Нобелівська - Шнобелівська премія

Про матеріал
Виховна година потребує попередньої підготовки. Необхідно провести опитування серед учнів для вручення премії (диплому).
Перегляд файлу

Виховна година на тему:

 

 

i(27).jpg

 

 

 

 

 

Мета: ознайомити учнів з історією вручення Нобелівської і Шнобелівської премії, познайомити з автобіографією Альфреда Нобеля, розповісти про українців нобелівських преміантів, розвивати інтерес до наукових подій світу, виховувати прагнення до високих досягнень у науці і в інших сферах життя, вручити грамоти з нагоди тижня Нобелівської премії.

Обладнання: мультимедійний проектор з презентацією, малюнки і портрети , грамоти до вручення.

Хід виховної години

І. ВСТУПНА ЧАСТИНА.

Вступне слово вчителя.

Осінню традиційно в Норвегії відбувається відбір лауреатів Нобелівської премії. На сьогоднішній виховній годині ми (учні 10 класу) познайомимо вас з історією Нобелівської премії, з життям Альфреда Нобеля, з українцями нобелівськими лауреатами, з історією вручення Шнобелівської премії і вручимо грамоти з нагоди Нобелівської премії.

ІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА.

Учениця 1

Альфред Бернхард Нобель народився 21 жовтня 1833 р. у Стокгольмі. Був третім сином шведського підприємця Емануеля Нобеля (1801—1872).

У 4-річному віці Альфред разом із родиною переїздить до Фінляндії (яка тоді була автономною частиною Російської імперії), а згодом — до Санкт-Петербургу. Там його батько займався виробництвом зброї для російської армії.

Завдяки численним подорожам і ретельному навчанню у Франції, Швеції, Німеччині та США Альфред уже в 17 років вільно володів англійською, французькою, німецькою та російською мовами. Він працював у підприємстві свого батька, вдосконалюючи проекти морської міни та торпед.

27 вересня 1895 р. підписав заповіт, згідно з яким усе своє майно розміром близько 31,5 млн шведських крон призначив на фінансування міжнародної премії.

Я, що підписався ниже, Альфред Бернхардт Нобель, обміркувавши та вирішивши, цим самим оголошую свій заповіт з приводу майна, що набуто мною до моменту смерті.
Усе майно, що лишається після мене та може бути реалізованим, необхідно розподілити таким чином: мої довірені особи повинні перевести наявний капітал у цінні папери і створити фонд, проценти з якого будуть видаватися у вигляді премій тим особам, які протягом попереднього року принесли найбільше добро людству.

Зазначені проценти слід розділити на п’ять рівних частин, що призначаються: перша частина — тому, хто зробив найбільш важливе відкриття або винахід у галузі фізики, друга — тому, хто здійснив вагоме відкриття або вдосконалення в галузі хімії, третя — тому, хто досяг видатних успіхів у галузі фізіології або медицини, четверта — тому, хто створив найвидатніше художнє полотно, п’ята — тому, хто зробив суттєвий внесок у справу єднання народів, знищення рабства, зменшення чисельності існуючих армій та сприяння мирної домовленості. Премії в галузях фізики та хімії повинні присуджуватися Шведською Королівською академією наук, з фізіології та медицини — Королівським Каролінським інститутом в Стокгольмі, з літератури — Шведською академією в Стокгольмі, премія миру — комітетом з п’яти осіб, що обираються норвезьким стортингом.

Моє особливе бажання полягає в тому, щоб на присудження премій не впливала національність кандидата, щоб премії отримували найбільш гідні, незалежно від того, чи є вони скандинавами, чи ні.
Цей заповіт є останнім та остаточним, він має законну силу і відміняє всі мої попередні заповіти, якщо такі будуть виявлені після моєї смерті.
Нарешті, остання моя обов’язкова вимога полягає в тому, щоб після моєї смерті компетентний лікар однозначно засвідчив факт смерті, і лише після цього моє тіло слід піддати спаленню.

Нобелівська премія — одна з найбільш престижних міжнародних премій. 

Сума премії непостійна, вона змінюється в залежності від доходів Нобелівського фонду. Зазначені відсотки, у відповідність із заповітом, ділилися на 5 рівних частин, які призначаються для заохочення відкриттів у галузі фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури і особливі досягнення перед людством у справу миру (Нобелівська премія миру).

 Виняток — математики. Це пов'язано із сумною історією кохання Альфреда. Дівчина, яку він кохав вийшла заміж за математика. Саме через це Нобелівська премія не поширюється на цю галузь науки.

1900 року був створений Нобелівський комітет, який виплачує премії. Вручення премій почалося 1901 року.

За час існування премії було введено лише одне нововведення: 1968 року Шведський банк з нагоди свого 300-річчя запропонував виділити гроші на премію з економіки, і Нобелівський комітет взяв на себе зобов'язання з їхнього розподілу.

Нобелівські премії (за винятком премії миру та премії з економіки) вручаються щороку під час урочистої церемонії в Стокгольмі (Швеція) 10 грудня — в роковини смерті Альфреда Нобеля. Напередодні лауреати читають нобелівські лекції.

Кожен лауреат отримує з рук монарха золоту медаль із зображенням засновника премії Альфреда Нобеля і диплом.

 Грошова частина премії переказується лауреатам згідно з їхніми побажаннями. Правила не дозволяють нічого нікому повідомляти про подробиці обговорення кандидатур.

Нобелівські галузеві комітети просять всіх осіб, які мають право виставляти кандидатури, зберігати в глибокій таємниці названі ними прізвища.

Нобелівську премію миру у присутності короля Норвегії і членів королівської сім'ї того ж дня 10 грудня вручає в Осло голова норвезького Нобелівського комітету.

Прийняття рішення про присудження премії миру довірено норвезькому Нобелівському комітету, члени якого обираються стортингом (парламентом Норвегії) з числа норвезьких громадсько-політичних діячів, але вони повністю незалежні від Стортингу в ухваленні рішення про лауреата. Премія миру може присуджуватися як окремим особам, так і офіційним і громадським організаціям.

Перша церемонія вручення Нобелівських премій відбулася 10 грудня 1901.

Учениця 2

Україна — батьківщина 5 Нобелівських лауреатів:

1908 — Ілля Мечников, фізіологія та медицина

1952 — Зельман Ваксман, фізіологія та медицина

1966 — Йосеф Шмуель Аґнон, література

1981 — Роальд Гофман, хімія

1992 — Георгій Харпак, фізика

Ряд науковців, які одержали Нобелівську премію, провели певний час навчаючись або працюючи в Україні. У Харківському університеті навчалися Саймон Кузнець та Ілля Мечников. У Українському фізико-технічному інституті та у Харківському університеті викладав Лев Ландау. Ігор Тамм викладав у Одеському політехнічному університеті та у Таврійському університеті, у якому також навчався. Іван Павлов деякий час працював в Одеському університеті.

Декількох українців та вихідців з України було номіновано на здобуття Нобелівської премії, але з різних причин нагороду вони не одержали. До номінантів належали Ісмаїл Гаспринський, Іван Франко, Павло Тичина, Микола Бажан, Іван Багряний, Улас Самчук, Василь Стус та Олесь Гончар.

Ілля Мечников  є одним з основоположників еволюційної ембріології, імунології, та мікробіології.   Він  розробив теорії

зародкових листків, походження багатоклітинних організмів,

відкрив явище фагоцитозу, розробив фагоцитарну теорію імунітету

Премію Нобелівський комітет присудив йому  в 1908 р.

у галузі фізіології та медицини «За вивчення імунної системи».

Нагороджений як підданий Російської імперії.

З. Ваксман заснував Інститут мікробіології і став його директором .

Ним була створена ціла група антибіотиків.

 Особливу вдячність мільйонів Зельман Ваксман заслужив

завдяки своєму вагомому внеску в перемогу над туберкульозом.

У 1952 році його удостоїли Нобелівської премії

«за відкриття стрептоміцину — першого антибіотика,

ефективного при лікуванні туберкульозу».

Нагороджений як громадянин США, куди емігрував з України 1911 року.

Йосеф Шмуель Аґнон

Найкращі твори Агнона — про долю галицьких євреїв —

тих, які жили в Україні, й тих, хто поневірявся в далеких краях.

Йому першому серед народжених в Україні і першому серед тих, хто писав

івритом та ідишем, присудили Нобелівську премію в галузі літератури

«за глибокооригінальну й майстерну прозу за мотивами життя

єврейського народу» (1966 р.)

Нагороджений як громадянин держави Ізраїль.

Гофман відмінно закінчив Колумбійський та Гарвардський університети.

У 28 років він став професором теоретичної хімії в Корнельському

університеті, де й склалась його блискуча кар’єра.

Основні наукові дослідження Р.Гоффмана стосуються хімічної кінетики та вивчення хімічних реакцій.

Ім'я вченого зустрічається в назвах декількох наукових теорій.

В 1981 році  Роальду Хофману разом із Кенеті Фукуї

присуджено Нобелівську премію

«за розробку теорії перебігу хімічних реакцій, створену ними

незалежно один від одного».

З особливим теплом згадував Україну француз Жорж Шарпак,

який у 1924 році народився в українській сім’ї на Рівненщині.

У 1932 році Георгій опинився у Франції, громадянство якої пізніше і прийняв.

На чужині він став одним із найталановитіших учених-експериментаторів .

Його праці суттєво посприяли прогресу у фізиці елементарних часток .

Учений постійно генерує нові ідеї, втілюючи їх у винаходи та діючі прилади.

Нині Г. Шарпак розробляє новий тип детектора, за допомогою якого можна

досліджувати структуру ДНК і вивчати поведінку ракових пухлин.

У 1992 році, як громадянин Франції, отримав Нобелівську премію

в галузі фізики

«за винахід пристрою, що відбраковує

субатомні частинки в субатомному прискорювачі».

Учениця 3.

22 вересня в Гарварді відбулася церемонія вручення нагород "за сумнівні досягнення в науці", яка є пародією на знамениту Нобелівську премію. "Ig Nobel Prize" або Шнобелівська премія була заснована 26 років тому журналом "Аннали неверотних досліджень". З тих пір щороку номінанти змагаються в тому, чий винахід змушує спочатку засміятися, а потім задуматися. Про те, як пройшла Шнобелівська премія 2016, а також найсмішніші наукові досягнення і номінанти в матеріалі Styler. Зарядіться позитивом разом з нами!

Шнобелівська премія 2016: найсмішніші лауреати

Лауреат Шнобелівської премії з фізики

Найбезглуздіше відкриття в області фізики цього року - сліпняки кусають білих коней рідше через особливості будови сітківки ока. З цієї ж причини темні надгробки більш привабливі для стрікоз. Премії за ці дослідження були удостоєні вчені з Університету Південного Уельсу.

Нагороди з літератури і біології в цьому році вручили справжнім природолюбам та дослідникам тваринного світу. Чарльзу Фостеру вдалося цілих три дні прожити серед кіз. Для цього він створив собі спеціальний маскувальний костюм. Варто зазначити, що вчений також намагався замаскуватися як борсук, видра та лисиця, але найвдалішою виявилася саме роль козла.

Лауреат премії з літератури - Фредрік Сйобер, автор книги "Шлях колекціонера мух", в трьох томах якої захоплююче описані способи лову цих комах.

Шнобелівська премія: найсмішніші досягнення в галузі психології та сприйняття

Здійснилося! Вчені довели, що користувачі соцмереж, які пишуть глибокодумні цитати, і любителі хитромудрих статусів володіють низьким рівнем інтелекту. А ще вони частіше за інших вірять в теорії змови і паранормальні явища. Шнобелівської премії Миру за це наукове відкриття були удостоєні вчені Канадського університету.

Нагороди з психології була удостоєна група вчених "За те, що вони запитали тисячу людей, як часто ті брешуть, і з'ясували, чи можна довіряти їхнім відповідям". Як виявилося, наймайстернішими брехунами виявилися молоді люди. Найчастіше говорять неправду підлітки.

Людське сприйняття працює зовсім по-іншому, якщо дивитися на предмети між ніг, нахилившись вперед . Цікавий експеримент провели японські вчені, запропонувавши групі випробовуваних оцінити відстань до мішеней в нормальному положенні тіла і в незручній позі. Після такого дослідження з'ясувалося, що якщо дивитися на предмет між ніг, він здається ближче.

Нобелівська-Шнобелівська премія 2016 з медицини

Наукове відкриття в галузі медицини неврологів з Німеччини легко можна перевірити на практиці. Вони придумали як обдурити тіло "дзеркальним почісуванням". Якщо ви відчуваєте свербіння в одній частині тіла, підійдіть до дзеркала і почухайте протилежну сторону, і дратівливі зудячі відчуття відразу зменшаться.

 Шнобелівська премія 2016: лауреати-хіміки

 Автомобільний концерн Volkswagen отримав в цьому році нагороду в галузі хімії за аферу "Дізельгейт". Компанія знайшла спосіб обману тестів, що визначають зміст окису азоту в вихлопних газах автомобіля.

Контрацептиви для щурів

Щури в трусах не розмножуються! Ще одне "сумнівне" наукове досягнення, відзначене Шнобелівською премією. Вручили її єгипетському вченому за дослідження репродуктивної функції 75-х щурів. В процесі експерименту гризунам наділи труси з поліестеру, бавовни, вовни і суміші тканин.  Через шість місяців труси зняли, і виявилося, що щури в поліестерових трусах втратили можливість розмноження. Репродуктивна функція у піддослідних гризунів відновилася лише через півроку після експерименту.

Слово вчителя.

Тепер перейдемо до вручення грамот. Грамоти в номінаціях:

  1.              «Яблуко і на тебе впало»
  2.              «Краса врятує світ»
  3.              «Сили мало не буває»
  4.              «Не май сто гривень, а май сто друзів»
  5.              «Мобілка приросла до вуха»
  6.              «Ні дня без магазину»
  7.              «Жертва часу»
  8.              « «Розміши коміка» на тебе чекає»
  9.              «Ми на тебе сумуємо, приходь частіше»
  10.         «Хто дружить з директором, той вчиняє мудро»
  11.         «Варвара краса – довга коса»

ІІІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА,

Слово вчителя

Дякую всім за увагу і бажаю успіху в житті, в науці, в навчанні.
 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку