НУШ Цифровий кейс 26 тиждень «Весняні свята. Великдень»

Про матеріал
Шановні коллеги! Пропоную до Вашої уваги «Цифровий кейс» (1клас) В основу «Цифрового кейсу» покладено Модельну навчальну програму для першого класу, розроблену учасниками проекту «Нова українська школа» під керівництвом Р. Шияна та сконструйовано на основі потижневого планування освітнього процесу з окресленням теми тижня. Увага! Данні матеріали взято з мережі Інтернет та мною упорядковані. 26 тиждень «Весняні свята. Великдень» • Великдень (презентація) • Весняні свята на Україні (презентація) • Писанка. Українська символіка (презентація) • Писанка – це неповторне багатство (презентація) • Ознаки весни (відео)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У місті Коломиї, що на Івано-Франківщині, існує навіть музей народної писанки

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писанка. Українська символіка.

Номер слайду 2

Українська писанка. Писанка — важливий предмет пов.язаний поклонінням плодоріддю, з ритуалом величання весняного відродження життя на землі. Яйце символізує сонце і відродження.

Номер слайду 3

Наші предки вірили, що писанка має магічну силу — вона приносить добро, щастя, достаток, захищає людину від усього злого.

Номер слайду 4

Господарі закопували писанки в землю, бо вірили, що сила яйця сприятиме щедрим жнивам, розкладали писанки на могилах батьків та дідів, закопували у могили дітей, дарували один одному закохані хлопці й дівчата тощо

Номер слайду 5

Процес виготовлення писанки досить складний. Символічних малюнків у писанці понад сто, найпопулярніші такі:

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Писанка, як архітектурні споруди.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Києво-Печерську лавру украсила 3-метрова писанка. Автор шедевра – одеська художниця Оксана Мась. До створення композиції доклали руку десятки українців. ЇЇ склали з трьох тисяч дерев′яних писанок, розписаних як професіональними майстрами, так і простими людьми з всіх регіонів України.

Номер слайду 11

В Канаді силами української діаспори нещодавно спорудили пам′ятник Писанці: семиметрове яйце за допомогою металевої опори парить в кількох метрах над землею.

Номер слайду 12

Михайлівська палата Національного заповідника «Софія Київська» збогатилася ще одним художнім твором,… Мозаічне панно, зображені очі образа подобія Діви Марії, роботи Оксани Мась  .

Номер слайду 13

Оксана Мась та її роботи біля музею Сальвадора Далі.

Номер слайду 14

Писанка від Gucci.

Номер слайду 15

Даруя писанку, людина мов би каже: ось, я бажаю тобі щастя та здоров‛я.

Номер слайду 16

Кінець Презентація вчителя поч.класів Сулімової І. В. гімназія №15 м. Нікополя

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПИСАНКАРСТВО Розробила вчитель початкових класів Смілянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Маценко Н.В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ПИСАНКАРСТВО – ЦЕ ВИД НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА, ЩО ПОЛЯГАЄ В РОЗПИСУВАННІ ЯЄЦЬ.

Номер слайду 4

ДРЯПАНКА – ЦЕ КРАШАНКА, НА ЯКІЙ ОРНАМЕНТ ВИДРЯПАНО ГОЛКОЮ АБО МЕТАЛЕВИМ СТЕРЖНЕМ.

Номер слайду 5

МАЛЬОВАНКА – ЦЕ ЯЙЦЕ, РОЗПИСАНЕ ФАРБАМИ ЗА ДОПОМОГОЮ ПЕНЗЛЯ.

Номер слайду 6

КРАШАНКА – ЯЙЦЕ ПОФАРБОВАНЕ В ОДИН КОЛІР РОСЛИННИМИ ФАРБАМИ

Номер слайду 7

Писанка – це неповторне багатство. Його треба берегти, як безцінний скарб! Нам слід пишатися ним перед усім світом. О.Довженко.

Номер слайду 8

З ЧОГО ЗДОБУВАЛИ ФАРБИ ДЛЯ ПИСАНОК? Фарби виготовляли з природніх барвників. Жовту фарбу отримували з гілочок чи кори дикої яблуні або дріку красильного; зелену - з пролісків, насіння з чорного соняшника, барвінкового листя; червону дуже рідко робили в домашніх умовах з рогу оленя, частіше купували фарби рослинного походження з червоного (Бразилія) або сандалового дерева: коричневу фарбу отримували з бруньок вільхи, ліщини, кори дуба, листя кінського каштана; чорну готували з чорнильних горішків дуба, листків чорноклена.

Номер слайду 9

ЗНАЧЕННЯ КОЛЬОРІВ ПИСАНОК

Номер слайду 10

ЧОРНИЙ КОЛІР Якщо писанка призначалася хліборобові, то тло писанки неодмінно мало бути чорного кольору. Це колір свята весняної землі, що прокидається від зимового сну. Символічне значення - плодючість.

Номер слайду 11

ЧЕРВОНИЙ КОЛІР Червоний колір - кров, що символізує життя, але червоний - то ще й колір, пов'язаний з відходом у «той» світ: червона китайка, червона охра, якою посипали тіло померлого. З часом червоний колір став означати вогонь небесний (блискавка, Сонце), символізувати силу, чоловічу стать, здоров'я, любов, владу

Номер слайду 12

БІЛИЙ КОЛІР Білий - чистота. Цей колір є символом вирію, де перебувають душі. Якщо на писанках білим зображено символи або лінії, то означало безгрішне життя.

Номер слайду 13

ЖОВТИЙ КОЛІР Жовтий колір означав достигле зерно, достаток, врожай. То колір сонця. Жовтий колір оберігав від злих сил. То також колір багатства.

Номер слайду 14

БЛАКИТНИЙ КОЛІР Блакитний чи фіолетовий уособлював небо, повітря, воду, здоров'я. Це колір небесної божественності. На писанках - це символ насичення.

Номер слайду 15

ЗЕЛЕНИЙ КОЛІР Зелений - колір весни, воскресіння природи, багатства рослинного і тваринного світу.

Номер слайду 16

КОРИЧНЕВИЙ КОЛІР Коричневий колір позначав матір-землю.

Номер слайду 17

СИМВОЛИ ПИСАНКАРСТВА

Номер слайду 18

Спіраль символізує сонце. На писанках Сонце позначається знаками у вигляді кола, кола з крапками, кола з хрестом усередині, кола з променями, а також у вигляді шести- та восьмипроменевих розеток, зірок.

Номер слайду 19

На писанках Вогонь позначається знаком «триріг» . Вважається, що «триріґ - знак, пов'язаний з богом землі, а вогонь був одним із його атрибутів. Також цей знак є символом родючості, оскільки Бог землі був носієм чоловічого, запліднюючого чинника.

Номер слайду 20

До найдавніших знаків, що символізують світотворення, належить «Хрест». Повний хрест є тримірним, просторовим символом, оскільки утворюється перетином двох площин. Вертикальна лінія хреста - лінія небесна, духовна активна, чоловіча. Це - знак Вогню. Горизонтальна лінія є земною, пасивною, жіночою. Це - знак Води. При перетині цих двох чинників виникає третя сила - сила Любові, Життя, Творення.

Номер слайду 21

Сварга є знаком, що сприяє народженню дітей, символ доброго побажання, удачі, довголіття, родючості, здоров'я і життя.

Номер слайду 22

Дерево життя - це і дерево роду, де кожна квіточка позначає якогось родича, а всі разом - втілення родоводу певної людини. Найпростіше тричленне позначення дерева-сім'ї. Це - стовбур з трьома гілочками: батько, матір, дитина.

Номер слайду 23

Сітка, решето, за давніми повір'ями, мають силу оберега від злих духів, відокремлюють добро від зла. Сіткою дуже часто заповнені окремі елементи на писанках - кола, квадрати, трикутники тощо.

Номер слайду 24

Знак тризуба є знаком триєдності світобудови, символом Триєдиного Бога, може символізувати минуле, теперішнє й майбутнє.

Номер слайду 25

Трикутник, обернений вершиною вгору є сонячним і має символіку життя, вогню, полум'я, чоловічої основи, духовності. Трикутник, обернений вершиною донизу, є символом, пов'язаним з Місяцем, жіночою основою. водою, символізує Велику Матір, Богиню-Рожаницю.

Номер слайду 26

Ще одним поширеним знаком на писанках є символ змії. Його ще називають S-подібний знак, або «сігма».Змій є охоронцем домашнього вогнища, а також володарем незліченних підземних скарбів. якими, за легендою, він щедро обдаровує того, хто йому сподобається.

Номер слайду 27

Є писанки з рослинним орнаментом.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Вознюк Галина Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. грабовецька ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Стібіш Надія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Менджул Мар'яна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
zip
Додано
16 лютого 2019
Переглядів
7889
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку