Нервова система. Профілактика її захворювань

Про матеріал
Нервова система. Профілактика її захворювань Презентація..................................
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нервова система. Профілактика її захворювань

Номер слайду 2

Щоб уникнути захворювань нервової системи, слід вчасно діагностувати і лікувати інфекції, вести здоровий спосіб життя, відмовившись від алкоголю і наркотиків, повноцінно харчуватися, уникати стресів і перевтоми. При появі будь-яких тривожних симптомів обов'язково слід звернутися до лікаря.

Номер слайду 3

Попередження захворювань — це основне завдання закладів здоров’я. Профілактичні заходи відіграють величезну роль у тому, щоб попередити поширення захворювань та виникнення епідемії. Про профілактику хвороб написано велику кількість статей. У нашій статті ми розповімо про головні, але від того не менш ефективні профілактичні заходи, які допоможуть вберегти себе від хвороб. Нервова система — цілісна морфологічна і функціональна сукупність різних взаємопов'язаних нервових структур тварин та людей, яка спільно з гуморальною системою забезпечує взаємопов'язану регуляцію діяльності усіх систем організму та реакцію на зміну умов внутрішнього та зовнішнього середовища. Профілактика захворювань — це ефективний комплекс заходів, які спрямовані на раннє виявлення, запобігання виникнення або загострення хвороби, а також на збереження та зміцнення здоров'я. Нервова система забезпечує зв'язок організму з навколишнім середовищем, а також діяльність людини як не тільки біологічної, а й соціальної істоти. Неоціненне значення у формуванні соціальної суті людини відіграв розвиток мови, пам'яті, мислення та інших видів психічної діяльності.

Номер слайду 4

Якою буває профілактика хвороб?Виділяють кілька видів профілактики: Первинна профілактика включає систему заходів для попередження виникнень захворювань: регулярні профілактичні огляди і вакцинацію. До неї відносять також дотримання гігієнічних і санітарних норм, поліпшення екології та умов праці. Вторинна профілактика допомагає визначати та лікувати захворювання на ранніх стадіях, якщо присутні фактори ризику. Профілактичні огляди, диспансери, профілактичне лікування й оздоровлення. Також при вторинній профілактиці створюються інформаційно-навчальні програми, які допомагають людям із певними захворюваннями знати, як жити повноцінним життям із такими серйозними захворюваннями, як: цукровий діабет, деменція, серцево-судинні захворювання, розсіяний склероз й інші хвороби. Третинна профілактика проводиться, коли діагноз уже підтверджено. Така профілактика полегшує перебіг захворювання та допомагає забезпечити більш швидке одужання. Комплекс профілактичних заходів спрямований на відновлення працездатності та максимальне збереження звичного для людини ритму життя. Крім того, види профілактики захворювань можна розділити на заходи особистого характеру, медичного та соціального. У будь-якому випадку дуже важливо приділяти особливу увагу підтримці й оздоровленню свого організму.

Номер слайду 5

До профілактики захворювань відносяться:дотримання загальних правил в період епідемій;усунення дефіциту корисних речовин в організмі;відмова від прийому міцних спиртних напоїв;регулярна та індивідуально підібрана фізична активність;дотримання правил особистої гігієни;дотримання режиму праці та відпочинку;уникнення стресових ситуацій;очищення житла від пилу, регулярне провітрювання та зволоження повітря;регулярні профілактичні огляди у лікаря;правильна реабілітація після хвороб для запобігання ускладнень та повернення захворювання.

Номер слайду 6

Основні симптоми — млявість, апатія, підвищена сонливість, пригніченість. Хворі не здатні мобілізувати себе на робоче зусилля, вони постійно переживають почуття великої втоми, пригнічені думками про свої соматичні відчуття. На цьому етапі хвороби наявна постійна масивна астенія на тлі погіршеного настрою. Симптоми неврозу:часті відчуття страху й тривоги;труднощі в спілкуванні;неадекватна самооцінка;складності із засинанням і сном;нерішучість;тривожне очікування чогось;фобії;панічні атаки;Неврози — це патологічні форми реакцій центральної нервової системи на ситуації, які травмують психіку, тому їх ще називають психогенними патологічними реакціями. Неврастенія — психічний розлад з групи неврозів, серед проявів якого підвищена подразливість, стомлюваність, втрата здатності до тривалого розумового й фізичного зусилля. Уперше її описав американський лікар Георг Бірд 1869 року.

Номер слайду 7

Депресія – це захворювання, при якому людина тривалий час (не менше двох тижнів) почувається пригнічено, втрачає інтерес до занять, які раніше приносили задоволення, а також не може робити повсякденні справи.ІСТЕРІ́Я – вид неврозу, проявом якого є патологічний стан психіки людини, пов'язаний із надмірною схильністю до навіювання і самонавіювання та слабкістю свідомого контролю поведінки. Термін «І.» використовували ще давньогрец. Депресія по-різному впливає на людей і спричиняє різні симптоми: від тривалого поганого настрою і відчуття безнадії, до втрати інтересу до усього, чим ви раніше захоплювались. Можуть бути й фізичні симптоми, такі як відчуття втоми, поганий сон, відсутність апетиту чи статевого потягу, болі. Прояви астенії: Постійне відчуття втоми. Дратівливість, нервозність. Раптові зміни настрою. Підвищена емоційна чутливість. Погіршення пам'яті, концентрації. Порушення сну, денна сонливість. Неможливість повноцінно відновити сили навіть після тривалого відпочинку.

Номер слайду 8

Психо́з, також психотичний розлад — психіатричний термін, яким позначають ненормальний психічний стан, що має стосунок або до епізоду, або до психічного розладу, що найчастіше проявляється маяченням, галюцинаціями, руховими розладами у вигляді ступору чи збудження, афективними порушеннями (тобто порушенням настрою) Епіле́псія— «захоплювати, володіти, уражати» укр. чóрна нéміч, падýча хворо́ба, чо́рна хворо́ба, падýча, пáдавка, паду́чка, па́давиця, би́рса, причи́нна — група довготривалих неврологічних розладів, що характеризуються виникненням судомних нападів. Супутниками психозу є маревні стани, різкі зміни настрою, обмани сприйняття (галюцинації та ілюзії), збудження, що не піддається контролю або знерухомлення (ступор), депресивна поведінка, підозрілість, порушення процесу мислення і повна відсутність можливості критично оцінити свій стан. Ознаки та симптоми епілепсіїУ більшості випадків, приступу передує: відчуття оніміння мови, надмірна дратівливість, запаморочення, розлад сну, втрата апетиту, загальна слабкість і головний біль. Перед початком нападу, у хворих з'являється короткочасне почуття аури, після якого можлива втрата свідомості.

Номер слайду 9

Розсіяний склероз — це хронічне прогресуюче захворювання центральної нервової системи. Клінічно проявляється неврологічною симптоматикою: розладами зору, патологією рухової активності, порушенням функції тазових органів. Хворо́ба Па́ркінсона, або тремтли́вий пара́ліч — повільно прогресуюче хронічне неврологічне захворювання, притаманне особам літнього віку. Відноситься до дегенеративних захворювань екстрапірамідної моторної системи. Симптоми розсіяного склерозупорушення зору;порушення мови;м'язова слабкість;ломота і біль в тілі;порушення рухової функції;оніміння деяких частин тіла;порушення чутливості;проблемне сечовипускання;Серед основних симптомів - тремор і сповільненість рухів, також захворювання може спричиняти депресивний стан, проблеми зі сном та пам'яттю.

Номер слайду 10

Кінець. Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
2598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку