Обладнання для аплікації. Папір

Про матеріал

Для аплікації можна використовувати різні сорти кольорового паперу. Для вирізування використовують папір глянсовий, матовий, фактурний, із нерівно пофарбованою поверхнею, що дозволяє досягти колірної виразності в аплікації. Залежно від змісту аплікації для фону застосовують білий або кольоровий альбомний і настільний папір.

Перегляд файлу

Обладнання для аплікації. Папір

 

Для аплікації можна використовувати різні сорти кольорового паперу. Для вирізування використовують папір глянсовий, матовий, фактурний, із нерівно пофарбованою поверхнею, що дозволяє досягти колірної виразності в аплікації. Залежно від змісту аплікації для фону застосовують білий

або кольоровий альбомний і настільний папір. Зазвичай для фону використовують більш цупкий папір, ніж для елементів, що наклеюються, інакше після висихання папір може вкритися зморшками. Форми учні готують самостійно. Спочатку їм дають папір у вигляді вузької смуги, щоб одним рухом ножиць можна було відрізати потрібну форму (наприклад квадрат), а потім обирають папір, близький за формою до зображуваних предметів чи їх частин (наприклад, круглу форму вирізують із квадрата; овальну — із прямокутника; трикутну — із квадрата, що розрізають уздовж

діагоналі). Використовують також набори паперу, однакові за формою, але різні за кольором. Необхідно мати набір паперу із 10—12 кольорів (розміром

приблизно 10 *12 або 6*7 см) для кожного учня.

Папір, що залишився після занять, добирають за кольорами і зберігають у поліетиленових файлах, щоб полегшити вибір паперу для наступних занять.

Стеки різної форми:

1 — стека-ніж;

2 — стека-ланцет;

3 — стека-лопатка;

4 — стека-петля (для вибирання глини під час створення порожньої форми)

Щетинні пензлі використовують для роботи з клеєм (на занятті потрібно мати два-три запасних пензлі). Пластина (підкладка) для намазування форм клеєм необхідна для того, щоб не забруднити парту. Вона може бути пластмасовою або зробленою з інших матеріалів, що легко миються (розміром 10*15 або 15*15 см).

Серветки використовують для притискання форм до паперу, а також для того, щоб зняти зайвий клей. Серветки виготовляють із білої чи кольорової тканини розміром 10*15 або 15*15 см (можна використовувати також паперові серветки). Ножиці не повинні мати загострених кінців. Для того щоб прискорити вирізування форм, використовують трафарети з цупкого картону, пластику та інших матеріалів. Розетки для клею повинні бути стійкими (фаянсові, скляні та ін.). Їх розставляють на партах так, щоб кожен учень міг вільно дістати клей. Таці для форм і обрізків паперу. Для роботи необхідно підготувати по одній таці з набором паперу для кожного учня.

Клей. Найчастіше в процесі створення аплікації другокласники використовують клейові олівці. Вони зручні у використанні та менше забруднюють робочу поверхню. Проте, іноді доцільніше користуватися клеем ПВА у невеличких флаконах із пензлем або використовувати розетки для клею. Дуже ефективним є також використання клею, зробленого з картопляного крохмалю або пшеничного борошна. Клей із крохмалю

(одна столова ложка на 0,5 л води) необхідно використовувати того ж дня, коли він приготовлений, інакше він утрачає свої властивості. Клей із пшеничного борошна швидше сохне, зберігається упродовж тижня, не втрачаючи своїх якостей, застосовується для більш цупкого паперу, створює менше зморшок під час наклеювання, ніж крохмальний клей.

Рецепт клею з пшеничного борошна:

3—4 столові ложки пшеничного борошна насипати в посуд, у якому варитиметься клей, ретельно розмішати в невеликій кількості холодної води так, щоб не залишалося грудочок, потім влити воду, що залишилася (приблизно на одну столову ложку борошна одна склянка води). Отриманий розчин поставити на слабкий вогонь і увесь час помішувати. Як тільки на поверхні з’являться перші бульбашки, зняти клей із вогню. За густотою клей повинен нагадувати рідку сметану.

doc
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
1613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку