Об’єм конуса і піраміди.

Про матеріал
Мета уроку: сформувати вміння учнів знаходити за формулами об’єми пірамід і конусів; розвивати просторову уяву, увагу, пам’ять; виховувати акуратність, наполегливість, працьовитість.
Перегляд файлу

Урок № ____       Дата: _________________                                              Клас: 11. Геометрія

Тема уроку: Об’єм конуса і піраміди.

Мета уроку: сформувати вміння учнів знаходити за формулами об’єми пірамід і конусів; розвивати просторову уяву, увагу, пам’ять; виховувати акуратність, наполегливість, працьовитість.

Обладнання: підручник.

Тип уроку: засвоєння нових знань і вмінь.

Хід уроку

I. Організаційний момент

 (Заходжу до класу). Добрий день діти! Сідайте. (Перевіряю стан дошки, наявність вологої ганчірки, крейди, відмічаю відсутніх).

II. Перевірка домашнього завдання

Перевіряється наявність виконаної домашньої роботи.

IІI. Актуалізація опорних знань

1.Що таке об’єм?

2. Які властивості об’єму вам відомі?

3.Що спільного мають об’єм призми й об’єм циліндра?

4.Яка піраміда називається правильною?

5. Наведіть приклади предметів побуту, що мають форму конуса.

6. Назвіть спільні властивості піраміди й конуса

IV. Мотивація навчальної діяльності

Уявіть собі, що ви фермер і вам необхідно визначити масу стогу сіна (густина сіна 0,03г/cм3), яка має форму циліндра з конічним верхом. Радіус основи стогу становить 2,5 м, а висота — 4 м, при­ чому його циліндрична частина дорівнює 2,2 м.

Очевидно, що для розв’язання цієї задачі необхідно вміти об­числювати об’єм циліндра й об’єм конуса. І якщо знаходження об’єму циліндра не становить труднощів, то об’єми конусів ви ще не знаходили. Сьогодні заповнимо цю прогалину в знаннях.

Ви напевно чули про піраміду Хеопса. Це правильна чотирикут­на піраміда з бічним ребром 218 м і ребром основи 230 м. Який же об’єм піраміди Хеопса? Чи можна його знайти за наявними в нас даними? На ці питання ви теж отримаєте відповідь на уроці.

  1. Засвоєння нових знань  

Робота з підручником

 Учні за підручником вивчають і згадують формули об’ємів пі­раміди і конуса:

V=H; Vпір= H, де Sмн — площа многокутника, що лежить в основі піраміди, H — висота піраміди; V= , де R — радіус основи конуса, H — висота конуса.

Робота в парах

Учні, працюючи в парах, розв’язують задачі про фермера та пі­раміду Хеопса, розглянуті на початку уроку.

  1.          Застосування нових знань

11-geometriya-gp-bevz-vg-bevz-ng-vladimirova-2011-akademichnij-profilnij-rivni--rozdil-4-obyemi-i-ploschi-poverhon-geometrichnih-til-32-obyem-piramidi-i-zrizanoyi-piramidi-1247.jpg

11-geometriya-gp-bevz-vg-bevz-ng-vladimirova-2011-akademichnij-profilnij-rivni--rozdil-4-obyemi-i-ploschi-poverhon-geometrichnih-til-32-obyem-piramidi-i-zrizanoyi-piramidi-1250-rnd9211.jpg11-geometriya-gp-bevz-vg-bevz-ng-vladimirova-2011-akademichnij-profilnij-rivni--rozdil-4-obyemi-i-ploschi-poverhon-geometrichnih-til-32-obyem-piramidi-i-zrizanoyi-piramidi-1250.jpg

 

11-geometriya-gp-bevz-vg-bevz-ng-vladimirova-2011-akademichnij-profilnij-rivni--rozdil-4-obyemi-i-ploschi-poverhon-geometrichnih-til-33-obyem-konusa-i-zrizanogo-konusa-1295.jpg

11-geometriya-gp-bevz-vg-bevz-ng-vladimirova-2011-akademichnij-profilnij-rivni--rozdil-4-obyemi-i-ploschi-poverhon-geometrichnih-til-33-obyem-konusa-i-zrizanogo-konusa-1298.jpg11-geometriya-gp-bevz-vg-bevz-ng-vladimirova-2011-akademichnij-profilnij-rivni--rozdil-4-obyemi-i-ploschi-poverhon-geometrichnih-til-33-obyem-konusa-i-zrizanogo-konusa-1306.jpg

  1.             Підсумок уроку

Отже, ми з вами вивчили нову тему, а зараз дайте відповідь на наступні запитання.

Що ви дізналися нового?

Що вам було незрозуміло?

Що вам сподобалось?

  1.          Домашнє завдання

§32,33. №1248, 1296, 1300.

docx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку