О.Генрі – майстер новели. Моральні цінності в новелі «Дари волхвів». Біблійні мотиви у творі, художні деталі"

Про матеріал

Дана розробка уроку містить повний аналіз новели О.Генрі "Дари волхвів".Тут можна знайти відомості й про автора твору, історію виникнення свята Різдва. Урок супроводжується невеликою презентацією

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

О.Генрі – майстер новели. Моральні цінності в новелі

«Дари волхвів». Біблійні мотиви у творі, художні деталі.

 

            Урок зарубіжної літератури в 7 класі

 

                                             

 

 

 

 

                                                        

 

                                                      Селюмінова Олена Вільєвна

                                                             учитель зарубіжної літератури

                                                              вищої  кваліфікаційної категорії,

                                                    учитель-методист   

                                                                загальноосвітньої  І-ІІІ  школи № 6

                                                 Дружківської міської ради

                                              Донецької області

 

 

 

 

 

 

 

 

О.Генрі – майстер новели. Моральні цінності в новелі «Дари волхвів». Біблійні мотиви у творі, художні деталі.

Мета уроку: Ознаоймитися  із новелою  О. Генрі «Дари волхвів»

як витвором мистецтва та літературним жанром, вдосконалювати навички аналізу тексту твору, чітко аргументувати думки, відчути цінність вчинків героїв, усвідомити основну думку новели, виховувати в собі риси справжньої людини.

 Обладнання: текст, мультимедійний діапроектор, додаткові матеріали.

 Тип уроку: урок засвоєння нових знань.                         

                   Хід уроку

  1. Оргмомент.
  2. Робота за темою уроку.

Повідомлення теми й мети, мотивація. 2слайд

Нашу розмову про О. Генрі пропоную почати з кроссенса. 3 слайд.

Як ви розумієте його зміст? (У кінці уроку ми знову повернемося до нього й порівняємо ваші думки).

Щоби краще зрозуміти О. Генрі – людину й письменника давайте розглянемо

деякі його висловлювання.

4-5 слайди. Обговорення.

А тепер давайте познайомимося з біографією письменника.

6 слайд. Повідомлення учням.

 О. Генрі – псевдонім видатного американського письменника Вільяма Сіднея Портера, який народився 11 вересня 1862 року в м. Грінсборо штат Північна Кароліна. В 4 роки, 14 днів залишився напівсиротою ( мати померла від туберкульозу). Виховували хлопця  тітка і батько-лікар, закоханий у механіку.

 З 15 років Білл працював у аптеці дядька. Тут він спостерігав за людьми, робив замальовки. У 20 років жив на ранчо друга дядька, був справжнім ковбоєм. Тут він зустрів красуню Атол Естес, з якою повінчався таємно, тому що її заможні батьки не дали згоди на шлюб. Естеси змирилися з вибором дочки. Атол була прекрасною дружиною, вона підтримувала літературний дар чоловіка, під її впливом Портер написав перші твори, які були опубліковані в місцевій газеті.

 Портер працює клерком та касиром у банку, але  в 1896 році його несправедливо звинувачують у крадіжці грошей, і він має переховуватися від арешту.  Він живе в Гондурасі, працює і передає гроші Атол та маленькій Маргарет, але біда не приходить одна. Дружина захворіла на чахотку, Портер повертається додому. Атол помирає в нього на руках, а самого його відправляють до в’язниці.

 Естеси забирають онуку, якій кажуть, що батько перебуває у тривалому відрядженні. Дівчинка чекає від батька листів і подарунків. Працюючи фармацевтом у в’язниці, він має достатньо вільного часу, щоб почати писати.

Маленькі оповідання надрукували, а Маргарет отримала від батька подарунки на Різдво. Так з’явився письменник О. Генрі. Портер узяв псевдонімом ім’я Етьєна Оссіана Генрі, фармацевтичним довідником якого він часто користувався.

 Начальник в’язниці підняв клопотання про дострокове звільнення Портера. Майбутній видатний письменник вийшов на волю через  3 роки й 3 місяці.  40-річному письменнику відомий нью-йоркський редактор пропонує друкуватися в його журналі. Через рік письменника знає вся Америка.

 1905 рік. О. Генрі отримує дивного листа від подруги юності Саллі Колмен, у якому вона хотіла вточнити, чи він той Портер, якого вона колись знала. Листування перейшло в глибоке почуття, і через два роки Білл і Саллі повінчалися. Всю свою любов жінка віддала не тільки Портеру, а й Маргарет.

Письменник помер 5 червня 1910 року. Він попросив лікаря покликати дружину та Маргарет. Останнім було: « Запаліть вогонь, я не хочу уходити в пітьмі».

 За життя письменника було видано 6 збірок новел, роман «Королі та капуста». Він залишив людям своїх дуже різних героїв та сповнені добром і світом твори.

  В Америці  є спеціальна премія. Премія О. Генрі (англ. O. Henry Award) - щорічна літературна премія за краще оповідання (short story).  Заснована вона у 1918 році і названа на честь американського письменника О. Генрі, відомого майстра цього жанру.  Вперше вона була вручена в 1919 році. Премія вручається американським і канадським авторам за оповідання, що опубліковані в американських і канадських журналах. Оповідання  видаються в збірці «The O. Henry Prize Stories».

7 слайд. А чи багато в світі книжок, яким поставили пам’ятники?

Давайте розглянемо цей дивний пам’ятник.

Він складається з трьох «частин». Бронзова скульптура письменника у натуральну величину, скульптурне зображення улюбленого песика Лаві, у центрі статуя величезної розкритої книги, де зліва на сторінці зображена ілюстрація до новели «Дари волхвів" та витяг з неї, а праворуч початок «Вождя червоношкірих» із головним героєм, що виглядає з-за сторінки.  На палітурці обкладинки книги вигравірувано ім'я О. Генрі. Чому взяті ці новели? Мабуть, вони найдобріші твори письменника.

А взагалі, що таке новела?

Слайд 8. Новела. Читаємо на слайді, у підручнику, записуємо в зошит.

Новела (з італ. novella — новина) — невеликий за обсягом епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом (зошит).

Новела є невеликим за обсягом твором, у ній небагато персонажів і, як правило, одна сюжетна лінія, не розгалужена, не переобтяжена описами й характеристиками. Новела дуже подібна до оповідання. Утім, на відміну від оповідання, вона відзначається гостротою й напруженістю дії, несподіваним перебігом подій і незвичайним фіналом. Отже, новелі властиві незвичайність, оригінальність явища, що зображується у творі, гострота сюжету, несподівана розв’язка, а також яскравість і влучність художніх засобів, серед яких велику роль відіграють символи, виразні деталі, підтекст. Внутрішній світ персонажів у новелі показаний не прямо, а через прихований смисл подій, образів і ситуацій.

Сьогодні нас серед художніх засобів буде цікавити деталь.

9 слайд. Новела «Дари волхвів». Давайте розглянемо назву новели.

Прочитаємо запис на екрані,  перенесемо його в зошит. Ви не побачили чогось незвичайного? (Знак питання. Ми ще повернемося до нього). Чи ви вже зустрічалися із словом «волхви»?

Де і коли відбуваються події в новелі?

Давайте пригадаємо вивчені твори, в яких зустрічалося свята Різдва.

Дари волхвів. Звідки пішов звичай приносити дарунки на Різдво?

Слайд 9. Повідомлення учнів про свято.

Рождественская звезда. И Бродский

В холодную пору, в местности, привычной скорей к жаре,
чем к холоду, к плоской поверхности более, чем к горе,
Младенец родился в пещере, чтоб мир спасти:
мело, как только в пустыне может зимой мести.

Ему все казалось огромным: грудь матери, желтый пар
из воловьих ноздрей, волхвы — Балтазар, Гаспар,
Мельхиор; их подарки, втащенные сюда.
Он был всего лишь точкой. И точкой была звезда.

Внимательно, не мигая, сквозь редкие облака,
на лежащего в яслях Ребенка издалека,
из глубины Вселенной, с другого ее конца,
звезда смотрела в пещеру. И это был взгляд Отца,

Під час царювання Ірода в Юдеї, яка була під владою Риму, римський імператор Август віддав наказ зробити у цій провінції перепис населення. Кожен юдей мав записатися там, де жили його предки. Йосиф і Діва Марія вирушили з Назарета до Вифлеєму. Прийшовши туди, вони не могли знайти собі місця в домі, в готелі і зупинились у печері, куди пастухи заганяли худобу під час негоди. В цій печері вночі у Пресвятої Діви Марії народилося Немовля – Син Божий, Христос, Спаситель світу. Вона сповила Боже Немовля і поклала Його в ясла, куди кладуть корм для худоби. Йосиф і Пресвята Мати Божа з Немовлям Ісусом ще залишались у Вифлеємі.

В цей час з далекої країни прийшли в Єрусалим волхви. Це були мудрі люди, які спостерігали і вивчали зірки. Вони знали про пришестя у світ Месії – Великого Царя Ізраїльського, який підкорить увесь світ, а під час його народження на небі зійде нова зірка.  Цар Ірод хотів дізнатися про місце народження Ісуса, щоб вбити новонародженого Царя. 

Волхви пішли до Віфлієму, куди їх привела зірка. Тут вони побачили Немовля. Вони вклонилися Йому до землі і піднесли Йому дари (подарунки) свої: золото, ливан (ладан) і смирну (дорогоцінну запашну оливу). Своїми дарами волхви показали, що народжене Немовля Ісус є і Цар, і Бог, і Людина. Золото вони принесли Йому як Цареві (у вигляді данини чи податку), ладан як Богу (тому що ладан використовується при богослужінні), а смирну – як людині, яка мусить померти (тому що померлих намащували і натирали тоді запашними оліями). Відтоді й пішов звичай приносити різдвяні подарунки.

В тексті згадуються ще цар Соломон та цариця Савська.

«Соломон, Шеломо – третій цар Ізраїльсько-Іудейської держави (близько 965 – 928 до н. е..), зображений у старозавітних книгах найбільшим мудрецем всіх часів; герой багатьох легенд. Його батько – цар Давид, мати – Вірсавія. Вже при народженні Соломона «Господь полюбив його», і Давид призначив Соломона спадкоємцем престолу в обхід старших синів. Бога, що з'явився уві сні Соломонові і обіцяв виконати будь-яке його бажання, Соломон просить подарувати йому «серце розумне, щоб судити народ». І за те, що він не попросив жодних земних благ, Соломон наділяється не тільки мудрістю, але і небаченим багатством і славою. ...Соломон зібрав незліченні багатства, так що срібло стало в його царстві рівноцінним простому каменю. Всі царі і мудреці землі (в тому числі і Савська цариця) приходили до Соломона з дарами, щоб слухати його мудрості. Соломон говорив три тисячі притч і тисячу п'ять піснею, в яких описав властивості всіх рослин, звірів і птахів.

Цариця Савська. «Шеви цариця, легендарна цариця Сабейського царства (Саби) в Південній Аравії.  ... В легендах Агади держава Шеви цариці - чарівна країна, де пісок дорожче золота, ростуть дерева з Едемського саду, а люди не знають війни». Цариця відрізнялася красою та надзвичайною мудрістю.

   Отже, давайте повернемося до новели.

Існує декілька версій про випадок який, надихнув письменника на створення новели. За однією з них, Атол продала свою накидку, коли в сім’і не було грошей. За другою версією, в березні 1895 року касир остінського Національного банку Портер був відсторонений від роботи через підозру з приводу крадіжки великої суми грошей. Для родини настали скрутні часи.

Вільям вирішив продати годинник фірми «Мозер», а Атол сказала, що проблему допоможе вирішити перукарня Шофроні. Волосся відросте дуже швидко. Ось такі зворушливі версії.

Давайте пригадаємо все, що ми знаємо про наших героїв. Хто вони, де живуть?

«Життя складається з сліз, зітхань, усмішок, причому зітхання переважають».

Як ви розумієте цю фразу письменника, чи стосується вона головної героїні?

Зачитайте опис квартирки «за 8 доларів на тиждень». Якими деталями підкреслено статок героїв новели?

Кольори бідності «старенький коричневий жакет і старенький коричневий капелюшок, сірий кіт, який прогулювався по сірому паркану в сірому дворі».

Колір щастя? («…дві години пролетіли на рожевих крилах»

І ось Різдво. (2 абзац. 3 речення . Роль протиставного сполучника –а)

Про що думає Делла? Що їй робити, коли залишилося тільки «1 долар 87 центів».

Грошей не було, але, як зауважив автор, у подружжя було два скарби, які складали предмет їхніх гордощів. «У подружжя Джеймс Діллінгем Янг було дві речі, якими вони дуже пишалися».

Що це було і хто міг їм позаздрити? Чому виникло порівняння із царями?

Який троп використовує  письменник, описуючи волосся Делли?

Чому Делла вирішила подарувати Джиму саме ланцюжок для годинника, хоча в нього не було пальто і рукавичок?

Що вирішує зробити Делла?

 Знайдіть у тексті опис Делли до відвідування перукарні і після. Як до неї поставились у перукарні? Які зміни відбулись у молодій жінці?

Давайте прослідкуємо за текстом опис стану Делли. Що вона відчуває?

(цілеспрямованість із легким сумнівом, «захоплення трохи вщухло, натомість з'явилися передбачливість та розсудливість»).

Що героїня відчуває далі? Яка в неї була звичка?

Що відбувається далі?

Зачитати діалог («Двері відчинилися, Джім увійшов… 

— То, виходить, твого волосся вже нема? — спитав він з якимсь безглуздим виразом»).

Чому Джім був таким враженим?

Що він сказав, коли вийшов із оціпеніння?

Як характеризує Джіма його остання фраза?

Чи можна вважати цей твір новелою?

І ось що ми бачимо в фіналі: вони нерозумно втратили свої найдорожчі цінності. Все виявилося марним. Чи варто було це робити?

Що про це каже автор? (зачитуємо останній абзац).

Чому, на думку автора «двоє дурненьких дітей» виявилися «наймудрішими волхвами»?

 Я гадаю, що тепер ви можете сказати, чому на одному  з слайдів замість крапки я поставила знак питання.

А яким, на вашу думку, буде подальше життя Делли  та Джіма?

Я теж вважаю, що воно буде щасливим і заможним. Люди, які змогли віддати найдорожче заради іншого, здолають все, вони незламні, тому що по життю їх ведуть найкращі людські  цінності: любов, доброта,чуйність, готовність до самопожертви, самовідданість.

На перший погляд, новела нагадує різдвяну казку з щасливим фіналом. Але в реальності дива створили герої власними руками. Ось у цьому й полягає мудрість новели та самого життя.

 «Ви чекаєте скарбів, які, як манна небесна, впадуть до вас у вигляді золотих доларів або хрустких кредиток, а тим часом у кожного з вас є величезні скарби, які ви мало цінуєте».  Які скарби мав на увазі письменник?

А зараз я хочу привернути вашу увагу до кінцевого слайду. Це заповіт письменника всьому людству. Такими є герої «Дарів волхвів» Такою  має бути кожна людина.

Дома ви напишете маленький твір. «Скарби моєї сім’і».

Домашнє завдання. Перечитати оповідання, написати твір-мініатюру.

 

docx
Додано
7 червня 2023
Переглядів
293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку