Методична розробка уроку"Особливості дії тютюнового диму та алкоголю на організм підлітка"

Про матеріал
Мета. Розширення уявлення про згубну дію куріння, алкоголю, на здоров’я; формувати уявлення про пасивного курця, вчити критично ставитися до реклами алкоголю і тютюну; розвивати уміння робити висновки; виховувати бажання вести здоровий спосіб життя.
Перегляд файлу

 

Тема уроку:Особливості дії тютюнового диму,алкоголю на організм підлітків.

Мета: сформувати в учнів поняття про шкідливі звички, ознайомити з

причинами і наслідками паління, алкоголю, проаналізувати міфи і факти про тютюн, алкоголь, виховувати силу волі для формування корисних звичок та подолання шкідливих, формувати негативне ставлення до шкідливих звичок, виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я.

Обладнання: підручники, плакати, аркуші паперу, олівці, фломастери, малюнки, кошик «знань», роздавальний матеріал.

Базові поняття і терміни: шкідливі звички, паління, алкоголізм.

Тип уроку: урок – усний журнал.

Очікувані результати: Після цього уроку учні зможуть: пояснювати поняття «шкідливі звички», усвідомлювати згубну дію на дитячий організм куріння, алкоголю та наркотиків, працювати з інтерактивними вправами, взаємодіяти в групах, набувати навичок само оцінювання. Психоформула. Який у Вас настрій? Передайте виразом обличчя. Усміхніться до мене, поділіться гарним настроєм із товаришем. З виразу обличчя видно, що все гаразд.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент (Психоформула).

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності.

Сьогодні в нас урок незвичайний, але я сподіваюсь, що він для вас буде цікавим. Ви на цьому уроці будете працювати колективно, у групах. Використовуватимемо цікаві вправи. У кінці уроку кожний із вас оцінить свою роботу. Але перше згадаємо з вами попередній матеріал. Якщо у вас спитати, що для вас найдорожче, ви відповісте: життя і здоров’я, від здоров’я залежить і ваш настрій і успіхи в навчанні. Протягом життя ви набуваєте звичок.

Бесіда: (Дерево життя).

1. Що таке звичка?

Звичка – це поведінка, спосіб дії, схильність до чогось, що стала для людини звичними, постійними.

2. Які бувають звички? (Корисні і шкідливі).

3. Які ви знаєте корисні звички? (Дерево життя)

- охайність,

- займатися спортом,

- виконання ранкової зарядки,

- завжди класти на місце необхідні речі,

- вітатися під час зустрічі,

- збирати портфель відразу після того як зробив уроки,

- допомагати слабшим, хворим,

- мити посуд після обіду,

- вчасно робити домашнє завдання,

- приймати душ вранці і ввечері.

Вчитель: Корисних звичок багато. Важливо те, що корисні звички сприяють зміцненню здоров’я. тому необхідно набувати корисних звичок з дитинства. Тоді шкідливі звички просто не сформуються. Отже, тема уроку: шкідливі звички. Сьогодні на уроці ми будемо говорити про вплив куріння, алкоголю на здоров’я дітей.

Мета уроку ознайомитись з поняттям шкідливі звички, про їх вплив на організм підлітків, формувати негативне ставлення до шкідливих звичок, виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

План

  1. Історія розповсюдження тютюну.
  2. Вплив куріння на здоров’я дітей.
  3. Історія виникнення алкоголю.
  4. Вплив алкоголю на організм підлітка.

Робота в групах

І. Група Юні історики.

ІІ. Група Юні валеологи.

ІІІ. Група Рекламатори.

Вчитель: Англійський філософ Томоя Пен вважав, що в людства є три вороги, які забирають більше життів і приносять більше лиха, ніж усі війни разом узяті. Це алкоголізм, тютюнопаління та наркоманія. Найдорожчий скарб у житті людини – це здоров’я.

Не дарма в народі кажуть, що за гроші здоров’я не купиш.

Вправа. Коло ідей.

Діти, що означає бути здоровим?

Бути здоровим – значить бути веселим, життєрадісним, відчувати себе по справжньому щасливим, не хворіти.

Вчитель: І вам діти, сьогодні необхідно зробити правильний вибір, щоб жити цікаво, бути здоровими. Протягом життя набувати, якомога менше шкідливих звичок.

Шкідливі звички – це риси поведінки, що стали твоєю потребою і заважають тобі зберегти здоров’я й бути успішним у житті. Шкідливі звички не з’являються відразу. Вони виникають тільки після тривалого повторення дій. Отож слід вчасно задумуватися до чого призведе дія, яку ти так часто повторюєш. Шкідливих звичок краще не набувати, тому що позбутися їх не так уже й легко.

Щоб довго жити, треба мати міцне здоров’я. А щоб мати міцне здоров’я необхідно вести здоровий спосіб життя. Слід берегти свій організм від того що його ослаблює, зокрема від поганих шкідливих звичок. Однією з таких звичок є куріння.

Іноді діти починають курити не задумуючись про наслідки. А потрібно зробити правильний вибір.

І. Група Юні історики.

Учень 1: Повідомлення: «Історія розповсюдження тютюну».

Учень 2: Повідомлення: «Історія розповсюдження тютюну».

Вчитель: Тютюн – це однорічна рослина з родини пасльонових, висушене листя, якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння. До складу тютюнового листя входять різні речовини. Основна особливість тютюну – це вміст нікотину. Тютюн спочатку використовували як декоративну рослину. Пізніше склалися уявлення про його лікувальні властивості. Французька королева Катерина Медичі страждала від головного болю. Французький посол у Португалії  Жан Ніко вилікував нестерпний головний біль. А за ліки був порошок із листя тютюну. З його ім’ям пов’язана ботанічна назва тютюну – нікотіана з якої і походить слово «нікотин». Про те захоплення лікувальними властивостями тютюну невдовзі минуло, бо траплялися отруєння ним. Почалися переслідування курців. Курців почали жорстоко наказувати.

В 1663 році в Туреччині султан ввів смертну кару за куріння. Споживання тютюну здобуло величезний поштовх у 1881р., коли була запатентована машина для випуску сигарет.

У ХХ ст. Виросла ціла армія курців. Курити почали діти, молодь, жінки.

Непоправної шкоди завдає куріння організму людини, а особливо дітям і підліткам. Ця шкідлива звичка приваблює молодь попри застереження про важкі хвороби.

ІІ. Група: Юні валеологи.

Вплив куріння на здоров’я. 

Учень 3: Повідомлення: «Вплив куріння на здоров’я».

Вчитель:  Цікавинка: «Чим шкідливе пасивне паління»?

Повітря називають «еліксиром життя». І воно робить наше життя повно ціннішим. Однак під час дихання в організм можуть потрапити шкідливі речовини. Одна з таких – тютюновий дим. Паління шкідливе не тільки для самих курців, але й для всіх оточуючих, що змушені перебувати з ними в одному приміщенні. Вони дихають повітрям, отруєним тютюновим димом, який містить чадний газ, нікотин, смоли. Особливо це небезпечно для дітей та підлітків. Перебування дітей у накуреній кімнаті не рідно є причиною головного бою, поганого апетиту, роздратування. У цигарковому димі, який поширює курець, нікотину, дьогтю навіть більше ніж у тому, який вдихає він сам. Таким чином курці завдають великої шкоди не лише собі, але й оточуючим. Їх називають «пасивними» курцями. Нізащо не ставайте активними курцями, і не погоджуйтесь перетворюватись на пасивних курців. Пам’ятайте: ви маєте право дихати чистим повітрям. Якщо ваші рідні або знайомі спробують залити у вашій присутності, ввічливо попросіть їх цього не робити, принаймні вийти в спеціально відведене для паління місце.

Не дозволяйте тютюновій отруті руйнувати ваш організм!

В Україні паління є однією з основних причин смертності.

Факти: Від паління щорічно помирає 2,5 млн. людей. Це кожні 13 секунд. Кожні 4 хв.  в  США помирає людина, смерть якої зумовлена палінням цигарок. Тютюн – причина 95% випадків захворювань на рак легень. Ті хто багато палить, хворіють на цю хворобу в 15 – 30р. частіше, тих, хто не палить. Кожна викурена цигарка скорочує життя, тому хто палить на 8 – 12хв. забруднення повітрям тютюновим димом у 4,5 рази перевищує забруднення вихлопними газами автомобіля. Через пристрасть до паління виникає велика пожеж. За рік в організмі людини, яка викурює приблизно пачку сигарок протягом дня, накопичується 1 літра шкідливих смол.

Сучасне законодавство забороняє паління на території навчальних закладів, медичних установ, у суспільному транспорті, громадських місцях.

Паління в ранньому віці подібне грі з вогнем. Хлопці вважають геройством викурити цигарку потай від дорослих. За даним до 13 років майже 50% підлітків пробували палити. Чим молодша дитина, тим слабші її захисні механізми, тим швидше паління руйнує її організм.

Куріння – це вияв боягузтва. Ви не повинні брати приклад з людей які курять.

Скажімо курінню «НІ», і зробимо правильний вибір.

Що спонукає підлітка запалити цигарку?  

 

Цікавість

 

 

 

ПАЛІННЯ

Наслідування дорослих

 

 

Бажання не відставати від друзів

         Це модно

 

 

Відчуття впевненості

Прагнення бути лідером

 

  1. Однією з причин паління серед молоді є цікавість. За даними соціологічного опитування, курити із цікавості почало 25% учнів.
  2.  Друга причина – наслідування  дорослих. Багато дітей починають палити наслідуючи героїв кіно, старших.
  3. Бажання не відставати від друзів.
  4. Модно. Основна причина поширення куріння серед дівчат – мода, «це красиво», «можна схуднути», «це сучасно», думають, що можна привернути увагу.

Зазвичай підлітки курять ховаючись, курять поспішно, у таких випадках в організм надходить нікотину у два рази більше, ніж під час повільного тютюнопаління.

Щоб позбутися цієї шкідливої звички, потрібне неабияке бажання. Рішучість. Сила волі, а також допомога спеціаліста. Найкраще не починати курити.

Демонстрація експерименту:  «Легені курця».

Розв’язок задачі: «Вартість шкідливої звички».

Одна пачка цигарок коштує в середньому 4 – 6 грн. Підрахуйте, скільки грошей витрачає людина, щодня купуючи 1 – 2 пачки за тиждень, місяць, рік?

Обговорення.

Як можна було б витратити ці кошти, якби їх не довелося витрачати на цигарки?

Як кажуть, краще раз побачити, ніж сто разів почути. Ось слова одного лікаря (ст. 205, години спілкування).

Презентація. Тютюнопаління.

Вчитель: Надзвичайно підступним ворогом людини є алкоголь. Вплив алкоголю на юний організм набагато страшніший, ніж на організм дорослої людини. У дитячому, підлітковому віці ще не завершилися формування організму. І вживання, навіть незначної кількості алкоголю може призвести до дуже небезпечних наслідків. Внаслідок сильного сп’яніння гине велика кількість клітин головного мозку, які більше не відновлюються.

Ребус. Як називають алкоголь з давніх часів?

І. Група Юні історики.

Історія виникнення алкоголю.

Учень 4: Повідомлення: «Історія виникнення алкоголю».

Вчитель: Історія не зберегла ім’я першої людини, яка відкрила світові алкоголь.  Деякі хіміки дали йому назву «вогненна вода»,  «вода життя». Однак незабаром прийшло розчарування, «вода життя» зле пожартувала, над своїми прихильниками. І вчені перейменували алкоголь на «воду смерті». У Стародавньому Єгипті був звичай під час бенкету ставити на край стола скелет, увінчаний поховальними прикрасами, щоб нагадувати присутнім про необхідність дотримання міри у вживання алкоголю. У Спарті за законом Лікурга, було прийнято раз на рік давати рабам велику кількість спиртного і показувати їх в такому стані сп’яніння молодим юнакам, щоб викликати огиду до пиятства.

В наш час однією з причин загрозливого для здоров’я нації становища медики називають поширення серед молоді, підлітків і навіть дітей слабо алкогольних коктейлів.  У 1994р. з’явився слабо алкогольний коктейль джин – тонік, ром – кола, бренді – кола.

Відтоді ринок слабо алкогольних напоїв постійно поновлюється. Не менші проблеми маємо в нашій державі із необмеженим споживанням пива. Зараз маємо його в необмеженій кількості і на будь – який смак. А результатом цього стало те, що протягом останніх 10 років пивних алкоголіків в Україні стало в 10 разів більше.

Пивний алкоголізм – підступніший, розвивається непомітно. Але потім відразу переходить у тяжку форму.

Ще одна біда, характерна для України, щороку  в Україні все більше народжується дітей з діагнозом «алкогольний синдром». Це хвороба, яку малюк може отримати в спадок від питущих батьків. Ці діти мають виражені відхилення в психофізичному розвитку. Від алкоголю також, як і від нікотину розвивається залежність і впливає на вся органи людини.

 

ІІ. Група Юні валеологи.

Вплив алкоголю на організм підлітка.

Алкоголь – це отрута, яка найбільше вражає головний мозок. Особливо згубно алкоголь діє на організм підлітка. Дія алкоголю на організм підлітка у кілька разів сильніша, ніж на організм дорослого. Алкоголь підсилює почуття свободи, робить байдужим. Він також негативно впливає на пам'ять. Стає складніше засвоювати нові знання. Може дійти до того, що деякі люди зовсім не пам’ятають.

Учень 6: Повідомлення: «Вплив алкоголю на нервову систему».

Учень 7: Повідомлення: «Вплив алкоголю на внутрішні органи».

Учень 8: Повідомлення: «Вплив алкоголю на внутрішні органи».

Вчитель: Чому ж підлітки починають вживати алкоголю?

Існує багато чинників під впливом яких підлітки починають вживати спиртні напої.

 

 

 

АЛКОГОЛЬ

 

 

 

 

 

  1. Хочуть бути дорослішими.
  2. Проста цікавість.
  3. Щоб бути сміливішим і впевненим.
  4. Щоб друзі не вважали іншим.
  5. Щоб легше було спілкуватися з людьми.
  6. Є привід: важливі події, свята.
  7. Я п'ю за компанію.

 

Хлопчики частіше в більш ранньому віці пробують спиртне, ніж дівчатка.

Причому до 12 років перше знайомство з алкоголем відбувається або випадково, або дитина сама з цікавості пробує спиртне. Той, хто вживає алкоголь систематично ризикує стати алкоголіком. Тобто потрапити в психічну та фізичну алкогольну залежність.

Вживання алкоголю не лише затьмарює розум, але й убиває, тисячі людей, щорічно помирають виключно через алкогольне отруєння.  Гнітюче враження справляє  інформація про те, що за Україною визначається світова першість у молодіжному алкоголізмі. Алкоголь шкідливий для всіх. Та найбільше небезпечний від для дітей, підлітків. У підлітків, молодих людей набагато швидше розвивається алкогольна залежність і алкоголізм.

Презентація. Алкоголь – «викрадач розуму».

Вчитель: Велику роль у залученні до паління, алкоголю відіграє реклама. Реклама – це заходи спрямовані на залучення споживачів до покупки, за допомогою засобів масової інформації, плакатів, стендів. Пропонований товар чи послуги подаються як найкращі, щоб переконати покупця вибрати їх серед інших.

Реклама завжди яскрава, приваблива.

Реклама нав’язлива,  зустрічається на кожному кроці. Ролик з рекламою постійно повторюється це дуже впливає на свідомість людини.

Рекламна людина – це або відомий артист, або спортсмен. У рекламі е та, що бачать усі: привабливість. Але в ній є і те, що приховується (таблиця 6., ст. 60).

Запитання:

Чи не перебільшені часом переваги того чи іншого товару і наша потреба в ньому?

ІІІ. Група Юні рекламатори.

Завдання групи створити антирекламу, сигарет, алкогольних напоїв у довільній формі (малюнки, вірші, фрази, прислів’я та приказки).

  1. Проти куріння

Одного разу спробував ти закурити

До цього звик – немає вороття

І лиш себе доводиться винити,

Бо сам руйнуєш ти своє життя!

 

Куріння завдає тяжкої шкоди,

Здоров’я в тебе е лиш одне

Ти хочеш виділитись? Бути модним?

Але подумай, що для тебе головне?

 

Навіщо куриш ти, скажи?

Ти думаєш, що кинути – це просто?

Будь розумнішим, приклад покажи

Курити – це не значить будь дорослим.

  1. Нешкідливих цигарок не буває (малюнок).
  2. Паління забруднює навколишнє середовище (малюнок).
  3. Хочеш довго жити – кидай курити.
  4. Від поганих звичок гине краса, через них скорочується молодість (Горацій).

 

Наше здоров’я у наших руках.

Наше здоров’я у наших руках.

Ми всі за здоровий спосіб життя!

Тому кожен учень у школі затям:

«Шкідливі звички» не мода, не клас,

Куріння це лиш заборона для нас

Ти в нікотині ніщо не знайдеш,

А власною рукою себе ти уб’єш

І склянка горілки твій розум туманить

А інколи навіть на злочин тягне

Як з «змієм зеленим» ти будеш товариш,

То гідність і розум свої ти утратиш,

Наркотики смерть. Небезпечність і зле

Він швидше за інших здоров’я уб’є.

Мій друже! Школяре!

Благаю, прощу, установу даю

Піклуйся з дитинства про долю свою.

За гроші не купиш: здоров’я й батьків

Тому бережи їх з дитячих років.

Підсумок уроку.

Тести. (Робота на комп’ютері).

  1. Шкідливі звички:

а) з’являються відразу;

б) з’являються після тривалого повторення дій.

2. Найбільш шкідлива речовина, яка міститься в тютюновому димі – це:

а) метан;                             в) ціанистий водень;

б) нікотин;                          г) аргон.

3. Алкогольна залежність у підлітків формується:

а) повільніше, ніж у дорослих;

б) швидше, ніж у дорослих.

4. Найбільше піддаються руйнівній дії алкоголю:

а) кишечник, шлунок, стравохід;

б) мозок, серце, печінка.

5. Якщо підліток став уживати спиртне, то:

а) він буде здаватися дорослішим;

б) він буде здаватися молодшим за свій вік;

в) він погіршить своє здоров’я й успішність у школі.

6. Тютюнові компанії виробляють сигарети, тому що їхні власники:

а) дбають про ваше задоволення ;

б) прагнуть організувати для вас цікаві забави,

в) хочуть отримати прибуток.

 

V. Підсумок. (Повчальна легенда із Сходу).

«Кошик знань» - написати на пальчиках що ви почерпнули з уроку.

VІ. Д/з.

  1. Опрацювати матеріал підручника.
  2.  Взяти інтерв’ю в людей на тему: «Чому вони палять»?

VІІ. Релаксація.

Вправа «Ми здорові».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

Тести

1.Шкідливі звички:

А)з’являється відразу;

Б)з’являються після тривалого повторення дій;

2.Найбільш шкідлива речовина, яка міститься в тютюновому димі це:

А)метан;

Б)нікотин;

3.Алкогольна залежність у підлітків формується:

А)повільніше, ніж у дорослих;

Б)швидше, ніж у дорослих;

4.Найбільше піддаються руйнівній дії алкоголю:

А)кішечник, шлунок, стравохід;

Б)мозок, серце, печінка;

5.Якщо підліток почав уживати спиртне, то:

А)він буде здаватися дорослішим;

Б)він буде здаватися молодшим за свій вік;

В)він погіршить своє здоров'я й успішність в школі;

6.Позбутися паління:

А)дуже легко самому;

Б)важко навіть за допомогою фахівців медиків;

7.Вибери з переліку звички, які ти вважаєш шкідливими:

А)звичка чистити зуби щоранку;

Б)займатися спортом;

В)курити;

Г)гризти нігті;

8.Під час паління виділяється велика кількість шкідливих речовин, їх відомо близько:

А)200;

Б)40;

В)80;

9.Паління призводить:

А)до спокійного стану;

Б)нудоти;

В)зниження успіхів у навчанні;

Г)головного болю;

10.Яка доза чистого спирту на 1кг. маси тіла є смертельною для людини:

А)40г.;

Б)20г.;

В)7-8г.;

Г)30г.;

11.Тютюнові компанії виробляють сигарети, томущо їхні власники:

А)дбають про ваше задоволення;

Б)прагнуть організувати для вас цікаві забави;

В)хочуть отримати прибуток;

 

 

 

 

 

Легенда із Сходу

 

 

 

"У далекому минулому, коли тютюн тільки-но завезли у Вірменію з далеких країн, біля підніжжя Арарату жив добрий та мудрий дідусь. Він відразу не злюбив оте задурманливе зілля і переконував людей не вживати його.

Одного разу старий побачив, що навколо чужоземних купців, які розклали свій отруйний товар збігалася юрба. Купці кричали "Божественний лист! У ньому - це засіб від усіх хвороб!".

Підійшов мудрий дідусь і каже:

- "Цей божий лист" приносить людям і іншу користь: до хати курця не зайде злодій, його не вкусить собака, і він ніколи не постаріє.

Купці із задоволенням подивилися на нього.

- Ти правий, мудрий старий! - Сказали вони. Але звідки ти знаєш про такі чудові властивості "Божественного листа"?

І старий пояснив:

- Злодій не прийде у хату курця тому, що  той буде багато грошей віддавати за тютюн, стане бідним, і в ньоо не буде чого красти. До того ж, через куріння він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у дім людини яка не спить. Через декілька років куріння людина заслабне, у неї почнуть боліти ноги, і вона ходитиме з палицею. А який собака вкусить людину, в руці якої палиця? І, нарешті, курець ніколи не постаріє бо помре молодим. Відійшли люди від купців"

Нажаль, не кожному з нас у житті зустрічається такий мудрий старий дідусь.
 

 

 

 

 

 

    

doc
Додано
16 березня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку