НІМЕЧЧИНА. ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО ПОСТІНДУСТРІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ КРАЇНИ. ГОСПОДАРСТВО.

Про матеріал
Розвивальна та виховна мета: розвивати вміння виділяти істотні ознаки, узагальнювати, робити висновки, здатність до пошуку та засвоєння нових знань; виховувати зацікавленість до сучасного світу, бажання розуміти соціально-економічні процеси, які в ньому відбуваються.
Перегляд файлу

10 клас

 

Урок №10

 

Дата:

 

НІМЕЧЧИНА. ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО

ПОСТІНДУСТРІАЛЬНОГО

РОЗВИТКУ КРАЇНИ. ГОСПОДАРСТВО.

 

Очікувані результати НПД: учні називають домінуючі складники третинного, вторинного та первинного секторів економіки ФРН, наводять приклади промислових виробництв та послуг, що визначають міжнародну спеціалізацію країни, складають комплексну економіко-географічну характеристику.

Розвивальна та виховна мета: розвивати вміння виділяти істотні ознаки, узагальнювати, робити висновки, здатність до пошуку та засвоєння нових знань; виховувати зацікавленість до сучасного світу, бажання розуміти соціально-економічні процеси, які в ньому відбуваються.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: підручники, атласи, політична карта Європи, ресурси Інтернету.

Опорні та базові поняття: постіндустріальна країна, ВВП, промисловість, сфера послуг, сільське господарство, транспорт, зовнішньоекономічні зв’язки.

 

Хід уроку

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Ви вже знаєте, що Німеччина — найпотужніша в економічному відношеннієвро пейська країна. Важкоповірити, щотривалий час вона вважаласяекономічними «задвірками» Європи. Післяпоразки в ДругійсвітовійвійніНімеччинібулозаборонено мативеликуармію, оснащенуважкимозброєнням. Цядоситьпринизливаобставина мала й позитивнінаслідки. Стало можливимнаправитизначнікоштинавідновлення та розвитокзруйнованоговійноюгосподарств та подальшийрозвитокмирноїекономіки.

 

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку

 

ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ЧУТТЄВОГО ДОСВІДУ Й ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ

Пригадайтевидитоварів, вироблених у Німеччині, та їхякісніхарактеристики.

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

1.Особливостісучасногопостіндустріальногорозвиткукраїни.

Німеччинаналежить до найрозвинутішихпостіндустріальних держав світу. Загальний ВВП (за ПКС) — 3,997 трлн $ (2016) — 5-те місце в світі, ВВП на душунаселення — 48,4 тис. $ — 29-те місце. Структура ВВП: сільськегосподарство —0,8 %, промисловість — 30,3 %, сфера послуг — 69,1 %. Високачасткапромислового сектора у ВВП порівняно з іншимипостіндустріальнимикраїнами. За обсягомпромисловоговиробництво — 4-те місце в світіпісля Китаю, США таЯпонії.

ОсновнимчинникомекономічногоуспіхуНімеччинифахівцівважають «людський фактор», а такожширокевикористаннядосягненьнауково-технічногопрогресу, обґрунтованаполітику уряду, участь у міжнародномуподіліпраці. Високийрівеньоподаткування (48,8 %), висока роль держави.

 

2.Переважніскладникитретинного сектору.

У світовомугосподарствіНімеччинаспеціалізується на фінансових і транспортнихпослугах, торгівлі, туризмі. Фінансовий центр — Франкфурт-на-Майні (Європейськийцентральний банк, Франкфуртськафондовабіржа, штаб-квартиринайбільшихнімецькихбанків (DeutscheBank, DZ Bank, Commerzbankта ін.)). Торговельніярмарки, виставкові заходи: з 10 найбільшихярмарківсвіту 5 проходить у ФРН.У сфері торгівлі зайнято 13 % ЕАН. ФРН займає 7-ме місце в світі за кількістютуристичних відвідувань (понад 35 млн щорічно), 8-ме за доходами від туризму.

Якісна та густа мережа шляхівсполучення. Автобани (11 тис. км), системашвидкіснихзалізниць, внутрішніводні шляхи (річки та канали — 7,6 тис. км),найбільшийморський порт — Гамбург, аеропорт — Франкфурт-на-Майні.

 

3. Промисловість.

Характерні ознаки сучасної обробної промисловості: висока технічна оснащеність і високий рівень розвитку всіх виробництв, провідний характер машинобудування, хімічної промисловості, електроенергетики, чорної металургії; концентрація найважливіших промислових підприємств на заході країни та в Баварії.

У світі Німеччина спеціалізується на машинобудуванні, хімічній промисловості, чорній металургії та окремих виробництвах харчової промисловості (м’ясна, цукрова, пивоварна). ФРН — лідер європейського машинобудування (50 % вартості,60 % експорту). Найбільші машинобудівні підприємства в міських агломераціях —Рейнсько-Рурській, Мюнхенській, Штутгартській, Кельнській, Гамбурзькій. ЗавиробництвомавтомобілівНімеччинапосідає перше місце в Європі й четвертемісце у світі. Провідніпозиції ТНК «Даймлер-Бенц АГ» (Штутгарт, торговельна марка «Мерседес»), «Фольксваген» (Вольфсбург) разом іздочірньою «Ауді» (Інгольштадт), «БМВ» (Мюнхен), «Опель» (Рюссельхайм) та американська — «Форд»(найбільший завод у Кельні). Суднобудування, аерокосмічне, військовемашинобудування, виробництвооброблюванихцентрів, промисловихроботів, верстатів,гірничошахтного, металургійного та енергетичногообладнання, генераторівтрансформаторів, електродвигунів, радіотехнічнихвиробів, побутовихприладів, засобівзв’язку.

Хімічна— добрива, полімери, продукціяпобутовоїхіміїтощо. За виробництвомхімічноїпродукції — друге місце у світі, за розмірамиекспорту — 1-ше.Фармацевтика. Основніпідприємствазосереджені на Рейні та притоках. Людвігсгафен — хімічнастолиця, концерн BASF — найбільшахімічнакомпанія в світі.

Електроенергетика. ТЕС — 41 %, АЕС — 14 %, ГЕС — 5 %, з відновлювальнихджерел — 40 % (зокремавітрова — 29 % (2018 р.)).

Чорнаметалургія— на власномупаливі та імпортнійзалізнійруді (Рур,Дуйсбург).

 

4.Сільськегосподарство.

Самозабезпеченість продуктами харчування 80–85 %. Тваринництво — 80 %вартостіпродукції (молочнескотарство й свинарство). Рослинництво: пшениця,жито, овес, ячмінь, кормовікультури, цукровийбуряк, хміль, картопля. Високапродуктивність та механізація.

 

5. Міжнародні зв’язки.

За обсягами експорту-імпорту — 3-тє місце в світі після США та Китаю. Експорт — автомобілі, обладнання, комп’ютерні та електроннівироби, хімічна та фармацевтичнапродукція, метали, текстиль, продуктихарчування. Імпорт — транспортнізасоби, хімікати, нафта, природний газ, сільськогосподарськапродукція,продуктихарчування. Основніторгівельніпартнери — країни ЄС, США, Китай.

Німеччина є надзвичайноважливим партнером України. Торгівля товарамита послугамиміжкраїнами становить понад 6,5 млрд дол. (2016 р.). За обсягамиінвестицій в УкраїнуНімеччинапосідаєтретємісце. Українанайбільшепостачаєпродуктихарчування, імпортуєпродукціюмашинобудування й хімічноїпромисловості.

 

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

Назвітьхарактерніознаки:

1) сучасноїобробноїпромисловостіНімеччини;

2) сферипослуг;

3) зовнішньоекономічноїдіяльності.

 

VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

 

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Підручник, опрацювати § 10.

2. Нанесіть на контурну карту найбільшімашинобудівніцентрикраїни. Охарактеризуйте їхгеографію.

1

docx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
1124
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку