небезпечна інфекція. Водночас це дуже нестійкий вірус. Він може існувати лише в деяких рідинах організму. Щоразу, коли ці інфіковані рідини потрапляють у кров або на слизові оболонки іншої людини, є ризик інфікування. Шкіра зазвичай є надійним бар’єром для проникнення ВІЛ, але лише за умови її цілості, відсутності порізів, проколів, ранок, виразок. ВІЛ - це збудник захворювання ВІЛ-інфекції; вірус імунодефіциту людини, який викликає хронічне, довготривале інфекційне захворювання, яке називається ВІЛ-інфекцією. ВІЛ вражає тільки людський організм.

Номер слайду 7

Шляхи інфікування ВІЛ: Статевий під час незахищених статевих контактів. Че­рез кров:при ін’єкційному введенні ліків чи нар­ко­тиків спільною голкою і шприцом;при переливанні інфікованої крові;під час виконання медичних, косметичних чи гігієнічних маніпуляцій нестерильними інструментами, які колють або ріжуть. Від інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів, вигодовування грудним молоком.

Номер слайду 8

ІПСШ ВІЛ Інфекції, що передаються статевим шляхом, називають «воротами для ВІЛ-інфекції», адже для тих, хто має ІПСШ, ризик ВІЛ-інфікування у десятки разів більший. Це тому, що поблизу слизової оболонки концентруються уразливі для ВІЛ клітини імунної системи.

Номер слайду 9

Багаторічний досвід епідемії свідчить, що вірус імунодефіциту людини НЕ передається через:

Номер слайду 10

ВІЛ нестійкий у зовнішньому середовищі. Він гине у висохлих рідинах (крові, спермі або грудному молоці), не витримує нагрівання і обробки будь-яким дезінфекційним засобом, у тому числі спиртом, перекисом водню, йодом. Знаючи шляхи зараження та умови інфікування ВІЛ, можна навчитися оцінювати рівень ризику інфікування у щоденних ситуаціях.

Номер слайду 11

Гарантований захист від ВІЛ/ІПСШ Надійним захистом від ВІЛ та ІПСШ є утримання від статевих стосунків у підлітковому віці і взаємна вірність неінфікованих статевих партнерів (подружжя). Адже жоден із контрацептивів не гарантує стовідсоткового захисту, хоча за їх правильного підбору і використання ризик інфікування суттєво зменшується. Важливо також уникати контактів з кров’ю інших людей, щоб унеможливити передання інфекції через кров. Щодо деяких ІПСШ, які іноді передаються при побутових контактах (наприклад, сифіліс), треба дотримуватися правил особистої гігієни (мати індивідуальний рушник тощо). У молодих людей є багато можливостей висловити свої почуття без інтимних стосунків і уникнути ризику небажаної вагітності та інфікування ВІЛ/ІПСШ.

Номер слайду 12

ЗАВДАННЯДослідити різні аспекти ІПСШ, та створити інформаційну кампанію щодо їх профілактики та поширення у шкільному середовищі. Дослідження: Поділитися на групи та обрати інфекцію, що передається статевим шляхом (наприклад, ВІЛ/СНІД, гонорея, хламідіоз тощо). Кожна група має провести дослідження таких питаннь: Причини виникнення інфекції. Шляхи передачі інфекції. Симптоми та наслідки інфекції. Методи діагностики та лікування. Способи профілактики інфекції. Кожна група створює інформаційну брошуру, постер або презентацію, яка містить інформацію про обрану вами інфекцію.

pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
3 березня
Переглядів
255
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку