Нестандартні запитання з механіки

Про матеріал

Дидактичні матеріали з фізики "Нестандартні запитання з механіки" можуть бути використані на уроках чи факультативних заняттях з метою поглиблення знань учнів з механіки.

Перегляд файлу

Нестандартні запитання з механіки

1.           Великі чи малі краплі дощу падають швидше? При збільшенні краплі сила тяжіння збільшується швидше, ніж сила опору повітря, що сповільнює її рух. Отже, швидкість краплі збільшується зі збільшенням її розмірів.

2.           Чи зміниться рівень занурення корабля зі зміною географічної широти (корабель переплив від екватору до Північного полюсу)? Оскільки при зміні географічної широти зміна сили тяжіння однаково впливає і на воду, і на корабель, то рівень занурення не зміниться.  

3.           В яку пору року доба на Землі найкоротша? Завжди однакова – 24 години.

4.           З яким прискоренням відносно Землі вільно падає кулька в ліфті, який рівноприскорено рухається угору? З прискоренням вільного падіння.

5.           Який прилад досить мати, щоб визначити коефіцієнт жорсткості пружини динамометра?

Звичайнісіньку лінійку.

6.           Які види руху мають місце, коли парашутист здійснює стрибок із літака? Прискорений, рівномірний, сповільнений.

7.           Що означає у фізиці вираз «мертва сила»? Колись так називали потенціальну енергію.

8.           Як залежить піднімальна сила повітряної кулі від температури, при якій вона піднімається? Оскільки густина повітря      обернено   пропорційна         абсолютній температурі, тому зі збільшенням температури вага повітря зменшується і  піднімальна сила також зменшуватиметься 

9.           Проти чи за вітром вигідніше злітати літаку? Вигідніше й безпечніше проти вітру, тому що піднімальна сила тим більша, чим більша швидкість літака відносно навколишнього середовища.

10.       Чи можливо розтягнути горизонтально мотузку так, щоб вона не провисала? Ні. Сила натягу мотузки та сила тяжіння діють перпендикулярно одна до одної, тому не зрівноважуються.

11.       Заважає чи допомагає руху сила тертя? Сила тертя кочення чи ковзання – перешкоджає руху, а сила тертя спокою – допомагає

12.       У який момент камінь, кинутий угору буде в стані невагомості? У верхній точці, коли зупиниться і на нього діятиме лише сила тяжіння.

pdf
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
До уроку
Розділ 2. Динаміка
Додано
8 березня 2018
Переглядів
1061
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку