"Ні - шкідливим звичкам!"

Про матеріал
Конспект виховної години про негативний вплив на здоров'я шкідливих звичок містить інформацію про алкоголь, тютюнопаління, наркотичні речовини. Має на меті донести до учнів інформацію про здоровий спосіб життя та бережливе ставлення до здоров'я, виховувати почуття відповідальності за збереження свого здоров'я і здоров'я тих, хто поруч.
Перегляд файлу

Підготувала

класний керівник 9 класу 

Р.І.Сиротюк

                              Радехівська гімназія

                                   

                                      Виховна  година


Тема: "НІ-шкідливим звичкам!"

Мета:

Освітня: ознайомити учнів із шкідливими звичками, довести до їх свідомості, що шкідливі звички є основною причиною порушення здоров'я;

Розвиваюча: фор­мувати в учнів негативне ставлення до шкідливих звичок (паління, вживання алкогольних напоїв, наркотичних речовин);

Виховна: виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я; стимулювати учнів  до зміни стереотипів поведінки на користь здорового способу  життя.

 

 І.Організаційний момент.

 

 

І Актуалізація опорних знань

  1. Вправа ”Мікрофон”

- Як ваш настрій, як промайнув день у школі?  (відповіді учнів).

 

- За звичкою в таку пору ми вже втомились і хочемо відпочити. А я пропоную вам відпочити з користю.

- Це як?- скажете ви.

- А дуже просто,- скажу я вам.- Ми поговоримо про наші звички.

 

- А що ж таке звичка?

 Звичка – особлива форма поведінки людини, яка виявляється у схильності робити ті чи інші дії, що закріпилися внаслідок багаторазового повторення їх.

- У кожного з нас є якісь звички (вранці чистити зуби чи довго спати, не застеляти ліжко, обов’язково мити тарілку чи чашку, не вимикати світла в коридорі і т.д.). Пригадайте і запишіть на ось цих листочках хоча б декілька з них. А зараз я назву шкідливі звички, а ви прослідкуйте чи якась із них не  записана у вас.

  Шкідливі звички:

  • Ігрова залежність – патологічна схильність да азартних ігор. Гра починає домінувати в житті, що призводить до зниження соціальних, професійних, матеріальних та родинних цінностей
  • Телевізійна залежність –весь вільний час людина проводить перед телевізором (вмикає його відтоді, як прийшов до дому)
  • Інтернет- залежність – це невиправдано довге, патологічне перебування в інтернеті. Ознаки: нав’язливе прагнення постійно перевіряти електронну пошту – збільшення часу, проведеного в мережі онлайн – збільшення кількості грошей, які витрачаються на інтернет-послуги
  • Техноманія – бажання постійно оновлювати вже наявні телефони, комп’ютери, телевізори та побутову техніку, купувати все більш нові і вдосконалені моделі. Ця залежність веде до депресій, нервових розладів у разі, якщо немає фінансової або будь-якої іншої можливості придбати бажану річ
  • Звичка гризти нігті – хвороба, з непереборним бажанням гризти нігті і задирки
  • Колупання в носі, шкіри обличчя, шкіри ніг, голови, шкіри пальців ноги інших частин тіла носять характер спроб позбавлятися від недоліків на обличчі і на тілі
  • Клацання суглобами – починається це «захоплення» зазвичай ще в дитинстві і звичка «хрустіти пальцями» залишається на все життя – суглоби постійно травмуються і втрачають рухливість, зростає ризик появи раннього артрозу
  • Звичка гризти олівець або ручку – може бути наслідком нервового напруження. Людина, що гризе будь-які предмети заносить в рот додаткові мікроби, що може привести до різних захворювань (фарингіт, ангіна, тонзиліт, запальні захворювання шлунка, кишечника), а також викликати пошкодження емалі зубів.
  • Пхикання або істерики у дітей – така поведінка часто зустрічається в кризові періоди (особливо в 1,5 і в 3 роки) – це ще не шкідлива звичка Якщо кожною істерикою дитина домагається, чого хоче, то тоді з істеричної дитини надалі виросте істеричний дорослий!

 Найбільш шкідливі:

 – наркоманія, – алкоголізм,   – тютюнопаління.

Кожна з цих звичок викликає залежність людини від тієї чи іншої речовини, яку вона вживає.

 

ІV. Повідомлення теми

 

- Як ви зрозуміли, сьогодні ми поведемо нелегку розмову про підступних ворогів людства — тютюн, алкоголь і наркотики. Це ті найбільш шкідливі звички, які шкодять особистому здоров’ю, та здоров’ю інших людей. Отже тема нашого заняття :”НІ - шкідливим звичкам!” Сьогодні ви дізнаєтеся на скільки небезпечні для здоров’я ці шкідливі звички і спробуєте навчитися їм притистояти. Ми живемо в складних екологічних умовах і величезне значення має здоровий спосіб життя. А здоровий спосіб життя і шкідливі звички - це два не сумісні поняття.

 

- Ви, мабуть, не раз чули від дорослих про шкідливість паління і вживання спиртних напоїв. І я дуже добре розумію, що ви самі хочете розібратися в складних суперечностях життя, навчитися критично ставитися до людських слів і справ. Звідси й прагнення на власному досвіді перевірити правильність тверджень про шкідливість сигарети, кухля пива й чарки вина.

Зараз куріння, вживання алкогольних напоїв та наркотиків серед молоді – дуже серйозна проблема, і проблема не тільки медична , але і соціальна. Тоді як в Європі все більше і більше розповсюджується прихільність до здорового способу життя, у нас  в Україні помітна абсолютно протилежна тенденція.

  1. Інформаційна довідка

Про тютюнопаління. 

Всього в країні нараховується близько 6,2 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни;

- Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців;

- щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців;

- кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років;

- Україна є другою країною у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курять більше 30 % юнаків і дівчат;

- Україна займає ІІ місце за кількістю викурених сигарет на одного громадянина. На кожного українця припадає понад 2500 сигарет — майже 7 щоденно;

- за офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб пов'язаних з курінням помирає 120 тисяч чоловік.

 

-  А чи не виникало у вас питання « Чому люди курять? (відповіді учнів)

 

Молоді люди вважають, що виглядають дорослішими, крутішими, коли тримають цигарку.   Багато хто курить, щоб заспокоїтись, компенсувати невдачу, нудьгу чи незадоволення, інколи стрес штовхає людину до цієї звички.

 

-  А чи знаєте ви «Звідки прийшла звичка курити?»

- Відкриття Америки в 1492 році подарувало людству дві  знаменитих рослини  – картоплю  і тютюн.  Гьоте зазначив , що картопля  стала для людини благословінням , а тютюн – карою. Ще з давніх часів люди почали  спостерігати негативі наслідки куріння і проводили боротьбу зі шкідливими звичками.

В кінці 16 столітті в Англії за куріння страчували, а голови страчених з трубкою в роті виставляли на майдані.  В Турції курильщиків саджали на кол. В Росії за куріння – страчували, а в кого знаходили тютюн били та відрізали ніс та вуха, відправляли в Сибір.

Ось така сумна історія... над якою варто задуматись.

 

 Про алкоголь

Іншим найпоширенішим фактором, що негативно впливає на стан здоров’я людини  – є алкоголь.

Проблема вживання алкоголю дуже актуальна в наші дні. Зараз споживання спиртних напоїв у світі характеризується величезними цифрами. Від цього страждає все суспільство, але в першу чергу під загрозу ставиться  підростаюче покоління: діти, підлітки, молодь, а також здоров’я майбутніх матерів. Адже алкоголь особливо активно впливає на  підростаючий організм, поступово руйнуючи його.

 Алкоголізм не звичка , а хвороба. Алкоголь – це універсальна отрута, яка діє на весь  організм. За статистикою, алкоголіком  становиться кожен десятий українець. Кожен рік від алкоголю помирає більше 40 тис. українців.  

Вживання і зловживання алкогольними напоями особливо небезпечне в дитячому , підлітковому віці. А на полицях магазинів ми бачимо великий вибір напоїв слабоалкогольних з зовсім низьким вмістом алкоголю. Але цим не варто зловживати, бо до звикання приводить навіть невеликий відсоток спирту.

 

-  Як ви розумієте, алкоголь « б’є» не тільки самого питущого, але і людей , що оточують його. Питущі люди зневажають своїми обов’ямками, друзями, сім’єю і дітьми, для того, щоб задовольнити  свою потребу. Пам’ятайте, що  алкоголь призводять  до деградації особистості, руйнування сім’ї, безробіттю і смерті.

Боротьба з алкоголізмом найбільша соціальна і медична проблема будь – якої держави.

Необхідно усвідомлювати, що алкоголізм – реальність. Більшість людей думають, що їх це не торкнеться, обійде стороною. Алкоголізм не може обійти, адже це – результат нашої власної непомірності.

  1. Бесіда

- До яких наслідків може призвести алкоголь? (відповіді учнів).

- З якого віку в Україні дозволяється продавати цигарки,  алкогольні та слабоалкогольні напої?(відповіді учнів)

(З 18 років, але , зверніть увагу, в день народження 18 років ви ще не є повнолітніми. Повноліття наступає в 00: 00 годин наступної доби після дня народження. Але разом з повноліттям наступає і відповідна відповідальність за свої вчинки. Пам’ятайте про це)

Про  наркоманію

 Ще однією не менш небезпечною шкідливою звичкою є наркоманія. Наркоманія характеризується виникненням патологічного потягу до наркотичного засобу (психічної залежності), зміною толерантності до наркотичного засобу з тенденцією до збільшення доз і розвитком фізичної залежності, появою абстинентного синдрому, при припиненні прийому.

Наркотик – це отрута, яка руйнує не тільки внутрішні органи людини, але його мозок і психіку.

Людина, що вживає морфін, через 2-3 місяці настільки втрачає здатність щось робити, що перестає за собою доглядати і повністю втрачає людське обличчя.

26-го червня Міжнародний день боротьби з наркоманією і незаконним обігом наркотиків. Україна займає шосте місце за темпами поширення наркоманії серед 50 європейських держав. Наркотики охопили всю країну, а особливо – південну її частину. В Україні зареєстровано понад 87 тисяч наркозалежних. Щороку кількість хворих (офіційних) збільшується на 12 тисяч осіб.

Тому, не варто пробувати жодного разу те, що несе за собою величезну небезпеку, навіть якщо вам пропонують спробувати лише раз знайомі, тому, що залежність може з’явитися навіть після першого разу вживання наркотиків, алкоголю чи тютюнопаління, це хибний шлях, який може зіпсувати життя вам і вашій сім’ї та родині.

ІІІ. Ситуативне завдання «Моя відповідь така»
Учитель роздає учням аркуші паперу і пропонує напи­сати, як би вони відповіли у подібних ситуаціях. Життя - не проста справа. Повсякчас на нас чатує багато різних спокус, але потрібно вміти не піддатися на вмовляння, виховувати в собі силу волі і не боятися бути не таким як усі.
 

  1. Друг (подруга) похвалився, що спробував викурити цигарку і йому сподобалось. Він пропонує спробувати і вам.
     
  2. Ви потрапили у компанію, де всі курять. «Спробуй, це круто! Ми вже дорослі!» — кажуть вам.


3. До вас у гості прийшли друзі й принесли «Лонгер?». «Ось купили дорогою. Буде веселіше розважатись»,— так по­яснили вони свій вчинок.

 

   

- Шкідливі звички руйнують людство, нехай краще у вашому житті буде місце для здорового способу життя, доброти та добрих вчинків!

 Кожен знає, як багато згубних звичок присутні у нашому житті. Всі ці звички здатні отруювати життя, а також відіграють роль бомби уповільненої дії. Багато хто намагається боротися, але це настільки складно дається, що у них опускаються руки. Пропоную вам самостійно  ознайомитися з основними рекомендаціями, які допоможуть подолати згубні звички.

Пам’ятка “Як побороти шкідливі звички?”

1. Знайдіть причину. Від цього може залежати успіх у боротьбі з шкідливою звичкою, адже дуже часто причина ховається в підсвідомості і має зв’язок з різними подіями, що відбулися в житті. Визначивши причину, вам буде набагато легше боротися з нею.

2. Проаналізуйте свою шкідливу звичку, постарайтеся знайти в ній позитивні сторони. Деколи трапляється так, що шкідлива звичка може дарувати позитивні емоції. Тому подумайте, наскільки важливими ці емоції, перш ніж позбавлятися від чого-небудь. Зрозуміло, це не відноситься до того, що негативно впливає на здоров’я.

3. Прагненню має супроводжувати дію. Якщо ви поставили за мету побороти шкідливу звичку, то не роздумуйте, а починайте діяти. Тільки дія дозволить вам швидше побороти те, від чого ви хочете позбавитися.

4. Займіться чимось новим і захоплюючим. Перейдіть на щось більш корисне і не шкідливий. Наприклад, нехай вашою новою звичкою стане заняття спортом. Пам’ятайте, що попередньо варто проконсультуватися у лікаря, щоб не нашкодити.

5. Женіть геть скептичне настрій. Не потрібно сумніватися, адже від цього робиться тільки гірше. Намагайтеся жити з максимально позитивними думками, хай усмішка завжди буде з вами. Позитивне мислення допомагає легше справлятися з будь-якими ситуаціями в житті.

6. Розвивайте силу волі! Від неї багато залежить, адже ви повинні навчитися контролювати себе і свої бажання. Будьте сильніше своїх згубних звичок.

7. Скористайтеся допомогою психолога. Якщо вам не під силу самостійно побороти шкідливу звичку, то саме час звернутися до фахівця, який допоможе вам розібратися з цією проблемою.

 ІІІ. Підсумок.

- Ось і підходить до завершення наша виховна година. Ви почули досить багато інформації, а тепер

  1. Вправа “Впродовжіть речення” 
  1. Шкідливі звички - це... (куріння, вживання наркотиків та алкоголю)
  2. Вираз шкідливі звички означає... (це звички, які шкодять особистому здоров’ю та здоров’ю інших).
  3. Легко розпізнати людину із шкідливими звичками... ( поводиться агресивно, нерозсудливо)
  4. Тютюн привезли з ... (Америки).

Молодці! Надіюсь після сьогоднішньої виховної ви впевнено скажете шкідливим звичкам “НІ!”

Я важаю, що кожна  людина  повинна знати, що нікотин, алкоголь, наркотики отрута, яка знищує людину, руйнуючи здоров’я, послаблюючи волю, позбавляючи людину життєвих і моральних цінностей. Ви дізналися про шкоду, якої зазнають організм і психіка від вживання тютюну, алкоголю, наркотиків. Подумайте про те, що чекає вас в майбутньому, якщо ви будете курити, вживати алкоголь. Треба ставитись з повагою до свого організму та поважати здоров’я оточуючих, краще вести здоровий спосіб життя.

 Пам’ятайте: ваше здоров’я - у ваших руках.

Дякую всім за роботу. З вами було приємно працювати. Гарного дня і чудового настрою!

 

 

doc
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
591
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку