Неврози та неврозоподібні стани

Про матеріал
Презентація містить матеріали до розділу " Біологічні основи здорового способу життя", до уроку про види здоров'я людини - "Психічне здоров'я".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Неврози та неврозоподібні стани

Номер слайду 2

Сутність неврозу Неврози відносяться до так званої "малої психіатрії", яка вивчає хвороби позапсихотичного стану. Ці хвороби характеризуються не тільки малою інтенсивністю, але і малою тривалістю. Вони підходять під визначення "прикордонні стани". Поняття "прикордонні стани" включає донозологические невротичні розлади, що клінічно оформилися неврозоподібні реакції і стани, психопатії, неврозоподібні і психопатоподібні порушення при соматичних захворюваннях і інші, що протікають на невротичному рівні. На відміну від психопатії, при неврозах страждає лише частина особистості, зберігається критичне ставлення до хвороби і розвивається він в результаті прижиттєвих середовищних впливів. Таким чином, невроз - це психогенний (як правило, конфликтогенний) нервово-психічний розлад, який виникає в результаті порушення особливо значимих життєвих відносин людини і виявляється в специфічних клінічних феноменах при відсутності псіхопатологічних явищ .

Номер слайду 3

Визначення неврозу Невроз це ціла група функціональних захворювань (тобто таких , що не мають структурних порушень), які розвиваються в результаті важких внутрішньоособистісних конфліктів, в результаті порушень особливо значущих життєвих відносин людини, і проявляється виключно м'якою невротичною симптоматикою і соматовегетативними порушеннями. Павлов І. П. вважав невроз зривом вищої нервової діяльності, яке може проявлятися емоційно-афективними і соматовегетативних порушеннями, і продовжуватися від кількох днів до кількох років. При неврозах зберігається критичне ставлення до хвороби, немає порушень соціальної адаптації.

Номер слайду 4

Критерії неврозів. Провідна роль психогенії у виникненні хвороби. Функціональний (оборотний) характер психічних розладів. Відсутність психотичних симптомів, недоумства, наростаючих змін особистості. Збереження критичного ставлення до свого стану, що відрізняє неврози від психопатій.

Номер слайду 5

Сприятливі факторипсихологічні:особливості особистості умови її дозрівання і виховання становлення взаємин з соціумом рівень домагань біологічні: Функціональна недостатність нейромедіаторної системи. Функціональна недостатність нейрофізіологічної системи

Номер слайду 6

Клінічні прояви. Психічні розлади: тривога, астенія, депресія, фобія, іпохондрія, нав'язливі стани. Соматовегетативні розлади:вегетативна дисфункція, порушення сну, хронічні больові синдроми, псевдоневрологіческіе розлади

Номер слайду 7

Класифікації неврозівІснує безліч класифікаційних розподілів неврозів. Це результат відсутності єдиного погляду на етіологію і патогенез. В основі класифікацій лежать різні ознаки:• етіологічний: провина, фрустрація, агресія та ін.• інформаційний: (недолік або надлишок інформації);• ситуаційний і реактивний;• конституційний і реактивний по генетичному факторі;• за принципом убування ролі факторів середовища і зростання ролі факторів особистості;• за ознаками професії - неврози керівних кадрів, неврози акторів і т.д .;• по подіях у житті суспільства - військовий, позиційний і т.д. В даний час більшість вітчизняних авторів виділяють три класичні форми неврозів: неврастенію, істерію і невроз нав'язливих станів

Номер слайду 8

Як правило, сам невроз і тип його перебігу безпосередньо залежить від типу особистості людини. При істерії - демонстративність, прагнення звернути увагу (неусвідомлено), частіше характерна для художнього типу особистості. При неврозі нав'язливості - тривожні побоювання, страх, частіше зустрічаються у людей мислительного типу особистості, у людей - педантичних і раціональних. Почуття втоми, виснаження, тривога, а також зниження настрою - властиві будь-якому типу неврозів.

Номер слайду 9

Неврастенія Неврастенія – (буквально "слабкість нервів" від грец . Asthenos - "слабкий") - невроз виснаження, психічної слабкості, становить більше половини ​​від всіх неврозів . Найважливішими проявами цього синдрому є поєднання дратівливості з підвищеною стомлюваністю і виснаженням. Характерним при цьому є почуття постійної втоми. Хворий відчуває себе як після важкої фізичної роботи або після важкого захворювання і скаржиться на: -м'язові болі, особливо в поперековій області (підвищена напруга цих м'язів), серцеві болі , болі в животі, розлади статевої сфери (зниження лібідо,передчасна еякуляція, імпотенція у чоловіків, аноргазмія у жінок );-головні болі з напругою, пульсацією, шумом у вухах,що виявляються у вигляді стискаючого обруча (неврастенічний шолом), відчувається почуття тиску усередині голови ( "вата в голові"), сумбур в голові ( "вода переливається, тріск");-знижену здатність до навчання : труднощі концентрації уваги і запам'ятовування, - ці порушення є проявом психічної втоми. -розлади сну: порушене засинання, часті пробудження, ранні пробудження, відсутність бадьорості вранці ,жахливі, поверхневі сни; -емоційну нестійкість: дратівливість, злість, почуття вичерпаності, "вулканічні" виверження гніву, схильність до сліз,швидку зміна настрою, депресія, іпохондрія, відчуття слабкості, тривоги занепокоєння, нетерпимість (важко переносять очікування); -вегетативні прояви - задишку , лабільність пульсу, нестабільність артеріального тиску, пітливість (особливо стоп, долонь), запаморочення ;-почуття хронічної втоми: зранку характерно почуття втоми, до вечора – пожвавлення; -відчуття незадоволеності життям: поспіх і нудьга, бажання "виявитися в іншому світі", залишити в минулому дійсність, бігти від неї або зруйнувати, боротьба з актуальним часом та ситуацією і ін .

Номер слайду 10

Неврастенію частіше страждають керівники (так званий директорський невроз). Вони не можуть справлятися зі своїми обов'язками, знаходяться в постійній напрузі, запальні, дають суперечливі вказівки. Їх дратує все і вся. Характерні для неврастенії поспіх і нудьга зараховуються до рис сучасної цивілізації, тому неврастенію можна розглядати як "неврастенізацію " суспільства технічного прогресу.

Номер слайду 11

Форми і стадії неврастеніїКлініцисти виділяють три форми неврастенії, вони ж, практично, є послідовними стадіями її перебігу: Гіперстенічна - початкова стадія, за якої порушене активне гальмування, що виявляється переважно у вигляді дратівливості, збудливості нестриманості , нетерплячості , сльозливості. Дратівлива - проміжна стадія, при якій має місце лабільність збуджувальних процесів з перевагою дратівливої слабості, втоми, неуважності,сонливості Гіпостенічна - заключна стадія, за якої розвивається охоронне гальмування в НС, переважає виснаженість, слабкість, млявість, апатія, підвищена сонливість, погіршення настрою,зниження фізичної активності, втома, неуважність.

Номер слайду 12

Істерія- від грец. hystera - "матка". За часів Платона вважали, що ця хвороба пов'язана з ходінням матки по тілу жінки. Потім були виявлені ті ж симптоми і у чоловіків, але значно частіше істерія зустрічається у жінок. Бабинський називав істерію "великої сімулянткой", так як при істерії виявляються симптоми, характерні для різних захворювань: головний біль сильніше, ніж при пухлинах мозку, серцебиття, емоційна збудливість, характерні для серцевої недостатності, припадки (істерична дуга), що нагадують епілепсію. В основі захворювання лежать психогении - фактори емоційного характеру (емоційний стан хворого, його травми, конфлікти). Фактори емоційного характеру, що діють на фізичне самопочуття, називаються конверсією (conversia - "звертаючи", "направляючи"). У симптомах істеричної конверсії є риси екстраверсії, спрямовані в зовнішнє середовище.

Номер слайду 13

Симптоми істерії Симптоми істерії виявляються в рухових, сенсорних і психічних порушеннях:•Рухові симптоми - гіперкінези (розмашисті рухи різного роду: писальний спазм, особливо у вчителів, здригування, істеричне тремтіння, тики, нав'язливі рухи); функціональні паралічі.• Сенсорні симптоми - зниження даної функції перцепції (відсутність болючої реакції, істерична сліпота і глухота) або її підвищення (гиперстезии, постійним біль, зорова або слухова гіперчутливість). Можлива відсутність дотику, перчаточная або панчішна гіперчутливість, спастическое зажмуривание століття, аноргазм, глухота, втрата смаку, головний біль ( "болючий цвях"), істерична вагітність, втрата голосу.• Психічні симптоми - стан величезного збудження чи апатії, відмінна пам'ять (гипермнезия) або її втрата (амнезія). Спостерігаються екстази, несамовитість, припадки, істеричне скам'яніння (ступор), сутінковий стан (нестримне прагнення до втечі, перевтілення в тварину і т.д.). Слід відрізняти істеричний невроз від істеричної психопатії. Для останньої особистісні відношення більш виражені, приводять до значного "зниженню в соціально-етичному плані". Істеричні риси характеру виявляються з дитинства і часто збільшуються внаслідок неправильного виховання, при цьому виявляються в різних ситуаціях, не маючи чіткого зв'язку з психотравмой.

Номер слайду 14

Неврози нав'язливих станів (обсесивно- компульсивні фобічні неврози) Невроз нав'язливих станів – ананкастичний невроз (ananke - "необхідність", "фатум"). Особливістю неврозу нав'язливих станів є примус. Чим більше виявляється опір цьому примусу, тим сильніше виявляються симптоми. Вольове зусилля залишається без відповіді, або підсилює симптоматику (наприклад, занепокоєння, чи закрив двері, "застряє" в голові). У хворого спостерігається прагнення до порядку. Порушення порядку, ритуалів викликає занепокоєння, а ритуал захищає від страху, знижує тривогу. Відзначається тенденція до виконання суспільних норм - в іншому випадку виникає почуття провини. Для зниження страху хворий використовує талісмани, магічні закляття і т.д.

Номер слайду 15

Невроз нав'язливих станів Серед хворих, що страждають від неврозу нав'язливих станів переважають особи розумового типу, схильні до логіки, самоаналізу, що стримують зовнішні емоції, тривожно-недовірливі. Нав'язливими можуть бути думки, рахунок, «розумова жуйка», тоді це називається «інтелектуальна» нав'язливість. Фобії, тобто страхи, як прояв емоційних порушень. Рухові нав'язливості (компульсії), нав'язливі сумніви, прагнення постійно перевіряти (газ, світло, замки та ін.) Можуть бути нав'язливі тики, миготіння, моргання, які посилюються при емоційній напрузі. До всіх варіантів неврозу можуть приєднуватися один або кілька синдромів. При неврозі нав'язливих станів відзначаються нав'язливі думки, дії, страхи (фобії).

Номер слайду 16

Нав'язливі думки - обсесії Стереотипне повторювані нав'язливі думки, відчуття, почуття, образи, необгрунтовані страхи, імпульси до виконання деяких дій. Розуміючи необгрунтованість страхів і безглуздість дій, хворий не в змозі їх позбутися. Опір обсессии створює дедалі більше внутрішнє напруження, для вирішення якого змушений здійснювати компульсії Нав'язливі думки можуть не носити емоційного зафарбування (перераховування чисел, повторення почутого). Наприклад, у матері - думка вбити дитину, у віруючого - богохульство, секс. Нав'язливі думки можуть носити екзистенціальний характер: чи добре я зробив, чи правильно провів консультацію, хто я, навіщо я живу? Можлива дереалізація (почуття зміненості, нереальності навколишнього) і деперсоналізація (порушення самосвідомості, почуття зміни свого "Я").

Номер слайду 17

Нав'язливі дії Нав'язливі дії - стереотипні рухи усупереч волі і розуму, повторювані зовні доцільні і ірраціональні дії, що виконуються за певними правилами (ритуали) і зменшують внутрішнє напруження, створюване обсесіями. Компульсії часто здійснюються з свідомим прагненням запобігти небажаній подіїї. Наприклад, миття рук, ритуали вдягання і роздягання, певну кількість повторень дій і т.д. Мета нав'язливої дії - відсторонення зла. Хворі розуміють, що дії виглядають безглуздо, смішно, але відмовитися від їх виконання не можуть (прагнення обійти вуличний ліхтар з певного боку, струшування головою, ногою).

Номер слайду 18

типові обсессии і компульсии. Сумнів в правильності скоєних дій і прийнятих рішень, необхідність перевірки і повторної перевірки своїх дій. Як наслідок формування компульсии: багаторазова перевірка замкнені чи двері, вимкнений праска, чи закритий кран. Обсессия - страх забруднення- мізофобія, компульсия, часте миття рук, захисні ритуали

Номер слайду 19

Тривожно-фобічні розлади. Клінічні ознаки: психічні та фізичні прояви тривоги;фобії (нав'язливий страх предметів, ситуацій,     явищ);клінічні симптомокомплекси, що відображають реакцію на ці феномени;уникальна поведінка (уникнення патогенних ситуацій; система заходів, що запобігають контакт з об'єктом, що викликає страх або побоювання).

Номер слайду 20

Тривожно-фобічні розлади. Тривожні розлади :*генералізований тривожний розлад;*панічні атаки. Нав'язливі страхи (фобії): *агорафобія *соціальні фобії *специфічні (ізольовані) фобії  *клаустрофобія - боязнь закритих просторів;  * агорафобія - страх перед відкритими просторами;  *ерейтофобія - страх почервоніти в присутності сторонніх. Можливий страх перед біологічною чи психологічною смертю, перед забрудненням, страх гострих предметів і ін. У виникненні цих страхів можуть бути різні психологічні передумови: сексуальна незадоволеність у шлюбі, схований агресивність, аморальну поведінку.

Номер слайду 21

Приклади фобій. Агорафо́бія (грец. αγορα — площа і грец. φοβος — страх) — страх відкритого простору й натовпу. Один з нав'язливих станів, при якому хворий, маючи перейти будь-яку просторінь, боїться це зробити сам і потребує, щоб хтось супроводжував його під час переходу площі, великого залу тощо. Страх, що виникає, буває настільки сильним, що люди хворі агорафобією можуть роками не виходити з дому. Клаустрофобія — боязнь замкнутих або тісних просторів . Стоїть в одному ряду з агорафобією . Клептофобія — боязнь бути пограбованим , страх перед злодіями . Часто ця фобія спостерігається в літньому віці , нерідко в поєднанні з маячними ідеями обкрадання і нанесення збитку. Специфічні фобії -страх перед конкретним об'єктом (наприклад, страх змій): Дисморфофобія — психічний розлад , при якому людина надто незадоволена своєю зовнішністю. Люди, які страждають такою фобією , скаржаться на дефекти своєї зовнішності , навіть малозначні. Зоофобія — клас специфічних фобій , пов’язаних з певними видами або групами тварин. Немає зоофобії як боязні тварин взагалі , тому що страх може бути пов’язаний тільки з якимось конкретним їх видом(видами). .Інсектофобія ( ентомофобія ) — одна з найбільш специфічних фобій , пов’язана з комахами. Вона відноситься до класу зоофобії . До цієї фобії схильні люди різного віку. Найбільш поширені інсектофобії (наприклад,апіфобія—боязнь бджіл, мірмекофобія—боязнь мурашок). . Канцерофобія — це одна з форм фобій , яка полягає в панічній боязні захворіти на рак. Кінофобія — це фобія , власники якої панічно бояться собак. У практиці психіатрії також прийнято відносити до кінофобіі страх перед покусами ( адактофобію ) і боязнь зараження сказом ( рабіефобію ) Рідкісні фобії: Пентерафобія являє собою боязнь свекрухи або тещі(може це й не найрідкіша фобія). Хайрофобія - страх розсміятися в неналежній ситуації, наприклад, на похоронах. Анатідаефобія – це нав’язливий страх, що десь у світі є качка, що стежить за вами.

Номер слайду 22

Панічні атаки. Напад інтенсивної тривоги, що виникає спонтанно і швидко наростаючи, супроводжується:відчуттям насувається тілесної катастрофи,вітальним страхом смерті (танатофобія),втрати контролю над собою,божевілля (маніофобія, діспсіхофобія),що супроводжується вегетативними розладами: серцебиттям,  утрудненням в грудях,  відчуттям задухи, нестачі повітря,  раптової різкої слабості,   пітливості,  запамороченням. Іноді прояви панічної атаки включають симптоми ауто-, алло-і соматопсихической деперсоналізації (відчуття втрати власного "Я", нечіткості сприйняття або нереальності навколишнього, бездушності і невагомості свого тіла). Тривалість панічних атак варіює в широких межах, хоча зазвичай не перевищує 20-30 хв.

Номер слайду 23

Основні невротичні синдроми: Тривога або тривожний синдром - частий супутній симптом, характеризується внутрішньої напруженістю, занепокоєнням, очікуванням неприємностей, які невмотивованими та невизначені.Іпохондричний синдром - неадекватне підвищена увага до свого здоров'я, схильність приписувати собі хвороби, яких немає, «стурбованість» своїм здоров'ям - властива практично будь-якого типу неврозів. Правда симптоматика має різне забарвлення при різних типах неврозу. Депресивний синдром - часто емоційні розлади проявляються у вигляді невротичної депресії, маскованих депресії (прихованих депресій). Особливістю є те, що на перший план може не виступати тужливий настрій, а численні порушення тілесного почуття, порушення апетиту, проблеми зі сном, потенцією. Може бути, вегетативна депресія з переважним порушенням тілесного почуття, з переважанням порушення симпатичної і парасимпатичної вегетативної нервової системи або змішані розлади. Можливі також і інші додатково синдроми.

Номер слайду 24

Інші автори неврози класифікують по ведучому сімптокомплекс: фобический (страхи), тривожно-панічний (внутрішня тривога, занепокоєння), невроз нав'язливості (або обсесивно-компульсивний, тобто нав'язливі думки, дії), почуття туги, пригніченості; ипохондрический невроз (пошук в собі хвороби і впевненість в її наявності), невроз конверсійних психічних (тобто істеричних) і неврологічних розладів, дісморфофобіческій (невдоволення зовнішнім виглядом), невроз з соматовегетативной дисфункцією (численні скарги на різні відчуття і болі в організмі не мають фізіологічних і морфологічних підстав) та інші. Соматовегетативних неврози в залежності від скарг поділяються на види, в залежності від провідної симптоматики в системі внутрішніх органів (іноді їх називають системними неврозами). Насправді, органічної патології в органах немає, в першу чергу хвороба обумовлена ​​нервово-психічної дисфункцією, і як результат дисфункцією системи органів.

Номер слайду 25

Структура неврозів. У структурі неврозу виділяють наступні симптоми: Невротичний порушення серцево-судинної системи: болі в серці (кардіалгії), синдром порушення серцевого ритму, кардіофобія, синдром Псевдокоронарний недостатності, судинна дистонія, підйоми артеріального тиску. Невротичні порушення дихання: відчуття браку повітря, ларингоспазм, «клубок у горлі», невротична гикавка, порушення дихання при кризах, в замкнутому просторі, страх задихнутися. Невротичні розлади шлунково-кишкового тракту, так званий абдомінальний синдром: відрижка повітрям, аерофагія, довільна гикавка, болі в животі (біль у шлунку), відчуття важкості в шлунку, кардіоспазм, синдром подразненого кишечнику, синдром нервової анорексії, нервової булімії (вовчий апетит), функціональні запори або проноси. Невротичний розлад статевої та сечовидільної функції: неврогенний сечовий міхур (часті і хворобливі сечовипускання), цисталгія (болі в сечовому міхурі), енурез (мимовільне сечовипускання під час сну), зниження лібідо, імпотенція, фригідність, передчасна еякуляція. Невротичні рухові порушення: гіперкінези (мимовільні насильницькі рухи голови, тулуба або кінцівок), тики (посмикування м'язів), кривошия, блефароспазм (мимовільне насильницьке сильне зажмуріваніе очей), афонія (спазм голосового апарату і неможливість говорити), заїкання, мутизм (німота, неможливість говорити).

Номер слайду 26

Структура неврозів Порушення сну. Зустрічається у 40% хворих, частіше пресомніческіе розлади - порушення засинання, хоча можу бути і будь-які інші. Характерний неглибокий сон з частими пробудженнями, раннє ранкове пробудження, відчуття неповноцінності сну, сонливість вдень, кошмарні тривожні сновидіння. Головні болі. Скарги у 58% хворих з неврозами. Характерні головні болі з переважним участю нервово-м'язового апарату: відчуття «обруча» навколо голови, «каска» на голові, відчуття стягування «гумовою шапкою». Головний біль з переважно нервово-судинними механізмами: пульсує, стукає в скронях, голова «зараз лопне», біль пронизує як стріла. Невротична головний біль за типом психалгії: виникає при напрузі, при неприємній ситуації, стресі (іспит, надходження, статевий акт) і ін. Симптоми інших психоневрологічних порушень: психогенна гіперестезія, невралгія, псевдокорешковий синдром, психогенна дискінезія, гіпоталамічний синдром, синдром «неспокійних ніг». Психогені реакції шкіри: нейродерматит, кропив'янка, висипання по типу псоріазу.

Номер слайду 27

Лікування неврозівневрастеніяпри дратівливостіТранквілізатори: мепробамат 0,4-0,6мг до 08,8-1,6 мг на добу.       феназепам 0.5 - мг. до 3-5 мг на добу. Малі нейролептики: аміназин 10-25 мг. до 150-200мг. в добу.       неулептил 5-10 мг. до 30-50 мг. в добу.при астеніїТранквілізатори зі стимулюючим компонентом: триоксазин 0,6-0,9 до 1,2-1,5 г на добу.             діазепам 5-10 мг до 15-30 мг на добу.             мезопам 10-15 мг до 30мг на добу. Психостимулятори: сиднофен 5-10мг до 20-30мг на добу             сіднокарб 5-10 до 30-60 мг на добу.

Номер слайду 28

Лікування неврозів. Невроз нав'язливих станів. При гіперстенічна тлі дратівливості, запальності:       транквілізатори хлордиазепоксид 30-100 мг / сут. При гіпостеніческого тлі: діазепам (седуксен, сибазон)При фобіях соматогенного характеру з пароксизмом вегетативного кризу:       Діазепам в / в 6-10 мг на 0,5% розчині 40% 10-20мл глюкози       В- адреноблокатори - пропанолол 40-80 мг за 2 год до можливої психотравмуючої ситуації.

pptx
Додано
11 березня 2020
Переглядів
12334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку