НЕСТАНДАРТНИЙ УРОК ІНФОРМАТИКИ

Про матеріал
Інтерес до вивчення інформатики залежить від того, як проходять уроки. Навіть на самих хороших уроках елемент обов'язковості стримує розвиток захопленості предметом. Тому на уроках інформатики потрібно якомога ширше застосовувати нетрадиційні форми Формування позитивної мотивації повинно розглядатися учителем як спеціальна задача. Як правило, мотиви пов'язані з пізнавальними інтересами учнів, потребою в оволодінні новими знаннями, навичками, вміннями. Для організації сприятливого клімату, що орієнтує учнів на комунікацію, необхідно вибирати такі форми уроку, які стимулюватимуть діяльність учнів
Перегляд файлу

Краматорська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 10

 с профільним навчанням

Краматорської міської ради

 

 

 

 

НЕСТАНДАРТНІ УРОКИ ІНФОРМАТИКИ

ІНТЕГРОВАНИЙ УРОК

 

Підготувала учитель інформатики

 БУКІЙ ОЛЬГА ОЛЕКСАНДРІВНА
 

 

 

 

 

 

2021-2022 навчальний рік

 

 

Мета  уроку:

  • викликати зацікавленість до читання книжок;
  • узагальнити та систематизувати знання учнів про народну та літературну казку, їх особливості;
  • формувати вміння давати власну оцінку вчинкам героїв; розвивати творчі здібності, уяву, допитливість,спостережливість, вміння орієнтуватися в набутих знаннях, використовувати їх на практиці;виховувати найкращі людські риси, інтерес до казок, доброту, любов, прагнення допомагати людям

Наочність: комп’ютер,  ілюстрації учнів,  мультимедійний проектор, електронні

                     пазли, пазли, презентація

Казка — вигадка, та в ній —

в шкаралупі золотій —

зерня сховане смачне.

Хто дістане, той почне

думу думать про життя,

збудить в серці почуття,

мов торкнеться до вогню —

вийде сміло на борню

за добро і проти зла!

В казці — сила немала...

                          Валентин Бичко

 

Хід уроку

  1. Мотивація роботи

(слово вчителя)

Сьогодні ми вирушаємо у подорож до прекрасної країни дитинства – світу казок. А чи замислювалися ви над тим, звідки беруться казки?

Ось як цікаво на це запитання відповів відомий фінський письменник – казкар Закаріас Топеліус

(звучить тиха мелодія)

«Як настане літо, вийдіть дуже рано в поле, коли роса лежить на траві – там блищать тисячі казок, мов діаманти. Потім на берег моря, де на воді граються маленькі кучеряві хвилі з білими баранцями - то й є казки.  Восени прислухайтесь до шуму смерек, що розповідають предковічні казки про велетнів. Або пошукайте їх у вересові – він знає безліч казок. Узимку можна читати чудові морозяні вірші – візерунки на шибках або на  вкритих інеєм деревах, а напровесні казки грають барвами на вечірньому небі. І восени, і взимку, і навесні ви можете читати сріблясто-зоряні казки.  Природа може розповісти силу-силенну казок. Треба уміти лише слухати їх. Хто її почув той став письменником-казкарем.»

  • Так, дійсно, чарівний світ казки він дивовижний. І саме письменники нам допомагають поринути у той світ, відчути його велич і красу. Сьогодні ми здійснимо подорож у світ казок трьох дивовижних письменників: О. Пушкіна, Андерсена  та Кетрін Роулінг

І допоможуть нам у цьому три команди

(Представлення команд)

 

 

А почнемо ми з презентації біографій письменників

1. Пушкін О.С.

2. Андерсен Г.Х.

3. Джоан  Ролинг

(кожна із команд отримує горішок до свого кошика)

  1. Другий етап нашої подорожі називається «Я  і  моя доля»

Де кожна команда нам повинна розповісти про улюбленого героя.

Починаємо:

1. Гаррі Потер

2. Герда

3. Кіт учений

Третій етап: проект-презентація «казка»

(показ проектів і невеличка розповідь про них).

А тепер пограємо:

 

 

Гра на комп’ютері – «Країна казкаря» :

Шарль Перро «Попелюшка» - Франція

Г.К.Андерсен «Снігова Королева»  -  Данія

О.Пушкін  « Сказка о рыбаке и рыбке» - Россия

Іван Франко «Фарбований Лис»  - Україна.

 

Наступний конкурс «Назви автора казки»

 

«Попелюшка» - Ш. Перро

«Мойдодир»  - К.Чуковський

«Русалонька»  -  Г.Х. Андерсен

«Золотий ключик»  - О.Толстой

«Мауглі» - Р. Кіплінг

«Казка про царя Салтана» - О. Пушкін

«Горбоконик» - П.Єршов

«Гидке каченя» - Г.Х. Андерсен

«Фарбований Лис» - І Франко.

 

Конкурс шостий «Чарівний мішечок»

 

Впізнай, з якої казки предмет?

Горох – «Принцеса на горошині», «Котигорошко»    1

Рукавичка  «Рукавичка»     3

Туфелька  - «Попелюшка»   2

Сіно – «Солом’яний бичок»   3

Яйце – «Курочка Ряба»   3

Ріпка – «Ріпка»    4

Глечик-  «Лисичка  і Журавель»  4

Фарба – «Фарбований лис»     4

Троянди « Снігова  королева»   4

 

Конкурс сьомий «Склади пазли»

 

Кожна команда збирає три паперових та три електронні пазли

 

Ось і добігає кінця наша подорож

 

Давайте з вами підрахуємо кількість зароблених горіхів

 

 

 

 

 

Оцінювання роботи команд

 

  1. Учням пропонуються картки для самооцінки своєї роботи в групі

 

Прізвище, ім’я _______________________________________

Оцініть себе по кожному з визначених напрямків від 0 до 2 балів

  1.  Ви брали активну участь у роботі групи ____________________
  2. Ви вносили вдалі пропозиції, які врахувала група____________
  3. Ви надавали підтримку іншим членам групи, заохочували їх до роботи ____________________________________________________
  4. Ви висунули цілком нову ідею, що сподобалася іншим _______
  5. Ви доповідали класу про результати роботи ___________________
  6. Ви виявили себе як творча особистість _______________________

 

 

Рефлексія

 

 

Домашнє завдання: Прочитати  казку Кіплінга

                                   «Рікі  - тікі- таві»

                                   Створити презентацію до казки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джоан  Кетлін  Ролінг

 

Джоан Роулінг— англійська письменниця, що пише під псевдонімом Джоан Кетлін Роулінг автор серії романів про Гарі Поттере, перекладених 64 мови. У 2001 році Джоан Роулінг за книгу «Гарі Поттер і Кубок вогню» отримала премію Хьюго. Кавалер Ордена Почесного легіону (2009)

Народилася 31 липня 1965 в Чиппінге Содбері, графство Глостершир, Англія (недалеко від Брістоля). Батьки: Енн і Піт Роулінг. Сестра Ді народилася 2 роками пізніше за Джоану.  У дитинстві вона двічі переїжджала. Обидва рази в міста поряд з Брістолем: спочатку в Ейт потім у Вінтербурн. У Вінтербурне вони з сестрою грали з дівчинкою і хлопчиком по прізвищу Поттери.  Мати віддала весь свій час дочкам. Енн любила читати дітям книги. До п'яти років Джоанна чи не напам'ять знала всі дитячі книжки. У шість років вона показала матерів своя перша розповідь про пригоди кролика на ім'я Кролика.

Сім'я переїхала знову, коли нею було дев'ять років — в Татшилл поряд з Чепстоу. Коли Джоан було 15 років, захворіла її мати. Діагноз розсіяний склероз.  У випускному класі Джоан вирішила, що поступатиме до Оксфорда. Вона успішно склала вступні іспити, її прізвище попало в список кандидатів, проте студенткою престижного університету вона так і не стала

30 грудня 1990 року, у віці 45-ти років, померла мати Джоани, яка декілька років перед смертю була фактично паралізована. Після цього Джоан вирішила виїхати з Англії до Португалії.  У 1991 році, у віці 26 років, Джоана відправилася до Португалії, викладати англійський. Вона давала уроки після обіду і увечері, а вранці вигадувала. В цей час вона почала працювати над своїм третім романом. Нова книга була про хлопчика, який виявив, що він чарівник  і попав в чарівну школу.

Джоан Роулінг працювала секретарем в добродійній організації. Перша книга про Гарі Поттере була написана на старій машинці, що писала. Астероїд № 43844 за пропозицією астронома з Чикаго Марка Хаммергрена, що відкрив його, носитиме ім'я Роулінг на честь знаменитої письменниці. У червні 2006 британська публіка назвала Джоан Роулінг «найбільшою з британських авторів, що живуть нині».

Джоан Роулінг зайняла в опиті перше місце, зібравши майже в три рази більше голосів, чим Тері Пратчетт, автор творів в жанрі фентезі.

 

 

 

 

Ганс Християн Андерсен

 

Ганс Християн Андерсен народився   2 квітня 1805 р. в Оденсе на острові Фюн. Батько Андерсена, Ганс Андерсен був бідним черевичником, мати Ганна Марі Андерсдаттер була пралею з бідної сім'ї, їй доводилося в дитинстві просити подаяння, вона була похована на кладовищі для бідних.

У Данії існує легенда про королівське походження Андерсена, оскільки в ранній біографії Андерсен писав, що в дитинстві грав з принцом Фрітсом, згодом — королем Фредеріком VII, і у нього не було друзів серед вуличних хлопчиськ — лише принц. Дружба Андерсена з принцом Фрітсом, згідно фантазії Андерсена, продовжувалася і в дорослому віці, до самої смерті останнього. Після смерті Фрітса, за винятком родичів, один лише Андерсен був допущений до труни покійного.

Він зростав дуже витончено нервовим дитям, емоційним і сприйнятливим. У той час фізичні покарання дітей в школах було звичайною справою, тому хлопчик жахався ходити в школу, і його мама віддала його в єврейську школу, де фізичні покарання відносно дітей були заборонені.  Звідси зв'язок Андерсена з єврейським народом, що назавжди зберігся, і знання його традицій і культури; він написав декілька казок і розповідей на єврейські теми - російською мовою вони не перекладалися.

У 1829 р. опублікована Андерсеном фантастична розповідь «Піша подорож від каналу Холмен до східного краю Амагера» приніс письменникові популярність. Мало що було написано до 1833 року, коли Андерсен отримав від короля грошовий посібник, що дозволив йому здійснити першу в житті закордонну подорож.

У червні 1847 він вперше приїхав до Англії і був удостоєний тріумфальної зустрічі. У другій половині 1840-х і в наступні роки Андерсен продовжував публікувати романи і п'єси, марно намагаючись прославитися як драматург і романіст. В той же час він зневажав свої казки, що принесли йому заслужену на славу. Проте він продовжував писати все нові і нові казки. Остання казка написана Андерсеном в Різдво 1872 рік.

У 1872 році Андерсен впав з ліжка, сильно розбився і більше вже не оправився від травм, хоча прожив ще три роки. Він помер 4 серпня 1875 і похований на кладовищі в Копенгагені.

 

 

 

Александр  Сергеевич  Пушкин

 

Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин 26 мая 1799 в Москве — русский поэт, драматург и прозаик.

Александр Сергеевич Пушкин имеет репутацию великого или величайшего русского поэта. В филологии Пушкин рассматривается как создатель современного русского литературного язика.

       Пушкин происходил из разветвлённого нетитулованного дворянского рода, восходившего по генеалогической легенде к «мужу честну» Ратше, современнику Александра Невского. Пушкин неоднократно писал о своей родословной в стихах и прозе; он видел в своих предках образец древнего рода, истинной «аристократии», честно служившего отечеству, но не снискавшего благосклонности правителей и «гонимого». Не раз он обращался) и к образу своего прадеда по матери — африканца Абрама Петровича Ганнибала, ставшего слугой и воспитанником Петра I, а потом военным инженером и генералом.

Шесть лет Пушкин провёл в Царскосельском лицее, открытом 19 октября 1811 года. Здесь юный поэт пережил события Отечественной войны 1812 года. Здесь впервые открылся и был высоко оценён его поэтический дар. Воспоминания о годах, проведённых в Лицее, о лицейском братстве навсегда остались в душе поэта.

Из лицея Пушкин был выпущен в июне 1817 года в чине коллежского секретаря (10-го класса, по табели о рангах) и определён в Коллегию иностранных дел. Он становится постоянным посетителем театра, принимает участие в заседаниях «Арзамаса», в 1819 году вступает в члены литературно-театрального сообщества «Зелёная лампа», которым руководит «Союз благоденствия».

Ещё при жизни поэта стали именовать гением, в том числе печатно. Со второй половины 1820-х годов он стал считаться «первым русским поэтом» (не только среди современников, но и русских поэтов всех времён), а вокруг его личности среди читателей сложился настоящий культ.

Сказки

Жених Сказка о попе и о работнике его Балде

Сказка о медведихе

Сказка о царе Салтане, о сыне его славном и могучем богатыре князе Гвидоне Салтановиче и о прекрасной царевне лебеди

Сказка о рыбаке и рыбке

Сказка о мёртвой царевне и семи богатырях

Сказка о золотом петушке

 

Дуэль с Дантесом состоялась 27 января на Чёрной речке. Пушкин был ранен: пуля перебила шейку бедра и проникла в живот. Для того времени ранение было смертельным. Пушкин узнал об этом от лейб-медика Арендта, который, уступая его настояниям, не скрывал истинного положения дел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
12 березня 2022
Переглядів
320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку