Нетрадиційні методи малювання

Про матеріал

Нетрадиційний метод малювання - це спосіб створення нового, оригінального твору мистецтва, в якому гармонує все: і колір, і лінії, і сюжет. Це велика можливість для дітей міркувати, пробувати, експерементувати, а, найголовніше, самовиражатися. Слід зазначити, що нетрадиційні техніки малювання є цікавими дітям різного віку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нетрадиційні техніки малювання з дітьми Баранівська ЗОШ І-ІІ ст.

Номер слайду 2

Мета проекту: сприяти розвитку творчих здібностей дітей засобами образотворчого мистецтва з використанням нетрадиційних технік; розвивати в дітях почуття краси, ритму, художнього смаку, творчої уяви, фантазії, допомогти реалізувати себе не лише на уроці, а й в повсякденному житті; навчити учнів творчо мислити, вільно проявляти себе в різних видах діяльності через розвиток художньо – творчих здібностей, уміння користуватися засобами нетрадиційного малювання; розширювати уявлення дітей про нетрадиційні техніки малювання; навчити дітей з'єднувати в одному малюнку різні матеріали для отримання виразного образу.

Номер слайду 3

Кажуть, що в кожній дитині живе геній. Незрозуміло, правда, який саме. І що головне завдання педагогіки - відшукати цього генія.

Номер слайду 4

Нетрадиційна техніка Кляксографія Монотипія Граттаж Малювання зубною щіточкою. Малювання по мокрому папері Точковий малюнок Колаж Малювання жатим папером.            

Номер слайду 5

Кляксографія Вона полягає в тому, щоб навчити дітей робити плями (чорні і різнокольорові). Потім вже 3-річна дитина може дивитися на них і бачити образи, предмети або окремі деталі. "На що схожа твоя або моя пляма?", "Кого або що вона тобі нагадує?" - ці питання дуже корисні, тому що розвивають мислення і уяву. Після цього, не примушуючи дитину, а показуючи, рекомендуємо перейти до наступного етапу - обведення або домальовування плям. В результаті може вийти цілий сюжет.

Номер слайду 6

Урізноманітнити прийом кляксографія дозволяє роздування крапель по поверхні аркуша. Тому "роздування" крапель можна поєднувати з нахилом листа по черзі в різні боки. Кожен поворот краплі при нахилі листа дає новий напрямок лінії руху. За допомогою цього прийому можна отримувати оригінальні зображення дерев, тварин, казкових і фантастичних персонажів.

Номер слайду 7

            Монотипія Це одна з найпростіших графічних технік. Головне її гідності в несподіваному ефекті, при якому відбиток живописного зображення набуває специфічну фактуру, що відрізняється м'якістю і легкої розпливчастістю обрисів, що повідомляє йому особливу красу. Виконання роботи в техніці монотипія нагадує дитячу гру: малюєш на склі, пластмасовою платівці або на плівці картину і друкуєш на аркуші паперу. Це цікаво і маленьким і дорослим.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ГРАТАЖ Це графічна техніка. Слово «гратаж» в перекладі з французької мови означає, шкребти, дряпати. Малюнок виконується шляхом процарапуванії пером, спицею або будь-яким гострим інструментом паперу або картону, залитих тушшю. Іншими словами - це техніка дряпання. Хлопці в студії завжди з великим інтересом ставляться до гратографіі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Малювання зубною щіточкою У цьому методі замість пензлика використовується стара зубна щітка. На неї набирається фарба потрібного кольору і наноситься на аркуш паперу.

Номер слайду 15

Малювання на мокрому папері. Існує цілий ряд предметів, сюжетів, образів, які краще малювати на вологому папері. Потрібна неясність, розпливчатість, наприклад якщо дитина хоче зобразити наступні теми: "Місто в тумані", "Мені наснилися сни", "Йде дощ", "Нічне місто", "Квіти за фіранкою" і т.д.

Номер слайду 16

Потрібно навчити дошкільника зробити папір трохи вологим. Якщо буде папір надмірно мокрій - малюнка може не вийти. Тому рекомендується намочити в чистій воді грудочку вати, віджати її і провести або по всьому листу паперу, або (якщо так потрібно) тільки по окремій частині. І папір готова до твору неясних образів.

Номер слайду 17

ТОЧКОВИЙ МАЛЮНОК. Дітям подобається все нетрадиційне. Малювання крапками відноситься до незвичайних, в даному випадку, прийомам. Для реалізації можна взяти фломастер, олівець, поставити його перпендикулярно до білого аркушу паперу і почати зображати. Але ось найкраще виходять точкові малюнки фарбами.Вот як це робиться. Сірник, очищена від сірки, туго замотується невеликим шматочком вати і занурюється в густу фарбу. Головне, відразу ж зацікавити дитину.

Номер слайду 18

Коллаж У цій техніці використовується все, що є під рукою. Можна малювати ганчірочкою, паперовою серветкою (складеною багато разів); малювати брудною водою, старою чайною заваркою, кавовою гущею, вичавки з ягід. Корисно так само розфарбовувати банки і пляшки, котушки і коробки і т.д.Можно застосовувати аплікацію та інші техніки.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Малювання мильними бульбашками Для роботи потрібно у склянку з водою додати шампунь та зафарбувати її різнокольоровими фарбами. Трубочку для коктейлю занурити у склянку та з невеликим зусиллям подути в неї. Над склянкою піднімуться бульбашки. Приложіть аркуш паперу до різнокольорової піни і на ньому віддрукуються мильні відбитки. Уважно подивіться на них та домалюйте візерунок. Для кожного кольору потрібно мати окрему склянку з мильною водою.

Номер слайду 23

Малювання пальцем А тепер саме час освоювати пальцеву живопис. Неймовірно, але пропали всі кисті. Що робити? Малювати хочеться дуже ... Не біда, у нас завжди готові 10 пензликів, які постійно з нами. Що ж це за пензлика? Здогадалися? Звичайно, це ж наші пальчики! На кожен пальчик-пензлик - своя фарба. Можна малювати точками, цятками, розлученнями. Освоїли живопис пальцями? Спробуйте малювати долоньками

Номер слайду 24

Робота на жатому папері Беремо чистий альбомний аркуш. Розводимо для заливки акварельний фарбу. Виконуємо заливку. Поки лист сирої, мне його в грудку. Потім лист розгортаємо і розправляємо. Даємо висохнути папері і виконуємо зимову композицію на цьому тлі.

Номер слайду 25

Литература: http://:valex.vistcom.ru/ http://svitowid.narod.ru/risowanie.htm--> http:www.izostudiya.ru/gallery.Php?define=38page=1

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Івасенко Яна Валеріївна
    Дякую. Цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
12176
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку