НУШ 5 "Пізнаємо природу" Пристосування до життя та різноманітність рослин

Про матеріал
Презентація для 5 класу НУШ до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори Біда Дарія Дмитрівна, Гільберг Тетяна Георгіївна, Колісник Ярина Іванівна). Рекомендовано Міністерством освіти і науки України: Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пристосуваннядо життя та різноманітність рослин. Запилення.

Номер слайду 2

Після запилення у квіткових рослин утворюється зародок майбутньої рослини і запас поживних речовини- ендосперм. Запиленням – називають перенесення пилку з тичинки на маточку.

Номер слайду 3

Насінина в сприятливих умовах проростає не тільки біля рослини, на якій утворилась, але й «подорожує» на інші території. Деякі рослини можуть самостійно поширювати свої насінини, коли дозрівають плоди, що розтріскуються. При цьому насінини розкидаються на різну відстань від рослини.

Номер слайду 4

Поширюватись вітром можуть дрібні і легкі насінини та плоди, або вони мають спеціальні пристосування для польоту: волоски, плоскі тоненькі вирости.

Номер слайду 5

Пристосування для поширення плодів і насінин тваринами - це соковиті плоди, які приваблюють, наприклад птахів.

Номер слайду 6

Пристосування для поширення плодів і насінин тваринами - це гачечки, якими чіпляються до шерсті тварин чи одягу людини.

Номер слайду 7

У водних рослин плоди з насінинами поширюються за допомогою води, тому мають повітряні камери, водонепроникні тканини, слизисті покриви з бульбашками. Також насінини може прилипати до лапок, пір’я птахів і разом з ними перелітати з водойми в іншу водойму.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Рослини вдаються до різних «хитрощів», щоб привабити своїх запилювачів.

Номер слайду 11

Види перехресного запилення1. За допомогою вітру (анемогамія) – до 10% рослин квітки примітивні, інколи без оцвітини, пилок легкий, дрібний, цвітуть до появи листків (дуб, бук, береза, вільха, граб, ліщина, тополя, осика, ковила, жито).дуббереза

Номер слайду 12

2. За допомогою комах (ентомогамія) – до 90% рослин квітки з яскравою оцвітиною, запахом, нектарниками, пилок клейкий з нерівною поверхнею (вишня, яблуня, конюшина, метіола, лілія, тюльпан).

Номер слайду 13

3. Запилення птахами (орнітогамія) квітки з яскравою оцвітиною, запахом, нектарникам, пилок клейкий з нерівною поверхнею (орхідея-колібрі, дзвіночки- нектарниця).

Номер слайду 14

4. За допомогою води (гідрогамія) пилок містить повітряні камери і не тоне у воді (кушир, валіснерія, стрілолист, латаття, глечики).

Номер слайду 15

5. За допомогою тварин (зоогамія) квіти містять нектарники, що виділяють солодкий нектар, який споживають тварини (хіроптерофілія -кажанозапилення).

Номер слайду 16

6. Штучне запилення – здійснює людина з метою виведення нових сортів рослин і збільшення врожайності сільськогосподарських культур.

Номер слайду 17

Самозапилення. Самозапилення відбувається в межах однієї квітки, найчастіше всередині бутона, ще до розкриття квітки (квасоля, пшениця, горох, рис, бавовник, льон, помідор, ячмінь, овес).

Номер слайду 18

У фуксії магеланської квітка яскравого кольору. Навіть чашолистки її не зелені, а червоні - колір, який дуже приваблює найменших птахів у світі - колібрі. Квітка нагадує видовжений дзвіночок, так що до її нектару може добратися своїм довгим дзьобом тільки колібрі

Номер слайду 19

Рафлезія Арнольді має найбільшу квітку у світі, діаметр якої може бути більше метра, а маса - 11 кг. Пелюстки квітки червоні, м’ясисті із світлими виступами. Завдяки неприємному запаху м’яса, що гниє, вона приваблює мух

Номер слайду 20

Багато дрібних квіток без пелюсток і чашолистків зібрані разом у ліщини звичайної. Квітки без запаху і нектару, утворюють багато дрібного пилку. Цвіте рослина до розпускання листків

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Квітка орхідеї комашник дзеркальний за формою і забарвленням нагадує самок певного виду ос. Крім того, вона виділяє речовини, що приваблюють самців. Вони сідають на квітку, потім перелітають на іншу і запилюють їх 

Номер слайду 23

З часу потрапляння пилинки на приймочку маточки та здійснення подвійного запліднення в різних рослин проходить від 20-30 хв. до кількох діб, а у дуба, берези та інших дерев до 2-3 місяців. Скільки часу триває запліднення?

Номер слайду 24

Таким чином, після запліднення з насінних зачатків формується насіння, а сама квітка перетворюється на плід.

Номер слайду 25

Будова насінини квасолі

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Лікарські кімнатні рослини. Алое. Аспідістра. Плющ звичайний Хлорофітум

Номер слайду 30

Традесканція Бальзамін. Гибіскус Каланхое

Номер слайду 31

Пеларгонія. Золотий вус

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ• Пилок може переноситися комахами, вітром, водою, птахами, кажанами тощо.• Плоди і насіння рослин мають різноманітні пристосування для поширення: самостійно, вітром, тваринами, водою, людьми.• Усередині насінини є зародок рослини, який складається із зародкового корінця, зародкового стебла, зародкової бруньки.

Номер слайду 38

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошина Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 березня
Переглядів
1144
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку