Обмороження. Перша допомога

Про матеріал
Презентація на тему "Обмороження. Перша допомога" Розглянемо поняття "обмороження", "замерзання". Перша допомога при обмороженнях та замерзанні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обмороження. Перша допомога

Номер слайду 2

Що таке “обмороження”? Обмороження – це ушкодження тканин у результаті дії низьких температур. Може виникнути навіть за температури, вищої від 0°С. Мокре та тісне взуття; тривале перебування у нерухомому стані на вітрі, в снігу, під холодним дощем; хвороби, втрата певної кількості крові, алкогольне отруєння тощо можуть стати причиною обмороження. Найбільш уразливі для обморожень частини тіла з найслабшим кровотоком: ніс, вуха, кінцівки.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Симптоми обмороження: Виникає відчуття холоду. Людина відчуває поколювання, її шкіра набуває блідого кольору, втрачає чутливість. Шкіра німіє та набуває синього відтінку. Повна втрата контролю над переохолодженою частиною тіла.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Невідкладна допомога 1. Для швидкого відновлення кровообігу – швидко зігріти уражені ділянки шкіри шляхом занурення у розчин перманганату калію, поступово підвищуючи температуру від 20о С до 37-39о С, можна розтерти шкіру спиртом при відмороженні І ступеня. 2. З метою запобігання попадання інфекції на уражену ділянку – просушити уражені ділянки, накласти асептичну пов’язку. 3. З метою профілактики шоку – ввести знеболюючі препарати. 4. Госпіталізація в опіковий центр або хірургічний відділ лікарні.

Номер слайду 7

Профілактика обморожень: Полягає в попередньому загартовуванні організму, у дотриманні особистої гігієни , застосуванні відповідного одягу і взуття. Слід періодично перевіряти чутливість кінцівок та обличчя. Перед виходом на вулицю у холодну погоду треба ситно поїсти. Не дай собі замерзнути!!!

Номер слайду 8

Замерзання порушення механізму терморегуляції під дією низьких температур. Механізм замерзання: збільшення ритму зниження температури тіла; гальмування життєвих функцій.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Перша допомога при замерзанні: Швидке загальне загрівання: ванна (40˚С, розтирання тіла); гарячий чай (каву давати не можна); грілки Не можна давати алкоголь. Госпіталізація.

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 6. Дати відповідь на питання параграфу №1-5 За бажанням виконати проєкт за темами "Попередження обморожень", "Попередження замерзання« https://files.pidruchnyk.com.ua/uploads/book/11-klas-zakhist-vitchizni-gudima-2019-med.pdf

ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
5 жовтня 2022
Переглядів
788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку