Презентація до уроку з фізики у 10 класі на тему "Властивості рідини. Поверхневий натяг"

Про матеріал

Презентація до уроку з фізики у 10 класі на тему "Властивості рідини. Поверхневий натяг", метою якого є ознайомити з особливостями поверхневого шару рідини, сформувати поняття поверхневого натягу, сили поверхневого натягу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Які агрегатні стани речовини вам відомі?2. Чи мають рідини власний об'єм?3. Чи мають рідини форму?4. Чи можна рідини стиснути?5. Як розміщені молекули в рідинах? Як рухаються?6. Що можна сказати про взаємодію молекул в рідинах?

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Властивості рідини. Поверхневий натяг. Мета: ознайомити з особливостями поверхневого шару рідини, сформувати поняття поверхневого натягу, сили поверхневого натягу.

Номер слайду 4

Властивості поверхні рідини

Номер слайду 5

Сила поверхневого натягу – це сила, яка діє вздовж поверхні рідини, перпендикулярно до лінії, яка обмежує поверхню, і спрямована в бік її скорочення.

Номер слайду 6

Поверхневий натяг – це фізична величина, яка характеризує рідину й чисельно дорівнює силі поверхневого натягу , яка діє на одиницю довжини лінії, що обмежує поверхню. Одиницею вимірювання поверхневого натягу в СІ є .

Номер слайду 7

Поверхневий натяг залежить від роду рідинитемператури рідинидомішок

Номер слайду 8

Поверхнева енергія – це надлишкова потенціальна енергія, яку мають молекули в поверхневому шарі порівняно з їхньою потенціальною енергією всередині іншого об'єму рідини.

Номер слайду 9

1. З крана самовара падають краплі. Коли вони важчі: коли вода гаряча чи охолола?2. Які причини виникнення поверхневого натягу?3. Від чого залежить поверхневий натяг?4. Як відомо, піщані замки й “пасочки” можна будувати тільки з мокрого піску. Сухі піщинки не прилипають одна до одної. Поясніть, чому.5. Холодна вода не відмиває засмальцьовані поверхні. Чому ж це можна зробити за допомогою мильного розчину й гарячої води?

Номер слайду 10

Домашнє завдання: 1. Опрацювати §58 (п.1-п.3) 2. Виконати вправу 49 (1) 3. Виконати експериментальне завдання. В одну склянку накапати 50 крапель води, а в другу – 50 крапель спирту. Порівняти об'єми у склянках. Пояснити різницю.

pptx
Додано
16 березня 2018
Переглядів
4442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку